Skip to main content

Alkisah hand foot mouth disease haiyaya

Balik from kelantan hari tu, teros kerja la esoknya kan..

Dalam kul 3.30pm, time tu mmg tunggu nak chow je la an.. Tibe tibe rasa badan panas gila, haihh demam ape pulak ni. 

Singgah 7e beli panadol soluble, mineral water balik rumah tidor. 

Malam tu mmg fever + chills no rigors. Malaise. Athralgia, myalgia. Headache. Plus sore throat! Nak telan air pon sakit gila. Huh, tak selesa gila. Dalam otak dok pk aku kena dengue ke? 

Kul 4 bangun lagi telan ubat, dengan harapan akan ok sikit. 

Bangun pg esoknya, rasa ok sikit. Ape ape hal, still kena kerja kan.. So off la to work.

Dlm kul 11, tengah dok kat pantry aku notice tgn and kaki aku tumbuh bintik2. Hahhh ape pulak ni. Dekat palmar surface. Habissssss. Teros google2, macam hand foot mouth disease. Viral fever. 

Teros tunjuk mo. Mmg diagnose hfmd. Pastu, dapat cuti 6hari (4mc + 2off).. Yg sedehnya aku kena kerja straight 14 hari sbb aku da amik sume off aku. Sobss.




Bintik2 baru tumbuhhh. Pastu die akan jadi sakitt mcm kena cucuk2 gtuu. 


Time ni sakit siot.

Lepas tuhh die jadi kering n ur skin will thicken. 

Then, die akan terkopek (or sengaja dikopek sbb geram deria sentuh hilang, nak cari vein nk poke patient pon susah. Cisdale cis betol)

Pastu yg kering2 tu akan menggelupass. 


Now aku dalam fasa penggelupasan. Lama gak laa. Almost 3 weeks dah kot. 

Huuuu dasyat la hfmd ni. Huuu

Comments

Popular posts from this blog

:(

salam.
kalo xsuka jangan lah layan. maaf la kan. aku penuhkan newsfeed korang.  mesti bosan kan tengok status aku jer. kang aku delete baru tahu. aku xperlulah orang yang suke sindir menyindir ni. ko saje nk bergurau ke aku xtahu. tapi ayat ko serius menyakitkan hati. pandai gile ko sindir eh? newsfeed ko x gerak ke? kesian. kawan kawan ko xmen fb ke? ke aku je kawan ko yang men fb?  jadi news aku yang banyak naik? annoying gila.  aku xkisah langsung kalau nak delete ko. baru ko puas kan? xjumpa status aku?
bodow lah. aku bukan update status gedik mengada pon. aku update status yang orang nak tahu ape aku fikir pasal die. itu pon jadi hal. nak sindir aku bagai. serius benci orang macam tuh.  ok fine. aku deactiveate fb aku.

bye. :(

nescafe ais.

hebat x?
si kakak yg umonye 19taon tahon 2010.. nak wat nescafe ais.
but then x reti. so, mintak tlg adik die yg umonye 10taon 2010.
sgt terox kan kakak srg ni?
tp, hasilnye sangat bes. nyum3. :))
*bakal suami saya. nescafe ais saya bes taw*  :))

SPICE-UP UR BLOG : buat sticky post

salam.
hari ni nak share, macam mana nak buat sticky post.  sticky post tuh macam, post yang melekit. huh?
ok, sebenarnya. sticky post tuh macam post pemberitahuan (contohnya la) bagi sesuatu tempoh masa. kalau korang post benda lain, post pemberitahuan korang tuh akan still kat paling atas. so, orang masuk, tuh post first yang orang akan baca. 
sesuai la bagi sape sape yang buat kontest itu. :)
cara cara nya :


 tekan post option (yang bulat merah)
 pilih 'scheduled at'
 pilih tarikh dan pukul berapa korang nak sampai bila post tuh jadi post utama. :)
 dah siap!

k bye. :)