Pages

Wednesday, December 3, 2014

Missing home

Just feel like updating my current life now.

Have been working as a houseman in hospital penang for 3 months++ now. 

And i have my up and down friends in penang n they are ecah n yana. Got lots more. But closer to them most. 



Our pic was taken on the ferry from seberang to penang island.. At this time, we r from kelantan. Just came back from celebrating raya haji. 

How i missed going back to hometown.. 

Monday, August 18, 2014

Icontact58ev clear lens 😄

So i bought this just now.



Rm 18/pair
Beli yang clear je hehe.

Nnt i review k 😄😄

In the midst of searching lens yang best. 

If ada suggestions, leave la comments k.. 😄😄

Sunday, August 3, 2014

Stories in bulk

Saya dapat ho-ship di hospital pulau pinang. Alhamdulillah dapat kerja and whatever malas nak serabut sebab dah sekarang dah redha tak dapat kelantan. i believe Allah knows what best for me. 

Selamat hari raya maaf zahir batin. Pagi raya saya sangat sebak. Tatahu kenapa. Tapi sedih lah yang pasti. 

Dan alhamdulillah, he's gotten better. Awak cheer up okay! I will b here with u! 😀😀

P/S : Medical checkup tak buat lagi. 

Friday, July 25, 2014

innalillah

"sesungguhnya ya hidup itu pasti akan meninggalkan kita suatu hari nanti"

satu fakta yang tak dapat dicanggah lagi, kan?

when it involved acquaintances. it doesn't matter much. i mean, memanglah sedih but kesan die pada hati, jantung, perasaan ni tak kuat sangat. 

but, bila involved orang yang kita kenal, orang yang aku nak kenal sebab banyak good words about him, orang yang im expecting to be one of my significant one, one fine day later.. 
i just dropped. my feeling was crushed. 

tanggal 21 julai 2014.

around 8pm, masa ni baru lepas bukak puasa..
aku dikejutkan dengan berita ayah u meninggal dunia sebab accident.
i just cant even believe it. masa u bagitahu im speechless.
taktahu nak respon apa. altho aku still takde kaitan yet dengan arwah, aku still terasa kehilangan arwah.
sebab he is ur dad. someone dear to u of course. someone meaningful to u.

i doakan arwah ayah ditempatkan di kalangan mereka yang beriman. aminn.

and....
one thing i know for sure, its (our relationship) gonna differ from that moment on.

but i dont care about my feeling. 
im okay sebab bukan i yang kena sume ni.
yang tested this time, it was u..
so jangan layan perasaan sendiri lisa. pastu tak pasal pasal die kena layan ur feeling pulak.
i know u r very kuat.
it was him who need ur support right now. not the other way round.
jangan buat dia rasa burden.. and need to take care of all other peoples' feeling. (his family and me-tak pasal2 kena jaga my perasaan--dont let him ever have to care of my feeling! -- because im okay!)
be there for him, make sure he felt someone(it has to b me) is taking care of his feeling while he was taking care of others' feeling. (his family only)

because i know him, he is someone who wanna do his best for his family.
i just want him to be strong for his family. 
i want him to be there with his family. 
and i want to be by his side, supporting him thru all this huge test.
i really wish to b there for him just to console him.
but im far. im in kelantan while he was in KL at that time. (now in perak)

and i also know that he was someone who want to take care of me as well
but now, he can't do that yet..  (macam sebelom2 ni) 
now, he has to support his family. 
so i just have to let him be for a while..
seeing him being so strong for his family make me proud of him..
walaupon he tak open up his feeling for me yet.. i dont care..
stay strong like that k awak..
tugas aku, be by his side.. and support him no matter what..

sesungguhnya perasaan buat orang happy, lagi best dari perasaan buat orang risaukan kita..
im growing up i guess..

if we can went through this together, insyaAllah we can get through anything after this.

dengan itu ya Allah, kau bantulah aku.. untuk aku bantu dia..
ya Allah, kau kuatkan hatiku ya Allah, untuk sentiasa bersama dengannya di saat die kesedihan ni. 
ya Allah, kau titipkan rasa sabar di dalam diri ini.
ya Allah, kau jagalah hati ku agar aku boleh jaga hatinya.


