Skip to main content

Minyak ikan yang sangatlah bagus untuk kesihatan

Penah dengar tak minyak ikan, fish oil, ect ect?
Ape yang bagus sangat minyak ikan atay fish oil ni?
Actually dalam minyak ikan ni ada omega-3..

Korang tau tak omega 3 ni banyaaaak sangat khasiat dia..
tapi yang sedihnya badan kita ni tak hasilkan omega 3 ni sendiri..
so penting actually untuk korang amik supplement omega 3 in ur daily diet.
Disebabkan banyaknya khasiat omega 3 ni.

Daily requirement is about 1000-2000mg per day
So sehari boleh la nak consume 1 atau 2 tablet omegaguard
1 capsule omega guard ada 999mg (campuran DHA and EPA)

Antara khasiat omega 3 ni
✅ kesihatan jantung
- kurangkan radang so xde la senang dapat heart attack
- kurangkan cholesterol and tekanan darah yg jugak akan kurangkan risiko dapat jantung block

✅ kesihatan otak
- otak kita banyak made of fat. So bila kita makan omega guard ni yg good fat ni dia akan meningkat congnitivity otak kita. 😊

✅ kesihatan sendi
- maintain bone density
- joint mobility
- kurang rasa sakit sendi bila nak bengkok2 kan kaki tu..

✅ ibu hamil/pantang
- brain developement and immune function baby
- become less moody, sihatkan diri masa lepas pantang

Bonus
✅ kesihatan kulit
✅ weight loss
✅ tingkatkan immune badan
✅ tolong production and function hormone

Omega3 ni adalah good fat! 😊😊

So lets consume omega 3


Comments

Popular posts from this blog

SPICE-UP UR BLOG : buat sticky post

salam.
hari ni nak share, macam mana nak buat sticky post.  sticky post tuh macam, post yang melekit. huh?
ok, sebenarnya. sticky post tuh macam post pemberitahuan (contohnya la) bagi sesuatu tempoh masa. kalau korang post benda lain, post pemberitahuan korang tuh akan still kat paling atas. so, orang masuk, tuh post first yang orang akan baca. 
sesuai la bagi sape sape yang buat kontest itu. :)
cara cara nya :


 tekan post option (yang bulat merah)
 pilih 'scheduled at'
 pilih tarikh dan pukul berapa korang nak sampai bila post tuh jadi post utama. :)
 dah siap!

k bye. :)

bye bye

assalamualaikum.
akhirnya. vacation saya da tamat. saya sedey.  T______T
kalo ade peluang saya on. kalo x,  jgn la miss saya plak. sbb saya bakal hilang 2mggu. 
papehal. doakan kejayaan saya oke.
bye bye.

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41

*i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee**

Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja. 
Ni my checklist. Boleh amik as a guide. 
1) Bukak akaun kwsp
2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u!
3) Medical checkup
4) Passport pic
5) Labcoat
6) Cop - benda paling penting!


7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr
8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result
Things~~ add up
if u r going to paeds first then
- kalkulator kecik,
- buku drug doses (frankshan)
- …