Skip to main content

u can get rid of all the stigma because it all begin with you. :)

salam.

semalam, which is sabtu. 
aku telah meng-join-kan diri dalam satu program, "it begins with me".
mesti ramai yang dah tahu kan?
what is this programme is all about?
kalau yang xtahu, nanti aku share serba sedikit pasal program best ini.

actually, program ni is a pre-awareness campaign about HIV.
manusia macam aku ni, jahil ilmu.
so, kenalah pergi awareness campaign. so that aku tahu serba sedikit pasal HIV ni.
bila dah tahu apebenda HIV. boleh lah gebang2 nanti. he he he. 
ye lah, aku tahu ape itu HIV. ko tahu ke? 

xda lah bila jumpa orang living with HIV, ko jakun buat takot.
senang berjangkit lah. ape lah. pastu dok pandang serong kat orang HIV +ve ni.
itu semua perangai orang x bertamadun.
yang xpaham HIV tu ape, just dengar2 orang cakap bahaya la apa la. 
then teros sebok nak condemn orang yang ada HIV.
teros sisihkan. teros pulaukan.
sadly la kan, itu perangai orang hulu beb. 
kesian gila orang yang macam ni. takot xpasal2.
yang jadi mangsa, yang alone.. pesakit HIV yang malang itu.

okay, memang lah kan... dah memang perangai orang kita.
sebut je HIV. teros relate dengan seks bebas or whatsoever kann...
then teros cop orang HIV +ve tuh sekian sekiaan... 
hey, sape kita nak cop orang macam tuh....??
ko tuhan ke, nak hukum hukum dia??
we need to change man! 

mentaliti masyarakat sekarang ni suck gile owh. mintak maaf cakap la kan.
orang with HIV +ve ni biasanya kena sisihh..
atas sebab xnak bagi jangkit... takot nanti xpasal pasal kita lak dapat HIV tuh..
ni lah akibat nye xda pelajaran pasal ni. kesian kan?

kalau nak tahu..
HIV ni boleh jangkit kalau bodily fluid kita kena bodily fluid dorang jer...
bodily fluid contoh nya macam semen ( bukan semen wat bangunan tuh, ni semen air mani orang laki), cecair vagina, breast milk, and lain lain. and lagi satu, kalau darah dorang masuk dalam darah korang.
BARU BOLEH GET INFECTED! mind that.

and EXCEPTION HERE, HIV x transmit ikot peluh, air liur, air mata, bersin, pegang tangan ke ape ok. 
so, korang boleh je kongsi makan dengan dorang. boleh je peluk dorang. xda masalah langsung.

jadi motif nak sisih dorang kenapa? 

korang ada buat seks dengan dorang ke? korang minum susu badan dorang ke? THINK OKAY!

mereka jugak human being. sama macam kita.
bila sedeh nak orang peluk, nak orang belai. 
adakah sebab dorang HANYA ada HIV +ve, 
kite harus discriminate dorang? kita ada stigma sebegitu kat dorang?

itu perbuatan yang salah. sangat sangat salah. 
treat them equally the same okay. 
all the stigma and discrimination MUST be eliminate from our community.
and its all begins with you. and we can make the different. 

kalau ada program macam ni.
just go and join. xrugi pon. 
dapat ilmu, baru xjadi pak turut yang sangat kesian..


extra info to you.
kalau ayah ada HIV ni, mak biasanya akan ada. for the reason that u know why. hehe. -.-'
dan mereka ni boleh dapat anak. if keadaan immune mak okay.
anak mereka biasanya ada about 35% chances dapat HIV jugak.
tapi tapi. sekarang ni. kita dah ada ubat. 
so, chances now dah jadi below <5-10% sahaje.
baguskan? im glad. now they can live like normal people.
boleh dengan izin Allah.

i have more info to share actually.
but, kalau aku tulis lagi, memang akan berjela lah kan?
so, stop sini je la eh. :)

last word, dont stigmatize, dont discriminate. they want hugs from us too. 

they are dying because of loneliness. not because of the virus itself.

so, just the act of sharing, can relive the pain. :)
sangat true kan?

ps :
besides dapat ilmu baru, aku juga telah menang hadiah cabutan bertuah.
dapat buku! okay lah. walau sebenarnya, kalau dapat voucher MPH or tshirt lagi best sebenarnya. hehee.

Comments

stuju!
orang kite memang sokmo macam ni kan.. asyik nak discriminate orang lain..come on laa... we live in community.. be together.. bersatu kite teguh,bercerai kite roboh..
n i k l i s a said…
betollll. tolong menolong semasa manusia.
Raji berkata said…
u got a point on that..
err not a point byk juga lah
hahaha

kdg2 bkn kita mntk utk ad HIV ni
and its not our job utk mmbalas or discriminate that person yg kena HIV
n i k l i s a said…
raji : tuh aa pasal.
kena baasuh otak manusia ni.. bg sedar skit..

Popular posts from this blog

:(

salam.
kalo xsuka jangan lah layan. maaf la kan. aku penuhkan newsfeed korang.  mesti bosan kan tengok status aku jer. kang aku delete baru tahu. aku xperlulah orang yang suke sindir menyindir ni. ko saje nk bergurau ke aku xtahu. tapi ayat ko serius menyakitkan hati. pandai gile ko sindir eh? newsfeed ko x gerak ke? kesian. kawan kawan ko xmen fb ke? ke aku je kawan ko yang men fb?  jadi news aku yang banyak naik? annoying gila.  aku xkisah langsung kalau nak delete ko. baru ko puas kan? xjumpa status aku?
bodow lah. aku bukan update status gedik mengada pon. aku update status yang orang nak tahu ape aku fikir pasal die. itu pon jadi hal. nak sindir aku bagai. serius benci orang macam tuh.  ok fine. aku deactiveate fb aku.

bye. :(

nescafe ais.

hebat x?
si kakak yg umonye 19taon tahon 2010.. nak wat nescafe ais.
but then x reti. so, mintak tlg adik die yg umonye 10taon 2010.
sgt terox kan kakak srg ni?
tp, hasilnye sangat bes. nyum3. :))
*bakal suami saya. nescafe ais saya bes taw*  :))

SPICE-UP UR BLOG : buat sticky post

salam.
hari ni nak share, macam mana nak buat sticky post.  sticky post tuh macam, post yang melekit. huh?
ok, sebenarnya. sticky post tuh macam post pemberitahuan (contohnya la) bagi sesuatu tempoh masa. kalau korang post benda lain, post pemberitahuan korang tuh akan still kat paling atas. so, orang masuk, tuh post first yang orang akan baca. 
sesuai la bagi sape sape yang buat kontest itu. :)
cara cara nya :


 tekan post option (yang bulat merah)
 pilih 'scheduled at'
 pilih tarikh dan pukul berapa korang nak sampai bila post tuh jadi post utama. :)
 dah siap!

k bye. :)