Skip to main content

u can get rid of all the stigma because it all begin with you. :)

salam.

semalam, which is sabtu. 
aku telah meng-join-kan diri dalam satu program, "it begins with me".
mesti ramai yang dah tahu kan?
what is this programme is all about?
kalau yang xtahu, nanti aku share serba sedikit pasal program best ini.

actually, program ni is a pre-awareness campaign about HIV.
manusia macam aku ni, jahil ilmu.
so, kenalah pergi awareness campaign. so that aku tahu serba sedikit pasal HIV ni.
bila dah tahu apebenda HIV. boleh lah gebang2 nanti. he he he. 
ye lah, aku tahu ape itu HIV. ko tahu ke? 

xda lah bila jumpa orang living with HIV, ko jakun buat takot.
senang berjangkit lah. ape lah. pastu dok pandang serong kat orang HIV +ve ni.
itu semua perangai orang x bertamadun.
yang xpaham HIV tu ape, just dengar2 orang cakap bahaya la apa la. 
then teros sebok nak condemn orang yang ada HIV.
teros sisihkan. teros pulaukan.
sadly la kan, itu perangai orang hulu beb. 
kesian gila orang yang macam ni. takot xpasal2.
yang jadi mangsa, yang alone.. pesakit HIV yang malang itu.

okay, memang lah kan... dah memang perangai orang kita.
sebut je HIV. teros relate dengan seks bebas or whatsoever kann...
then teros cop orang HIV +ve tuh sekian sekiaan... 
hey, sape kita nak cop orang macam tuh....??
ko tuhan ke, nak hukum hukum dia??
we need to change man! 

mentaliti masyarakat sekarang ni suck gile owh. mintak maaf cakap la kan.
orang with HIV +ve ni biasanya kena sisihh..
atas sebab xnak bagi jangkit... takot nanti xpasal pasal kita lak dapat HIV tuh..
ni lah akibat nye xda pelajaran pasal ni. kesian kan?

kalau nak tahu..
HIV ni boleh jangkit kalau bodily fluid kita kena bodily fluid dorang jer...
bodily fluid contoh nya macam semen ( bukan semen wat bangunan tuh, ni semen air mani orang laki), cecair vagina, breast milk, and lain lain. and lagi satu, kalau darah dorang masuk dalam darah korang.
BARU BOLEH GET INFECTED! mind that.

and EXCEPTION HERE, HIV x transmit ikot peluh, air liur, air mata, bersin, pegang tangan ke ape ok. 
so, korang boleh je kongsi makan dengan dorang. boleh je peluk dorang. xda masalah langsung.

jadi motif nak sisih dorang kenapa? 

korang ada buat seks dengan dorang ke? korang minum susu badan dorang ke? THINK OKAY!

mereka jugak human being. sama macam kita.
bila sedeh nak orang peluk, nak orang belai. 
adakah sebab dorang HANYA ada HIV +ve, 
kite harus discriminate dorang? kita ada stigma sebegitu kat dorang?

itu perbuatan yang salah. sangat sangat salah. 
treat them equally the same okay. 
all the stigma and discrimination MUST be eliminate from our community.
and its all begins with you. and we can make the different. 

kalau ada program macam ni.
just go and join. xrugi pon. 
dapat ilmu, baru xjadi pak turut yang sangat kesian..


extra info to you.
kalau ayah ada HIV ni, mak biasanya akan ada. for the reason that u know why. hehe. -.-'
dan mereka ni boleh dapat anak. if keadaan immune mak okay.
anak mereka biasanya ada about 35% chances dapat HIV jugak.
tapi tapi. sekarang ni. kita dah ada ubat. 
so, chances now dah jadi below <5-10% sahaje.
baguskan? im glad. now they can live like normal people.
boleh dengan izin Allah.

i have more info to share actually.
but, kalau aku tulis lagi, memang akan berjela lah kan?
so, stop sini je la eh. :)

last word, dont stigmatize, dont discriminate. they want hugs from us too. 

they are dying because of loneliness. not because of the virus itself.

so, just the act of sharing, can relive the pain. :)
sangat true kan?

ps :
besides dapat ilmu baru, aku juga telah menang hadiah cabutan bertuah.
dapat buku! okay lah. walau sebenarnya, kalau dapat voucher MPH or tshirt lagi best sebenarnya. hehee.

