Skip to main content

teh o ais LIMA, bukan teh o ais limau.

hai.
tadi family aku singgah jap u aku ni.
kejadah family aku dari kelantan singgah shah alam pulak?
actually, dorang anta adik aku daftar sekolah kat negeri sembilan.
dah alang alang, singgah la kan.

so, kitorang p la makan, dekat restoren BARRA.

ayah aku ni memang kelantan sejati.
so, kalau dia cakap KL, memang kelaka aa.
nak dijadikan cerita..
aku n dila nak g tandas..
so, lambat la sikit g amik makan.
mak,ayah n long dah amik makan siap sume da..
makanya, dorang gi la duk kat meja.

pastu, ada orang amik order kan.
restoren tuh mamak sebenarnya, tapi amik bangla jadi pekerja. 
so, dah kelantan sejati jumpa mat bangla agak agak mesti ada communication break down ye dak?
memang kelaka aa.

ayah aku cakap la, "teh o ais limo" 
nak order lima gelas sebenarnye.
kalau kelantan, lima tuh sebut limo. 

pastu, mat bangla tuh xpaham cane ntah.
die tanya lak adik aku yang aku panggil long tuh.
ayah aku pon cakap la lagi, "teh o ais limo, LIMA" 
this time siap cakap dua kali lagi.

then mat bangla tuh angguk2.
bla sume..

then aku n adik aku yang dila, datang kat meja.
aku tanya la, air dah order ke.
ayah aku cakap aa dah order.

tapi datang gak mat bangla sorang ni nak amik order,
ayah aku cam hangin la kan.
dah berapa kali cakap, xpaham kan..
then ayah aku cakap lagi, "tadi dah order teh o ais limo, LIMA," 
this time siap tunjuk kira ada lima orang.

then dia angguk sume.

sekali tiba tiba time nak hantar air
dia pi hantar teh o ais limau, lima gelas.

xpasal pasal, mat bangla tuh kena lecture dengan ayah aku.
jadi cam tempat belajar bahasa pulak dah kat restoren tuh tadi.

kelaka betoi...
sakit perot aku bantai gelak tadi.

Comments

Cik Tqah said…
hoho.. cam ayam ngan itik ek cakap..
n i k l i s a said…
@Cik Tqah

agak lah kan.
arnab dengan ikan pon boleh

Popular posts from this blog

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41

*i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee**

Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja. 
Ni my checklist. Boleh amik as a guide. 
1) Bukak akaun kwsp
2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u!
3) Medical checkup
4) Passport pic
5) Labcoat
6) Cop - benda paling penting!


7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr
8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result
Things~~ add up
if u r going to paeds first then
- kalkulator kecik,
- buku drug doses (frankshan)
- …

surgery posting

hye.
lama benar x menulis dengan jaya nya.
banyak beza dulu dengan sekarang. tengok cara penulisan pun dah tahu. cara penulisan dulu cam gedik budak budak nak penampar pon ada. adei.
tapi sekarang aku rasa cara penulisan aku lebih matured dan santai gitu. aku rasa la. orang lain rasa mane den nak tahu. hiks.
sekarang aku tengah ongoing neurosurgical posting. menarik posting ni. jap g aku cerita. sekarang nak cerita pasal UiTM hiks.
faculty of medicine (FOM) UiTM ni memang pemurah kalau nak tahu. surgery posting kitorang ada 4 sub-specialities which are
1) hepatobiliary 
belajar lah sampai muntah pasal liver (hati), gall bladder (hempedu) dan pancreas kat sini. tiap tiap hari kalo di ikutkan akan jumpe patient kuning (jaundice) tapi sebab wad hepato, student xleh masuk sesuka hati, makanya limited sikit pendedahan kitorang. ye la, we doctors to be, learn thru patient. sama macam engineer to be, mesti they olls pon kena kaji mesin sedia ada if nak paham how it works, right?  sedih ye di…

Pro exam MBBS

Q : How was it?  A : It was very intense. I never felt that high intensity of fear. glad I made it. :)
Ni cerita PRO exam saya. 7th Batch MBBS UiTM :)

---------------------------------


Masa final sem year 5 kitorang ada EOS 2. Masa ni kita kena cover 3 postings' exam written and clinical exam for medicine (my last posting). Tak mahu la cerita sal EOS exam. Such a bad memories to me. HEHE. Ok, lepas exam ni, kite diberi masa 2 minggu untuk study week. And after that, teros PRO! 


Memang xde masa langsung nak relax. Lepas EOS ja, masuk gear 5, kena ready for pro exam! Tapi, aku sempat balik kampung konon konon nak tenangkan fikiran. HEHE. Tapi lepas balik dari kampung, teros menggelabah ayam banyak sangat nak kena revise balik. T_T
Now, jadual exam.
31.3.2014 - 13.4.2014 : STUDY WEEK 14.4.2014 : MEQ 1 & 2 15.4.2014 : MCQ 1 & 2 16.4.2014 : MME 17.4.2014 : Clinical Day 1 18-20.4.2014 : CUTI 21.4.2014-24.4.2014 : Clincal Day 2, 3, 4, 5 25.4.2014 : ANNOUNCEMENT OF RESULT
------------…