Friday, July 18, 2014

#Pray4Both

Sekali lagi Malaysia digemparkan dengan berita sedih. Pagi tadi about 2am, MAS plane once again involved in accident. MH17 tuh crashed kat border of Ukraine Russia and dengar kata was shot down. By who, tatau lagi. Sedihnyaaa. About 2++ terkorban.. My deepest condolences to families and friends of the victims. Be strong. 



To GAZA people, keep fighting. Im sorry i can't do anything physically. I just can send my prayers. 

Wednesday, July 16, 2014

RED VELVET tengah tengah bosan

hye. salam.
hari ni aku BAKING! aku bake RED VELVET CAKE. saja nak test skill baking.
guna recipe yang biasa saja aku guna saja.
boleh refer post yang ini


yang dulu dulu aku buat cupcake.
kali ni aku buat cake tapi guna recipe yang ini jugak.




lupa sangat nak amik gamba cake penuh. 

aku buat cake bulat. 
selapis saja. sebab tak ramai pon nak makannya. 
kat rumah ni sekarang adalah dalam 4 orang.
plus, 2 of them, ayah dengan adik lelaki aku ni tak berapa minat makan cake. 

kalau untuk function ke open house raya nanti aku rasa better buat dua adunan. bake in two separate loyang.
pastu, satukan jadi satu cake je. tengah tengah leh taruk cream cheese.
pastu salut la satu cake dengan cream cheese frosting.

as for frosting, aku suka kalau lebih rasa sour despite of sweet.
so next time maybe boleh kurangkan gula icing tuh.
despite of 1/4 cup of icing sugar for 4 ounces of creamcheese.
maybe leh wat 1/4 cup for 6-8 ounces.

cake dia dah sedap. tak manis tak tawar sangat. just nice. 

k lah thats all. :)




Tuesday, July 15, 2014

Sabah trip - part one

so lets see if i can still recap how our trip is.
30 JUNE 2013 - 4 JULY 2013
haha. one year later baru nak update story.
awe-fully sorry for this late post and for any derailment in the stories.
its a well-known fact by my friend that im a forgetful girl T_T

that night. nizam fetched us.
he was the one yang send all of us to LCCT.
thank awak *lovelove*

so our flight was around 6 am i guess.
dekat airport nothing much happen.
aku menbontoti orang je lah.
ni second time naik flight. haha *ketawahambar*

kat airport da jakun. atas flight lagi lah jakun.
bila bukak balik album sabah ni. 
mula lah mengucap panjang.
banyak betol gambar sayap kapal terbang aku hamik. -.-"

semorang sedia maklum kan gambo sayap kapal terbang macam mana.
so tak perlu lah aku upload ye. hihi.

after about one hour on the plane, tiba tiba abang/pakcik pilot buat pengumuman kata now kalo tengok bawah u can see laut china selatan n ada gunung kinabalu on ur LEFTbla bla bla. 

aku hanya mampu excited sebab aku dok kat sebelah KANAN. damn.

journey makan masa approximately 2 hours and 40 minutes.
akhirnya. dalam 9.15am camtu kami mendarat la kat sandakan airport.

hello sandakan!

why sandakan airport?

plan asal nya macam ni. kami nak pegi semporna. but sebab kes lahad datu bla bla bla.
so terpaksa lah divert plan. kitorang tak jadi pegi semporna.
kena fikir keselamatan jugak kan? takot weh, aku tamahu kena tembak. 

so from sandakan kami akan teros ke kota kinabalu.
sesampai kami kat sandakan airport.
kami pon naik taxi pegi bus station sandakan.
dalam taxi, dah pening dengan pak cik taxi cakap bahasa sabah bah bah. lolz.

sampai je teros cam "eh betol ke ni bas station?" -- sebabnya, bus station die kecik je.

gamba ehsan google. die cam kaunter2 gitu jee xda bangunan proper pon.. kat tengah ruang lapang untuk bas parking, pastu ada sederet gerai makan.

gamba kat station bas yang aku snap. tak sure pulak naik bas yg ini ke tak... men snap je rituu...

aku rasalah hari tu naik bas tung ma express kot.

