Skip to main content

bed side teaching xperience!

salam

kalut sedunia bila hari ni aku ditugaskan untuk selesai kan hal elektif aku.
ye lah, tiba tiba aku je yang tinggal di shah alam hari ni.
4 kawan yang lain semua pergi hospital.
ada bed-side teaching di hospital sungai buloh.

nak x nak aku la yang kena naik tingkat 14, tingkat 20.
selesaikan semua benda seorang diri.
kui kui.
dan semua nye sudah setel. 

oh ye, aku mahu bercerita mengenai bed side teaching aku semalam.
aku dapat dr rubini, 
die doctor di ward ENT, ala it stands for ear-nose-throat.

cara dia agak radikal.
xda nak ajar ajar dah
tapi xpe lah,
sebab semua dah belajar dah di shah alam masa kelas ECE.

kami dah tau apa yang kena tanya time history taking.
if she told us again about that, boring lah kan?

teros die suruh form group of 2.
then, kitorang ditugaskan untuk amik history from patient.
dan selepas itu, kami harus present the history to her.

jujur cakap, aku sangat teruja.
kerana biasanya, aku hanya mengikut doctor dan dengar macam mana doctor tuh sendiri amik history.
sambil tuh, doctor tersebut terangkan macam mana nak amik history.
bosan. sebab aku hanya mendengar.
xda aplikasi sangat.

maka, bila dilepaskan sebegitu.
aku rasa sangat lah best.
dan patient yang aku interview tuh dari perak.
slang perak die agak susah ye nak paham. wuwuwu.
die datang hosp sungai buluh untuk futther eye treatment.

kawan kawan ku yang lain,
ada yang dapat patient with asthma, carbuncle (bisul), yang masuk hospital sebab collapse. 
dan masa present, aku dapat dengar patient with all those problems.
interesting! saya suka. :)

apabila dapat mengaplikasi apa yang di belajar, ia sangat menyeronokkan.

aku harap, next visit.
aku still diberi peluang macam ni. 

ok, bye. :)

esok ada Progress Test untuk module Respiration.
after that, cuti seminggu. mid semm. 

Comments

Hanis MY said…
bestnyaaa tumpang hepi gak...ganbatte ne!

salam kenal dn folo sini...

Popular posts from this blog

:(

salam.
kalo xsuka jangan lah layan. maaf la kan. aku penuhkan newsfeed korang.  mesti bosan kan tengok status aku jer. kang aku delete baru tahu. aku xperlulah orang yang suke sindir menyindir ni. ko saje nk bergurau ke aku xtahu. tapi ayat ko serius menyakitkan hati. pandai gile ko sindir eh? newsfeed ko x gerak ke? kesian. kawan kawan ko xmen fb ke? ke aku je kawan ko yang men fb?  jadi news aku yang banyak naik? annoying gila.  aku xkisah langsung kalau nak delete ko. baru ko puas kan? xjumpa status aku?
bodow lah. aku bukan update status gedik mengada pon. aku update status yang orang nak tahu ape aku fikir pasal die. itu pon jadi hal. nak sindir aku bagai. serius benci orang macam tuh.  ok fine. aku deactiveate fb aku.

bye. :(

nescafe ais.

hebat x?
si kakak yg umonye 19taon tahon 2010.. nak wat nescafe ais.
but then x reti. so, mintak tlg adik die yg umonye 10taon 2010.
sgt terox kan kakak srg ni?
tp, hasilnye sangat bes. nyum3. :))
*bakal suami saya. nescafe ais saya bes taw*  :))

SPICE-UP UR BLOG : buat sticky post

salam.
hari ni nak share, macam mana nak buat sticky post.  sticky post tuh macam, post yang melekit. huh?
ok, sebenarnya. sticky post tuh macam post pemberitahuan (contohnya la) bagi sesuatu tempoh masa. kalau korang post benda lain, post pemberitahuan korang tuh akan still kat paling atas. so, orang masuk, tuh post first yang orang akan baca. 
sesuai la bagi sape sape yang buat kontest itu. :)
cara cara nya :


 tekan post option (yang bulat merah)
 pilih 'scheduled at'
 pilih tarikh dan pukul berapa korang nak sampai bila post tuh jadi post utama. :)
 dah siap!

k bye. :)