Pages

Tuesday, January 2, 2018

My birth story

Bismillah. Sedikit perkongsian khabar berita gembira buat kami sekeluarga 😊

Alhamdulillah pada 0535 20/6/2016 -- 15 ramadhan aku dan suami ku telah dikurniakan seorang baby girl 😊😊 

#day7oflife #nuriliraisya #babynyly

----------
Khamis 17/6/16
Malam hari khamis ni kita dh start rasa contraction pain. Maybe dah 1 in 15 mins gtu kot. Malam malam memang asyik tersedar sbb sakit. Husband pon asyik tersedar sekali dengar kita dok mengerang and tolong kita urut kat bahagian pinggang. Thank abg! 

Jumaat (18/6/16)

Subuh tu waktu sahur bagitahu mak da start ada contraction. Time tu dah 1 in 10min. Tp pas sahoor still chill chill tdo lg. Pas bangun tdor contraction 1 in 7 mins. Husband dah risau. Mak pon cakap kalau nk g check pon ok gak. So last last pegi gak husm. 

P daftar, then p bilik bersalin. PAC husm kat sini. 😮😮 Situ cam ada dua bed tuk cek bukaan cervix, ctg, ect ect. Then, sampai turn aku. Budak tagger 4th day pulak yang handle. Die cek cakap aku dah 3cm. Aku camm wow gak la kan, sekali senior die cek bgtau os baru 1cm, cervix posterior, 1cm 

Ok im in early labour. Biasanya akan admit la. Tapi kalau kat penang, primid, os 1 cm cervix thick lg, rumah dekat biasa discharge dulu. Tapi policy husm, sbb dah mai memang kena admit. Ok foine-- 

Pas dah amik darah and scan and all, baru la dorang hantar masuk ward. Kami masuk ward 2 baiduri. Antenatal ward. Kat situ ok la... Layan contraction pain yg makin regular. Malam tu tdo la sorang sorang. Takleh tdo sangat sbb sakit every 4-5min. 

Sabtu (19/6/16)

Pagi pagi kul 4 da bangun p mandi. Sebab nak distract diri dari rasa sakit tu. Sampai tak sanggup nak tdor sebab sakit sangat. So memang tidor duduk saja. Contraction makin kerap. Dr check. Jalan dah 4cm. Nak transfer LR when epidural room available. Gedik sangat amik epidural sbb tengah sakit sangat. 

Kul 8.30malam 
Bilik available so leh la masuk LR. Masuk jer cek jalan balik. Baru bukak 4cm lagi. Haih. Slow melow je jalan aku bukak. Sebelom tu teman abang bukak puasa aku pesan teringin nak minum neslo. Masuk LR buat CTG, baby tachycardic pulak. Saya pon. Mmg cari pasal. Dok tracing ctg lama nk mampos. Epidural pon bagi kul 11 pg. haih.

4cm -- 5cm --- 6cm --- cek kul 3 bukaan dah 7cm kul 4 tu tiba tiba rasa cam nak teran. Epidural off. Lepas sejam SN dok encourage xdapat gak. Pastu panggil MO kul 5 tu. Pas bertarung lagi 30min
Tepat jam 535pagi, time tengah azan, aku beranak. Alhamdulillah. Menitik air mata aku. Sayu sangat tengok anak. Husband kat sebelah cium dahi bisik lembut, thank u syg. Huu sedih sedih. Sebak kot time tu.  

Afta that jahit memang aku dah x pikir ape dah la. Skin to skin kejap. SN amik baby g top n tail. Pas seketika tu SN bg baby tuk menyusu which aku memang x reti. Last last peluk je budak kecik atas dada aku. Tak sangka dah ada anak. 

Ya allah terima kasih atas segala kurniaan mu kepada hambanu ini. Sesungguhnya aku amat bersyukur atas segala nikmat n kurniaan yg telah engkau berikan kepada ku. 

Family of three
love lisa,nizam,baby_ili 😘😘

Saturday, June 11, 2016

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41

*i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee**

Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja. 

Ni my checklist. Boleh amik as a guide. 

1) Bukak akaun kwsp

2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u!

3) Medical checkup

4) Passport pic

5) Labcoat

6) Cop - benda paling penting!