(aku tak sure sangat sebab main lead trip hari tu, ialah aisa, mek sabah kita. so tak amik port sangat~~ rate harga pon aku main google je campur dengan gerak deria perasaan aku jee. kalo salah tuh maap laa )

amik route Sandakan - KK. tiket die dalam RM 30 rasanya. 6 jam perjalanan. dalam dok tunggu masa kami naik bas tuh, kami lepak satu kedai ni. breakfast lah konon. p makan nasi kuning. ala ala nasik lemak pastu taruk lauk ayam pedas (tapi tak pedas pon) and kaler nasik die kaler kuning. (sebab tuh nama dia nasik kuning! ada paham?) layaaaan ~~

gamba ehsan google saja. sebab tak de pulak dalam hp gamba nasik.

sampai je station bas KK. (kali ni nampak gaya station basnya) kitorang amik taxi pergi town cari apartment yang kitorang dah book siap siap. sini ramai taxi ulat cari pelanggan. so hati hati la k. sampai saja rumah tuh, check in teros berehat.

nama tempat ni promenade hotel apartment.

gamba ehsan google lagi sekali. rak kose nak amik gamba bangunan ni aih. tapi penting gak sebenarnya, sebab aku tulis blog kan? pengajaraan. haha. 

price/harga memang murah. bukak berpatutan. tapi murah. MURAH!
really recommended la for those yang nak harga bajet tapi tempat best :)
plus, dia kat centre of KK. kalo nak shopping, memang boleh jalan kaki je g pasar philipine, seafood restaurant, waterfront, pasar yang jual handicraft tuh sume, mall..

boleh usha website dorang ni kat sini k
Promenade Service Apartment
Nearby Attractions

memang puas hati!

katil die besar. ada tv. ada aircond. bathroom die nice and bersih.
saya bagi 4 1/2 bintang!

bilik die memang luas and best!
kaw kaw promot sebab sumpah bilik ni best! nanti sesape kalau ko kawen dengan orang KK, leh la sewakan rombongan ko tempat ni. muahahah.

kami dok sini 2 hari 2 malam.

sampai je KK dalam 4 lebih dah. so kami just berehat je la sampai malam. malam tuh baru keluar dinner kat pasar Philippine. reachable by walking. :)

sumpah sedap seafood dia. sambal die best gileee! aku suke sangat ikan nga sotong.. yang penting its cheap!

muka excited nak makan. lapaww weh!

hamik kauu, air kelapa si asha ni minum! dahaga bebenor ni~

ni muka orang kenyaang. :)
yang baju pink belang belang tuh la aisa orang sabah sejati, so dia lah yang jadi tourist guide kitorang. hee. terima kasih darling aisa~

pening gak dengar dok cakap bahasa sabah tapi sukaa. 

balik balik je semua kekenyangan. aku lak excited nak tengok citer hindustan yang aku baru download. tapi tak larat weh. kejap je layan pastu semua terbongkang atas katil. kumpul tenaga, esok nak g island hopping! jyeahhhh~~ 

selamat malam KOTA KINABALU, SABAH.

habis hari pertama :)

------- okay lah nanti pulak ye sambung 

TRIP TO PULAU PERHENTIAN DAY TWO

hye! 

baca dulu DAY ONE PERHENTIAN trip ni. 
lepas dah baca jom sambung DAY TWO

untungnya rumah seaview ni, pemandangan cantik. boleh tengok sunrise. sebab tak selesa, bangun pon awal. heee. ok lah hikmah dalam musibah. bangun bangun je kami relax lagi sebab janji nak pegi snorkeling tuh pukul 10. 


dalam pukul 9 cam tu kami check out. barang semua bawak terus sebab lepas snorkeling nanti bila dah habis snorkeling, orang boat tuh akan hantar teros pegi jeti kuala besut. so dengan bag bag besar kami turun dari chalet nak pergi makan.. lapar wehhh... mau breakfast..

benti jap amik gambar dengan canoe terpacak atas pasir :)
kami pergi restoren semalam tuh, dengan muke tak malunya.. pergi mintak pinjam mangkuk, sudu, air panas sebab nak masak meggi. hiiii. air beli lahh, takkan nak lepak kedai die percuma kann... dulu time kat pulau kat KK pon makan meggi gak. minat gile dengan meggi. lupa bawak cili burung jaa. hehee.

my favourite maggi tomyam!

pastu tengah makan ni baru teringat pasal nak sewa camera underwater. call la AINA HOLIDAY nak tanya sal ni. sekali dorang dah bertolak. haihh melepas la nak amik gamba dengan ikan ikann dan penyu. (poyo ja lebih~~) padahal nak nyelam lom gelabah. hoho.

lepas tuh dalam kul 10 macam tuh, fast boat tuh datang. yang jadi guide kitorang tuh budak pulau sama baya je nama apis nga budak kecik nama udin. budak kecik tuh comel sangat!!

we pay RM 45 for 6 points which are
- coral
- ikan
- turtle
- kg nelayan
- lighthouse
- ikan kepala besar

kiranya nanti kitorang akan singgah at each points. every point dalam 30 minutes gitu. 

