Skip to main content

Posts

Minyak ikan yang sangatlah bagus untuk kesihatan

Penah dengar tak minyak ikan, fish oil, ect ect?
Ape yang bagus sangat minyak ikan atay fish oil ni?
Actually dalam minyak ikan ni ada omega-3..

Korang tau tak omega 3 ni banyaaaak sangat khasiat dia..
tapi yang sedihnya badan kita ni tak hasilkan omega 3 ni sendiri..
so penting actually untuk korang amik supplement omega 3 in ur daily diet.
Disebabkan banyaknya khasiat omega 3 ni.

Daily requirement is about 1000-2000mg per day
So sehari boleh la nak consume 1 atau 2 tablet omegaguard
1 capsule omega guard ada 999mg (campuran DHA and EPA)

Antara khasiat omega 3 ni
✅ kesihatan jantung
- kurangkan radang so xde la senang dapat heart attack
- kurangkan cholesterol and tekanan darah yg jugak akan kurangkan risiko dapat jantung block

✅ kesihatan otak
- otak kita banyak made of fat. So bila kita makan omega guard ni yg good fat ni dia akan meningkat congnitivity otak kita. 😊

✅ kesihatan sendi
- maintain bone density
- joint mobility
- kurang rasa sakit sendi bila nak bengkok2 kan kaki tu..

Recent posts

My birth story

Bismillah. Sedikit perkongsian khabar berita gembira buat kami sekeluarga 😊
Alhamdulillah pada 0535 20/6/2016 -- 15 ramadhan aku dan suami ku telah dikurniakan seorang baby girl 😊😊 
#day7oflife #nuriliraisya #babynyly
---------- Khamis 17/6/16 Malam hari khamis ni kita dh start rasa contraction pain. Maybe dah 1 in 15 mins gtu kot. Malam malam memang asyik tersedar sbb sakit. Husband pon asyik tersedar sekali dengar kita dok mengerang and tolong kita urut kat bahagian pinggang. Thank abg! 
Jumaat (18/6/16)

Subuh tu waktu sahur bagitahu mak da start ada contraction. Time tu dah 1 in 10min. Tp pas sahoor still chill chill tdo lg. Pas bangun tdor contraction 1 in 7 mins. Husband dah risau. Mak pon cakap kalau nk g check pon ok gak. So last last pegi gak husm. 
P daftar, then p bilik bersalin. PAC husm kat sini. 😮😮 Situ cam ada dua bed tuk cek bukaan cervix, ctg, ect ect. Then, sampai turn aku. Budak tagger 4th day pulak yang handle. Die cek cakap aku dah 3cm. Aku camm wow gak la kan…

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41

*i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee**

Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja. 
Ni my checklist. Boleh amik as a guide. 
1) Bukak akaun kwsp
2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u!
3) Medical checkup
4) Passport pic
5) Labcoat
6) Cop - benda paling penting!


7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr
8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result
Things~~ add up
if u r going to paeds first then
- kalkulator kecik,
- buku drug doses (frankshan)
- …

officially married

alhamdulillah.

im officially married to the man that i ll love forever insyaallah.
to my best friend of 5 years.

introducing to u all officially.



mohammad nizam mohd yusop
love of my life, thief of my heart.
hee. :)
we r married on 22nd of september
insyaALLAH forever.
being a married couple means lots of responsibilities
if before u can just went out n have fun then go back to ur own life
now u cant do it anymore
u can la but u ald have someone u must think after too beside urself.

anyhow, i appreciate that.
i love my married life.
Post lama baru nk up. Lolz.....

Less than 24 hours 
Perasaaan nya sekarang bercampur baur sangat. 
Ya allah.... Sedih kot...  Rasa cam nk tinggalkan family p Padahal 
Haihhh

Countdown to our big day

Alkisah hand foot mouth disease haiyaya

Balik from kelantan hari tu, teros kerja la esoknya kan..
Dalam kul 3.30pm, time tu mmg tunggu nak chow je la an.. Tibe tibe rasa badan panas gila, haihh demam ape pulak ni. 
Singgah 7e beli panadol soluble, mineral water balik rumah tidor. 
Malam tu mmg fever + chills no rigors. Malaise. Athralgia, myalgia. Headache. Plus sore throat! Nak telan air pon sakit gila. Huh, tak selesa gila. Dalam otak dok pk aku kena dengue ke? 
Kul 4 bangun lagi telan ubat, dengan harapan akan ok sikit. 
Bangun pg esoknya, rasa ok sikit. Ape ape hal, still kena kerja kan.. So off la to work.
Dlm kul 11, tengah dok kat pantry aku notice tgn and kaki aku tumbuh bintik2. Hahhh ape pulak ni. Dekat palmar surface. Habissssss. Teros google2, macam hand foot mouth disease. Viral fever. 
Teros tunjuk mo. Mmg diagnose hfmd. Pastu, dapat cuti 6hari (4mc + 2off).. Yg sedehnya aku kena kerja straight 14 hari sbb aku da amik sume off aku. Sobss.



Bintik2 baru tumbuhhh. Pastu die akan jadi sakitt mcm kena cucuk2 gtuu. 

Time ni …