Skip to main content

osce and ospe.

salam.

saya dah habis dua paper !
SAQ and PBQ bye bye... !

dan hai OSPE and OSCE.

semoga saya berjaya meng-identify makhlus makhlus halus di dalam microskop.
semoga saya berjaya memberi characteristic mereka dengan betul.
semoga saya berjaya me-neka nama nama pelik yang terdapat di patung patung terpilih.
semoga saya berjaya menemu ramah primer yang berlakon sakit itu.
semoga saya berjaya membuat diagnosis dengan betol.
semoga saya berjaya bercakap dengan lancar dan tenang, dan tanya semua soalan yang berkaitan dengan system review.
semoga saya berjaya menulis treatment apa yang sesuai kalau bacteria sekian sekian buat infection.
contohnya kalau staph aureus kita kena kasi cloxacilim. kalau strep pyogene pula, kita kena kasi penicilin.
tapi itu saya rasa semua orang pon tahu.
semoga saya berjaya ingat semuanya. 

amin. :)

taken with uws loaded with ebx. my house
xsabar nak balik rumah. honeymoon dua minggu. awwh

k bye.

Comments

Anisa said…
waa
bestnye kamu bercuti cutiiii
Nik Lisa said…
@Anisa Hang Tuah

sebab kita xcuti lagi. hehe
jgn jeles. :P
Ain Zulaikha said…
huhuhuhu sy kat sini terkial2 duk start belajar lagi.. bila nak cuti sem balik ni T_T
Nik Lisa said…
@Ain Zulaikha

awak baru start sem. sila belajar dengan gigih ye. :P
Asy_raAf said…
aku rs mcm penah cloxacilim ngan penicilin... nama ubat kan??? ^.^
katak hijau said…
tnye ckittt...

cmera lomo ni guno filem ko digital?hoho
Nik Lisa said…
@katak hijau

filem la.
digital boleh wat eh...
nuraru said…
wuuuuuuwuuuuu...
xbleh jwb dgn jayanya..
sedeh T.T
Nik Lisa said…
@she wrote

agak la. sedih siot. T_T

Popular posts from this blog

:(

salam. kalo xsuka jangan lah layan. maaf la kan. aku penuhkan newsfeed korang.  mesti bosan kan tengok status aku jer. kang aku delete baru tahu. aku xperlulah orang yang suke sindir menyindir ni. ko saje nk bergurau ke aku xtahu. tapi ayat ko serius menyakitkan hati. pandai gile ko sindir eh? newsfeed ko x gerak ke? kesian. kawan kawan ko xmen fb ke? ke aku je kawan ko yang men fb?  jadi news aku yang banyak naik? annoying gila.  aku xkisah langsung kalau nak delete ko. baru ko puas kan? xjumpa status aku? bodow lah. aku bukan update status gedik mengada pon. aku update status yang orang nak tahu ape aku fikir pasal die. itu pon jadi hal. nak sindir aku bagai. serius benci orang macam tuh.  ok fine. aku deactiveate fb aku. bye. :(

Minyak ikan yang sangatlah bagus untuk kesihatan

Penah dengar tak minyak ikan, fish oil, ect ect? Ape yang bagus sangat minyak ikan atay fish oil ni? Actually dalam minyak ikan ni ada omega-3.. Korang tau tak omega 3 ni banyaaaak sangat khasiat dia.. tapi yang sedihnya badan kita ni tak hasilkan omega 3 ni sendiri.. so penting actually untuk korang amik supplement omega 3 in ur daily diet. Disebabkan banyaknya khasiat omega 3 ni. Daily requirement is about 1000-2000mg per day So sehari boleh la nak consume 1 atau 2 tablet omegaguard 1 capsule omega guard ada 999mg (campuran DHA and EPA) Antara khasiat omega 3 ni ✅ kesihatan jantung - kurangkan radang so xde la senang dapat heart attack - kurangkan cholesterol and tekanan darah yg jugak akan kurangkan risiko dapat jantung block ✅ kesihatan otak - otak kita banyak made of fat. So bila kita makan omega guard ni yg good fat ni dia akan meningkat congnitivity otak kita. 😊 ✅ kesihatan sendi - maintain bone density - joint mobility - kurang rasa sakit sendi bila nak

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41 *i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee** Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja.  Ni my checklist. Boleh amik as a guide.  1) Bukak akaun kwsp 2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u! 3) Medical checkup 4) Passport pic 5) Labcoat 6) Cop - benda paling penting! 7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr 8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result Things~~ add up if u r going to pa