Skip to main content

innalillah

"sesungguhnya ya hidup itu pasti akan meninggalkan kita suatu hari nanti"

satu fakta yang tak dapat dicanggah lagi, kan?

when it involved acquaintances. it doesn't matter much. i mean, memanglah sedih but kesan die pada hati, jantung, perasaan ni tak kuat sangat. 

but, bila involved orang yang kita kenal, orang yang aku nak kenal sebab banyak good words about him, orang yang im expecting to be one of my significant one, one fine day later.. 
i just dropped. my feeling was crushed. 

tanggal 21 julai 2014.

around 8pm, masa ni baru lepas bukak puasa..
aku dikejutkan dengan berita ayah u meninggal dunia sebab accident.
i just cant even believe it. masa u bagitahu im speechless.
taktahu nak respon apa. altho aku still takde kaitan yet dengan arwah, aku still terasa kehilangan arwah.
sebab he is ur dad. someone dear to u of course. someone meaningful to u.

i doakan arwah ayah ditempatkan di kalangan mereka yang beriman. aminn.

and....
one thing i know for sure, its (our relationship) gonna differ from that moment on.

but i dont care about my feeling. 
im okay sebab bukan i yang kena sume ni.
yang tested this time, it was u..
so jangan layan perasaan sendiri lisa. pastu tak pasal pasal die kena layan ur feeling pulak.
i know u r very kuat.
it was him who need ur support right now. not the other way round.
jangan buat dia rasa burden.. and need to take care of all other peoples' feeling. (his family and me-tak pasal2 kena jaga my perasaan--dont let him ever have to care of my feeling! -- because im okay!)
be there for him, make sure he felt someone(it has to b me) is taking care of his feeling while he was taking care of others' feeling. (his family only)

because i know him, he is someone who wanna do his best for his family.
i just want him to be strong for his family. 
i want him to be there with his family. 
and i want to be by his side, supporting him thru all this huge test.
i really wish to b there for him just to console him.
but im far. im in kelantan while he was in KL at that time. (now in perak)

and i also know that he was someone who want to take care of me as well
but now, he can't do that yet..  (macam sebelom2 ni) 
now, he has to support his family. 
so i just have to let him be for a while..
seeing him being so strong for his family make me proud of him..
walaupon he tak open up his feeling for me yet.. i dont care..
stay strong like that k awak..
tugas aku, be by his side.. and support him no matter what..

sesungguhnya perasaan buat orang happy, lagi best dari perasaan buat orang risaukan kita..
im growing up i guess..

if we can went through this together, insyaAllah we can get through anything after this.

dengan itu ya Allah, kau bantulah aku.. untuk aku bantu dia..
ya Allah, kau kuatkan hatiku ya Allah, untuk sentiasa bersama dengannya di saat die kesedihan ni. 
ya Allah, kau titipkan rasa sabar di dalam diri ini.
ya Allah, kau jagalah hati ku agar aku boleh jaga hatinya.


Comments

Popular posts from this blog

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41

*i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee**

Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja. 
Ni my checklist. Boleh amik as a guide. 
1) Bukak akaun kwsp
2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u!
3) Medical checkup
4) Passport pic
5) Labcoat
6) Cop - benda paling penting!


7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr
8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result
Things~~ add up
if u r going to paeds first then
- kalkulator kecik,
- buku drug doses (frankshan)
- …

surgery posting

hye.
lama benar x menulis dengan jaya nya.
banyak beza dulu dengan sekarang. tengok cara penulisan pun dah tahu. cara penulisan dulu cam gedik budak budak nak penampar pon ada. adei.
tapi sekarang aku rasa cara penulisan aku lebih matured dan santai gitu. aku rasa la. orang lain rasa mane den nak tahu. hiks.
sekarang aku tengah ongoing neurosurgical posting. menarik posting ni. jap g aku cerita. sekarang nak cerita pasal UiTM hiks.
faculty of medicine (FOM) UiTM ni memang pemurah kalau nak tahu. surgery posting kitorang ada 4 sub-specialities which are
1) hepatobiliary 
belajar lah sampai muntah pasal liver (hati), gall bladder (hempedu) dan pancreas kat sini. tiap tiap hari kalo di ikutkan akan jumpe patient kuning (jaundice) tapi sebab wad hepato, student xleh masuk sesuka hati, makanya limited sikit pendedahan kitorang. ye la, we doctors to be, learn thru patient. sama macam engineer to be, mesti they olls pon kena kaji mesin sedia ada if nak paham how it works, right?  sedih ye di…

Pro exam MBBS

Q : How was it?  A : It was very intense. I never felt that high intensity of fear. glad I made it. :)
Ni cerita PRO exam saya. 7th Batch MBBS UiTM :)

---------------------------------


Masa final sem year 5 kitorang ada EOS 2. Masa ni kita kena cover 3 postings' exam written and clinical exam for medicine (my last posting). Tak mahu la cerita sal EOS exam. Such a bad memories to me. HEHE. Ok, lepas exam ni, kite diberi masa 2 minggu untuk study week. And after that, teros PRO! 


Memang xde masa langsung nak relax. Lepas EOS ja, masuk gear 5, kena ready for pro exam! Tapi, aku sempat balik kampung konon konon nak tenangkan fikiran. HEHE. Tapi lepas balik dari kampung, teros menggelabah ayam banyak sangat nak kena revise balik. T_T
Now, jadual exam.
31.3.2014 - 13.4.2014 : STUDY WEEK 14.4.2014 : MEQ 1 & 2 15.4.2014 : MCQ 1 & 2 16.4.2014 : MME 17.4.2014 : Clinical Day 1 18-20.4.2014 : CUTI 21.4.2014-24.4.2014 : Clincal Day 2, 3, 4, 5 25.4.2014 : ANNOUNCEMENT OF RESULT
------------…