* ONE paragraph below ni aku membebel pasal aku. in case of rushiness, skip please*

-----------------------

cerita #1

kat first point aku pegi iaitu point coral ni, i experienced my longest 30 minutes ever. rasa macam nak cepat cepat je habis 30 minit ni. sebabnya aku maluu gilaa. nak blah dari situ cepat cepat. hahahaha. sebab aku wat drama hindustan dekat point ni. drama hindustan antara aku dengan bro diver. sumpah maluuu woi! ceritanya gini, aku benci gila.. nape la guider aku ni tak ajar dulu. die ingat aku nak terer ke. ajarlah water challenge dulu. eh, water challenge ke ape namanya. yang nak biasakan diri dengan air tuh. kawan aku yang dah pegi sini cakap dorang guider dorang ajarr.... aaa ni sume salah apis! ye la wehh, aku mana reti berenang. tiba tiba kena berenang dalam air laut yang macam dalam je aku tengok. memang scary lah. jujur cakap aku takot. aku tak reti macam mana dari posisi baring meniarap tuh tiba tiba nak jadi posisi berdiri. (noob kan? padahal senang je lepas2 tuh aku dah teror. hehe) so aku dok posisi baring tuh je la. mula mula excited tengok coral, ikan rainbow tuh sume. sekali bila angkat angkat kepala sikit, tengok tepi aku sume kawan kawan dah takda. budak budak ni sume dah pegi belah sana. aku pon nak la pegi belah sana, so aku pon wat la gaya berenang, tapi tak sampai sampai, aku dah penat dah. nak angkat angkat kepala selalu sakitlah pinggang aku, da habis lentik dah ni badan. so aku amik keputusan untuk berdiri. bodoh gila aku tengok coral cam batu tuh aku pon cuba lah untuk berdiri atas tuh. tapi kaki tak sampai. aaaa dah gelabah dah ni. pastu entah macam mana aku mula la buat drama hindustan lemas lah konon. padahal pakai life jacket kot.. pastu ada bro diver ni bawak aku ke tepian pantai. hakhakhakk! aku pon dok sensorang kat tepi pantai sambil tengok kengkawan aku happy happy kat hujung sana. cis!  masa tengah duduk tuh bro diver yang selamat kan aku tuh datang kat aku bagi nasihat tanya khabar sumee (-.-") memalukannnnnnn... nasib baik lepas tuh, kejap je budak budak ni datang balik da nk pergi point ke dua.. hahahahhaa.

-----------------------

lepas tuh, next next point aku dah pandai daa berenang. dah tak gelabah. so aku enjoy je lepas tuh. nasib baik tak trauma dengan lemas.

muke excited snorkeling!

bila pegi je point kedua, aku amik keputusan aku nak dok in group. tak kira la macam mana pon, aku akan pastikan aku dengan members aku ni. hahahah. best point ni sebab ikan banyak gila sebab apis die bawak roti kan so ikan banyak gila datang... best! pastu pegang sea banana kot (?)... die cam gamat tapi die kenyal kenyal tak lembik.  rugi tak leh tangkap gambaa kat sinii.. hehehe.

next point is turtle point. g tengok penyuuu tapi penyu ni die dok kat dasar laut je, tak berenang naik atas... aku just nampak bayang bayang jee. dah la aku rabun kan.. pas tengok bayang bayang aku dah malas nak tengok dah. so aku berenang2 je. takpe lah penyuu, till we meet again.. tengok kat gamba google je lahh heee. 

picture kat turtle point! heee

pastu next stop kat kg nelayan. kat sini kami lunch duluuuu.. makan nasik nga lauk sedaaaap and murah and segar. sotong bapak besar rm 6 je... dah la sedap! pastu pegi bungkus pisang goreng n kopok yang nampak sangat lah tempting ni! awww sedaaaap!

kat kampung nelayan ni ada lah residents die. siap ada sekolah, balai polis bagai lagi. 

