Pages

Tuesday, January 18, 2011

SPICE-UP UR BLOG : tukar background cara senang.

salam.

how to change ur background cara mudah gila?

step 1
pilih je mana mana gamba yang berkenan di hati.
bukak koleksi gamba korang.. 
and aku ada provide jugak kat sini beberapa pilihan gamba yang aku rasa comel. (LOL)
pilih dan pilih lagi okay.

gamba satu

gamba dua bagi yang suka polka dot.

gamba tiga bagi yang suka stripe panjang ke bawah

gamba ni korang kena save to ur laptop or pc dulu tau.

step 2
dah siap pilih, sekarang pegi dashboard  design  template designer  pilih background yang kat tepi kiri tuh...

korang akan nampak benda ni an. means korang dah dalam track yang betol dah.


step 3
now, hayati gamba ni. nanti aku huraikan okay.


step 4
tekan num 1, nanti die keluar macam kat bawah ni. tekan upload image. tengok arrow tuh.


then, upload jer image ape ape pon. 

berbalik kepada image yang ni tadi.

num 2  untuk alignment. suke hati lah nak ubah ape.
num 3  kalau gamba korang kecik, tuka kan dia kepada tile. so that, die memenuhi ruang. 
num 4  sama ada korang nak bagi ur bg scroll with page ke x...
num 5  kalau nak tuka image or xnak ada image, just remove saja. 

dah puas hati, click done then click apply to blog.
before click apply to blog tuh, korang boleh preview dulu.

okay, siap.
i know its simple.
tapi takot ramai yang xperasan. so aku buat tutor neh. LOL.
okeh la.

selamat torai! 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...