Skip to main content

osce and ospe.

salam.

saya dah habis dua paper !
SAQ and PBQ bye bye... !

dan hai OSPE and OSCE.

semoga saya berjaya meng-identify makhlus makhlus halus di dalam microskop.
semoga saya berjaya memberi characteristic mereka dengan betul.
semoga saya berjaya me-neka nama nama pelik yang terdapat di patung patung terpilih.
semoga saya berjaya menemu ramah primer yang berlakon sakit itu.
semoga saya berjaya membuat diagnosis dengan betol.
semoga saya berjaya bercakap dengan lancar dan tenang, dan tanya semua soalan yang berkaitan dengan system review.
semoga saya berjaya menulis treatment apa yang sesuai kalau bacteria sekian sekian buat infection.
contohnya kalau staph aureus kita kena kasi cloxacilim. kalau strep pyogene pula, kita kena kasi penicilin.
tapi itu saya rasa semua orang pon tahu.
semoga saya berjaya ingat semuanya. 

amin. :)

taken with uws loaded with ebx. my house
xsabar nak balik rumah. honeymoon dua minggu. awwh

k bye.

Comments

Anisa Hang Tuah said…
waa
bestnye kamu bercuti cutiiii
n i k l i s a said…
@Anisa Hang Tuah

sebab kita xcuti lagi. hehe
jgn jeles. :P
Ain Zulaikha said…
huhuhuhu sy kat sini terkial2 duk start belajar lagi.. bila nak cuti sem balik ni T_T
n i k l i s a said…
@Ain Zulaikha

awak baru start sem. sila belajar dengan gigih ye. :P
Asy_raAf said…
aku rs mcm penah cloxacilim ngan penicilin... nama ubat kan??? ^.^
katak hijau said…
tnye ckittt...

cmera lomo ni guno filem ko digital?hoho
n i k l i s a said…
@katak hijau

filem la.
digital boleh wat eh...
she wrote said…
wuuuuuuwuuuuu...
xbleh jwb dgn jayanya..
sedeh T.T

Popular posts from this blog

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41

*i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee**

Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja. 
Ni my checklist. Boleh amik as a guide. 
1) Bukak akaun kwsp
2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u!
3) Medical checkup
4) Passport pic
5) Labcoat
6) Cop - benda paling penting!


7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr
8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result
Things~~ add up
if u r going to paeds first then
- kalkulator kecik,
- buku drug doses (frankshan)
- …

surgery posting

hye.
lama benar x menulis dengan jaya nya.
banyak beza dulu dengan sekarang. tengok cara penulisan pun dah tahu. cara penulisan dulu cam gedik budak budak nak penampar pon ada. adei.
tapi sekarang aku rasa cara penulisan aku lebih matured dan santai gitu. aku rasa la. orang lain rasa mane den nak tahu. hiks.
sekarang aku tengah ongoing neurosurgical posting. menarik posting ni. jap g aku cerita. sekarang nak cerita pasal UiTM hiks.
faculty of medicine (FOM) UiTM ni memang pemurah kalau nak tahu. surgery posting kitorang ada 4 sub-specialities which are
1) hepatobiliary 
belajar lah sampai muntah pasal liver (hati), gall bladder (hempedu) dan pancreas kat sini. tiap tiap hari kalo di ikutkan akan jumpe patient kuning (jaundice) tapi sebab wad hepato, student xleh masuk sesuka hati, makanya limited sikit pendedahan kitorang. ye la, we doctors to be, learn thru patient. sama macam engineer to be, mesti they olls pon kena kaji mesin sedia ada if nak paham how it works, right?  sedih ye di…

Pro exam MBBS

Q : How was it?  A : It was very intense. I never felt that high intensity of fear. glad I made it. :)
Ni cerita PRO exam saya. 7th Batch MBBS UiTM :)

---------------------------------


Masa final sem year 5 kitorang ada EOS 2. Masa ni kita kena cover 3 postings' exam written and clinical exam for medicine (my last posting). Tak mahu la cerita sal EOS exam. Such a bad memories to me. HEHE. Ok, lepas exam ni, kite diberi masa 2 minggu untuk study week. And after that, teros PRO! 


Memang xde masa langsung nak relax. Lepas EOS ja, masuk gear 5, kena ready for pro exam! Tapi, aku sempat balik kampung konon konon nak tenangkan fikiran. HEHE. Tapi lepas balik dari kampung, teros menggelabah ayam banyak sangat nak kena revise balik. T_T
Now, jadual exam.
31.3.2014 - 13.4.2014 : STUDY WEEK 14.4.2014 : MEQ 1 & 2 15.4.2014 : MCQ 1 & 2 16.4.2014 : MME 17.4.2014 : Clinical Day 1 18-20.4.2014 : CUTI 21.4.2014-24.4.2014 : Clincal Day 2, 3, 4, 5 25.4.2014 : ANNOUNCEMENT OF RESULT
------------…