pisang goreng n keropok!

ikan bilis kat jetty kg nelayan. lawaaa :)

lepas tuh sambung lagi snorkeling.. and this time kami pegi our 5th pitstop iaitu kat lighthouse..

and guess what?? i jumped!!! budak noob gelabah masa first point ni lompat! muahahah! from the first floor yang tempat orang duduk tuh je. memang tak la nak lompat dari puncak paling atas. hello, first floor tuh nampak je rendah. tapi tinggi gak ye... aku sukee~~~ dalam 3 kali gak la lompat kan.... perasaan bila tenggelam dalam laut tuh sangatlah scary... rasa macam sunyi sangat.. and coral kat sini pon lawaa~~

selamatkan kamiiiii please!

pandai dugong ni buat peace. muahah!

last stop kat ikan kepala besar. last point ni aku dah tak turun da.. malas dan penat dah.... so duduk atas boat amik pic. :) kawan kawan aku cakap tak jumpe pon ikan kepala besar. kuikuii. 

panorama kat point ikan kepala besarr

selfie berdua atas boat. hehe.

owhhh kami pergi belakang windmill rupenya. semalam view the sea dari windmill. hari ni view windmill from the sea. :)

dalam pukul 3 lebih macam tuh, habis dahh. memang penat gilaa. so balik lah. pergi hantar our boat-mate dulu kat perhentian kecik balik. yang pakai topi tuh namanya ben. yang lain tak hingat. hahaha! uncle indian tuh sangatlah mesra. dia malaysian indian. :)

ni kat jetty bubu resort, pulau perhentian kecik.  haruslah amik gamba dengan mat salleh kalau pegi vacation! muehehe.

after that baru hantar kami pergi jetty kuala besut balik. ya ALLAH. angin laut petang petang memang kuat gila. ombak menggila.. macam naik rodeo lembu tuh tahu? (walaupun tak pernah naik).. dengan hujan lagi.. naik boat ada atap pon basah gak. pejam mata je naik boat. sebab tak nak air laut masin kena mata. ayah aku awal awal dah warn, kalo balik jangan amik boat petang. tapi nak buat macam mana dah memang snorkeling tuh habis petang. tapi boleh je hidup. just experienced it. kalau tak, memang tak tahu pe perasaan dia. :)

last pic sebelum boat pergi. ni gamba dengan udin. memang kelako n comel budak ni! haha

* again, ONE paragraph below ni aku membebel pasal kisah kitorang. in case of rushiness, skip please*

-------------------------------------------------

cerita #2

lepas dah sampai tuh, say bye bye and all, kami cepat cepat naik atas. masa nak pergi kat tandas awam nak mandi tuh, ada la mak kambing dengan anak kambing ni. bising sangat dok ngembek. yang budak budak jakun kambing si yana dengan aisa ni sibuk nak bergambar dengan kambing. aku pon iyekan lah... sekali masa dorang pegi kat kambing kat tepi longkang tuh rupa rupanya ada lagi sekor anak kambing dalam longkang tuh. longkang tuh penuh air okay. tengah tenggelam timbul. ya RABBI. nasib baik masa tuh ada pakcik jual lokceng (makanan cam satay tuh). teros cakap kat pakcik tuh. so pakcik tuh cepat cepat tolong angkat kambing tuh. bila anak kambing tuh dah diselamatkan, mak kambing dengan anak anak dia pon blah. hahahaha kesian yana dengan aisa tak sempat nak bergambar dengan kambing. muahahahaha! ok dah cerita kambing--

-------------------------------------------------

lepas mandi mandi bersihkan diri pakai baju kering. lepas dah mandi, amik kereta.. pastu chow~~ sebelom balik rumah, kitorang singgah makan meggi ketam duluu... kat alemy meggi ketam, cherang ruku, pasir puteh.. sedap! harga die pon sedap gak. RM 20/semangkuk. hahaha! 


pastu off we go back to my house. berehat sebelom bangun pagi esok dengan muka sunburn dan sakit pinggang. heee. habislah cerita pulau perhentian kami. :)

-----------------------------------

BUDGET TRIP TO PULAU PERHENTIAN 

2 hari satu malam backpackers style.
backpackers yang takleh terima kenyataan -- still nak bermewah (-.-")

ni untuk trip 5 orang ya :)

for transport kami takde masalah sebab una sponsor kereta pastu minyak mak una yang belanja. terima kasih makcik! so bajet kami start from parking kereta je.

