Skip to main content

My birth story

Bismillah. Sedikit perkongsian khabar berita gembira buat kami sekeluarga 😊

Alhamdulillah pada 0535 20/6/2016 -- 15 ramadhan aku dan suami ku telah dikurniakan seorang baby girl 😊😊 

#day7oflife #nuriliraisya #babynyly

----------
Khamis 17/6/16
Malam hari khamis ni kita dh start rasa contraction pain. Maybe dah 1 in 15 mins gtu kot. Malam malam memang asyik tersedar sbb sakit. Husband pon asyik tersedar sekali dengar kita dok mengerang and tolong kita urut kat bahagian pinggang. Thank abg! 

Jumaat (18/6/16)

Subuh tu waktu sahur bagitahu mak da start ada contraction. Time tu dah 1 in 10min. Tp pas sahoor still chill chill tdo lg. Pas bangun tdor contraction 1 in 7 mins. Husband dah risau. Mak pon cakap kalau nk g check pon ok gak. So last last pegi gak husm. 

P daftar, then p bilik bersalin. PAC husm kat sini. 😮😮 Situ cam ada dua bed tuk cek bukaan cervix, ctg, ect ect. Then, sampai turn aku. Budak tagger 4th day pulak yang handle. Die cek cakap aku dah 3cm. Aku camm wow gak la kan, sekali senior die cek bgtau os baru 1cm, cervix posterior, 1cm 

Ok im in early labour. Biasanya akan admit la. Tapi kalau kat penang, primid, os 1 cm cervix thick lg, rumah dekat biasa discharge dulu. Tapi policy husm, sbb dah mai memang kena admit. Ok foine-- 

Pas dah amik darah and scan and all, baru la dorang hantar masuk ward. Kami masuk ward 2 baiduri. Antenatal ward. Kat situ ok la... Layan contraction pain yg makin regular. Malam tu tdo la sorang sorang. Takleh tdo sangat sbb sakit every 4-5min. 

Sabtu (19/6/16)

Pagi pagi kul 4 da bangun p mandi. Sebab nak distract diri dari rasa sakit tu. Sampai tak sanggup nak tdor sebab sakit sangat. So memang tidor duduk saja. Contraction makin kerap. Dr check. Jalan dah 4cm. Nak transfer LR when epidural room available. Gedik sangat amik epidural sbb tengah sakit sangat. 

Kul 8.30malam 
Bilik available so leh la masuk LR. Masuk jer cek jalan balik. Baru bukak 4cm lagi. Haih. Slow melow je jalan aku bukak. Sebelom tu teman abang bukak puasa aku pesan teringin nak minum neslo. Masuk LR buat CTG, baby tachycardic pulak. Saya pon. Mmg cari pasal. Dok tracing ctg lama nk mampos. Epidural pon bagi kul 11 pg. haih.

4cm -- 5cm --- 6cm --- cek kul 3 bukaan dah 7cm kul 4 tu tiba tiba rasa cam nak teran. Epidural off. Lepas sejam SN dok encourage xdapat gak. Pastu panggil MO kul 5 tu. Pas bertarung lagi 30min
Tepat jam 535pagi, time tengah azan, aku beranak. Alhamdulillah. Menitik air mata aku. Sayu sangat tengok anak. Husband kat sebelah cium dahi bisik lembut, thank u syg. Huu sedih sedih. Sebak kot time tu.  

Afta that jahit memang aku dah x pikir ape dah la. Skin to skin kejap. SN amik baby g top n tail. Pas seketika tu SN bg baby tuk menyusu which aku memang x reti. Last last peluk je budak kecik atas dada aku. Tak sangka dah ada anak. 

Ya allah terima kasih atas segala kurniaan mu kepada hambanu ini. Sesungguhnya aku amat bersyukur atas segala nikmat n kurniaan yg telah engkau berikan kepada ku. 

Family of three
love lisa,nizam,baby_ili 😘😘

Comments

Popular posts from this blog

SPICE-UP UR BLOG : buat sticky post

salam.
hari ni nak share, macam mana nak buat sticky post.  sticky post tuh macam, post yang melekit. huh?
ok, sebenarnya. sticky post tuh macam post pemberitahuan (contohnya la) bagi sesuatu tempoh masa. kalau korang post benda lain, post pemberitahuan korang tuh akan still kat paling atas. so, orang masuk, tuh post first yang orang akan baca. 
sesuai la bagi sape sape yang buat kontest itu. :)
cara cara nya :


 tekan post option (yang bulat merah)
 pilih 'scheduled at'
 pilih tarikh dan pukul berapa korang nak sampai bila post tuh jadi post utama. :)
 dah siap!

k bye. :)

bye bye

assalamualaikum.
akhirnya. vacation saya da tamat. saya sedey.  T______T
kalo ade peluang saya on. kalo x,  jgn la miss saya plak. sbb saya bakal hilang 2mggu. 
papehal. doakan kejayaan saya oke.
bye bye.

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41

*i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee**

Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja. 
Ni my checklist. Boleh amik as a guide. 
1) Bukak akaun kwsp
2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u!
3) Medical checkup
4) Passport pic
5) Labcoat
6) Cop - benda paling penting!


7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr
8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result
Things~~ add up
if u r going to paeds first then
- kalkulator kecik,
- buku drug doses (frankshan)
- …