Skip to main content

KOREAN DRAMA : THE BAKING KING, KIM TAK GOO

salam salam

serius tibe tibe rasa nak buat roti.
semua gara gara crita THE BAKING KING, KIM TAK GOO

aku nak bercerita pasal cerita ni. yay!

THE BAKING KING, KIM TAK GOO


ape yang best mengenai cerita The Baking King, Kim Tak Goo ni?

cerita lelaki gentleman pon menangis.
okay, kalau menangis sikit sikit xda nye aku nak jadikan die point kat sini. die menangis sangat lah banyak. dari die kecik sampai la die adult. boleh kata every episode mamat ni nangis, kalau bukan si hero nangis, second hero nangis. (biasa aa cter korea, hero mesti ada due) sikit sikit nangis, buatkan aku yang berjiwa sensitive ni nangis jugak. agak nya kalau tadah gayung bawah mata, cukop ot satu gayung. HAHAHA. 

kalau ada orang bercakap, mesti ada orang curi dengar kat belakang.

biasa lah ni kan, nama lagi drama. kalau xada orang curi dengar memang x sah. yang xboleh bla, mula mula cakap cakap, biasanya rahsia besar aa. then, bila dah terkejut bagai, then kamera teros alih kat orang belakang dinding ke, belakang pintu ke yang sedang curi dengar.

episode sampai 30

biasanya kalau drama korea ni jarang ah gak sampai 30 an? biasa die 15,16 episode je. ni ah cerita korea yang aku layan dan banyak gile episode die, tapi sebab best, aku melekat ah sampai habis cter. sebab memang best gila. xrugi ah tengok. LOL

cerita pasal roti

wahh, nama lagi baking an. so citer ni berkisar pasal baking roti ah. memang syok gile tengok die buat roti, walau pon bentuk roti tuh macam tuhh je. yeast kena letak berapa, flour berapa, macam macam ah. aku suka aa tengok orang masak, walaupon aku x reti masak sangat. cupcake bolehh ah buat sikit sikit. die buat roti sampai aku pon rasa aku dah terer buat roti. okay ayat last tuh penipuan semata.

okay, empat je la kot. tapi serius best ah.

sepatotnya point number 4 adalah number 1. tapi xpe aa. aku malas nak edit copy paste tukar number. hehe

k bye bye.

Comments

Bazilah said…
baru pas tengok pasta, terus rase nak belajar hayun2 frying pan haha
Ungu said…
nombor 2 juga benar.
drama melayu turut terlibat. =.=
n i k l i s a said…
@Bazilah

tuh la. tp biasa nye kejap je.. hehe
n i k l i s a said…
@Ungu

agak aa. mana mana drama aku rasa

Popular posts from this blog

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41

*i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee**

Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja. 
Ni my checklist. Boleh amik as a guide. 
1) Bukak akaun kwsp
2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u!
3) Medical checkup
4) Passport pic
5) Labcoat
6) Cop - benda paling penting!


7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr
8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result
Things~~ add up
if u r going to paeds first then
- kalkulator kecik,
- buku drug doses (frankshan)
- …

surgery posting

hye.
lama benar x menulis dengan jaya nya.
banyak beza dulu dengan sekarang. tengok cara penulisan pun dah tahu. cara penulisan dulu cam gedik budak budak nak penampar pon ada. adei.
tapi sekarang aku rasa cara penulisan aku lebih matured dan santai gitu. aku rasa la. orang lain rasa mane den nak tahu. hiks.
sekarang aku tengah ongoing neurosurgical posting. menarik posting ni. jap g aku cerita. sekarang nak cerita pasal UiTM hiks.
faculty of medicine (FOM) UiTM ni memang pemurah kalau nak tahu. surgery posting kitorang ada 4 sub-specialities which are
1) hepatobiliary 
belajar lah sampai muntah pasal liver (hati), gall bladder (hempedu) dan pancreas kat sini. tiap tiap hari kalo di ikutkan akan jumpe patient kuning (jaundice) tapi sebab wad hepato, student xleh masuk sesuka hati, makanya limited sikit pendedahan kitorang. ye la, we doctors to be, learn thru patient. sama macam engineer to be, mesti they olls pon kena kaji mesin sedia ada if nak paham how it works, right?  sedih ye di…

Pro exam MBBS

Q : How was it?  A : It was very intense. I never felt that high intensity of fear. glad I made it. :)
Ni cerita PRO exam saya. 7th Batch MBBS UiTM :)

---------------------------------


Masa final sem year 5 kitorang ada EOS 2. Masa ni kita kena cover 3 postings' exam written and clinical exam for medicine (my last posting). Tak mahu la cerita sal EOS exam. Such a bad memories to me. HEHE. Ok, lepas exam ni, kite diberi masa 2 minggu untuk study week. And after that, teros PRO! 


Memang xde masa langsung nak relax. Lepas EOS ja, masuk gear 5, kena ready for pro exam! Tapi, aku sempat balik kampung konon konon nak tenangkan fikiran. HEHE. Tapi lepas balik dari kampung, teros menggelabah ayam banyak sangat nak kena revise balik. T_T
Now, jadual exam.
31.3.2014 - 13.4.2014 : STUDY WEEK 14.4.2014 : MEQ 1 & 2 15.4.2014 : MCQ 1 & 2 16.4.2014 : MME 17.4.2014 : Clinical Day 1 18-20.4.2014 : CUTI 21.4.2014-24.4.2014 : Clincal Day 2, 3, 4, 5 25.4.2014 : ANNOUNCEMENT OF RESULT
------------…