parking kereta : RM 20 (2 hari)/5 = RM 4
fastboat : RM 65 (pegi balik)
caj pemuliharaan : RM 5
water taxi : RM 2
snorkeling : RM 45 (6 points)
lodging : rm 130/5 = RM 26
others - air mineral, jajan, band aid, sunblock : RM 50/5 = RM 10

TOTAL WAJIB : RM 157 

as for MAKAN KAT PULAU pulak

aku bajet dalam RM 30++ 
 (minum petang lepak lepak, dinner, breakfast, lunch)

- lunch : save sebab beli kat jeti kuala besut
- minum petang : RM 4
- dinner : RM 21 
(pegi bahan dinner mewah, makan chicken chop -- nasi goreng die dalam RM 8 je)
- breakfast : free meggi. air sejuk. 
- lunch : tak sampai RM 10 pon

-------------------------------------------

as for other things yang kitorang beli tuh, memang wajib beli kot. 

- air mineral wajib beli! keep urself hydrated okay :) PENTING!
 - pastu lapa tengah malam ada lah jajan nak makan. PENTING!
- band aid beli in case ada yang terpijak coral ke. PENTING!
- sunblock ni wajiblah kan. PENTING!

-------------------------------------------

love u all gegirls! from depan, una mommy, asha bongek, lisa comey, yana budak muntah, aisa tak kenal kambing. ni gamba kat penarik. bukan kat perhentian.  

tuh je la kot. anyhow PULAU PERHENTIAN memang best gilaaa. next time pergi nak pegi one day trip je. pegi snorkeling jee. uiii bestnyaa! kalau honeymoon baru nak tidor sana. muehehehe. 

babai!

Friday, July 11, 2014

Excitedd!

Hai!

Sejak dok rumah ni, alhamdulillah sangat aku boleh buat hobi lama aku. One of them is of course sewing/menjahit! Im a big DIY fans if u get to know me. Baru puas hati. Betol tak? 

Last two weeks, angin nak menjahit datang after few days of tengok tengok nota menjahit yang lama lama. So i decide to make myself a baju kurung. Lukis pola apa sume, gunting siap siap... tanya mak ada kain pasang yang die tak nak. Pastu terus potong kain, and jahit!

Pas da siap projek baju kurung biasa, move to second project iaitu baju kurung moden.. heee.

Kalau upah tukang jahit kat area kelantan ni baju kurung biasa dalam rm 30 gak la. Baju kurung moden rm 30 lebih for sure. Kalau dah pandai jahit sendiri apa la salahnya jahit je sendiri. Lagi lagi masa tengah free ni. heee. 

Seriously, thanxful gile kat mak sebab dulu paksa kakak masuk kelas menjahit. Sekarang baru terasa untungnyaa. 


Baju kurung--


Ni pulak baju kurung moden.

Abaikan muke excited model. -.-"

K lah bye bye!



TRIP TO PULAU PERHENTIAN DAY ONE

hye. salam.

dah habis jalan jalan kat terengganu, dah sedap tidor kat terengganu, pagi pagi tuh kul 8 lebih lebih (lambat sebab sebok amik gamba T_T) kot kami bertolak ke kuala besut. naik boat dekat kuala besut ya. about 100km jugak lah. pehh. awal awal pagi dah kena drive jauh jauh kan. dan harus ingat ya, kami apa pun tak beli lagi. sebab backpackers la konon. jaja!

masuk je kawasan jeti, ada satu mamat ni naik moto dok suh kitorang berhenti. rupe rupenye orang nak cari pelanggan. so jangan pelik lah kalau ada orang macam ni. dia bawak kitorang pergi AINA HOLIDAY. lepas nego nego macam macam, dah tak nak beli bagai, akhirnya beli dengan dorang jugak. normal la push and pull dalam berjual beli. 

so akhirnya amik fastboat n snorkeling je. lodging kitorang figure out kat pulau je.  

PRICE RATE yang kami dapat.

FASTBOAT : RM 65 pergi balik (biasanya RM 70)
SNORKELING : RM 45 (biasanya rm 50) 

so dah rm 110/pax.

