Skip to main content

great time at taman pertanian malaysia!

salam.

tadi aku pergi ke taman pertanian malaysia.
atau nama lain dia, bukit cerakah
and yeah, i have a very great time.

guess what, aku jalan lebih 3km kot. yeah to lisa! :)
mesti dah kurus sikit kan? he he he.

mula mula pergi, aku ingat nak cycling.
round round naik basikal macam best la kan? 
tapi, ermmm. basikal xda pulak.
ramai sangat orang nya. weekend kan...

so, akhirnya, aku naik je bas.
nak naik bas tuh kena tunggu bas ke-3.
imagine jer la brape ramai yang beratur. =.=
oh yea. taman pertanian malaysia or TPM for short ada sediakan bas
bas tuh akan pusing lalu semua pitstop, bila dah patah balik nanti dia akan berhenti kat pitstop.
kalo rasa nak berhenti kat situ, boleh la turun.

lepas dah tengok semua pitstop. akhirnya aku turun kat pitstop 2nd last.
menara pandang jauh kot nama dia. 


ni lah dia menara tuh, aku naik la. anak tangga dia kecik gila. memang gerun lah. 
dari atas nampak la satu taman macam maze tuh. tapi pendek la. kalo jalan2 dalam tuh, memang boleh nampak la orang. so, xmaze sgt la. HAHA.

taman maze tuh. 

then, pegi keliling tasik untuk pergi ke taman maze tuh.

after that, aku pergi rumah empat musim.
musim salji wehhh..! memang best.
sejuk gilo kot. bawak sweater tapi xbawak masuk dalam ni.
ingatkan xnak guna. at last, terketar ketar masuk dalam ni.

some pictures..


antara gambar rumah salji tuh. memang terasa seperti di oversea lah. hehe.
nak masuk ni kena bayar rm3 ye.

then jalan jalan lagi. pergi tengok kampung idaman.
kat situ ada rumah rumah setiap negeri. 
ada rumah melaka, rumah perak, sume la. 
yang sedihnya, aku xjumpa rumah kelantan. 
sebab cam penat jer jalan, aku pon malas la kan nk jelajah semua tempat. he he he

then, jalan jalan lagi. tengok burung merak lawo. yiipppi! 

lalu taman padi, tapi padi xjadi. banyak lalang jer. 

tapi memang best la kan.
lain kali nak pergi sumpah nak cycling pulak.
dan sumpah nak spare camera awal awal. 
malang sungguh, pergi tapi x amik gambar pon. 
sebab camera bateri xda. handphone pon bateri xda. 
how sad. :(
sad xdapat nak capture best moment.

tapi happy sebab dapat pergi situ. 
nanti pergi lagi yer. 
boleh kan? 

thanx u for bringing me there. :)

pstt, sape yang xpernah sampai. pergi lah.
yang dok shah alam tuhh.. pegiii. rugi kalo xpergi.
memang best, selain dapat jadi lebih sihat kan. ecehhh. :P

ps : sume picture courtesy of various websites. kan dah cakap, camera xbawak. handphone xde bateri. 

k lah bye bye.

Comments

sida_maharani said…
lisa..jauh x dr uitm???
hehe..
pastu dye bkak smpi kul bpe yer???
ahd bkk x??
sowi, tye byk lak..
sape suwoh pg..kn da jd kaunter pertanyaan lak...hehe..
she wrote said…
oh bestnyaaaa lisa.
x ajakk..hehe
n i k l i s a said…
@sida_maharani

emm. xder la jauh sgt pon. pergi je naik taxi. tapi tadi lisa g x naik taxi la. hehe.

bukak till 4.30pm.
selasa sampai ahad.
isnin xbukak.

