Skip to main content

4 DONTS in history taking.

salam

oren : aku.
biru : patient

----------------------------------------------------------------------------


nak masuk bab social history aku memang berdebar.
tapi aku start jugak. macam biasa lah ayat buku.

"it may be a litle bit sensitive for you. but i need to ask these questions because it may be related to your illness" 

kemudian aku senyap jap. buat saspen.

patient x keruan. 'pemenda student medic ni nak tanya?' dalam hati die kot.

then aku sambung, "emm, do u smoke, miss susan?"

'no, i dont' muke patient berkerut tahan sakit.

"what about alcohol?"

'alcohol, what is that?'

"for example whiskey, beer"

'owh', patient angguk paham then sambung, ' no, i dont take any alcohol.'

"another sensitive question, do u take drugs for pleasure?"

patient buat muka xpaham. 

aku cepat cepat tangkap, "for example, dadah or something like that?"

patient macam nak menangis, sakit sangat kot namun dia jawab jugak 

'nooooo, i dont take drugs like thaaaat.. why u are being like this, asking me lot of nonsense questions.. im having loose motion here, cramping abdomen and all and yet u asked me about drugs, smokes and everything..' 
(imagine okay. her tones sound like she was super annoying.)

aku speechless kejap. xpernah lagi jumpe patient macam ni.

kemudian aku sambung, "im sorry, i need to ask these questions because it may be related to your illness," 

jawapan yang aku boleh fikir time tuh. 

----------------------------------------------------------------------------

dialog atas ni sedikit role-play history taking aku pagi tadi.

tadi time ECE. communication skills punye kelas.
im the lucky four (because there are four of us yang terpilih hari ni) today,
because im get chosen to interview 'patient tipu tipu' atau kitorang biasa gelar 'primer'.

things go all 'tunggang tebalik' bila the primer, madam radziah tuh berlakon sakit dengan sangat exaggerated.
i mean, she's like a real-life-patient-yang-kalau-boleh-doctor-want-to-avoid la.
she's really really in pain and easily get irritated.

macam mana nak deal dengan patient macam ni?
cer citer cer citer. ^_^

tips i got from Dr. Ng and Madam Radziah today are:

1) inform the patient awal awal lagi. maknanya, bagitahu patient tuh, history taking ni akan ambil masa 8-10 minutes. explain why u have to take the history and so on lah. pendek kata, make the patient understand first. :)

2) rephrase the ayat yang ini, "it may be a litle bit sensitive for you. but i need to ask these questions because it may be related to your illness".  tukar jadi "i would like to ask you few sensitive questions, because these questions are extremely important for me to know and i hope u can answer me properly". the point here, tell them that the questions are EXTREMELY IMPORTANT. so, the patient will understand the purpose of asking those questions. 

3) and please please please avoid any medical jargon, DONT USE lethargy to ask about tiredness. DONT USE yellowish discolouration of eyes to ask about jaundice. DONT USE hypertension, instead use high blood pressure. and so on. 

4) DONT ASSUME patient know what is alcohol? what is drugs? always provide some examples. :)

four tips i can recall now. aku malas ye nak bukak buku refer then taip sini. tee-hee.

yang pasti, i think now i need to mantopkan lagi english aku.
my english sangatlah x fluent.
it seems like i cant construct sentences in a short time.
i tend to mixed up words when i speak in english. and that's suck.

omg. how to mantopkan aa?
kan best if i study kat oversea.
boleh mantopkan english aku teros. hehe

k lah bye.


Comments

Heidi Shafiq said…
cr la bf omputih.. :P
nuraru said…
cuakk gilerrr tadiiii.

primer to me : why you address my name all the time?? it was very annoying to add puan farah for almost the questions!!
*jerking her eyes on me*

and yes i was really irritated toooo. ingt pts saje ke bleh irriated. naseb baik ade dr ng td yg tenangkan.
Raji berkata said…
woahhh nak deal dgn pesakit pun satu hal juga kan
hahaha
post yg sgt bermanfaat...
bukan ur english dah mantop ke, dari segi speaking or writing?
n i k l i s a said…
@Heidi Shafiq

hahaha. xjumpa orang putih untuk aku kenal masalahnya
n i k l i s a said…
@nuraru

i know.
i can see ur cuak-ness! hahahaa.
so obvious, and kesian pon ada.

kalau i pon, tatau nak respon apa if the pts are being like that.
n i k l i s a said…
@Raji berkata

yep yep.
banyak ragam hahaadoi
n i k l i s a said…
@sepi angin ke kota iskandariah

im so glad my post is bermanfaat for u. :)

no, my english sucks. especially when speaking.

in writing i can write and if i feel like the sentence structure is not correct, i can rewrite again n again.

in speaking, i cant apply the same thing.
resulting in being gagap in front of everybdy.

Popular posts from this blog

:(

salam.
kalo xsuka jangan lah layan. maaf la kan. aku penuhkan newsfeed korang.  mesti bosan kan tengok status aku jer. kang aku delete baru tahu. aku xperlulah orang yang suke sindir menyindir ni. ko saje nk bergurau ke aku xtahu. tapi ayat ko serius menyakitkan hati. pandai gile ko sindir eh? newsfeed ko x gerak ke? kesian. kawan kawan ko xmen fb ke? ke aku je kawan ko yang men fb?  jadi news aku yang banyak naik? annoying gila.  aku xkisah langsung kalau nak delete ko. baru ko puas kan? xjumpa status aku?
bodow lah. aku bukan update status gedik mengada pon. aku update status yang orang nak tahu ape aku fikir pasal die. itu pon jadi hal. nak sindir aku bagai. serius benci orang macam tuh.  ok fine. aku deactiveate fb aku.

bye. :(

nescafe ais.

hebat x?
si kakak yg umonye 19taon tahon 2010.. nak wat nescafe ais.
but then x reti. so, mintak tlg adik die yg umonye 10taon 2010.
sgt terox kan kakak srg ni?
tp, hasilnye sangat bes. nyum3. :))
*bakal suami saya. nescafe ais saya bes taw*  :))

SPICE-UP UR BLOG : buat sticky post

salam.
hari ni nak share, macam mana nak buat sticky post.  sticky post tuh macam, post yang melekit. huh?
ok, sebenarnya. sticky post tuh macam post pemberitahuan (contohnya la) bagi sesuatu tempoh masa. kalau korang post benda lain, post pemberitahuan korang tuh akan still kat paling atas. so, orang masuk, tuh post first yang orang akan baca. 
sesuai la bagi sape sape yang buat kontest itu. :)
cara cara nya :


 tekan post option (yang bulat merah)
 pilih 'scheduled at'
 pilih tarikh dan pukul berapa korang nak sampai bila post tuh jadi post utama. :)
 dah siap!

k bye. :)