Skip to main content

4 DONTS in history taking.

salam

oren : aku.
biru : patient

----------------------------------------------------------------------------


nak masuk bab social history aku memang berdebar.
tapi aku start jugak. macam biasa lah ayat buku.

"it may be a litle bit sensitive for you. but i need to ask these questions because it may be related to your illness" 

kemudian aku senyap jap. buat saspen.

patient x keruan. 'pemenda student medic ni nak tanya?' dalam hati die kot.

then aku sambung, "emm, do u smoke, miss susan?"

'no, i dont' muke patient berkerut tahan sakit.

"what about alcohol?"

'alcohol, what is that?'

"for example whiskey, beer"

'owh', patient angguk paham then sambung, ' no, i dont take any alcohol.'

"another sensitive question, do u take drugs for pleasure?"

patient buat muka xpaham. 

aku cepat cepat tangkap, "for example, dadah or something like that?"

patient macam nak menangis, sakit sangat kot namun dia jawab jugak 

'nooooo, i dont take drugs like thaaaat.. why u are being like this, asking me lot of nonsense questions.. im having loose motion here, cramping abdomen and all and yet u asked me about drugs, smokes and everything..' 
(imagine okay. her tones sound like she was super annoying.)

aku speechless kejap. xpernah lagi jumpe patient macam ni.

kemudian aku sambung, "im sorry, i need to ask these questions because it may be related to your illness," 

jawapan yang aku boleh fikir time tuh. 

----------------------------------------------------------------------------

dialog atas ni sedikit role-play history taking aku pagi tadi.

tadi time ECE. communication skills punye kelas.
im the lucky four (because there are four of us yang terpilih hari ni) today,
because im get chosen to interview 'patient tipu tipu' atau kitorang biasa gelar 'primer'.

things go all 'tunggang tebalik' bila the primer, madam radziah tuh berlakon sakit dengan sangat exaggerated.
i mean, she's like a real-life-patient-yang-kalau-boleh-doctor-want-to-avoid la.
she's really really in pain and easily get irritated.

macam mana nak deal dengan patient macam ni?
cer citer cer citer. ^_^

tips i got from Dr. Ng and Madam Radziah today are:

1) inform the patient awal awal lagi. maknanya, bagitahu patient tuh, history taking ni akan ambil masa 8-10 minutes. explain why u have to take the history and so on lah. pendek kata, make the patient understand first. :)

2) rephrase the ayat yang ini, "it may be a litle bit sensitive for you. but i need to ask these questions because it may be related to your illness".  tukar jadi "i would like to ask you few sensitive questions, because these questions are extremely important for me to know and i hope u can answer me properly". the point here, tell them that the questions are EXTREMELY IMPORTANT. so, the patient will understand the purpose of asking those questions. 

3) and please please please avoid any medical jargon, DONT USE lethargy to ask about tiredness. DONT USE yellowish discolouration of eyes to ask about jaundice. DONT USE hypertension, instead use high blood pressure. and so on. 

4) DONT ASSUME patient know what is alcohol? what is drugs? always provide some examples. :)

four tips i can recall now. aku malas ye nak bukak buku refer then taip sini. tee-hee.

yang pasti, i think now i need to mantopkan lagi english aku.
my english sangatlah x fluent.
it seems like i cant construct sentences in a short time.
i tend to mixed up words when i speak in english. and that's suck.

omg. how to mantopkan aa?
kan best if i study kat oversea.
boleh mantopkan english aku teros. hehe

k lah bye.


Comments

Heidi Shafiq said…
cr la bf omputih.. :P
nuraru said…
cuakk gilerrr tadiiii.

primer to me : why you address my name all the time?? it was very annoying to add puan farah for almost the questions!!
*jerking her eyes on me*

and yes i was really irritated toooo. ingt pts saje ke bleh irriated. naseb baik ade dr ng td yg tenangkan.
Raji berkata said…
woahhh nak deal dgn pesakit pun satu hal juga kan
hahaha
post yg sgt bermanfaat...
bukan ur english dah mantop ke, dari segi speaking or writing?
n i k l i s a said…
@Heidi Shafiq

hahaha. xjumpa orang putih untuk aku kenal masalahnya
n i k l i s a said…
@nuraru

i know.
i can see ur cuak-ness! hahahaa.
so obvious, and kesian pon ada.

kalau i pon, tatau nak respon apa if the pts are being like that.
n i k l i s a said…
@Raji berkata

yep yep.
banyak ragam hahaadoi
n i k l i s a said…
@sepi angin ke kota iskandariah

im so glad my post is bermanfaat for u. :)

no, my english sucks. especially when speaking.

in writing i can write and if i feel like the sentence structure is not correct, i can rewrite again n again.

in speaking, i cant apply the same thing.
resulting in being gagap in front of everybdy.

Popular posts from this blog

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41

*i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee**

Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja. 
Ni my checklist. Boleh amik as a guide. 
1) Bukak akaun kwsp
2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u!
3) Medical checkup
4) Passport pic
5) Labcoat
6) Cop - benda paling penting!


7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr
8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result
Things~~ add up
if u r going to paeds first then
- kalkulator kecik,
- buku drug doses (frankshan)
- …

surgery posting

hye.
lama benar x menulis dengan jaya nya.
banyak beza dulu dengan sekarang. tengok cara penulisan pun dah tahu. cara penulisan dulu cam gedik budak budak nak penampar pon ada. adei.
tapi sekarang aku rasa cara penulisan aku lebih matured dan santai gitu. aku rasa la. orang lain rasa mane den nak tahu. hiks.
sekarang aku tengah ongoing neurosurgical posting. menarik posting ni. jap g aku cerita. sekarang nak cerita pasal UiTM hiks.
faculty of medicine (FOM) UiTM ni memang pemurah kalau nak tahu. surgery posting kitorang ada 4 sub-specialities which are
1) hepatobiliary 
belajar lah sampai muntah pasal liver (hati), gall bladder (hempedu) dan pancreas kat sini. tiap tiap hari kalo di ikutkan akan jumpe patient kuning (jaundice) tapi sebab wad hepato, student xleh masuk sesuka hati, makanya limited sikit pendedahan kitorang. ye la, we doctors to be, learn thru patient. sama macam engineer to be, mesti they olls pon kena kaji mesin sedia ada if nak paham how it works, right?  sedih ye di…

Pro exam MBBS

Q : How was it?  A : It was very intense. I never felt that high intensity of fear. glad I made it. :)
Ni cerita PRO exam saya. 7th Batch MBBS UiTM :)

---------------------------------


Masa final sem year 5 kitorang ada EOS 2. Masa ni kita kena cover 3 postings' exam written and clinical exam for medicine (my last posting). Tak mahu la cerita sal EOS exam. Such a bad memories to me. HEHE. Ok, lepas exam ni, kite diberi masa 2 minggu untuk study week. And after that, teros PRO! 


Memang xde masa langsung nak relax. Lepas EOS ja, masuk gear 5, kena ready for pro exam! Tapi, aku sempat balik kampung konon konon nak tenangkan fikiran. HEHE. Tapi lepas balik dari kampung, teros menggelabah ayam banyak sangat nak kena revise balik. T_T
Now, jadual exam.
31.3.2014 - 13.4.2014 : STUDY WEEK 14.4.2014 : MEQ 1 & 2 15.4.2014 : MCQ 1 & 2 16.4.2014 : MME 17.4.2014 : Clinical Day 1 18-20.4.2014 : CUTI 21.4.2014-24.4.2014 : Clincal Day 2, 3, 4, 5 25.4.2014 : ANNOUNCEMENT OF RESULT
------------…