As for parking kereta

RM 10/day kalau tak silap.
2 hari so rm 20 lah kan..

after that, kami g la breakfast. 

breakfast duluu sebelom ke pulau

makan nasik bungkus rm 2 kot satu. nasi kerabu. nasi ayam pedas. nasi ayam gulai. 

kalo dah mai kelantan ni memang makan nasi la for breakfast. takde ah roti bakar, roti canai bagai. tak common kat sini. lepas dah kenyang breakfast, bungkus lagi nasi sorang satu nak lunch kat pulau nanti.

after that, kami pegi jeti. kat sana kena bayar lagi caj pemuliharaan taman laut. RM 5/pax.

kena bayar ni sebelom leh p pulau

pastu off we go to pulau perhentian. dalam 30-40 minit gak la atas fastboat tuh. dah macam ape dah dalam boat tuh. melambung lambung. excited sesangat. bising. malu lak bila pikir balik. kat bawah ni gamba masa kitorang da nak sampai kat pulau. masa dah tak melambung dah berani kuarkan hp nak amik pictures.

ni kampung nelayan kot.

pulau perhentian kecik, besar nga kampung nelayan ni dekat dekat je. pastu, pulau perhentian kecik ngan kampung nelayan ni bersambung. boleh je jalan g kg nelayan from pulau perhentian kecik tapi jauh la. ni orang restoren tu yang bagitahu. 

muka muka excited! kat belakang tuh long beach, pulau perhentian kecik

gegirls at the other end of the boat. Baju biru bukan gegirlss harap maklum.

haa pastu kan (excited ni nak ceritaa), kan dari jeti naik fastboat, tapi fastboat ni die tak leh pergi sampai pesisiran pantai, katanya lah.. so kena transfer naik taxi boat pulakk. RM 2 sorang. pandai eh wat duit. Taxi boat ni much smaller than fastboat, so taxi boat ni leh p pesisir pantai... (kononnyela~~) ~~padahalnye kannnn sok nye masa kitorang nak g snorkel, elok je mamat yg bawak kitorang snorkel tuh bawak fastboat die dekat dekat pantai. takde nk kena naik taxi boat bagai pulak nk g kat boat dia. ahhh ape ape je lahhh. hihihii.

----------------------------

CERITA LODGING

kitorang aim mohsin chalet, tapi terdistract dengan rock garden resort sebab dia macam tersergam indah kat tepi tu kan, pastu pulak ramai member yang dah pegi dok sini and bagi feedback yang bagus. so terus pergi sini. mula mula ingat nak survey duluu banyak banyak chalet, pastu baru choose which are the best.. tapi tinggal kenangan je laaa... lepas naik sini panjat tangga, teros penat tambah dengan panas so tak da nak survey survey teros amik je laaa mana yang bagus.

last last, kitorang dok bilik 2 orang tapi sumbat 5 orang. pepandai lah. RM 130/room. sebab sea view. kalo tak sea view RM 50 je. kalo air cond kena tambah berapa entahhh.. tapi konon aa tak nak aircond sebab mahal kan and bajet tamao duk dalam bilik sangat pastu nyesal, tapi nyesal pon tak guna dah sebab dah bayar. 

kalau korang pegi nanti aku suggest amik bilik aircond. pastu tak yah la sea view bagai. sebab tak penting pon. ko dok bilik tido je. pastu bila ko dok bilik untuk tido maka ko perlukan environment yang tak panas kan? so amiklah bilik aircond sebab pulau ni sangatlahh panas!

tapi satu kelemahan rock garden ni, tempatnya tinggi.. penat woii nk naik atas ni. brrrr. pros die tak berapa nak mahal lah kan. nak yang sampai sampai teros boleh bergolek masuk chalet duit kena bagi lebih la. hihi. 

TIPS LODGING FOR TRIP BUDGET YANG SELESA DAN WORTH IT DAN TIDAK MEMBERI KENANGAN BURUK
haa panjang tak tips aku?
1) Jangan pikir penat. Tangga? Daki je~~
2) Tak perlu nak sea view. Bila snorkeling bukan takat view the sea, u taste the sea lagi!
3) Nak share bilik reramai tak kisah, asalkan tak panas. So choose air conditioned one.
4) Walk in is better jangan guna agent. (sebab ko boleh sumbat orang)

Aku nyesal gila buang RM 80 just for sea view. Kalau tak bilik kitorang RM 50 je kot. Rugiii. Rate for chalet bukan sea view but air conditioned tak sure pulak. Bilik die not bad. Ok lahh untuk tidor semalaman.


 lepas check in je, teros makan nasik, makan pauh la. pastu membongkang.

