Skip to main content

Posts

Showing posts from 2018

Minyak ikan yang sangatlah bagus untuk kesihatan

Penah dengar tak minyak ikan, fish oil, ect ect?
Ape yang bagus sangat minyak ikan atay fish oil ni?
Actually dalam minyak ikan ni ada omega-3..

Korang tau tak omega 3 ni banyaaaak sangat khasiat dia..
tapi yang sedihnya badan kita ni tak hasilkan omega 3 ni sendiri..
so penting actually untuk korang amik supplement omega 3 in ur daily diet.
Disebabkan banyaknya khasiat omega 3 ni.

Daily requirement is about 1000-2000mg per day
So sehari boleh la nak consume 1 atau 2 tablet omegaguard
1 capsule omega guard ada 999mg (campuran DHA and EPA)

Antara khasiat omega 3 ni
✅ kesihatan jantung
- kurangkan radang so xde la senang dapat heart attack
- kurangkan cholesterol and tekanan darah yg jugak akan kurangkan risiko dapat jantung block

✅ kesihatan otak
- otak kita banyak made of fat. So bila kita makan omega guard ni yg good fat ni dia akan meningkat congnitivity otak kita. 😊

✅ kesihatan sendi
- maintain bone density
- joint mobility
- kurang rasa sakit sendi bila nak bengkok2 kan kaki tu..

My birth story

Bismillah. Sedikit perkongsian khabar berita gembira buat kami sekeluarga 😊
Alhamdulillah pada 0535 20/6/2016 -- 15 ramadhan aku dan suami ku telah dikurniakan seorang baby girl 😊😊 
#day7oflife #nuriliraisya #babynyly
---------- Khamis 17/6/16 Malam hari khamis ni kita dh start rasa contraction pain. Maybe dah 1 in 15 mins gtu kot. Malam malam memang asyik tersedar sbb sakit. Husband pon asyik tersedar sekali dengar kita dok mengerang and tolong kita urut kat bahagian pinggang. Thank abg! 
Jumaat (18/6/16)

Subuh tu waktu sahur bagitahu mak da start ada contraction. Time tu dah 1 in 10min. Tp pas sahoor still chill chill tdo lg. Pas bangun tdor contraction 1 in 7 mins. Husband dah risau. Mak pon cakap kalau nk g check pon ok gak. So last last pegi gak husm. 
P daftar, then p bilik bersalin. PAC husm kat sini. 😮😮 Situ cam ada dua bed tuk cek bukaan cervix, ctg, ect ect. Then, sampai turn aku. Budak tagger 4th day pulak yang handle. Die cek cakap aku dah 3cm. Aku camm wow gak la kan…