Skip to main content

perlu ke? dan salam maulidur rasul.

salam.

semalam, ada tayangan sejam di lecture hall.
pasal rasul kita, muhammad s.a.w
hati ini tersentuh. sungguh.

bagaimana salasilah nabi. 
kemudian, macam mana nabi berhijrah ke madinah, dan disambut baik pula kedatangan mereka.
bagaimana nabi kita ni sanggup berperang, kena caci, kena baling semata mata nak sebarkan agama islam.
mendengar khutbah nabi yang terakhir. banyak pesanan nabi bagi kat kita.
dan akhirnya, saat saat nabi mati. ya Allah, sedih nya. masa tu pon dia ingat lagi kat kita. 

aku nak jumpe manusia mulia ni. manusia mulia yang sayang sangat kat kita.


tapi, kalau tengokkan dosa aku sekarang.
lagi pentingkan urusan duniawi, memang aku malu sangat nak jumpe nabi nanti, kat akhirat, kat padang mahsyar.
tapi tuh la, aku menaip sini memang senang.
nak berubah tuh yang bapak susah gila, aku pon paham.
sebab aku pon jahil, bodoh sombong orang kata, dah tahu, tapi xbuat.

sempena maulidur rasul ni, rajin rajin kan lah diri bukak youtube,
search pasal nabi. tengok dan hayati.
mana lah tau terkesan di hati ke kan? who knows kan?

---------------------------------------------------------------------

dan untuk post perlu ke?

AMARAN
ini sensitive dan pedas, kalau xtahan pedas, jangan cuba untuk baca.

perlu ke letak gamba bf masing masing dekat blog masing masing.
dengan tajuk 'my only one', 'i heart u', yada yada.
then ayat bawah tuh. 'i love u so much!.. bla bla panjang lah ayat jiwang die,'

perlu ke buat 'welcome note'
setiap kali aku masuk blog kau, setiap kali aku nak baca older post kau, 
ada kata kata 'selamat datang ke blog aku, sila lah follow' grr
pastu sampai 3,4 kali pulak tuh.
aku pangkah teros lah ye.

perlu ke letak 'wishlist' kat korang punye sidebar?
kenapa, nak tayang sangat benda yang korang mahu.
yang dah dapat di tick, kenapa xbuang saja. tinggalkan yang xdapat je?
name pon wish list.
adakah tujuan sebenar nak tayang ape yang dah dimiliki, nak bagi jeles ke?
ok, aku jeles. puas hati? -.-

perlu ke? perlu ke? perlu ke?

dan xperlu okay nak suruh aku follow blog kau.
aku pon reti follow kalau aku nak follow. chill.

korang pikir ni ke?
hahaha. xpe lah. ni pandangan tulus mulus dari aku je. jangan lah take it deep sangat. chill!

pesanan penulis :
aku tidak menujukan hal ini spesifik kepada mana mana individu. maka, janganlah terasa.
sebab ramai je blog yang aku bw, buat ini..
bukan niatku untuk bermusuh dengan siapa2. :)

k salam.

Comments

eiei =D said…
okee terasa -.-
semua sama dengan blog eiei..

btw , thanks laa -.-
n i k l i s a said…
@eiei =D

er, kena ke?
sori sori..

chill.
eiei =D said…
http://strawberrydanchocolate.blogspot.com/2011/02/sorry.html
Raji berkata said…
salam maulidur Rasul
marilah sama2 kita berselawat keatas beliau
semoga kita dpt syafaat di akhirat kelak..

ala weh
perlu ke tuh sumer..
chill lah weh..
hahaha
xslh pun nk letak hohoho
n i k l i s a said…
@Raji berkata

yep2. :)

hehehe.
tol tol.
tapi ni opinion aku jerr
xkisah lau nak buat.
blog masing masing kan..

Popular posts from this blog

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41

*i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee**

Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja. 
Ni my checklist. Boleh amik as a guide. 
1) Bukak akaun kwsp
2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u!
3) Medical checkup
4) Passport pic
5) Labcoat
6) Cop - benda paling penting!


7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr
8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result
Things~~ add up
if u r going to paeds first then
- kalkulator kecik,
- buku drug doses (frankshan)
- …

surgery posting

hye.
lama benar x menulis dengan jaya nya.
banyak beza dulu dengan sekarang. tengok cara penulisan pun dah tahu. cara penulisan dulu cam gedik budak budak nak penampar pon ada. adei.
tapi sekarang aku rasa cara penulisan aku lebih matured dan santai gitu. aku rasa la. orang lain rasa mane den nak tahu. hiks.
sekarang aku tengah ongoing neurosurgical posting. menarik posting ni. jap g aku cerita. sekarang nak cerita pasal UiTM hiks.
faculty of medicine (FOM) UiTM ni memang pemurah kalau nak tahu. surgery posting kitorang ada 4 sub-specialities which are
1) hepatobiliary 
belajar lah sampai muntah pasal liver (hati), gall bladder (hempedu) dan pancreas kat sini. tiap tiap hari kalo di ikutkan akan jumpe patient kuning (jaundice) tapi sebab wad hepato, student xleh masuk sesuka hati, makanya limited sikit pendedahan kitorang. ye la, we doctors to be, learn thru patient. sama macam engineer to be, mesti they olls pon kena kaji mesin sedia ada if nak paham how it works, right?  sedih ye di…

Pro exam MBBS

Q : How was it?  A : It was very intense. I never felt that high intensity of fear. glad I made it. :)
Ni cerita PRO exam saya. 7th Batch MBBS UiTM :)

---------------------------------


Masa final sem year 5 kitorang ada EOS 2. Masa ni kita kena cover 3 postings' exam written and clinical exam for medicine (my last posting). Tak mahu la cerita sal EOS exam. Such a bad memories to me. HEHE. Ok, lepas exam ni, kite diberi masa 2 minggu untuk study week. And after that, teros PRO! 


Memang xde masa langsung nak relax. Lepas EOS ja, masuk gear 5, kena ready for pro exam! Tapi, aku sempat balik kampung konon konon nak tenangkan fikiran. HEHE. Tapi lepas balik dari kampung, teros menggelabah ayam banyak sangat nak kena revise balik. T_T
Now, jadual exam.
31.3.2014 - 13.4.2014 : STUDY WEEK 14.4.2014 : MEQ 1 & 2 15.4.2014 : MCQ 1 & 2 16.4.2014 : MME 17.4.2014 : Clinical Day 1 18-20.4.2014 : CUTI 21.4.2014-24.4.2014 : Clincal Day 2, 3, 4, 5 25.4.2014 : ANNOUNCEMENT OF RESULT
------------…