Skip to main content

jom makan seafood!

salam.

dalam post yang ini kan aku ada cakap nak cerita pasal aku makan besar kan?
actually aku pergi makan kat restoran MUARA.
seafood punye restoran.
and, restoran ni situated at Port Klang.

papan nama kedai
overall for me as a student.
tempat ni boleh dikata kan best la jugak.
harga berpatutan dengan apa yang aku melantak hari tuh.
walaupun, bukan aku yang bayar. HAHA

first impression aku.
masa mula mula masuk, memang dah rasa best.
luas sangat tempat die.
ada satu kawasan open space, makan bawah awan malam la kirenye. 
and ada satu kawasan ada bumbung.
bagi aku, lagi best amik port open space, kat tepi laut. nyamann je.

sebab time tuh awal lagi.
pukul 7pm cam tu.
 orang pon xramai sangat.
maka sempat lah cop tempat tepi laut. :)

open space macam ni la~ syiok!
dah amik port, lepak situ borak borak dulu.
then order air~ carrot susu for me and fresh orange untuk dia.

fresh orange n carrot susu
yang best nye kedai ni.
kita boleh pilih lauk kita sendiri.

contohnya, kalau nak masak tomyam,
nak berapa sotong, udang nak taruk dalam tomyam tuh.

kalau nak sotong masak pedas ke, masam manis ke, tiga rasa ke.
sume boleh.

ikan pon ada. banyak jenis~
tapi aku xtau pulak ape nama ikan ikan tuh. -.-

tempat pilih pilih. :)
bila dah pilih bagi je kat orang die.
cakap nak masak macam mana. 

at the end~
aku amik sotong dan udang wat tomyam.
udang sikit untuk goreng tepung.
n ikan pari untuk bakar. :)

makanan malam tuh.

sotong goreng tepung
aku amik 4 ekor sotong untuk digoreng tepung.  
boleh pilih kan, amik je yang besar besar. 
sedaaaaap.

tomyam campur udang dengan sotong. 
ini tomyam sumpah best gilo. 
memang rasa sangat. masam pedas dia. 
the best ever la!

pari bakar
cicah dengan air asam dengan sambal memang meleleh habis <= kawan yang bawak tuh cakap la.
tapi sebab aku xlayan sangat ikan pari bakar ni, so.. aku xleh kata apa la kan.

selain tuh, aku order gak side dishes.
macam sayur kicap tiram
(nak order kailan ikan masin xdop ikan masin pulak)
sate,
dan jugak kerang bakar. :)

kerang bakar.
tapi xhabis sebab kekenyangan. sori ya kerang~


memang full table la. :)

puas makan malam tuh, lazat sangat. yum yum

dan untuk pencuci mulut,
order banana split. 

banana split
harga berpatutan lah.
makan sebegini banyak, xkena sampai rm100 pon.
kire orait lah kan?

oh ye, restoran ni bukak 5.30 ptg sampai pukul berapa xtahu.
dan ada surau semua.
memang senang lah xyah risau xda tempat solat ke ape. 

so, boleh pergi kalau nak pekena makanan laut. :)

bye bye.

ps : xsabar nak tunggu kain sampai. :) nak buat beg! 

Comments

sedapnya laa.. terliur nih.. nak gi sana!
haii....salam kenal2...k.azue dah lama x makan kat sini...rega still murah yerkk.....
Bazilah said…
LAPARRRRR! -___-
Nava.K said…
wow, kerang bakar, I really like kerang any which way its cooked.
Raji berkata said…
pergh ratah2 kerang
sedap gle >.<
nk g gak lah nnti
n i k l i s a said…
@Azueriena Norash

boleh tahan la,
macam berpatutan la. :)
n i k l i s a said…
@Nava.K

i like them too.
but too full that day, i cant finished them.
poor cockles.

Popular posts from this blog

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41

*i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee**

Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja. 
Ni my checklist. Boleh amik as a guide. 
1) Bukak akaun kwsp
2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u!
3) Medical checkup
4) Passport pic
5) Labcoat
6) Cop - benda paling penting!


7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr
8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result
Things~~ add up
if u r going to paeds first then
- kalkulator kecik,
- buku drug doses (frankshan)
- …

surgery posting

hye.
lama benar x menulis dengan jaya nya.
banyak beza dulu dengan sekarang. tengok cara penulisan pun dah tahu. cara penulisan dulu cam gedik budak budak nak penampar pon ada. adei.
tapi sekarang aku rasa cara penulisan aku lebih matured dan santai gitu. aku rasa la. orang lain rasa mane den nak tahu. hiks.
sekarang aku tengah ongoing neurosurgical posting. menarik posting ni. jap g aku cerita. sekarang nak cerita pasal UiTM hiks.
faculty of medicine (FOM) UiTM ni memang pemurah kalau nak tahu. surgery posting kitorang ada 4 sub-specialities which are
1) hepatobiliary 
belajar lah sampai muntah pasal liver (hati), gall bladder (hempedu) dan pancreas kat sini. tiap tiap hari kalo di ikutkan akan jumpe patient kuning (jaundice) tapi sebab wad hepato, student xleh masuk sesuka hati, makanya limited sikit pendedahan kitorang. ye la, we doctors to be, learn thru patient. sama macam engineer to be, mesti they olls pon kena kaji mesin sedia ada if nak paham how it works, right?  sedih ye di…

Pro exam MBBS

Q : How was it?  A : It was very intense. I never felt that high intensity of fear. glad I made it. :)
Ni cerita PRO exam saya. 7th Batch MBBS UiTM :)

---------------------------------


Masa final sem year 5 kitorang ada EOS 2. Masa ni kita kena cover 3 postings' exam written and clinical exam for medicine (my last posting). Tak mahu la cerita sal EOS exam. Such a bad memories to me. HEHE. Ok, lepas exam ni, kite diberi masa 2 minggu untuk study week. And after that, teros PRO! 


Memang xde masa langsung nak relax. Lepas EOS ja, masuk gear 5, kena ready for pro exam! Tapi, aku sempat balik kampung konon konon nak tenangkan fikiran. HEHE. Tapi lepas balik dari kampung, teros menggelabah ayam banyak sangat nak kena revise balik. T_T
Now, jadual exam.
31.3.2014 - 13.4.2014 : STUDY WEEK 14.4.2014 : MEQ 1 & 2 15.4.2014 : MCQ 1 & 2 16.4.2014 : MME 17.4.2014 : Clinical Day 1 18-20.4.2014 : CUTI 21.4.2014-24.4.2014 : Clincal Day 2, 3, 4, 5 25.4.2014 : ANNOUNCEMENT OF RESULT
------------…