Skip to main content

SPICE-UP UR BLOG : tukar background cara senang.

salam.

how to change ur background cara mudah gila?

step 1
pilih je mana mana gamba yang berkenan di hati.
bukak koleksi gamba korang.. 
and aku ada provide jugak kat sini beberapa pilihan gamba yang aku rasa comel. (LOL)
pilih dan pilih lagi okay.

gamba satu

gamba dua bagi yang suka polka dot.

gamba tiga bagi yang suka stripe panjang ke bawah

gamba ni korang kena save to ur laptop or pc dulu tau.

step 2
dah siap pilih, sekarang pegi dashboard  design  template designer  pilih background yang kat tepi kiri tuh...

korang akan nampak benda ni an. means korang dah dalam track yang betol dah.


step 3
now, hayati gamba ni. nanti aku huraikan okay.


step 4
tekan num 1, nanti die keluar macam kat bawah ni. tekan upload image. tengok arrow tuh.


then, upload jer image ape ape pon. 

berbalik kepada image yang ni tadi.

num 2  untuk alignment. suke hati lah nak ubah ape.
num 3  kalau gamba korang kecik, tuka kan dia kepada tile. so that, die memenuhi ruang. 
num 4  sama ada korang nak bagi ur bg scroll with page ke x...
num 5  kalau nak tuka image or xnak ada image, just remove saja. 

dah puas hati, click done then click apply to blog.
before click apply to blog tuh, korang boleh preview dulu.

okay, siap.
i know its simple.
tapi takot ramai yang xperasan. so aku buat tutor neh. LOL.
okeh la.

selamat torai! 

Comments

Popular posts from this blog

:(

salam. kalo xsuka jangan lah layan. maaf la kan. aku penuhkan newsfeed korang.  mesti bosan kan tengok status aku jer. kang aku delete baru tahu. aku xperlulah orang yang suke sindir menyindir ni. ko saje nk bergurau ke aku xtahu. tapi ayat ko serius menyakitkan hati. pandai gile ko sindir eh? newsfeed ko x gerak ke? kesian. kawan kawan ko xmen fb ke? ke aku je kawan ko yang men fb?  jadi news aku yang banyak naik? annoying gila.  aku xkisah langsung kalau nak delete ko. baru ko puas kan? xjumpa status aku? bodow lah. aku bukan update status gedik mengada pon. aku update status yang orang nak tahu ape aku fikir pasal die. itu pon jadi hal. nak sindir aku bagai. serius benci orang macam tuh.  ok fine. aku deactiveate fb aku. bye. :(

Minyak ikan yang sangatlah bagus untuk kesihatan

Penah dengar tak minyak ikan, fish oil, ect ect? Ape yang bagus sangat minyak ikan atay fish oil ni? Actually dalam minyak ikan ni ada omega-3.. Korang tau tak omega 3 ni banyaaaak sangat khasiat dia.. tapi yang sedihnya badan kita ni tak hasilkan omega 3 ni sendiri.. so penting actually untuk korang amik supplement omega 3 in ur daily diet. Disebabkan banyaknya khasiat omega 3 ni. Daily requirement is about 1000-2000mg per day So sehari boleh la nak consume 1 atau 2 tablet omegaguard 1 capsule omega guard ada 999mg (campuran DHA and EPA) Antara khasiat omega 3 ni ✅ kesihatan jantung - kurangkan radang so xde la senang dapat heart attack - kurangkan cholesterol and tekanan darah yg jugak akan kurangkan risiko dapat jantung block ✅ kesihatan otak - otak kita banyak made of fat. So bila kita makan omega guard ni yg good fat ni dia akan meningkat congnitivity otak kita. 😊 ✅ kesihatan sendi - maintain bone density - joint mobility - kurang rasa sakit sendi bila nak

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41 *i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee** Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja.  Ni my checklist. Boleh amik as a guide.  1) Bukak akaun kwsp 2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u! 3) Medical checkup 4) Passport pic 5) Labcoat 6) Cop - benda paling penting! 7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr 8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result Things~~ add up if u r going to pa