Comments

stuju!
orang kite memang sokmo macam ni kan.. asyik nak discriminate orang lain..come on laa... we live in community.. be together.. bersatu kite teguh,bercerai kite roboh..
n i k l i s a said…
betollll. tolong menolong semasa manusia.
Raji berkata said…
u got a point on that..
err not a point byk juga lah
hahaha

kdg2 bkn kita mntk utk ad HIV ni
and its not our job utk mmbalas or discriminate that person yg kena HIV
n i k l i s a said…
raji : tuh aa pasal.
kena baasuh otak manusia ni.. bg sedar skit..

Popular posts from this blog

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41

*i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee**

Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja. 
Ni my checklist. Boleh amik as a guide. 
1) Bukak akaun kwsp
2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u!
3) Medical checkup
4) Passport pic
5) Labcoat
6) Cop - benda paling penting!


7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr
8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result
Things~~ add up
if u r going to paeds first then
- kalkulator kecik,
- buku drug doses (frankshan)
- …

surgery posting

hye.
lama benar x menulis dengan jaya nya.
banyak beza dulu dengan sekarang. tengok cara penulisan pun dah tahu. cara penulisan dulu cam gedik budak budak nak penampar pon ada. adei.
tapi sekarang aku rasa cara penulisan aku lebih matured dan santai gitu. aku rasa la. orang lain rasa mane den nak tahu. hiks.
sekarang aku tengah ongoing neurosurgical posting. menarik posting ni. jap g aku cerita. sekarang nak cerita pasal UiTM hiks.
faculty of medicine (FOM) UiTM ni memang pemurah kalau nak tahu. surgery posting kitorang ada 4 sub-specialities which are
1) hepatobiliary 
belajar lah sampai muntah pasal liver (hati), gall bladder (hempedu) dan pancreas kat sini. tiap tiap hari kalo di ikutkan akan jumpe patient kuning (jaundice) tapi sebab wad hepato, student xleh masuk sesuka hati, makanya limited sikit pendedahan kitorang. ye la, we doctors to be, learn thru patient. sama macam engineer to be, mesti they olls pon kena kaji mesin sedia ada if nak paham how it works, right?  sedih ye di…

Pro exam MBBS

Q : How was it?  A : It was very intense. I never felt that high intensity of fear. glad I made it. :)
Ni cerita PRO exam saya. 7th Batch MBBS UiTM :)

---------------------------------


Masa final sem year 5 kitorang ada EOS 2. Masa ni kita kena cover 3 postings' exam written and clinical exam for medicine (my last posting). Tak mahu la cerita sal EOS exam. Such a bad memories to me. HEHE. Ok, lepas exam ni, kite diberi masa 2 minggu untuk study week. And after that, teros PRO! 


Memang xde masa langsung nak relax. Lepas EOS ja, masuk gear 5, kena ready for pro exam! Tapi, aku sempat balik kampung konon konon nak tenangkan fikiran. HEHE. Tapi lepas balik dari kampung, teros menggelabah ayam banyak sangat nak kena revise balik. T_T
Now, jadual exam.
31.3.2014 - 13.4.2014 : STUDY WEEK 14.4.2014 : MEQ 1 & 2 15.4.2014 : MCQ 1 & 2 16.4.2014 : MME 17.4.2014 : Clinical Day 1 18-20.4.2014 : CUTI 21.4.2014-24.4.2014 : Clincal Day 2, 3, 4, 5 25.4.2014 : ANNOUNCEMENT OF RESULT
------------…