Skip to main content

bakal doctor yang suka kan gosip.

salam semua.

dunia gosip fakulti aku jujur aku cakap sangat menakotkan.
kenapa? sebabnya, once orang tahu pasal ko dengan anu tuh anu ni.
memang dengan sepantas kilat, secepat harimau bintang berlari berita itu akan tersebar.
tanpa pengetahuan korang. xpon, korang akan jadi orang paling akhir yang tahu bahawa diri anda sebenarnya kiranya, korang akan menjadi bahan bualan.

contoh pertama nya, 
kalau kau dapat pergi mana mana fakulti yang sponsor.
once berita tuh tersebar, semua yang kaki kaki gosip akan start bercakap cakap.
kalau yang jenis expressive, mereka akan tegor la kau kan.
tanya korek ape yang patot. macam mana boleh dapat dan whatsoeva.
kalau yang jenis macam ni okay la jugak. xda la cakap belakang sangat.
at least, dia jenis yang kalau nak tahu. dia tanya. walaupun kemudiannya, dia akan menyampaikan berita tuh kat orang lain. 

contoh kedua pulak.
situasi kali ni.
kau tengah lepak dengan kawan lelaki kau. sekali ada la coursemate ko nampak.
time kau dgn coursemate ko saling pandang tuh, dia memang nampak innocent gila.
senyum tapi xtegor pon. innocent la.
macam ada tanda atas kepala, "SUMPAH! aku xakan cakap kat sape-sape!"
tapi for sure, xlama selepas tuh.. nama kau akan naik! 
sebab time dia jumpa kau tuh, di sebalik muka innocent tuh.. 
bila dia sampai bilik jer, dia akan bercerita dengan kawan kawan dia. 

menakotkan bukan dunia gosip ni?
kenapa aku tahu? sebab aku pon tukang gosip jugak. =.=

makanya, beware! sebab gerak geri tingkah laku anda memang diperhatikan. 




k, bye bye.

Comments

oit. btol ka?
xtau. *innocent*
pe latest gosip?
hahaha
n i k l i s a said…
hehe.
xyah la. rosak t pikiran kamu.
feeza_rashid said…
setuju!!!
hahaha..opppsss.. cm bese buat plak aku ni.. heee~
n i k l i s a said…
HAHA, ko kan ketua nya. erk. :P
feeza_rashid said…
aku plak?? aku dah lama tak updated uh. low profile skunk.. haha
mls da nak buat dosa. ko pon insaf lah... hehhe :p
n i k l i s a said…
ye ke? hehe.
bagos2. aku pon nk insaf aa.
menjadikan ko sebagai teladan ku. hek hek. :P

Popular posts from this blog

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41

*i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee**

Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja. 
Ni my checklist. Boleh amik as a guide. 
1) Bukak akaun kwsp
2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u!
3) Medical checkup
4) Passport pic
5) Labcoat
6) Cop - benda paling penting!


7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr
8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result
Things~~ add up
if u r going to paeds first then
- kalkulator kecik,
- buku drug doses (frankshan)
- …

surgery posting

hye.
lama benar x menulis dengan jaya nya.
banyak beza dulu dengan sekarang. tengok cara penulisan pun dah tahu. cara penulisan dulu cam gedik budak budak nak penampar pon ada. adei.
tapi sekarang aku rasa cara penulisan aku lebih matured dan santai gitu. aku rasa la. orang lain rasa mane den nak tahu. hiks.
sekarang aku tengah ongoing neurosurgical posting. menarik posting ni. jap g aku cerita. sekarang nak cerita pasal UiTM hiks.
faculty of medicine (FOM) UiTM ni memang pemurah kalau nak tahu. surgery posting kitorang ada 4 sub-specialities which are
1) hepatobiliary 
belajar lah sampai muntah pasal liver (hati), gall bladder (hempedu) dan pancreas kat sini. tiap tiap hari kalo di ikutkan akan jumpe patient kuning (jaundice) tapi sebab wad hepato, student xleh masuk sesuka hati, makanya limited sikit pendedahan kitorang. ye la, we doctors to be, learn thru patient. sama macam engineer to be, mesti they olls pon kena kaji mesin sedia ada if nak paham how it works, right?  sedih ye di…

Pro exam MBBS

Q : How was it?  A : It was very intense. I never felt that high intensity of fear. glad I made it. :)
Ni cerita PRO exam saya. 7th Batch MBBS UiTM :)

---------------------------------


Masa final sem year 5 kitorang ada EOS 2. Masa ni kita kena cover 3 postings' exam written and clinical exam for medicine (my last posting). Tak mahu la cerita sal EOS exam. Such a bad memories to me. HEHE. Ok, lepas exam ni, kite diberi masa 2 minggu untuk study week. And after that, teros PRO! 


Memang xde masa langsung nak relax. Lepas EOS ja, masuk gear 5, kena ready for pro exam! Tapi, aku sempat balik kampung konon konon nak tenangkan fikiran. HEHE. Tapi lepas balik dari kampung, teros menggelabah ayam banyak sangat nak kena revise balik. T_T
Now, jadual exam.
31.3.2014 - 13.4.2014 : STUDY WEEK 14.4.2014 : MEQ 1 & 2 15.4.2014 : MCQ 1 & 2 16.4.2014 : MME 17.4.2014 : Clinical Day 1 18-20.4.2014 : CUTI 21.4.2014-24.4.2014 : Clincal Day 2, 3, 4, 5 25.4.2014 : ANNOUNCEMENT OF RESULT
------------…