Skip to main content

owh, baru saya tahu.

salam.

awas, post panjang. 

ahad lepas, aku dengan rajin dan rela hatinya telah join satu bengkel iaitu, 
bengkel 'feqah perubatan' yang dianjurkan oleh exco modal insan, MESTA (medical student association).
(serius bangga dengan diri sendiri, weehuu!)

sebenarnya kan, dari first year lagi dengar pasal benda ni.
dah banyak kali benda ni dianjurkan.
dan setiap kali itu ada saja benda yang buat aku x join.
malas or ada kerja lain.
(biasa lah. T_T)

dan bila dah buat ahad lepas, aku nekad nak join.
nak jugak tahu apa die 'feqah perubatan' ni?

macam biasalah, nak share lah benda dapat tuh.
buat apa dapat ilmu simpan je.
baik spread the word, ye dak?

selalu kita nampak,
kalau orang sakit masuk ward, kewajipan solat tuh macam x endah kan sangat.

aku nak bangkitkan 3 isu common la.
yang selalu aku dengar bila masuk hospital.
berdasarkan pengalaman aku dan family terdekat jugak lah ni.

ada orang cakap..
1) "awak x sihat, xpayah la nak solat. sakit tuh darurat kan?"

2) "macam mana awak nak solat, berdiri pun xboleh?"

3) "macam mana awak nak solat, tangan awak berbalut, xboleh amik wuduk?"


persoalannya, boleh ke sesenang itu kita nak tinggalkan solat?





persoalannya, boleh ke sesenang itu kita nak tinggalkan solat?


persoalannya, boleh ke sesenang itu kita nak tinggalkan solat?


persoalannya, boleh ke sesenang itu kita nak tinggalkan solat?

memang. aku pon macam ni.
xsampai hati kan.
yelah kalau misalnya, parent kita masuk wad sebab accident.
kita as anak ni nak suruh parent kita tuh solat macam kesian la kan?
yelah, dorang sakit, lagi nak suruh solat. 
tangan yang sakit tuh nak kena air lagi. peritnya. 

(tapi mintak jauh la kan? parent kita semua insyaAllah alert pasal solat ni.)

ape yang aku dapat dari bengkel tuh,
ustaz tuh cakap.
walau macam mana pon situasi awak,
selagi awak boleh solat, solat lah.

sebab dalam islam ada rukhsah.
rukhsah tuh kemudahan yang islam ni dah sediakan bagi mereka yang dalam keadaan darurat.

sebelum tuh kena faham konsep darurat dalam kontek perubatan.
(kalau aku tanya darurat time musafir confirm semua boleh jawab ni, kan?)

contoh satu lah aku bagi sini,
darurat tuh dikira bila mana pesakit tuh nak undergo operation yang makan masa lama. 
misalnya operation tuh start from 1pm. dan dijangka ambik masa 4,6,8 jam ke. 
maka dibenarkan lah untuk aplikasi rukhsah tuh.
sebab solat zohor sempat, tapi solat asar macam xsempat. 
so, boleh la jama' kan solat asar ke dalam zohor.
operate pon ye, solat pon jaga. 

dan juga nak menjawab pasal isu satu
1) "awak x sihat, xpayah la nak solat. sakit tuh darurat kan?
nak xnak kena solat lah ye. darurat macam mana pon xda istilah xpayah solat
sebab islam ni kan baik. dia kasi kita kemudahan (rukhsah).
so, kalau takat kaki luka sikit, toksah gedik la nak kata awak tengah darurat.

pasal isu dua.
2) "macam mana awak nak solat, berdiri pun xboleh?"
kalau patient xboleh bangun due to backpain (sakit belakang) ke, osteoarthritis (sakit lutut) ke.. 
ape ape sakit la. yang xboleh nak berdiri.. ni jugak bukan alasan ye untuk tidak solat.

ustaz tuh cakap..
xboleh berdiri, awak boleh solat duduk (either atas kerusi or atas lantai xkisah), 
xboleh duduk, awak boleh baring mengiring.
xboleh baring mengiring, awak boleh terlentang.
xboleh terlentang, awak boleh guna isyarat mata.
xboleh guna isyarat mata, awak boleh guna hati.
kalau guna hati pon xboleh. alamatnya dah mati la tuh.
he he he

nak solat xsemestinya kena berdiri tegak ke.
ikot kemampuan diri kita okay?

pasal isu 3
3) "macam mana awak nak solat, tangan awak berbalut, xboleh amik wuduk?"
yang ni pasal wudhuk.
tangan berbalut ni. macam mana ni?
kang amik air semayang xrata xsah wudhuk ni, 
lau wudhuk pon xsah, solat lagi la.
baik xyah solat terus. wuwuw.

(xboleh tau fikir macam kat atas ni.)

hehe, senang je cara nya.
 islam kan senang.

kalau boleh guna air, ratakan je kat bahagian yang  xberbalut.
kalau nak taruk air atas balutan pon boleh.
tapi kebanyakan yang balut balut ni, kalau boleh xnak la kena air ke apa kan?
so boleh je lau ratakan kat kawasan x berbalut.

kalau memang xboleh kena air langsung.
kan islam ada ajar cara tayammum.
boleh guna cara itu. sume pas PAFA kan zaman sekolah dulu2?
sekarang siap ada debu yang dalam botol siap, senang dah.
boleh la cari. mudah bila xleh kena air ke ape.

kalau fikir balik, kalau air pon xleh kena.
debu lagi lahhh xboleh.

