Pages

Tuesday, July 15, 2014

Sabah trip - part one

so lets see if i can still recap how our trip is.
30 JUNE 2013 - 4 JULY 2013
haha. one year later baru nak update story.
awe-fully sorry for this late post and for any derailment in the stories.
its a well-known fact by my friend that im a forgetful girl T_T

that night. nizam fetched us.
he was the one yang send all of us to LCCT.
thank awak *lovelove*

so our flight was around 6 am i guess.
dekat airport nothing much happen.
aku menbontoti orang je lah.
ni second time naik flight. haha *ketawahambar*

kat airport da jakun. atas flight lagi lah jakun.
bila bukak balik album sabah ni. 
mula lah mengucap panjang.
banyak betol gambar sayap kapal terbang aku hamik. -.-"

semorang sedia maklum kan gambo sayap kapal terbang macam mana.
so tak perlu lah aku upload ye. hihi.

after about one hour on the plane, tiba tiba abang/pakcik pilot buat pengumuman kata now kalo tengok bawah u can see laut china selatan n ada gunung kinabalu on ur LEFTbla bla bla. 

aku hanya mampu excited sebab aku dok kat sebelah KANAN. damn.

journey makan masa approximately 2 hours and 40 minutes.
akhirnya. dalam 9.15am camtu kami mendarat la kat sandakan airport.

hello sandakan!

why sandakan airport?

plan asal nya macam ni. kami nak pegi semporna. but sebab kes lahad datu bla bla bla.
so terpaksa lah divert plan. kitorang tak jadi pegi semporna.
kena fikir keselamatan jugak kan? takot weh, aku tamahu kena tembak. 

so from sandakan kami akan teros ke kota kinabalu.
sesampai kami kat sandakan airport.
kami pon naik taxi pegi bus station sandakan.
dalam taxi, dah pening dengan pak cik taxi cakap bahasa sabah bah bah. lolz.

sampai je teros cam "eh betol ke ni bas station?" -- sebabnya, bus station die kecik je.

gamba ehsan google. die cam kaunter2 gitu jee xda bangunan proper pon.. kat tengah ruang lapang untuk bas parking, pastu ada sederet gerai makan.

gamba kat station bas yang aku snap. tak sure pulak naik bas yg ini ke tak... men snap je rituu...

aku rasalah hari tu naik bas tung ma express kot.

(aku tak sure sangat sebab main lead trip hari tu, ialah aisa, mek sabah kita. so tak amik port sangat~~ rate harga pon aku main google je campur dengan gerak deria perasaan aku jee. kalo salah tuh maap laa )

amik route Sandakan - KK. tiket die dalam RM 30 rasanya. 6 jam perjalanan. dalam dok tunggu masa kami naik bas tuh, kami lepak satu kedai ni. breakfast lah konon. p makan nasi kuning. ala ala nasik lemak pastu taruk lauk ayam pedas (tapi tak pedas pon) and kaler nasik die kaler kuning. (sebab tuh nama dia nasik kuning! ada paham?) layaaaan ~~

gamba ehsan google saja. sebab tak de pulak dalam hp gamba nasik.

sampai je station bas KK. (kali ni nampak gaya station basnya) kitorang amik taxi pergi town cari apartment yang kitorang dah book siap siap. sini ramai taxi ulat cari pelanggan. so hati hati la k. sampai saja rumah tuh, check in teros berehat.

nama tempat ni promenade hotel apartment.

gamba ehsan google lagi sekali. rak kose nak amik gamba bangunan ni aih. tapi penting gak sebenarnya, sebab aku tulis blog kan? pengajaraan. haha. 

price/harga memang murah. bukak berpatutan. tapi murah. MURAH!
really recommended la for those yang nak harga bajet tapi tempat best :)
plus, dia kat centre of KK. kalo nak shopping, memang boleh jalan kaki je g pasar philipine, seafood restaurant, waterfront, pasar yang jual handicraft tuh sume, mall..

boleh usha website dorang ni kat sini k
Promenade Service Apartment
Nearby Attractions

memang puas hati!

katil die besar. ada tv. ada aircond. bathroom die nice and bersih.
saya bagi 4 1/2 bintang!

bilik die memang luas and best!
kaw kaw promot sebab sumpah bilik ni best! nanti sesape kalau ko kawen dengan orang KK, leh la sewakan rombongan ko tempat ni. muahahah.

kami dok sini 2 hari 2 malam.

sampai je KK dalam 4 lebih dah. so kami just berehat je la sampai malam. malam tuh baru keluar dinner kat pasar Philippine. reachable by walking. :)

sumpah sedap seafood dia. sambal die best gileee! aku suke sangat ikan nga sotong.. yang penting its cheap!

muka excited nak makan. lapaww weh!

hamik kauu, air kelapa si asha ni minum! dahaga bebenor ni~

ni muka orang kenyaang. :)
yang baju pink belang belang tuh la aisa orang sabah sejati, so dia lah yang jadi tourist guide kitorang. hee. terima kasih darling aisa~

pening gak dengar dok cakap bahasa sabah tapi sukaa. 

balik balik je semua kekenyangan. aku lak excited nak tengok citer hindustan yang aku baru download. tapi tak larat weh. kejap je layan pastu semua terbongkang atas katil. kumpul tenaga, esok nak g island hopping! jyeahhhh~~ 

selamat malam KOTA KINABALU, SABAH.

habis hari pertama :)

------- okay lah nanti pulak ye sambung 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...