Skip to main content

pacat o pacat

atau nama orang putih dia, leech.

adoi, terima kasih banyak la kasi cenderahati 3 ketul kat aku ni haa.

pastu tengok kesan gigitan die semacam je, gatal, merah. -.-"
xpasal pasal aku google pasal binatang under subclass hirudinea ni.


info dicedok dari wikipedia dan images dari goole image. 

BESAR GILA BABON KOT PACAT NI! 
* pembetulan ye : sebenarnya ini lintah*

YANG HUTAN KITORANG JELAJAH TUH BESAR NI JE KOT. 
-----------------------------------------------

@ what is leech bite?
A leech attaches itself when it bites, and it will stay attached until it has had its fill of blood. Due to an anticoagulant (hirudin) that leeches secrete, bites may bleed more than a normal wound after the leech is removed. The effect of the anticoagulant will wear off several hours after the leech is removed and the wound is cleaned.

fact ni aku dah tahu, leech akan secrete anticoagulant sebab tuh bila tarik menatang tuh, kita akan bleeding. coogulation process halted la kejap sebab anticoagulant, antagonistic action la kirenya. sebab tuh bila mandi tuh, darah still mengalir macam ape je.. -.-"

@ leech bite kasi infection x?
Leeches normally carry parasites in their digestive tract which cannot survive in humans and do not pose a threat. However, bacteria, viruses, and parasites from previous blood sources can survive within a leech for months, and may be retransmitted to humans.[citation needed] A study found both HIV and hepatitis B in African leeches from Cameroon.

luckily lah kan, parasite die xleh kasi, tp bacteria, viruses and all those stuff can. harap harap pacat tuh xhisap darah orang yang ada HIV ke ape. 

@ how to remove pacat tuh?
using a fingernail or other flat, blunt object to break the seal of the oral sucker at the anterior end (the smaller, thinner end) of the leech, repeating with the posterior end, then flicking the leech away. As the fingernail is pushed along the person's skin against the leech, the suction of the sucker's seal is broken, at which point the leech should detach its jaws.


guna jari je, detach anterior end where the oral sucker is first! lepas tuh baru detach the posterior end.. easy peasy.

@ cara yang tidak berapa boleh digunakan untuk buang pacat? (medically inadvisable)
apply a flame, a lit cigarette, salt, soap, or a chemical such as alcohol, vinegar, lemon juice, insect repellent, heat rub, or certain carbonated drinks.


sebabnya? nanti pacat tuh akan vomit its stomach content kat wound and akan quickly detach. tapi vomit tuh may contain infection and maybe worsen wound kita tuh

@ how to treat leech bite?
cleaned with soap and water, and bandaged.

jangan risau pasal bleeding, sebab its normal. pacat kan secrete anticoagulant (anti-pembekuan), itu yang bleeding. its normal jugak when itching (which really ease me when i read this), but xboleh garu since it can complicate the healing (huhu, i garu a lot dah. T_T)

-----------------------------------------------

ok, thats all!

lain kali masuk hutan sila bawak handyplus banyak banyak, ok? :)


mintak tolong klik boleh? 












terima kasih!

Comments

Zala Wajik said…
ataupun tak perlu tarik dia, biar je dia tanggal sendiri.

I mean, dia kan hisap darah kotor yang membuatkan kita lebih sihat.

:)
ni lintah la besau ni... pacat kecik je -.-
N said…
oeh,besar gler pacat tu....skali hisap,kering terus,tggal tulang jer..haha
@Zala Wajik

betol betol.
tapi parut die xmenahan ah. hudoh
@N

senanye bukan pacat. -.-"

Popular posts from this blog

:(

salam.
kalo xsuka jangan lah layan. maaf la kan. aku penuhkan newsfeed korang.  mesti bosan kan tengok status aku jer. kang aku delete baru tahu. aku xperlulah orang yang suke sindir menyindir ni. ko saje nk bergurau ke aku xtahu. tapi ayat ko serius menyakitkan hati. pandai gile ko sindir eh? newsfeed ko x gerak ke? kesian. kawan kawan ko xmen fb ke? ke aku je kawan ko yang men fb?  jadi news aku yang banyak naik? annoying gila.  aku xkisah langsung kalau nak delete ko. baru ko puas kan? xjumpa status aku?
bodow lah. aku bukan update status gedik mengada pon. aku update status yang orang nak tahu ape aku fikir pasal die. itu pon jadi hal. nak sindir aku bagai. serius benci orang macam tuh.  ok fine. aku deactiveate fb aku.

bye. :(

nescafe ais.

hebat x?
si kakak yg umonye 19taon tahon 2010.. nak wat nescafe ais.
but then x reti. so, mintak tlg adik die yg umonye 10taon 2010.
sgt terox kan kakak srg ni?
tp, hasilnye sangat bes. nyum3. :))
*bakal suami saya. nescafe ais saya bes taw*  :))

SPICE-UP UR BLOG : buat sticky post

salam.
hari ni nak share, macam mana nak buat sticky post.  sticky post tuh macam, post yang melekit. huh?
ok, sebenarnya. sticky post tuh macam post pemberitahuan (contohnya la) bagi sesuatu tempoh masa. kalau korang post benda lain, post pemberitahuan korang tuh akan still kat paling atas. so, orang masuk, tuh post first yang orang akan baca. 
sesuai la bagi sape sape yang buat kontest itu. :)
cara cara nya :


 tekan post option (yang bulat merah)
 pilih 'scheduled at'
 pilih tarikh dan pukul berapa korang nak sampai bila post tuh jadi post utama. :)
 dah siap!

k bye. :)