7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr

8) and lots of photocopied documents
- ic
- akaun kwsp
- pengesahan akaun gaji
- med degree cert
- sijil pendaftaran sementara
- surat lantikan spa
- surat lantikan kkm
- surat setuju perlantikan
- surat akuan sumpah
- medical check up result

Things~~ add up

if u r going to paeds first then
- kalkulator kecik,
- buku drug doses (frankshan)
- pita ukur
- pentorch
- tendon hammer (biasa org tak bawak, takot hilaaaang)
- paeds protocol

if medicine
- Sarawak handbook superbly helps

if ONG
- pita ukur 

tuh je la kot.......

enjoys your housemanship! :) :)
gonna resume back my housemanship in september.
now nak beranak dan berpantang dan main dengan baby.

i love working, but family come first. 

Monday, October 26, 2015

officially married

alhamdulillah.

im officially married to the man that i ll love forever insyaallah.
to my best friend of 5 years.

introducing to u all officially.



mohammad nizam mohd yusop
love of my life, thief of my heart.
hee. :)

we r married on 22nd of september
insyaALLAH forever.
being a married couple means lots of responsibilities
if before u can just went out n have fun then go back to ur own life
now u cant do it anymore
u can la but u ald have someone u must think after too beside urself.

anyhow, i appreciate that.
i love my married life.

Post lama baru nk up. Lolz.....


Monday, September 21, 2015

Less than 24 hours 

Perasaaan nya sekarang bercampur baur sangat. 

Ya allah.... Sedih kot... 
Rasa cam nk tinggalkan family p
Padahal 

Haihhh

Thursday, May 7, 2015

Alkisah hand foot mouth disease haiyaya

Balik from kelantan hari tu, teros kerja la esoknya kan..

Dalam kul 3.30pm, time tu mmg tunggu nak chow je la an.. Tibe tibe rasa badan panas gila, haihh demam ape pulak ni. 

Singgah 7e beli panadol soluble, mineral water balik rumah tidor. 

Malam tu mmg fever + chills no rigors. Malaise. Athralgia, myalgia. Headache. Plus sore throat! Nak telan air pon sakit gila. Huh, tak selesa gila. Dalam otak dok pk aku kena dengue ke? 

Kul 4 bangun lagi telan ubat, dengan harapan akan ok sikit. 

Bangun pg esoknya, rasa ok sikit. Ape ape hal, still kena kerja kan.. So off la to work.

Dlm kul 11, tengah dok kat pantry aku notice tgn and kaki aku tumbuh bintik2. Hahhh ape pulak ni. Dekat palmar surface. Habissssss. Teros google2, macam hand foot mouth disease. Viral fever. 

Teros tunjuk mo. Mmg diagnose hfmd. Pastu, dapat cuti 6hari (4mc + 2off).. Yg sedehnya aku kena kerja straight 14 hari sbb aku da amik sume off aku. Sobss.




Bintik2 baru tumbuhhh. Pastu die akan jadi sakitt mcm kena cucuk2 gtuu. 


Time ni sakit siot.

Lepas tuhh die jadi kering n ur skin will thicken. 

Then, die akan terkopek (or sengaja dikopek sbb geram deria sentuh hilang, nak cari vein nk poke patient pon susah. Cisdale cis betol)

Pastu yg kering2 tu akan menggelupass. 


Now aku dalam fasa penggelupasan. Lama gak laa. Almost 3 weeks dah kot. 

Huuuu dasyat la hfmd ni. Huuu

Saturday, May 2, 2015

Soon

Insyaallah bakal nikah 22/9/15

Maka dengan itu banyak la preparation yg tgh nk buat.

Which is sgt sakit otak. 

Haihh. 

Sabar la hati, aku mohon yang terbaik.
M

Adios medical, olla ONG

Alhamdulillah i passed my medical posting.

Going to ONG next! Yay!!! 

Heard a lot bout ong. How the tagging period is soooooo tough n all. 

I hope i can survive it,... Insyaallah amin

Sunday, February 1, 2015

Step 2

Step by step 

After this da kena start merancang 


Alhamdulillah

Thursday, January 22, 2015

Holla medicine!

Alhamdulillah i passed my first posting in a required time. Ni extension. 

N now im in medical. Cant bring myself to love medicine yet. Tho i always complaint bout surgery. Still, it better than medical. 

But maybe its a bit early to b so judgemental. Lets wait for a lil while. 
12 days only hehe. 

Good luck to me. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...