----------------------------

CERITA WINDMILL

aktiviti petang di pulau, memang kena pandai pandai. so petang tuh, kami pergi lah windmill... berjalan jalan di pulau lah kita, ape lagii... hehehe.

view from our resort. :) 




ni masa tengah berjalan jalan nak pegi windmill tuh. tempat naik die dekat bubu resort at the other end of the long beach. jauh okay panas panas ni! hahaha. pasir tuh panasss. tapi aku pakai sport shoes.  nga sunglass. siap topi lagi. hee. persiapan rapi itu penting yoww!

member aku ni siap bawak towel lagi. 

cantik kan?

memang penat sangat nak naik atas tuh. ye lahh. kami bukan gadis gadis fit selalu bersenam tuh. kami typical gegirls tengok citer korea hari hari dalam bilik tetiba nak hiking. memang penat ah. dah la bawak air mineral sebotol je. yang nak bahan nye 5 orang. bawak banyak banyak sikit supaya tak dehydrated. nasib baik Allah bagi kudrat lagi. 

tapi pas naik hilang penat sebab the scenery was very breathtaking! 

panorama maldives malaysia~~

mampu turun suku je. tamak sebenarnya nak turun bawah, pastu kawan suh bawak bertenang, pikir azab nak naik balik lisa~~

kitorang tanya abang fastboat yang bawak kitorang datang sini, dia cakap kalau nak pegi windmill ni kena naik water taxi nanti die bawak pergi jetty ni. tapi dah takda orang pergi da windmill ni sebab jetty runtuh. kalau perasan la kat hujung sana tuh ada jetty yang dah runtuh. pastu bila tanya jalan bukit, dia cakap takda sebab memang biasa naik boat. maybe die tak tahu kot ada jalan bukit atau pun orang orang kat sini memang otak bisnes. kalau naik water taxi mau kena RM 10/sorang. Pehh. Bisnes kencang!

merenung masa depan~~
lepas lepak lepak kat atas ni, kami pon turun bawahh. pergi lepak kedai makan minum air sebab tekak kering gila. Pekena Teh O Ais RM 4 uolls! Lepas tu ingat nak ajak budak budak ni pergi Kampung Nelayan pergi makan pisang goreng ke, kopok ke... Tapi mahal pulak tambang water taxi, RM 10/sorang p Kg Nelayan. So tak jadi. Holiday budget budak budak U akhir sem macam ni lah. Hehe.

Last last, kami p mandi laut dekat dengan chalet kitorang. Lepas penat mandi manda, kami lepak atas batu. 

air jernihh!

ni gambo baru lepas bangun tido atas batu. tiba tiba orang kejut nak amik gamba. ihihi. penat woi mandi laut tuh yang tido jap atas batu. hihi. best je mandi dekat senjaa. dah tak panass. sukee!

gegirls lepak atas batu.

dekat maghrib gitu kami naik, mandi solat ape sume pastu  turun makan malam. Perot laparr. 

malam di perhentian~~

saja nak tunjuk night life di pulau. suram. gelap. ada tempat shisha. ada candle light. ada seafood. mat salleh suka lah kot.

kitorang tak dinner kat timur laut cafe ni. tapi kedai sebelah die. ape entah nama restoren die. lupe. lepak minum sini gak petang tadi. dinner pon sini.. sebab esoknya kami ada misi.. hehehe...

for dinner, aku makan chicken chop. RM 18. dengan coke. RM 3. well, melancong di pulau kan uolls. kitorang saje je nak makan mewah. nasi goreng ni RM 8++. ok lah not bad. aku join venture je dengan members2 aku ni. dah semua order chicken chop. aku tak nak lah kang dorang semua dah dapat makanan, aku sorang je tak dapat dapat sebab aku je yang lain. hee.

lepas dah kenyang, lepak amik gamba kat tepi pantai. naik bilik debushh tidow dalam kesempitan dan kepanasan. charge energy esok mahu snorkeling! 

SELAMAT MALAM PERHENTIAN! 

-------------------------

nanti aku sambung next entry. dah panjang sangat ni. nak citer perihal snorkeling dengan bajet percutian! 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...