Skip to main content

pacat o pacat

atau nama orang putih dia, leech.

adoi, terima kasih banyak la kasi cenderahati 3 ketul kat aku ni haa.

pastu tengok kesan gigitan die semacam je, gatal, merah. -.-"
xpasal pasal aku google pasal binatang under subclass hirudinea ni.


info dicedok dari wikipedia dan images dari goole image. 

BESAR GILA BABON KOT PACAT NI! 
* pembetulan ye : sebenarnya ini lintah*

YANG HUTAN KITORANG JELAJAH TUH BESAR NI JE KOT. 
-----------------------------------------------

@ what is leech bite?
A leech attaches itself when it bites, and it will stay attached until it has had its fill of blood. Due to an anticoagulant (hirudin) that leeches secrete, bites may bleed more than a normal wound after the leech is removed. The effect of the anticoagulant will wear off several hours after the leech is removed and the wound is cleaned.

fact ni aku dah tahu, leech akan secrete anticoagulant sebab tuh bila tarik menatang tuh, kita akan bleeding. coogulation process halted la kejap sebab anticoagulant, antagonistic action la kirenya. sebab tuh bila mandi tuh, darah still mengalir macam ape je.. -.-"

@ leech bite kasi infection x?
Leeches normally carry parasites in their digestive tract which cannot survive in humans and do not pose a threat. However, bacteria, viruses, and parasites from previous blood sources can survive within a leech for months, and may be retransmitted to humans.[citation needed] A study found both HIV and hepatitis B in African leeches from Cameroon.

luckily lah kan, parasite die xleh kasi, tp bacteria, viruses and all those stuff can. harap harap pacat tuh xhisap darah orang yang ada HIV ke ape. 

@ how to remove pacat tuh?
using a fingernail or other flat, blunt object to break the seal of the oral sucker at the anterior end (the smaller, thinner end) of the leech, repeating with the posterior end, then flicking the leech away. As the fingernail is pushed along the person's skin against the leech, the suction of the sucker's seal is broken, at which point the leech should detach its jaws.


guna jari je, detach anterior end where the oral sucker is first! lepas tuh baru detach the posterior end.. easy peasy.

@ cara yang tidak berapa boleh digunakan untuk buang pacat? (medically inadvisable)
apply a flame, a lit cigarette, salt, soap, or a chemical such as alcohol, vinegar, lemon juice, insect repellent, heat rub, or certain carbonated drinks.


sebabnya? nanti pacat tuh akan vomit its stomach content kat wound and akan quickly detach. tapi vomit tuh may contain infection and maybe worsen wound kita tuh

@ how to treat leech bite?
cleaned with soap and water, and bandaged.

jangan risau pasal bleeding, sebab its normal. pacat kan secrete anticoagulant (anti-pembekuan), itu yang bleeding. its normal jugak when itching (which really ease me when i read this), but xboleh garu since it can complicate the healing (huhu, i garu a lot dah. T_T)

-----------------------------------------------

ok, thats all!

lain kali masuk hutan sila bawak handyplus banyak banyak, ok? :)


mintak tolong klik boleh? 












terima kasih!

Comments

Zala Wajik said…
ataupun tak perlu tarik dia, biar je dia tanggal sendiri.

I mean, dia kan hisap darah kotor yang membuatkan kita lebih sihat.

:)
ni lintah la besau ni... pacat kecik je -.-
N said…
oeh,besar gler pacat tu....skali hisap,kering terus,tggal tulang jer..haha
@Zala Wajik

betol betol.
tapi parut die xmenahan ah. hudoh
@N

senanye bukan pacat. -.-"

Popular posts from this blog

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41

*i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee**

Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja. 
Ni my checklist. Boleh amik as a guide. 
1) Bukak akaun kwsp
2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u!
3) Medical checkup
4) Passport pic
5) Labcoat
6) Cop - benda paling penting!


7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr
8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result
Things~~ add up
if u r going to paeds first then
- kalkulator kecik,
- buku drug doses (frankshan)
- …

surgery posting

hye.
lama benar x menulis dengan jaya nya.
banyak beza dulu dengan sekarang. tengok cara penulisan pun dah tahu. cara penulisan dulu cam gedik budak budak nak penampar pon ada. adei.
tapi sekarang aku rasa cara penulisan aku lebih matured dan santai gitu. aku rasa la. orang lain rasa mane den nak tahu. hiks.
sekarang aku tengah ongoing neurosurgical posting. menarik posting ni. jap g aku cerita. sekarang nak cerita pasal UiTM hiks.
faculty of medicine (FOM) UiTM ni memang pemurah kalau nak tahu. surgery posting kitorang ada 4 sub-specialities which are
1) hepatobiliary 
belajar lah sampai muntah pasal liver (hati), gall bladder (hempedu) dan pancreas kat sini. tiap tiap hari kalo di ikutkan akan jumpe patient kuning (jaundice) tapi sebab wad hepato, student xleh masuk sesuka hati, makanya limited sikit pendedahan kitorang. ye la, we doctors to be, learn thru patient. sama macam engineer to be, mesti they olls pon kena kaji mesin sedia ada if nak paham how it works, right?  sedih ye di…

Pro exam MBBS

Q : How was it?  A : It was very intense. I never felt that high intensity of fear. glad I made it. :)
Ni cerita PRO exam saya. 7th Batch MBBS UiTM :)

---------------------------------


Masa final sem year 5 kitorang ada EOS 2. Masa ni kita kena cover 3 postings' exam written and clinical exam for medicine (my last posting). Tak mahu la cerita sal EOS exam. Such a bad memories to me. HEHE. Ok, lepas exam ni, kite diberi masa 2 minggu untuk study week. And after that, teros PRO! 


Memang xde masa langsung nak relax. Lepas EOS ja, masuk gear 5, kena ready for pro exam! Tapi, aku sempat balik kampung konon konon nak tenangkan fikiran. HEHE. Tapi lepas balik dari kampung, teros menggelabah ayam banyak sangat nak kena revise balik. T_T
Now, jadual exam.
31.3.2014 - 13.4.2014 : STUDY WEEK 14.4.2014 : MEQ 1 & 2 15.4.2014 : MCQ 1 & 2 16.4.2014 : MME 17.4.2014 : Clinical Day 1 18-20.4.2014 : CUTI 21.4.2014-24.4.2014 : Clincal Day 2, 3, 4, 5 25.4.2014 : ANNOUNCEMENT OF RESULT
------------…