xpe. tanye tanye. sharing is caring. erk. HEHE
n i k l i s a said…
@she wrote

saya gi pon tumpang member. xkan nak ajak awak. sorri. hehehe

len kali kita pergi k.
atiqah said said…
huaaaa..... nk g gak..
n i k l i s a said…
@atiqah said

eqa, jom la gi ramai2. mesti best punye...
Raji berkata said…
owh sekarang tgh musim winter ke kt taman 4 musim tuh o.O
smpai bler eh?
igt nk pgi gak kot
n i k l i s a said…
@Raji berkata

yeah. die ikot musim oversea gak la.
lau sana winter, die pon winter gak.
gi la weh.
memang best la. :)
bessst gilak... berbaloi ar ko jalan 3km tu krenya an..worth the fun..
n i k l i s a said…
@:-: Nizam27391 :-:

tau xpeee.. jom la kita gi nizam... hehee. ecececeh. :P
jommm.. aku on.. jangan lupe bawak kamera.. n aku nak nek beskal...
n i k l i s a said…
@:-: Nizam27391 :-:

jommmm. yeah! baru leh tangkap gamba banyak banyak. hehe.

aku pon nak nek basikal oyeah!
FH said…
perghh syok gila~

Popular posts from this blog

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41

*i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee**

Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja. 
Ni my checklist. Boleh amik as a guide. 
1) Bukak akaun kwsp
2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u!
3) Medical checkup
4) Passport pic
5) Labcoat
6) Cop - benda paling penting!


7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr
8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result
Things~~ add up
if u r going to paeds first then
- kalkulator kecik,
- buku drug doses (frankshan)
- …

surgery posting

hye.
lama benar x menulis dengan jaya nya.
banyak beza dulu dengan sekarang. tengok cara penulisan pun dah tahu. cara penulisan dulu cam gedik budak budak nak penampar pon ada. adei.
tapi sekarang aku rasa cara penulisan aku lebih matured dan santai gitu. aku rasa la. orang lain rasa mane den nak tahu. hiks.
sekarang aku tengah ongoing neurosurgical posting. menarik posting ni. jap g aku cerita. sekarang nak cerita pasal UiTM hiks.
faculty of medicine (FOM) UiTM ni memang pemurah kalau nak tahu. surgery posting kitorang ada 4 sub-specialities which are
1) hepatobiliary 
belajar lah sampai muntah pasal liver (hati), gall bladder (hempedu) dan pancreas kat sini. tiap tiap hari kalo di ikutkan akan jumpe patient kuning (jaundice) tapi sebab wad hepato, student xleh masuk sesuka hati, makanya limited sikit pendedahan kitorang. ye la, we doctors to be, learn thru patient. sama macam engineer to be, mesti they olls pon kena kaji mesin sedia ada if nak paham how it works, right?  sedih ye di…

Pro exam MBBS

Q : How was it?  A : It was very intense. I never felt that high intensity of fear. glad I made it. :)
Ni cerita PRO exam saya. 7th Batch MBBS UiTM :)

---------------------------------


Masa final sem year 5 kitorang ada EOS 2. Masa ni kita kena cover 3 postings' exam written and clinical exam for medicine (my last posting). Tak mahu la cerita sal EOS exam. Such a bad memories to me. HEHE. Ok, lepas exam ni, kite diberi masa 2 minggu untuk study week. And after that, teros PRO! 


Memang xde masa langsung nak relax. Lepas EOS ja, masuk gear 5, kena ready for pro exam! Tapi, aku sempat balik kampung konon konon nak tenangkan fikiran. HEHE. Tapi lepas balik dari kampung, teros menggelabah ayam banyak sangat nak kena revise balik. T_T
Now, jadual exam.
31.3.2014 - 13.4.2014 : STUDY WEEK 14.4.2014 : MEQ 1 & 2 15.4.2014 : MCQ 1 & 2 16.4.2014 : MME 17.4.2014 : Clinical Day 1 18-20.4.2014 : CUTI 21.4.2014-24.4.2014 : Clincal Day 2, 3, 4, 5 25.4.2014 : ANNOUNCEMENT OF RESULT
------------…