Skip to main content

hidup lah secara sihat!

salam.

awak awak semua ni sihat dok?
(auww, comel x cakap saya awak?)

kalau xsehat, cepat cepat pi jumpa doctor eh.
aku student baru, x mampu nak check check lagi.
tapi kalau nak aku check kan jugak xde hal.
salah diagnose jangan sue(saman) la eh.
orang loni suka sangat dok saman saman doctor ni.
xbaik tauu. HUHU. 

bagi yang sihat tuh.
berapa sihatkah kite ni?
ketahuilah, makanan yang dok lahap tiap tiap hari tuh la yang dok bagi signal kat brain,
korang sihat ke tak..
lau makan banyak. terlebih carbohydrate. boleh jadi hyperglcemic, darah tinggi ect ect.
nak ke?
xpon obesity, dapat diabetes sekali. 2 in 1 tuh. 
nak ke?
kalau xnak jagalah permakanan kita ye.

kalau aku lah, mesti lah xnak kan?
eeee.sape nak gemuk gemuk. 

kalau gemuk comel xpe la kot.
ni kalau dah gemuk, ada penyakit yang boleh bawak mati memang xnak la kan.

waaa, aku pon tengah berusaha keras nak kurus dan sihat ni. hahaha.

diabetes mellitus ni, orang gemuk orang kurus dua dua boleh kena.


hahaha. ape kes kuar gambaq catwoman tibe2 ni?
kalau nak tahu, helly berry a.k.a catwoman tuh ada diabetes mellitus type 1 kot.
kurus je pon. tapi still kuat, berjaya.
pokok pangkal, jaga cara makan.
dan hidup secara sihat.

nak bukti? 
baca lah ye. :)

ape ape hal...
pegi joging, pagi or petang x kisah lah.
xpon pergi gym. workout. memang best. 

makan good things. green.
jangan dok makan sangat jajan ke.. aiskrim sebakul ke...
boleh makan, tapi pastikan ape yang dimakan, kuar balik..
bukan nak suruh awak muntahkan balik ape yang awak makan.

maksud aku, bila awak makan, awak exercise la afterward.
energy intake = energy expenditure
kalau energy intake > energy expenditure = kegemukan!

NO NO!

YES YES!

lagi satu, korang boleh amik quiz ni. kejap je.
tapi kena jujur lah ye.
jangan xjog pon, tapi jawab jog je.
baru dapat tahu korang sume ni health profiler yang mana satu.
dari situ, kita dapat baiki la ape yang kita kurang ape sume.
so, amik tau. quiz ini memang sangat bagus.

aku punye result quiz.


komen aku, betol lah tuh.
mahu hidup secara healthy tapi malu malu.
malu bukan malu ayu wek wek tuh.

tapi semangat tuh macam datang dan pergi.
time nak healthy, makan sayur aje.
time nak healthy, everyday pi gym exercise.

time malas or xda masa, xnak xnak.

korang punye macam mana?

hurry and TAKE IT AND KNOW YOURS!

ps : di samping tolong saya, awak boleh tolong diri awak juga. :)

Comments

gud info!

lisa? follow ah blog arep baru leh keep in touch lorh!
dansa said…
hidup secara sihat. itu yg kita mahukan!! yeah! wey!! nak title kaler2 cun cm ko nye ni dow.. ari 2 kate nk ajar.. huwaaaaaaaa
n i k l i s a said…
@dansa

aku nak wat, tp no time lagi ni. nanti ok aku wat..

Popular posts from this blog

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41

*i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee**

Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja. 
Ni my checklist. Boleh amik as a guide. 
1) Bukak akaun kwsp
2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u!
3) Medical checkup
4) Passport pic
5) Labcoat
6) Cop - benda paling penting!


7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr
8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result
Things~~ add up
if u r going to paeds first then
- kalkulator kecik,
- buku drug doses (frankshan)
- …

surgery posting

hye.
lama benar x menulis dengan jaya nya.
banyak beza dulu dengan sekarang. tengok cara penulisan pun dah tahu. cara penulisan dulu cam gedik budak budak nak penampar pon ada. adei.
tapi sekarang aku rasa cara penulisan aku lebih matured dan santai gitu. aku rasa la. orang lain rasa mane den nak tahu. hiks.
sekarang aku tengah ongoing neurosurgical posting. menarik posting ni. jap g aku cerita. sekarang nak cerita pasal UiTM hiks.
faculty of medicine (FOM) UiTM ni memang pemurah kalau nak tahu. surgery posting kitorang ada 4 sub-specialities which are
1) hepatobiliary 
belajar lah sampai muntah pasal liver (hati), gall bladder (hempedu) dan pancreas kat sini. tiap tiap hari kalo di ikutkan akan jumpe patient kuning (jaundice) tapi sebab wad hepato, student xleh masuk sesuka hati, makanya limited sikit pendedahan kitorang. ye la, we doctors to be, learn thru patient. sama macam engineer to be, mesti they olls pon kena kaji mesin sedia ada if nak paham how it works, right?  sedih ye di…

Pro exam MBBS

Q : How was it?  A : It was very intense. I never felt that high intensity of fear. glad I made it. :)
Ni cerita PRO exam saya. 7th Batch MBBS UiTM :)

---------------------------------


Masa final sem year 5 kitorang ada EOS 2. Masa ni kita kena cover 3 postings' exam written and clinical exam for medicine (my last posting). Tak mahu la cerita sal EOS exam. Such a bad memories to me. HEHE. Ok, lepas exam ni, kite diberi masa 2 minggu untuk study week. And after that, teros PRO! 


Memang xde masa langsung nak relax. Lepas EOS ja, masuk gear 5, kena ready for pro exam! Tapi, aku sempat balik kampung konon konon nak tenangkan fikiran. HEHE. Tapi lepas balik dari kampung, teros menggelabah ayam banyak sangat nak kena revise balik. T_T
Now, jadual exam.
31.3.2014 - 13.4.2014 : STUDY WEEK 14.4.2014 : MEQ 1 & 2 15.4.2014 : MCQ 1 & 2 16.4.2014 : MME 17.4.2014 : Clinical Day 1 18-20.4.2014 : CUTI 21.4.2014-24.4.2014 : Clincal Day 2, 3, 4, 5 25.4.2014 : ANNOUNCEMENT OF RESULT
------------…