Skip to main content

the reasons why

salam.

kenapa aku buat blog?
aku buat blog atas dasar pujukan member aku. LOL. seriusly oh.
dan juga sebab aku terpengaruh dengan komuniti 91 yang aku sayang itu.
mostly mereka sume ada blog an. so aku macam aku pon nak satu.
maka terbitlah blog ini yaw. pffft. name blog awalan tatau. tapi memang dah banyak kali tuka.
URL kebudakan ini jer x tukaq. akuskevampire? kebudakan nye aku. 

sama?

motif buat blog?
motif awalan blog ini adalah untuk meluahkan rasa hati jiwa kalbu ini je. dulu dulu time muda mudi aku jiwang karat gilo.
xcaya, g baca post dulu dulu. (rajin gilo kot kalo ko geledah post lama gua. lol) 
time aku wat dulu aku baru lepas patah hati dengan sorang mamat ni. so, mostly akan ada tulisan aku yang berlabels emosi dan sarat dengan kata kata sedih atau ayat cliche orang patah hati. kelaka, yes. :)
bile aku da makin tua, dah 20 tahun. tulisan aku semakin matang.
aku mula kenal agama makanya entry jiwang jiwang aku mula letak tepi. 
aku tulis pasal personal things, tapi aku tapis.
mana yang sesuai dibaca, di share aku share.
dan aku mula share la dengan readers aku info info berguna. keh keh, berguna la sangat kan? 

catch it

kesimpulannya
aku suke blogging.sebab aku boleh bercerita, walau xda sapa baca aku kisah ape.
( kalau ada yang baca, terima kasih sangat. may ALLAH bless u. )
dari aku bercerita dengan MANUSIA, buat hati sakit untuk apa kan?
aku suke blogwalking, and kadang kadang aku tinggalkan jejak. 

comel-ness
makanya
aku hanya nak hidup harmoni saja dalam dunia blogging ni.
aku xnak sebab aku baca benda benda xpatot, 
hati murni innocent aku ni senang bertukar wajah boleh bertukar suara.
baca pasal buat duit, teros jadi tamak haloba (oh, ntah ape ape, kan?)


akhir kata
aku suke blogging dan aku suke kenal manusia dengan cara macam ni. (one of the way to know people)

ayat cliche blogger dari aku.
kalau x suka sile tekan butang pangkag di upper right corner. 
simple pimple je awak. XP

Comments

FH said…
haha blog memang tempat luahan perasaan. ;)
Lovely Bella said…
aku juga suke berblogging.. berbueno! erk..
Yana said…
hehe.. suka entry ni. pic first tu, mmg sama lah muka. haha
n i k l i s a said…
@Lovely Bella

heh, tibe tibe lak ko kua berbueno. haha
n i k l i s a said…
@Yana

thanx suka.
sama kot. sama gila.

Popular posts from this blog

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41

*i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee**

Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja. 
Ni my checklist. Boleh amik as a guide. 
1) Bukak akaun kwsp
2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u!
3) Medical checkup
4) Passport pic
5) Labcoat
6) Cop - benda paling penting!


7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr
8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result
Things~~ add up
if u r going to paeds first then
- kalkulator kecik,
- buku drug doses (frankshan)
- …

surgery posting

hye.
lama benar x menulis dengan jaya nya.
banyak beza dulu dengan sekarang. tengok cara penulisan pun dah tahu. cara penulisan dulu cam gedik budak budak nak penampar pon ada. adei.
tapi sekarang aku rasa cara penulisan aku lebih matured dan santai gitu. aku rasa la. orang lain rasa mane den nak tahu. hiks.
sekarang aku tengah ongoing neurosurgical posting. menarik posting ni. jap g aku cerita. sekarang nak cerita pasal UiTM hiks.
faculty of medicine (FOM) UiTM ni memang pemurah kalau nak tahu. surgery posting kitorang ada 4 sub-specialities which are
1) hepatobiliary 
belajar lah sampai muntah pasal liver (hati), gall bladder (hempedu) dan pancreas kat sini. tiap tiap hari kalo di ikutkan akan jumpe patient kuning (jaundice) tapi sebab wad hepato, student xleh masuk sesuka hati, makanya limited sikit pendedahan kitorang. ye la, we doctors to be, learn thru patient. sama macam engineer to be, mesti they olls pon kena kaji mesin sedia ada if nak paham how it works, right?  sedih ye di…

Pro exam MBBS

Q : How was it?  A : It was very intense. I never felt that high intensity of fear. glad I made it. :)
Ni cerita PRO exam saya. 7th Batch MBBS UiTM :)

---------------------------------


Masa final sem year 5 kitorang ada EOS 2. Masa ni kita kena cover 3 postings' exam written and clinical exam for medicine (my last posting). Tak mahu la cerita sal EOS exam. Such a bad memories to me. HEHE. Ok, lepas exam ni, kite diberi masa 2 minggu untuk study week. And after that, teros PRO! 


Memang xde masa langsung nak relax. Lepas EOS ja, masuk gear 5, kena ready for pro exam! Tapi, aku sempat balik kampung konon konon nak tenangkan fikiran. HEHE. Tapi lepas balik dari kampung, teros menggelabah ayam banyak sangat nak kena revise balik. T_T
Now, jadual exam.
31.3.2014 - 13.4.2014 : STUDY WEEK 14.4.2014 : MEQ 1 & 2 15.4.2014 : MCQ 1 & 2 16.4.2014 : MME 17.4.2014 : Clinical Day 1 18-20.4.2014 : CUTI 21.4.2014-24.4.2014 : Clincal Day 2, 3, 4, 5 25.4.2014 : ANNOUNCEMENT OF RESULT
------------…