Skip to main content

kawan ke?

salam.

"bila awak nak happy2, ramai je kawan datang. bila awak tgah sakit2, semua kawan lari"

ni status fb aku semalam.
aku terasa macam nak hurai panjang lebar sikit pasal benda ini.

kenapa aku kata, "bila awak nak happy2, ramai je kawan datang" ?
sebab bila aku rancang itu, rancang ini, kita pergi situ, kita main tuhh, main ni, tengok tu, tengok ni... 
ada la makhluk dua orang ni cakap nak join ape sume.
cakap n plan ape sume pon semangat... memang rasa macam kawan sejati aa, kan.. 
rasa macam......

"ni lah dia kawan aku yang sudi keluar berfoya2 dengan aku."
"ni lah gang sehati sejiwa yada yada."

then nak dijadikan cerita, hari rabu malam tuh aku rasa lain macam.
demam kot. dengan xtahan sejuk nya.
esoknya, aku masuk hall dengan demam dan batuk2. -.-
memang rasa xsedap badan gila la.
jawab mcq pon macam larat x larat jer.

then aku bagitahu lah the so called kawan aku tuh, 
aku x sihat, so maybe xboleh ikot plan yang dirancang hari khamis tuh.
dorang dah macam buat muka lain da.
"ala lisa, aku nak sangat pegi situu.. dah lama rasa macam nak gi situ.."
aku dah rasa seba salah gila.
then aku cakap la, 
"korang go on je without me"
ye laa..
kalau aku g, but then mood xda.. dengan sakit, batuk sume.
dengan kepala macam ada orang ketuk dengan hammer.
menyusahkan dorang je lau aku pegi.. memang sah2 la xnak an..
orang demam nak disuruh buat aktiviti lasak? memang x la. xlarat woihh.

teros lepas tuh, dorang ignore aku. LOL.
macam budak budak.
like seriously dorang ignore aku

time ni la keluar lagi satu pepatah tu.
"bila sakit, semua kawan lari"
memang xtanya langsung aku dah makan ubat lom.
walau pon aku dok batuk seharian dalam bilik.
none. zero.

kawan ke macam ni?
kawan la sangat kan?

dah la pagi khamis tuh, seems dorang nak keluar la jugak kan.
tapi langsung xbagitahu aku. main kuar macam tuh je.
umur dah tua. tapi perangai macam ape je.
kata nak jadi doctor, tapi keadaan orang sakit pon xpaham.

harap2 dorang sedar.
aku pon mintak maaf sebab suddenly tarik diri xboleh pergi.
tuh pon sebab aku seriously rasa xlarat.
tolong cuba lah faham. T_T

kalau ada kawan yang boleh memahami keadaan aku, 
(thanx u sudi nak datang bilik, tanya nak makan ke x. aku teharu.)
kenapa ko xboleh?
padahal ko dekat je dengan aku.
kenapa ko xpernah nak tanya aku pape, kalau aku xsihat ?
kenapa ko xpernah nak buat caring ?
susah sangat ke nak jadi caring ?
atau ko xpernah care dekat sape sape? tipulah kan ?
kenapa ko xcuba nak paham keadaan aku?
sedangkan ko lah kawan yang sepatutnya ada dengan aku, time aku tengah sakit ni.
seriously, aku rasa double sakit, bila ko buat aku macam ni. 
ko lah kawan yang paling dekat dengan aku sekarang.
aku dah cuba macam macam so that kita x awkward.
tapi bila ko kadang kadang senyap tiba2, aku nak buat apa?
aku dah follow style ko, ko xsuka cakap an?
so, aku yang agak banyak mulut ni tiba tiba jadi pendiam.
sebab aku xnak kacau ko.
aku sanggup pergi bilik lain, sebab nak bercerita.
aku sedih. sedih sangat. 
aku harap sangat ko paham aku time aku tengah dalam kesusahan ni.
tapi malangnya, tidak.

kusut gila fikiran aku sekarang.
mak, ayah. kakak nak balik.
nyesal beli tiket sabtu.
kalau tahu jadi macam ni, hari khamis tuh dah balik dah. :(

ps : tears.
and budak medic yang baca ni, ignore it. dont ask me anything.

Comments

she wrote said…
sabar ye lisa.
hidup ni kn mmg camtu.
even kite sndri jgak xlps dr sakiti org len kn.
n org len pom camtu la jgak.
yg pntim u have to hold on to urself.
n i k l i s a said…
@she wrote

thanx ekin for the comment.
ye. tengah bersabar. :)
betol. maybe ni balasan for me.
ada la kot benda2 yang dorang sakit hati kan..
yeahh. hidup ni, diri kita yang corakkan.

Popular posts from this blog

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41

*i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee**

Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja. 
Ni my checklist. Boleh amik as a guide. 
1) Bukak akaun kwsp
2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u!
3) Medical checkup
4) Passport pic
5) Labcoat
6) Cop - benda paling penting!


7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr
8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result
Things~~ add up
if u r going to paeds first then
- kalkulator kecik,
- buku drug doses (frankshan)
- …

surgery posting

hye.
lama benar x menulis dengan jaya nya.
banyak beza dulu dengan sekarang. tengok cara penulisan pun dah tahu. cara penulisan dulu cam gedik budak budak nak penampar pon ada. adei.
tapi sekarang aku rasa cara penulisan aku lebih matured dan santai gitu. aku rasa la. orang lain rasa mane den nak tahu. hiks.
sekarang aku tengah ongoing neurosurgical posting. menarik posting ni. jap g aku cerita. sekarang nak cerita pasal UiTM hiks.
faculty of medicine (FOM) UiTM ni memang pemurah kalau nak tahu. surgery posting kitorang ada 4 sub-specialities which are
1) hepatobiliary 
belajar lah sampai muntah pasal liver (hati), gall bladder (hempedu) dan pancreas kat sini. tiap tiap hari kalo di ikutkan akan jumpe patient kuning (jaundice) tapi sebab wad hepato, student xleh masuk sesuka hati, makanya limited sikit pendedahan kitorang. ye la, we doctors to be, learn thru patient. sama macam engineer to be, mesti they olls pon kena kaji mesin sedia ada if nak paham how it works, right?  sedih ye di…

Pro exam MBBS

Q : How was it?  A : It was very intense. I never felt that high intensity of fear. glad I made it. :)
Ni cerita PRO exam saya. 7th Batch MBBS UiTM :)

---------------------------------


Masa final sem year 5 kitorang ada EOS 2. Masa ni kita kena cover 3 postings' exam written and clinical exam for medicine (my last posting). Tak mahu la cerita sal EOS exam. Such a bad memories to me. HEHE. Ok, lepas exam ni, kite diberi masa 2 minggu untuk study week. And after that, teros PRO! 


Memang xde masa langsung nak relax. Lepas EOS ja, masuk gear 5, kena ready for pro exam! Tapi, aku sempat balik kampung konon konon nak tenangkan fikiran. HEHE. Tapi lepas balik dari kampung, teros menggelabah ayam banyak sangat nak kena revise balik. T_T
Now, jadual exam.
31.3.2014 - 13.4.2014 : STUDY WEEK 14.4.2014 : MEQ 1 & 2 15.4.2014 : MCQ 1 & 2 16.4.2014 : MME 17.4.2014 : Clinical Day 1 18-20.4.2014 : CUTI 21.4.2014-24.4.2014 : Clincal Day 2, 3, 4, 5 25.4.2014 : ANNOUNCEMENT OF RESULT
------------…