Skip to main content

SPICE-UP UR BLOG : tukar background cara senang.

salam.

how to change ur background cara mudah gila?

step 1
pilih je mana mana gamba yang berkenan di hati.
bukak koleksi gamba korang.. 
and aku ada provide jugak kat sini beberapa pilihan gamba yang aku rasa comel. (LOL)
pilih dan pilih lagi okay.

gamba satu

gamba dua bagi yang suka polka dot.

gamba tiga bagi yang suka stripe panjang ke bawah

gamba ni korang kena save to ur laptop or pc dulu tau.

step 2
dah siap pilih, sekarang pegi dashboard  design  template designer  pilih background yang kat tepi kiri tuh...

korang akan nampak benda ni an. means korang dah dalam track yang betol dah.


step 3
now, hayati gamba ni. nanti aku huraikan okay.


step 4
tekan num 1, nanti die keluar macam kat bawah ni. tekan upload image. tengok arrow tuh.


then, upload jer image ape ape pon. 

berbalik kepada image yang ni tadi.

num 2  untuk alignment. suke hati lah nak ubah ape.
num 3  kalau gamba korang kecik, tuka kan dia kepada tile. so that, die memenuhi ruang. 
num 4  sama ada korang nak bagi ur bg scroll with page ke x...
num 5  kalau nak tuka image or xnak ada image, just remove saja. 

dah puas hati, click done then click apply to blog.
before click apply to blog tuh, korang boleh preview dulu.

okay, siap.
i know its simple.
tapi takot ramai yang xperasan. so aku buat tutor neh. LOL.
okeh la.

selamat torai! 

Comments

Popular posts from this blog

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41

*i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee**

Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja. 
Ni my checklist. Boleh amik as a guide. 
1) Bukak akaun kwsp
2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u!
3) Medical checkup
4) Passport pic
5) Labcoat
6) Cop - benda paling penting!


7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr
8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result
Things~~ add up
if u r going to paeds first then
- kalkulator kecik,
- buku drug doses (frankshan)
- …

surgery posting

hye.
lama benar x menulis dengan jaya nya.
banyak beza dulu dengan sekarang. tengok cara penulisan pun dah tahu. cara penulisan dulu cam gedik budak budak nak penampar pon ada. adei.
tapi sekarang aku rasa cara penulisan aku lebih matured dan santai gitu. aku rasa la. orang lain rasa mane den nak tahu. hiks.
sekarang aku tengah ongoing neurosurgical posting. menarik posting ni. jap g aku cerita. sekarang nak cerita pasal UiTM hiks.
faculty of medicine (FOM) UiTM ni memang pemurah kalau nak tahu. surgery posting kitorang ada 4 sub-specialities which are
1) hepatobiliary 
belajar lah sampai muntah pasal liver (hati), gall bladder (hempedu) dan pancreas kat sini. tiap tiap hari kalo di ikutkan akan jumpe patient kuning (jaundice) tapi sebab wad hepato, student xleh masuk sesuka hati, makanya limited sikit pendedahan kitorang. ye la, we doctors to be, learn thru patient. sama macam engineer to be, mesti they olls pon kena kaji mesin sedia ada if nak paham how it works, right?  sedih ye di…

Pro exam MBBS

Q : How was it?  A : It was very intense. I never felt that high intensity of fear. glad I made it. :)
Ni cerita PRO exam saya. 7th Batch MBBS UiTM :)

---------------------------------


Masa final sem year 5 kitorang ada EOS 2. Masa ni kita kena cover 3 postings' exam written and clinical exam for medicine (my last posting). Tak mahu la cerita sal EOS exam. Such a bad memories to me. HEHE. Ok, lepas exam ni, kite diberi masa 2 minggu untuk study week. And after that, teros PRO! 


Memang xde masa langsung nak relax. Lepas EOS ja, masuk gear 5, kena ready for pro exam! Tapi, aku sempat balik kampung konon konon nak tenangkan fikiran. HEHE. Tapi lepas balik dari kampung, teros menggelabah ayam banyak sangat nak kena revise balik. T_T
Now, jadual exam.
31.3.2014 - 13.4.2014 : STUDY WEEK 14.4.2014 : MEQ 1 & 2 15.4.2014 : MCQ 1 & 2 16.4.2014 : MME 17.4.2014 : Clinical Day 1 18-20.4.2014 : CUTI 21.4.2014-24.4.2014 : Clincal Day 2, 3, 4, 5 25.4.2014 : ANNOUNCEMENT OF RESULT
------------…