Skip to main content

perutusan si presiden

ehem ehem.

tadi bukak facebook.
ade notification from presiden mesta* fakulti aku kat group batch aku.
batch 7 uitm shah alam.

*(mesta=medical student association)

dia kata,
'Salam semua. Ada bbrpa prkra nk gtau:

1.kalendar akademik sem. 5 akan start pada bulan September. Jd,kita akan ada dlm 3~4 bulan cut slps sem. 4 ni. Fak. kata takde pape prncngn lg ntk student pd masa kita cuti tu. So plan elok2 nk wat apa masa tu ye. Hehe

2.Nak panjangkan study week ntk exam Pro,mmng tak dpt la. Sbb dah ditetapkn dlm msyuarat Fak. awal2 lg. Lgpn,examiner dr luar (ntk viva) dh dberikan date ntk diorg dtg. Takde sbb yg kuat ntk panjangkn stdy weeks n delay the exams.

3.Perihal elektif: Dr Salmah yg handle. Isnin mnggu depan dia nk jmpe kte kul 10 pagi(jd,kwn2 dminta tnggu slps lctre Prof Hapizah ye). Dia akn bg guide book n bg taklimat la ye.Senarai nama n kump. akan ditampal pd hjung mnggu ni di pantry(insya'-Allah). Cekidaut later ye. Hehe

4.Result tak pasti lg kuar ble. Meetng ntk bncng rezat exam hri 2 tak dpt djlnkn lg. Our Dean kt oversea. So,sy tak nk wat spekulasi ble rezat exam akan kuar. Hrap bersbar ye.

Sekian,harap maklum :D'
ni pandangan tulus dari aku ah.

perkara 1

dia kata sem 5 stat bulan september. aiseh, lambat naa. habis tuh, nanti kitorang masuk kija pon lambat aa nanti kan? (pandangan 3 tahun akan datang), so maksudnya, after da grad nanti, ada time lagi aa before masuk jadi houseman. emm, tatau nak happy ke x, takot berkarat je ilmu 3,4 bulan dok umah. kalau pandang dari sudut lain, 3,4 bulan tuh aku boleh guna untuk berkerja. yaw! sebab dulu time aku lepas SPM, lesen xmampu nak amik, sebab umur xcukop. sekarang keta dah boleh bawak, so.. memang sedap aa kalo bekerja kan? hihihi. nak gak pengalaman kerja selain kerja masa depan which is doctor, insyaAllah. 

perkara 2
ada orang bangkitkan nak panjangkan minggu study, sebab final nanti, masuk untuk 2 tahun punye belajar (macam nak SPM pulak, -.-). lagipun kan sem 5 start lambat. tapi, pas presiden nego dengan pejabat, jawapan die xboleh sebab pihak atasan dah plan awal awal kan? emm. xpe kawan kawan, kite usaha je yang mampu okeh? smile, smile. pandang dari sudut positive! :)

perkara 3
regarding pasal kitorang punye elektif, okeh.. elektif ni yang aku dengar from my senior, dia macam pergi buat kajian kat mana mana ntah aku pon xtahu. tapi yang ni kena dengar dr salmah brief dulu, and decide with the group la kan? so, tungggu. cam penat je, pikir elektif lagi, pikir final lagi. haruuu (bukan bahasa korea)

perkara 4 
pasal result, result sem 3 yang 2 minggu lepas tuh. emm. harap harap okeh je lah kan, lulus pon dah ORAIT. tapi please lah kasi B and above. (ada hati gak, walau serius xboleh buat. dem)

akhir kata, aku nak share quotes. :)


"Islam is the university, the world is the class room, the Quran is the syllabus, Prophet Muhammad (SAW) is the teacher, Allah is the Examiner, Try to pass the final exam."

dan oh ye, one more to go for the 300th  followers. i'll think what im gonna do for him/her. :)

Comments

Popular posts from this blog

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41

*i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee**

Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja. 
Ni my checklist. Boleh amik as a guide. 
1) Bukak akaun kwsp
2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u!
3) Medical checkup
4) Passport pic
5) Labcoat
6) Cop - benda paling penting!


7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr
8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result
Things~~ add up
if u r going to paeds first then
- kalkulator kecik,
- buku drug doses (frankshan)
- …

surgery posting

hye.
lama benar x menulis dengan jaya nya.
banyak beza dulu dengan sekarang. tengok cara penulisan pun dah tahu. cara penulisan dulu cam gedik budak budak nak penampar pon ada. adei.
tapi sekarang aku rasa cara penulisan aku lebih matured dan santai gitu. aku rasa la. orang lain rasa mane den nak tahu. hiks.
sekarang aku tengah ongoing neurosurgical posting. menarik posting ni. jap g aku cerita. sekarang nak cerita pasal UiTM hiks.
faculty of medicine (FOM) UiTM ni memang pemurah kalau nak tahu. surgery posting kitorang ada 4 sub-specialities which are
1) hepatobiliary 
belajar lah sampai muntah pasal liver (hati), gall bladder (hempedu) dan pancreas kat sini. tiap tiap hari kalo di ikutkan akan jumpe patient kuning (jaundice) tapi sebab wad hepato, student xleh masuk sesuka hati, makanya limited sikit pendedahan kitorang. ye la, we doctors to be, learn thru patient. sama macam engineer to be, mesti they olls pon kena kaji mesin sedia ada if nak paham how it works, right?  sedih ye di…

Pro exam MBBS

Q : How was it?  A : It was very intense. I never felt that high intensity of fear. glad I made it. :)
Ni cerita PRO exam saya. 7th Batch MBBS UiTM :)

---------------------------------


Masa final sem year 5 kitorang ada EOS 2. Masa ni kita kena cover 3 postings' exam written and clinical exam for medicine (my last posting). Tak mahu la cerita sal EOS exam. Such a bad memories to me. HEHE. Ok, lepas exam ni, kite diberi masa 2 minggu untuk study week. And after that, teros PRO! 


Memang xde masa langsung nak relax. Lepas EOS ja, masuk gear 5, kena ready for pro exam! Tapi, aku sempat balik kampung konon konon nak tenangkan fikiran. HEHE. Tapi lepas balik dari kampung, teros menggelabah ayam banyak sangat nak kena revise balik. T_T
Now, jadual exam.
31.3.2014 - 13.4.2014 : STUDY WEEK 14.4.2014 : MEQ 1 & 2 15.4.2014 : MCQ 1 & 2 16.4.2014 : MME 17.4.2014 : Clinical Day 1 18-20.4.2014 : CUTI 21.4.2014-24.4.2014 : Clincal Day 2, 3, 4, 5 25.4.2014 : ANNOUNCEMENT OF RESULT
------------…