Skip to main content

great time at taman pertanian malaysia!

salam.

tadi aku pergi ke taman pertanian malaysia.
atau nama lain dia, bukit cerakah
and yeah, i have a very great time.

guess what, aku jalan lebih 3km kot. yeah to lisa! :)
mesti dah kurus sikit kan? he he he.

mula mula pergi, aku ingat nak cycling.
round round naik basikal macam best la kan? 
tapi, ermmm. basikal xda pulak.
ramai sangat orang nya. weekend kan...

so, akhirnya, aku naik je bas.
nak naik bas tuh kena tunggu bas ke-3.
imagine jer la brape ramai yang beratur. =.=
oh yea. taman pertanian malaysia or TPM for short ada sediakan bas
bas tuh akan pusing lalu semua pitstop, bila dah patah balik nanti dia akan berhenti kat pitstop.
kalo rasa nak berhenti kat situ, boleh la turun.

lepas dah tengok semua pitstop. akhirnya aku turun kat pitstop 2nd last.
menara pandang jauh kot nama dia. 


ni lah dia menara tuh, aku naik la. anak tangga dia kecik gila. memang gerun lah. 
dari atas nampak la satu taman macam maze tuh. tapi pendek la. kalo jalan2 dalam tuh, memang boleh nampak la orang. so, xmaze sgt la. HAHA.

taman maze tuh. 

then, pegi keliling tasik untuk pergi ke taman maze tuh.

after that, aku pergi rumah empat musim.
musim salji wehhh..! memang best.
sejuk gilo kot. bawak sweater tapi xbawak masuk dalam ni.
ingatkan xnak guna. at last, terketar ketar masuk dalam ni.

some pictures..


antara gambar rumah salji tuh. memang terasa seperti di oversea lah. hehe.
nak masuk ni kena bayar rm3 ye.

then jalan jalan lagi. pergi tengok kampung idaman.
kat situ ada rumah rumah setiap negeri. 
ada rumah melaka, rumah perak, sume la. 
yang sedihnya, aku xjumpa rumah kelantan. 
sebab cam penat jer jalan, aku pon malas la kan nk jelajah semua tempat. he he he

then, jalan jalan lagi. tengok burung merak lawo. yiipppi! 

lalu taman padi, tapi padi xjadi. banyak lalang jer. 

tapi memang best la kan.
lain kali nak pergi sumpah nak cycling pulak.
dan sumpah nak spare camera awal awal. 
malang sungguh, pergi tapi x amik gambar pon. 
sebab camera bateri xda. handphone pon bateri xda. 
how sad. :(
sad xdapat nak capture best moment.

tapi happy sebab dapat pergi situ. 
nanti pergi lagi yer. 
boleh kan? 

thanx u for bringing me there. :)

pstt, sape yang xpernah sampai. pergi lah.
yang dok shah alam tuhh.. pegiii. rugi kalo xpergi.
memang best, selain dapat jadi lebih sihat kan. ecehhh. :P

ps : sume picture courtesy of various websites. kan dah cakap, camera xbawak. handphone xde bateri. 

k lah bye bye.

Comments

lisa..jauh x dr uitm???
hehe..
pastu dye bkak smpi kul bpe yer???
ahd bkk x??
sowi, tye byk lak..
sape suwoh pg..kn da jd kaunter pertanyaan lak...hehe..
nuraru said…
oh bestnyaaaa lisa.
x ajakk..hehe
Nik Lisa said…
@sida_maharani

emm. xder la jauh sgt pon. pergi je naik taxi. tapi tadi lisa g x naik taxi la. hehe.

bukak till 4.30pm.
selasa sampai ahad.
isnin xbukak.

xpe. tanye tanye. sharing is caring. erk. HEHE
Nik Lisa said…
@she wrote

saya gi pon tumpang member. xkan nak ajak awak. sorri. hehehe

len kali kita pergi k.
atiqah said said…
huaaaa..... nk g gak..
Nik Lisa said…
@atiqah said

eqa, jom la gi ramai2. mesti best punye...
Raji and Yeen said…
owh sekarang tgh musim winter ke kt taman 4 musim tuh o.O
smpai bler eh?
igt nk pgi gak kot
Nik Lisa said…
@Raji berkata

yeah. die ikot musim oversea gak la.
lau sana winter, die pon winter gak.
gi la weh.
memang best la. :)
bessst gilak... berbaloi ar ko jalan 3km tu krenya an..worth the fun..
Nik Lisa said…
@:-: Nizam27391 :-:

tau xpeee.. jom la kita gi nizam... hehee. ecececeh. :P
jommm.. aku on.. jangan lupe bawak kamera.. n aku nak nek beskal...
Nik Lisa said…
@:-: Nizam27391 :-:

jommmm. yeah! baru leh tangkap gamba banyak banyak. hehe.

aku pon nak nek basikal oyeah!
FH said…
perghh syok gila~
Nik Lisa said…
@FH

memang syok! sukerrr

Popular posts from this blog

:(

salam. kalo xsuka jangan lah layan. maaf la kan. aku penuhkan newsfeed korang.  mesti bosan kan tengok status aku jer. kang aku delete baru tahu. aku xperlulah orang yang suke sindir menyindir ni. ko saje nk bergurau ke aku xtahu. tapi ayat ko serius menyakitkan hati. pandai gile ko sindir eh? newsfeed ko x gerak ke? kesian. kawan kawan ko xmen fb ke? ke aku je kawan ko yang men fb?  jadi news aku yang banyak naik? annoying gila.  aku xkisah langsung kalau nak delete ko. baru ko puas kan? xjumpa status aku? bodow lah. aku bukan update status gedik mengada pon. aku update status yang orang nak tahu ape aku fikir pasal die. itu pon jadi hal. nak sindir aku bagai. serius benci orang macam tuh.  ok fine. aku deactiveate fb aku. bye. :(

Minyak ikan yang sangatlah bagus untuk kesihatan

Penah dengar tak minyak ikan, fish oil, ect ect? Ape yang bagus sangat minyak ikan atay fish oil ni? Actually dalam minyak ikan ni ada omega-3.. Korang tau tak omega 3 ni banyaaaak sangat khasiat dia.. tapi yang sedihnya badan kita ni tak hasilkan omega 3 ni sendiri.. so penting actually untuk korang amik supplement omega 3 in ur daily diet. Disebabkan banyaknya khasiat omega 3 ni. Daily requirement is about 1000-2000mg per day So sehari boleh la nak consume 1 atau 2 tablet omegaguard 1 capsule omega guard ada 999mg (campuran DHA and EPA) Antara khasiat omega 3 ni ✅ kesihatan jantung - kurangkan radang so xde la senang dapat heart attack - kurangkan cholesterol and tekanan darah yg jugak akan kurangkan risiko dapat jantung block ✅ kesihatan otak - otak kita banyak made of fat. So bila kita makan omega guard ni yg good fat ni dia akan meningkat congnitivity otak kita. 😊 ✅ kesihatan sendi - maintain bone density - joint mobility - kurang rasa sakit sendi bila nak

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41 *i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee** Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja.  Ni my checklist. Boleh amik as a guide.  1) Bukak akaun kwsp 2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u! 3) Medical checkup 4) Passport pic 5) Labcoat 6) Cop - benda paling penting! 7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr 8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result Things~~ add up if u r going to pa