Skip to main content

AC 2 : red velvet cupcake

salam.

before ape ape, klik iklan jom.
bantu membantu amalan mulia. :)







khamis hari tuh ade buat cake dengan zatie. 
so hasil nye..

RED VELVET CUPCAKE LOOK FROM THE OUTSIDE

ISI DEKAT DALAM. :)

owh sedap. saya suka.
isi dia sangat moist.which i like! :)

frosting die pulak rasa cheese. 
demook. but sedap gila. 

RECIPE dia cilok di joy of baking saja.

boleh view situ teros or kat bawah ni.


BAHAN BAHAN 
 Red Velvet Cupcakes:
  • 1 1/4 cups (125 grams) sifted cake flour
  • 1/4 teaspoon salt
  • 1 tablespoons (10 grams) regular or Dutch-processed cocoa powder
  • 1/4 cup (57 grams) unsalted butter, at room temperature
  • 3/4 cups (150 grams) granulated white sugar
  • 1 large egg
  • 1/2 teaspoon pure vanilla extract
  • 1/2 cup (120 ml) buttermilk
  • 1 tablespoon liquid red food coloring
  • 1/2 teaspoon white distilled vinegar
  • 1/2 teaspoon baking soda  
Cream Cheese Frosting:
  • 4 ounces (113 grams) cream cheese, room temperature
  • 1/4 teaspoon pure vanilla extract
  • 1/4 cup (30 grams) confectioners' (icing or powdered) sugar, sifted
  • 1/3 cup (80 ml) cold heavy whipping cream (double cream) (35-40% butterfat)

CARA CARA : 
Red Velvet Cupcakes:
  • Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C) and line 12 muffin tins with paper cupcake liners.
  • In a large bowl sift together the flour, salt, and cocoa powder.
  • In the bowl of your electric mixer, or with a hand mixer, beat the butter until soft (about 1-2 minutes). 
  • Add the sugar and beat until light and fluffy (about 2-3 minutes). 
  • Add the egg and beat until incorporated. Scrape down the sides of the bowl. 
  • Add the vanilla extract and beat until combined.
  • In a measuring cup whisk the buttermilk with the red food coloring. 
  • With the mixer on low speed, alternately add the flour mixture and buttermilk to the butter mixture, in three additions, beginning and ending with the flour.
  • In a small cup combine the vinegar and baking soda.
  • Allow the mixture to fizz and then quickly fold into the cake batter. 
  • Working quickly, divide the batter evenly among the 12  muffin cups and smooth the tops with an offset spatula or the back of a spoon. 
  • Bake in the preheated oven for approximately 18 - 23 minutes, or until a toothpick inserted in the center of the cupcakes comes out clean.
  • Cool the cakes in their pans on a wire rack for 10 minutes and them remove from pan. 
  • Let cool completely before frosting. 
  • Either spread the frosting with a knife or offset spatula, or use a large 1M Wilton open star decorating tip to pipe the frosting.
Cream Cheese Frosting:

  • In the bowl of your electric mixer, or with a hand mixer, beat the cream cheese until smooth.
  • Add the vanilla and confectioners sugar and beat until smooth. 
  • Using the whisk attachment, gradually add the heavy cream and whip until the frosting is thick enough to pipe. 
  • Add more sugar or cream as needed to get the right consistency.
  • Makes 12 cupcakes.

As for buttermilk. Ni recipe dia.

ni untuk buat 1 cup (240ml)

bahan bahan
- susu cair 
- 1 sudu kecil cuka

cara2 :
-letak cuka dalam cawan then tambah susu sampai cukup 1 cawan. 
-biarkan untuk 5-10minit

selamat mencuba! 
kalau jadi, comment la kat bawah ni. 

bye bye.

Comments

melle amir said…
wow buat sendiri?
lisaaaaaaaaaaaaaaa, omaigodddd...saya sangat semangat nak wat red velvetttttttt cake,pastu pastu pastu, cube teka apeeee? saya tade cake flourrrrrrrrrrrr...ohhhhhhhh sedehhhh :(
Lisa N.Yusof said…
@namasayasyazmin :)

t g beli cake flour dulu ye. :)

Popular posts from this blog

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41

*i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee**

Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja. 
Ni my checklist. Boleh amik as a guide. 
1) Bukak akaun kwsp
2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u!
3) Medical checkup
4) Passport pic
5) Labcoat
6) Cop - benda paling penting!


7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr
8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result
Things~~ add up
if u r going to paeds first then
- kalkulator kecik,
- buku drug doses (frankshan)
- …

surgery posting

hye.
lama benar x menulis dengan jaya nya.
banyak beza dulu dengan sekarang. tengok cara penulisan pun dah tahu. cara penulisan dulu cam gedik budak budak nak penampar pon ada. adei.
tapi sekarang aku rasa cara penulisan aku lebih matured dan santai gitu. aku rasa la. orang lain rasa mane den nak tahu. hiks.
sekarang aku tengah ongoing neurosurgical posting. menarik posting ni. jap g aku cerita. sekarang nak cerita pasal UiTM hiks.
faculty of medicine (FOM) UiTM ni memang pemurah kalau nak tahu. surgery posting kitorang ada 4 sub-specialities which are
1) hepatobiliary 
belajar lah sampai muntah pasal liver (hati), gall bladder (hempedu) dan pancreas kat sini. tiap tiap hari kalo di ikutkan akan jumpe patient kuning (jaundice) tapi sebab wad hepato, student xleh masuk sesuka hati, makanya limited sikit pendedahan kitorang. ye la, we doctors to be, learn thru patient. sama macam engineer to be, mesti they olls pon kena kaji mesin sedia ada if nak paham how it works, right?  sedih ye di…

Pro exam MBBS

Q : How was it?  A : It was very intense. I never felt that high intensity of fear. glad I made it. :)
Ni cerita PRO exam saya. 7th Batch MBBS UiTM :)

---------------------------------


Masa final sem year 5 kitorang ada EOS 2. Masa ni kita kena cover 3 postings' exam written and clinical exam for medicine (my last posting). Tak mahu la cerita sal EOS exam. Such a bad memories to me. HEHE. Ok, lepas exam ni, kite diberi masa 2 minggu untuk study week. And after that, teros PRO! 


Memang xde masa langsung nak relax. Lepas EOS ja, masuk gear 5, kena ready for pro exam! Tapi, aku sempat balik kampung konon konon nak tenangkan fikiran. HEHE. Tapi lepas balik dari kampung, teros menggelabah ayam banyak sangat nak kena revise balik. T_T
Now, jadual exam.
31.3.2014 - 13.4.2014 : STUDY WEEK 14.4.2014 : MEQ 1 & 2 15.4.2014 : MCQ 1 & 2 16.4.2014 : MME 17.4.2014 : Clinical Day 1 18-20.4.2014 : CUTI 21.4.2014-24.4.2014 : Clincal Day 2, 3, 4, 5 25.4.2014 : ANNOUNCEMENT OF RESULT
------------…