Skip to main content

my lung age is 36!

assalamualaikum.

this morning starts well.
i went to class as usual.
at 8am, i have one lecture on 'acid base imbalance'. BIOCHEMISTRY by dr justin.

at 9am, we are supposed to have clinical skill lab : respiratory apemende ntah, 
a practical session and it will be held at lecture hall D.
it was mentioned clearly in the module guide book.

so, i confidently went to the class wearing a sandal.
and i didnt even bring my labcoat! 

which i supposed to wear a shoe and labcoat to be allowed to enter the lab.
great aint it?


in the middle of the lecture,
my friend, radziah suddenly mention about us having a practical session in the lab.
i was like, 'hello, it stated clearly in the timetable, it gonna be held in lecture hall, not lab'.
and suddenly, i didnt know whether dr justin can read mind or whatever,
but he mentions about us gonna having our practical in the lab. 

and i was like, OH NO! this is disaster.

i tried to calm myself, eventhough, i kept thinking over it again. 
and ;astly i decided to 'borrow' my junior's labcoat. hehe.

at the practical today,
i played with a machine ( sound gigantic like, well its not) called a spirometry.
this machine aa, is to measure our respiration. 
and, we did 'forced vital capacity' test.

inilah machine nya.
to used this, firstly, we have to insert all the infos.
names, age, height and weight, and bla bla bla.

after that, what we have to do is.
put the thing, (tengok gambar atas) into our mouth.
then breath normally, minumum 3 times.
then, take a very deep breath and then expire and hold for 6 seconds.

hidung mesti tutup ya!

what i can say, this test is very tiring.
u go and try to expire and hold for 6 second.
u will feel ur stomach churning.
and i dont like that. 

after i done it, my friends even say.
'lisa, ur face look pale!'
see, sampai macam tuh sekali.

and this is the result.

diagnosis : normal spirometry! :)

and and and. see the lung age?
36 years old. OMG!
tua kan?

im only 20.
but my lung age is 36? wow.
is this a result of being a passive smoker? 
or maybe lack of exercise. 

but, within my friends,
my lung age is the youngest. tee-hee!
so, in the practical just now.
im being so big-headed, boasting around about my young lung age. kuikui.

and also, today the cardiovascular result came out.
n im really grateful with the result.

ok lah. bye.

Comments

nuraru said…
tua nye hati. huhuhu
;P

btw, congratez on ur cvs ;]

Popular posts from this blog

:(

salam. kalo xsuka jangan lah layan. maaf la kan. aku penuhkan newsfeed korang.  mesti bosan kan tengok status aku jer. kang aku delete baru tahu. aku xperlulah orang yang suke sindir menyindir ni. ko saje nk bergurau ke aku xtahu. tapi ayat ko serius menyakitkan hati. pandai gile ko sindir eh? newsfeed ko x gerak ke? kesian. kawan kawan ko xmen fb ke? ke aku je kawan ko yang men fb?  jadi news aku yang banyak naik? annoying gila.  aku xkisah langsung kalau nak delete ko. baru ko puas kan? xjumpa status aku? bodow lah. aku bukan update status gedik mengada pon. aku update status yang orang nak tahu ape aku fikir pasal die. itu pon jadi hal. nak sindir aku bagai. serius benci orang macam tuh.  ok fine. aku deactiveate fb aku. bye. :(

Minyak ikan yang sangatlah bagus untuk kesihatan

Penah dengar tak minyak ikan, fish oil, ect ect? Ape yang bagus sangat minyak ikan atay fish oil ni? Actually dalam minyak ikan ni ada omega-3.. Korang tau tak omega 3 ni banyaaaak sangat khasiat dia.. tapi yang sedihnya badan kita ni tak hasilkan omega 3 ni sendiri.. so penting actually untuk korang amik supplement omega 3 in ur daily diet. Disebabkan banyaknya khasiat omega 3 ni. Daily requirement is about 1000-2000mg per day So sehari boleh la nak consume 1 atau 2 tablet omegaguard 1 capsule omega guard ada 999mg (campuran DHA and EPA) Antara khasiat omega 3 ni ✅ kesihatan jantung - kurangkan radang so xde la senang dapat heart attack - kurangkan cholesterol and tekanan darah yg jugak akan kurangkan risiko dapat jantung block ✅ kesihatan otak - otak kita banyak made of fat. So bila kita makan omega guard ni yg good fat ni dia akan meningkat congnitivity otak kita. 😊 ✅ kesihatan sendi - maintain bone density - joint mobility - kurang rasa sakit sendi bila nak

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41 *i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee** Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja.  Ni my checklist. Boleh amik as a guide.  1) Bukak akaun kwsp 2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u! 3) Medical checkup 4) Passport pic 5) Labcoat 6) Cop - benda paling penting! 7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr 8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result Things~~ add up if u r going to pa