Pages

Sunday, January 2, 2011

hidup lah secara sihat!

salam.

awak awak semua ni sihat dok?
(auww, comel x cakap saya awak?)

kalau xsehat, cepat cepat pi jumpa doctor eh.
aku student baru, x mampu nak check check lagi.
tapi kalau nak aku check kan jugak xde hal.
salah diagnose jangan sue(saman) la eh.
orang loni suka sangat dok saman saman doctor ni.
xbaik tauu. HUHU. 

bagi yang sihat tuh.
berapa sihatkah kite ni?
ketahuilah, makanan yang dok lahap tiap tiap hari tuh la yang dok bagi signal kat brain,
korang sihat ke tak..
lau makan banyak. terlebih carbohydrate. boleh jadi hyperglcemic, darah tinggi ect ect.
nak ke?
xpon obesity, dapat diabetes sekali. 2 in 1 tuh. 
nak ke?
kalau xnak jagalah permakanan kita ye.

kalau aku lah, mesti lah xnak kan?
eeee.sape nak gemuk gemuk. 

kalau gemuk comel xpe la kot.
ni kalau dah gemuk, ada penyakit yang boleh bawak mati memang xnak la kan.

waaa, aku pon tengah berusaha keras nak kurus dan sihat ni. hahaha.

diabetes mellitus ni, orang gemuk orang kurus dua dua boleh kena.


hahaha. ape kes kuar gambaq catwoman tibe2 ni?
kalau nak tahu, helly berry a.k.a catwoman tuh ada diabetes mellitus type 1 kot.
kurus je pon. tapi still kuat, berjaya.
pokok pangkal, jaga cara makan.
dan hidup secara sihat.

nak bukti? 
baca lah ye. :)

ape ape hal...
pegi joging, pagi or petang x kisah lah.
xpon pergi gym. workout. memang best. 

makan good things. green.
jangan dok makan sangat jajan ke.. aiskrim sebakul ke...
boleh makan, tapi pastikan ape yang dimakan, kuar balik..
bukan nak suruh awak muntahkan balik ape yang awak makan.

maksud aku, bila awak makan, awak exercise la afterward.
energy intake = energy expenditure
kalau energy intake > energy expenditure = kegemukan!

NO NO!

YES YES!

lagi satu, korang boleh amik quiz ni. kejap je.
tapi kena jujur lah ye.
jangan xjog pon, tapi jawab jog je.
baru dapat tahu korang sume ni health profiler yang mana satu.
dari situ, kita dapat baiki la ape yang kita kurang ape sume.
so, amik tau. quiz ini memang sangat bagus.

aku punye result quiz.


komen aku, betol lah tuh.
mahu hidup secara healthy tapi malu malu.
malu bukan malu ayu wek wek tuh.

tapi semangat tuh macam datang dan pergi.
time nak healthy, makan sayur aje.
time nak healthy, everyday pi gym exercise.

time malas or xda masa, xnak xnak.

korang punye macam mana?

hurry and TAKE IT AND KNOW YOURS!

ps : di samping tolong saya, awak boleh tolong diri awak juga. :)

4 comments:

arep_lockermonth said...

gud info!

lisa? follow ah blog arep baru leh keep in touch lorh!

n i k l i s a said...

@arep_lockermonth

okayh. :)

dansa said...

hidup secara sihat. itu yg kita mahukan!! yeah! wey!! nak title kaler2 cun cm ko nye ni dow.. ari 2 kate nk ajar.. huwaaaaaaaa

n i k l i s a said...

@dansa

aku nak wat, tp no time lagi ni. nanti ok aku wat..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...