Skip to main content

bed side teaching xperience!

salam

kalut sedunia bila hari ni aku ditugaskan untuk selesai kan hal elektif aku.
ye lah, tiba tiba aku je yang tinggal di shah alam hari ni.
4 kawan yang lain semua pergi hospital.
ada bed-side teaching di hospital sungai buloh.

nak x nak aku la yang kena naik tingkat 14, tingkat 20.
selesaikan semua benda seorang diri.
kui kui.
dan semua nye sudah setel. 

oh ye, aku mahu bercerita mengenai bed side teaching aku semalam.
aku dapat dr rubini, 
die doctor di ward ENT, ala it stands for ear-nose-throat.

cara dia agak radikal.
xda nak ajar ajar dah
tapi xpe lah,
sebab semua dah belajar dah di shah alam masa kelas ECE.

kami dah tau apa yang kena tanya time history taking.
if she told us again about that, boring lah kan?

teros die suruh form group of 2.
then, kitorang ditugaskan untuk amik history from patient.
dan selepas itu, kami harus present the history to her.

jujur cakap, aku sangat teruja.
kerana biasanya, aku hanya mengikut doctor dan dengar macam mana doctor tuh sendiri amik history.
sambil tuh, doctor tersebut terangkan macam mana nak amik history.
bosan. sebab aku hanya mendengar.
xda aplikasi sangat.

maka, bila dilepaskan sebegitu.
aku rasa sangat lah best.
dan patient yang aku interview tuh dari perak.
slang perak die agak susah ye nak paham. wuwuwu.
die datang hosp sungai buluh untuk futther eye treatment.

kawan kawan ku yang lain,
ada yang dapat patient with asthma, carbuncle (bisul), yang masuk hospital sebab collapse. 
dan masa present, aku dapat dengar patient with all those problems.
interesting! saya suka. :)

apabila dapat mengaplikasi apa yang di belajar, ia sangat menyeronokkan.

aku harap, next visit.
aku still diberi peluang macam ni. 

ok, bye. :)

esok ada Progress Test untuk module Respiration.
after that, cuti seminggu. mid semm. 

Comments

Hanis MY said…
bestnyaaa tumpang hepi gak...ganbatte ne!

salam kenal dn folo sini...

Popular posts from this blog

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41

*i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee**

Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja. 
Ni my checklist. Boleh amik as a guide. 
1) Bukak akaun kwsp
2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u!
3) Medical checkup
4) Passport pic
5) Labcoat
6) Cop - benda paling penting!


7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr
8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result
Things~~ add up
if u r going to paeds first then
- kalkulator kecik,
- buku drug doses (frankshan)
- …

surgery posting

hye.
lama benar x menulis dengan jaya nya.
banyak beza dulu dengan sekarang. tengok cara penulisan pun dah tahu. cara penulisan dulu cam gedik budak budak nak penampar pon ada. adei.
tapi sekarang aku rasa cara penulisan aku lebih matured dan santai gitu. aku rasa la. orang lain rasa mane den nak tahu. hiks.
sekarang aku tengah ongoing neurosurgical posting. menarik posting ni. jap g aku cerita. sekarang nak cerita pasal UiTM hiks.
faculty of medicine (FOM) UiTM ni memang pemurah kalau nak tahu. surgery posting kitorang ada 4 sub-specialities which are
1) hepatobiliary 
belajar lah sampai muntah pasal liver (hati), gall bladder (hempedu) dan pancreas kat sini. tiap tiap hari kalo di ikutkan akan jumpe patient kuning (jaundice) tapi sebab wad hepato, student xleh masuk sesuka hati, makanya limited sikit pendedahan kitorang. ye la, we doctors to be, learn thru patient. sama macam engineer to be, mesti they olls pon kena kaji mesin sedia ada if nak paham how it works, right?  sedih ye di…

Pro exam MBBS

Q : How was it?  A : It was very intense. I never felt that high intensity of fear. glad I made it. :)
Ni cerita PRO exam saya. 7th Batch MBBS UiTM :)

---------------------------------


Masa final sem year 5 kitorang ada EOS 2. Masa ni kita kena cover 3 postings' exam written and clinical exam for medicine (my last posting). Tak mahu la cerita sal EOS exam. Such a bad memories to me. HEHE. Ok, lepas exam ni, kite diberi masa 2 minggu untuk study week. And after that, teros PRO! 


Memang xde masa langsung nak relax. Lepas EOS ja, masuk gear 5, kena ready for pro exam! Tapi, aku sempat balik kampung konon konon nak tenangkan fikiran. HEHE. Tapi lepas balik dari kampung, teros menggelabah ayam banyak sangat nak kena revise balik. T_T
Now, jadual exam.
31.3.2014 - 13.4.2014 : STUDY WEEK 14.4.2014 : MEQ 1 & 2 15.4.2014 : MCQ 1 & 2 16.4.2014 : MME 17.4.2014 : Clinical Day 1 18-20.4.2014 : CUTI 21.4.2014-24.4.2014 : Clincal Day 2, 3, 4, 5 25.4.2014 : ANNOUNCEMENT OF RESULT
------------…