Pages

Sunday, December 12, 2010

u can get rid of all the stigma because it all begin with you. :)

salam.

semalam, which is sabtu. 
aku telah meng-join-kan diri dalam satu program, "it begins with me".
mesti ramai yang dah tahu kan?
what is this programme is all about?
kalau yang xtahu, nanti aku share serba sedikit pasal program best ini.

actually, program ni is a pre-awareness campaign about HIV.
manusia macam aku ni, jahil ilmu.
so, kenalah pergi awareness campaign. so that aku tahu serba sedikit pasal HIV ni.
bila dah tahu apebenda HIV. boleh lah gebang2 nanti. he he he. 
ye lah, aku tahu ape itu HIV. ko tahu ke? 

xda lah bila jumpa orang living with HIV, ko jakun buat takot.
senang berjangkit lah. ape lah. pastu dok pandang serong kat orang HIV +ve ni.
itu semua perangai orang x bertamadun.
yang xpaham HIV tu ape, just dengar2 orang cakap bahaya la apa la. 
then teros sebok nak condemn orang yang ada HIV.
teros sisihkan. teros pulaukan.
sadly la kan, itu perangai orang hulu beb. 
kesian gila orang yang macam ni. takot xpasal2.
yang jadi mangsa, yang alone.. pesakit HIV yang malang itu.

okay, memang lah kan... dah memang perangai orang kita.
sebut je HIV. teros relate dengan seks bebas or whatsoever kann...
then teros cop orang HIV +ve tuh sekian sekiaan... 
hey, sape kita nak cop orang macam tuh....??
ko tuhan ke, nak hukum hukum dia??
we need to change man! 

mentaliti masyarakat sekarang ni suck gile owh. mintak maaf cakap la kan.
orang with HIV +ve ni biasanya kena sisihh..
atas sebab xnak bagi jangkit... takot nanti xpasal pasal kita lak dapat HIV tuh..
ni lah akibat nye xda pelajaran pasal ni. kesian kan?

kalau nak tahu..
HIV ni boleh jangkit kalau bodily fluid kita kena bodily fluid dorang jer...
bodily fluid contoh nya macam semen ( bukan semen wat bangunan tuh, ni semen air mani orang laki), cecair vagina, breast milk, and lain lain. and lagi satu, kalau darah dorang masuk dalam darah korang.
BARU BOLEH GET INFECTED! mind that.

and EXCEPTION HERE, HIV x transmit ikot peluh, air liur, air mata, bersin, pegang tangan ke ape ok. 
so, korang boleh je kongsi makan dengan dorang. boleh je peluk dorang. xda masalah langsung.

jadi motif nak sisih dorang kenapa? 

korang ada buat seks dengan dorang ke? korang minum susu badan dorang ke? THINK OKAY!

mereka jugak human being. sama macam kita.
bila sedeh nak orang peluk, nak orang belai. 
adakah sebab dorang HANYA ada HIV +ve, 
kite harus discriminate dorang? kita ada stigma sebegitu kat dorang?

itu perbuatan yang salah. sangat sangat salah. 
treat them equally the same okay. 
all the stigma and discrimination MUST be eliminate from our community.
and its all begins with you. and we can make the different. 

kalau ada program macam ni.
just go and join. xrugi pon. 
dapat ilmu, baru xjadi pak turut yang sangat kesian..


extra info to you.
kalau ayah ada HIV ni, mak biasanya akan ada. for the reason that u know why. hehe. -.-'
dan mereka ni boleh dapat anak. if keadaan immune mak okay.
anak mereka biasanya ada about 35% chances dapat HIV jugak.
tapi tapi. sekarang ni. kita dah ada ubat. 
so, chances now dah jadi below <5-10% sahaje.
baguskan? im glad. now they can live like normal people.
boleh dengan izin Allah.

i have more info to share actually.
but, kalau aku tulis lagi, memang akan berjela lah kan?
so, stop sini je la eh. :)

last word, dont stigmatize, dont discriminate. they want hugs from us too. 

they are dying because of loneliness. not because of the virus itself.

so, just the act of sharing, can relive the pain. :)
sangat true kan?

ps :
besides dapat ilmu baru, aku juga telah menang hadiah cabutan bertuah.
dapat buku! okay lah. walau sebenarnya, kalau dapat voucher MPH or tshirt lagi best sebenarnya. hehee.

4 comments:

:-: Nizam27391 :-: said...

stuju!
orang kite memang sokmo macam ni kan.. asyik nak discriminate orang lain..come on laa... we live in community.. be together.. bersatu kite teguh,bercerai kite roboh..

n i k l i s a said...

betollll. tolong menolong semasa manusia.

Raji berkata said...

u got a point on that..
err not a point byk juga lah
hahaha

kdg2 bkn kita mntk utk ad HIV ni
and its not our job utk mmbalas or discriminate that person yg kena HIV

n i k l i s a said...

raji : tuh aa pasal.
kena baasuh otak manusia ni.. bg sedar skit..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...