Skip to main content

teh o ais LIMA, bukan teh o ais limau.

hai.
tadi family aku singgah jap u aku ni.
kejadah family aku dari kelantan singgah shah alam pulak?
actually, dorang anta adik aku daftar sekolah kat negeri sembilan.
dah alang alang, singgah la kan.

so, kitorang p la makan, dekat restoren BARRA.

ayah aku ni memang kelantan sejati.
so, kalau dia cakap KL, memang kelaka aa.
nak dijadikan cerita..
aku n dila nak g tandas..
so, lambat la sikit g amik makan.
mak,ayah n long dah amik makan siap sume da..
makanya, dorang gi la duk kat meja.

pastu, ada orang amik order kan.
restoren tuh mamak sebenarnya, tapi amik bangla jadi pekerja. 
so, dah kelantan sejati jumpa mat bangla agak agak mesti ada communication break down ye dak?
memang kelaka aa.

ayah aku cakap la, "teh o ais limo" 
nak order lima gelas sebenarnye.
kalau kelantan, lima tuh sebut limo. 

pastu, mat bangla tuh xpaham cane ntah.
die tanya lak adik aku yang aku panggil long tuh.
ayah aku pon cakap la lagi, "teh o ais limo, LIMA" 
this time siap cakap dua kali lagi.

then mat bangla tuh angguk2.
bla sume..

then aku n adik aku yang dila, datang kat meja.
aku tanya la, air dah order ke.
ayah aku cakap aa dah order.

tapi datang gak mat bangla sorang ni nak amik order,
ayah aku cam hangin la kan.
dah berapa kali cakap, xpaham kan..
then ayah aku cakap lagi, "tadi dah order teh o ais limo, LIMA," 
this time siap tunjuk kira ada lima orang.

then dia angguk sume.

sekali tiba tiba time nak hantar air
dia pi hantar teh o ais limau, lima gelas.

xpasal pasal, mat bangla tuh kena lecture dengan ayah aku.
jadi cam tempat belajar bahasa pulak dah kat restoren tuh tadi.

kelaka betoi...
sakit perot aku bantai gelak tadi.

Comments

Cik Tqah said…
hoho.. cam ayam ngan itik ek cakap..
Nik Lisa said…
@Cik Tqah

agak lah kan.
arnab dengan ikan pon boleh

Popular posts from this blog

:(

salam. kalo xsuka jangan lah layan. maaf la kan. aku penuhkan newsfeed korang.  mesti bosan kan tengok status aku jer. kang aku delete baru tahu. aku xperlulah orang yang suke sindir menyindir ni. ko saje nk bergurau ke aku xtahu. tapi ayat ko serius menyakitkan hati. pandai gile ko sindir eh? newsfeed ko x gerak ke? kesian. kawan kawan ko xmen fb ke? ke aku je kawan ko yang men fb?  jadi news aku yang banyak naik? annoying gila.  aku xkisah langsung kalau nak delete ko. baru ko puas kan? xjumpa status aku? bodow lah. aku bukan update status gedik mengada pon. aku update status yang orang nak tahu ape aku fikir pasal die. itu pon jadi hal. nak sindir aku bagai. serius benci orang macam tuh.  ok fine. aku deactiveate fb aku. bye. :(

nescafe ais.

hebat x? si kakak yg umonye 19taon tahon 2010.. nak wat nescafe ais. but then x reti. so, mintak tlg adik die yg umonye 10taon 2010. sgt terox kan kakak srg ni? tp, hasilnye sangat bes. nyum3. :)) * bakal suami saya. nescafe ais saya bes taw *  :))

Minyak ikan yang sangatlah bagus untuk kesihatan

Penah dengar tak minyak ikan, fish oil, ect ect? Ape yang bagus sangat minyak ikan atay fish oil ni? Actually dalam minyak ikan ni ada omega-3.. Korang tau tak omega 3 ni banyaaaak sangat khasiat dia.. tapi yang sedihnya badan kita ni tak hasilkan omega 3 ni sendiri.. so penting actually untuk korang amik supplement omega 3 in ur daily diet. Disebabkan banyaknya khasiat omega 3 ni. Daily requirement is about 1000-2000mg per day So sehari boleh la nak consume 1 atau 2 tablet omegaguard 1 capsule omega guard ada 999mg (campuran DHA and EPA) Antara khasiat omega 3 ni ✅ kesihatan jantung - kurangkan radang so xde la senang dapat heart attack - kurangkan cholesterol and tekanan darah yg jugak akan kurangkan risiko dapat jantung block ✅ kesihatan otak - otak kita banyak made of fat. So bila kita makan omega guard ni yg good fat ni dia akan meningkat congnitivity otak kita. 😊 ✅ kesihatan sendi - maintain bone density - joint mobility - kurang rasa sakit sendi bila nak