penyelesaiannya, xda wudhuk pon xpe.
insyaAllah, Allah tuh kan Maha Pemurah..
die pandang kesungguhan kita nak solat tuh walau tengah sakit.
insyaAllah solat kita diterima.

n kalau xboleh nak amik wudhuk sendiri.
u can always ask ur family members ke, nurse ke..

tiga je la eh isu yang common aku share sini.
nak cerita semua, memang banyak sangat lah benda baik yang aku dapat semalam.

kalau boleh, doktor islam ni..
memang kena lah implement cara islam kat patient semua.
mindset bila masuk ward, solat xwajib tuh kena buang jauh jauh.
xbetol tuh. 

aku rasa pendedahan macam ni memang bagus la.
untuk pelajar medic tu sendiri, bakal jururawat.
anyone la yang bakal kerja kat hospital nanti.
kalau boleh share dengan orang ramai pon best jugak.

and kalau kita di tempat orang yang datang jaga or what.
dah jadi tanggungjawab anda tolong ingatkan dorang pasal solat.
tolong dorang ambil wudhuk and all.

kesimpulannya, solat tuh tiang agama.
kalau x solat, tiang agama kita roboh la.
nak ke macam tuh?
solat lah ye.


ps : jom sama sama mantapkan bab bab solat ni. aku pon tunggang langgang. especially subuh. T_T


Comments

redbirdfe said…
oo eayh ! lisa doktor muslimah. hehe
n i k l i s a said…
@redbirdfe

xde la muslimah sangat.
menyampaikan je ni.

spread the words. :)
lilco0l said…
This comment has been removed by the author.
n i k l i s a said…
@lilco0l

yup yup.
tuh la, kalau x g.
mana nak tahu.. kan?

n bila dah tahu, xsalah nak bg tahu orang lain.. :)
Raji berkata said…
woahh mmg highlight betul persoalan der ;D
betul2 rukhsah solat ada
xperlu susah payah pergi ambil wuduk and solat berdiri mcm biasa ;D
time tgh baring pun boleh wat

kebetulan adik ak tgh sakit so slalu ak yg kena ambilkn der wuduk =.=
xde lah susah mana pun so xde alasan utk tidak solat waktu sakit melainkan nazak
n i k l i s a said…
@Raji berkata

bagus la kalau sume fikir macam ko.
masalah nya, masyarakat sekarang ni pikir nak senang je.
sakit xyah semayang.
yang tukang jaga pon xyah nak susah2 amik kan wudhuk untuk orang yg sakit tuh...

walaupun islam ni dah cukop baik kasi kita rukhsah.
tapi still amik mudah.
xpatot betol.

yup2, wajib solat.
nazak tuh lain cerita la kan?

Popular posts from this blog

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41

*i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee**

Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja. 
Ni my checklist. Boleh amik as a guide. 
1) Bukak akaun kwsp
2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u!
3) Medical checkup
4) Passport pic
5) Labcoat
6) Cop - benda paling penting!


7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr
8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result
Things~~ add up
if u r going to paeds first then
- kalkulator kecik,
- buku drug doses (frankshan)
- …

surgery posting

hye.
lama benar x menulis dengan jaya nya.
banyak beza dulu dengan sekarang. tengok cara penulisan pun dah tahu. cara penulisan dulu cam gedik budak budak nak penampar pon ada. adei.
tapi sekarang aku rasa cara penulisan aku lebih matured dan santai gitu. aku rasa la. orang lain rasa mane den nak tahu. hiks.
sekarang aku tengah ongoing neurosurgical posting. menarik posting ni. jap g aku cerita. sekarang nak cerita pasal UiTM hiks.
faculty of medicine (FOM) UiTM ni memang pemurah kalau nak tahu. surgery posting kitorang ada 4 sub-specialities which are
1) hepatobiliary 
belajar lah sampai muntah pasal liver (hati), gall bladder (hempedu) dan pancreas kat sini. tiap tiap hari kalo di ikutkan akan jumpe patient kuning (jaundice) tapi sebab wad hepato, student xleh masuk sesuka hati, makanya limited sikit pendedahan kitorang. ye la, we doctors to be, learn thru patient. sama macam engineer to be, mesti they olls pon kena kaji mesin sedia ada if nak paham how it works, right?  sedih ye di…

Pro exam MBBS

Q : How was it?  A : It was very intense. I never felt that high intensity of fear. glad I made it. :)
Ni cerita PRO exam saya. 7th Batch MBBS UiTM :)

---------------------------------


Masa final sem year 5 kitorang ada EOS 2. Masa ni kita kena cover 3 postings' exam written and clinical exam for medicine (my last posting). Tak mahu la cerita sal EOS exam. Such a bad memories to me. HEHE. Ok, lepas exam ni, kite diberi masa 2 minggu untuk study week. And after that, teros PRO! 


Memang xde masa langsung nak relax. Lepas EOS ja, masuk gear 5, kena ready for pro exam! Tapi, aku sempat balik kampung konon konon nak tenangkan fikiran. HEHE. Tapi lepas balik dari kampung, teros menggelabah ayam banyak sangat nak kena revise balik. T_T
Now, jadual exam.
31.3.2014 - 13.4.2014 : STUDY WEEK 14.4.2014 : MEQ 1 & 2 15.4.2014 : MCQ 1 & 2 16.4.2014 : MME 17.4.2014 : Clinical Day 1 18-20.4.2014 : CUTI 21.4.2014-24.4.2014 : Clincal Day 2, 3, 4, 5 25.4.2014 : ANNOUNCEMENT OF RESULT
------------…