Pages

Monday, March 14, 2011

accident di pagi hari

salam

hari semalam, 13 mac 2011.
pada pukul around 8.40 pagi,
mak ayah aku tolong hantar aku kat stesen bas sebab aku harus balik ke shah alam.
hari ini, 14 mac aku ada kelas dah.

time tuh ayah aku lah yang drive.
bas pukul 9 pagi.
tapi ayah aku drive cool sebab tau, bas bukan nye on time sangat.
so bawak kereta chill chill je lah.

tengah sedap sedap borak satu family,
tiba tiba nampak satu kereta ni, sedap kona nak parking kereta kat kedai makan.
die jalan side lagi satu, tapi sedap kona amik jalan orang lain.
body kereta dah macam hadang satu jalan.
macam wat demo roadblock pulak.

kitorang satu family dah geram geram dalam kereta.
membebel lah kan.

'apehal kereta ni? boleh amik jalan orang macam tuh?'

'kalau xda orang boleh la'

'sepatutnya tunggu la kereta yang guna jalan side lagi satu xde ke baru la boleh kalau nak masuk'

memang geram sangat.
dah la die masuk side nak parking depan kedai tuh lambat gila.
takot agaknya, xpon bajet boleh masuk, tapi sempit ke ape sume so cam lambat.

jadi, ayah aku brek la slow slow.
memang keta kitorang tuh kena berhenti jap kat tengah jalan tuh.
dah la jalan sempit, jalan kampung kan.

sekali ayah aku dah berhenti, motor kat belakang lak pergi rempuh kereta kitorang.
'gedebuk!' bunyi kuat gila.

aku pandang belakang.
nampak dua perempuan dok meniarap atas jalan.
muka macam sakit sakit.

aku bagitahu la ayah aku.
so, terpaksa la berhenti kejap.
dah la, time tuh kitorang dah rushing gila, takot x sempat. aku nak naik bas ni.
tapi ayah aku turun jugak pergi tengok.

aku turun jugak, tapi tengok kereta kitorang je la.
takot ada calar ke ape. he he
tengok tengok xda pon. syukor. :)

ok ni lah lebih kurang keadaan time tuh.

kereta A nak cross jalan nak pergi kedai kat opposite side. kereta aku dah brek slow slow tapi jarak dah dekat. motor belakang laju xsempat brek so rempuh kereta aku.

perempuan yang bawak kereta A tuh memang kena habis lah dengan ayah aku an.
memang kena tegur habis la cara die drive kereta tuh.
bahaya kot bawak kereta macam tuh.
yang xboleh bla, boleh perempuan tuh wat innocent.
konon x bersalah.

tahek kau xbersalah, segalanya bermula dengan kau kot.

tapi xsempat nak settle lama lama lah,
sebab tengah rushing kan, nak kejar bas lagi.
ayah aku suruh perempuan tuh hantar budak perempuan dua orang yang jatuh tuh pergi hospital.
takot takot ada effect ke ape, risau jugak kan.

moral nya di sini kawan kawan.

kalau drive, time nak kona, or time nak masuk kedai ke ape ke yang opposite of the road yang kita guna.
tolong lah pastikan the opposite road tuh xda orang dulu.
bahaya laa. masuk macam tuh je.

xpasal pasal kereta yang tengah asal asal memang guna jalan tuh kena brek mengejut.
lau brek slow slow tapi jarak dah dekat memang terkejut jugak la orang belakang yang follow kereta tuh kan?

kalau korang tengah drive ada kereta buat macam ni?
x ke rasa nak mamun hamun je?

lagi satu, motor kalau nak follow kereta jangan follow betol betol belakang kereta.
bila kereta tuh brek mengejut dan awak tengah laju.
xsempat nak kontrol dah.
xpasal pasal loss balance, jatuh tengah jalan. sakit tuh.
sebaik baik nya amik lah side tepi sikit. 

k lah bye.

2 comments:

Raji berkata said...

jgn2 aku yg drive tuh =.="
aku still tak reti lagi corner tak makan line org
huhu

n i k l i s a said...

@Raji berkata

corner mcam tuh mmg akan mkan line orang
so, pastikan xda orang la kat line orang tuh baru kona.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...