Pages

Thursday, March 3, 2011

bed side teaching xperience!

salam

kalut sedunia bila hari ni aku ditugaskan untuk selesai kan hal elektif aku.
ye lah, tiba tiba aku je yang tinggal di shah alam hari ni.
4 kawan yang lain semua pergi hospital.
ada bed-side teaching di hospital sungai buloh.

nak x nak aku la yang kena naik tingkat 14, tingkat 20.
selesaikan semua benda seorang diri.
kui kui.
dan semua nye sudah setel. 

oh ye, aku mahu bercerita mengenai bed side teaching aku semalam.
aku dapat dr rubini, 
die doctor di ward ENT, ala it stands for ear-nose-throat.

cara dia agak radikal.
xda nak ajar ajar dah
tapi xpe lah,
sebab semua dah belajar dah di shah alam masa kelas ECE.

kami dah tau apa yang kena tanya time history taking.
if she told us again about that, boring lah kan?

teros die suruh form group of 2.
then, kitorang ditugaskan untuk amik history from patient.
dan selepas itu, kami harus present the history to her.

jujur cakap, aku sangat teruja.
kerana biasanya, aku hanya mengikut doctor dan dengar macam mana doctor tuh sendiri amik history.
sambil tuh, doctor tersebut terangkan macam mana nak amik history.
bosan. sebab aku hanya mendengar.
xda aplikasi sangat.

maka, bila dilepaskan sebegitu.
aku rasa sangat lah best.
dan patient yang aku interview tuh dari perak.
slang perak die agak susah ye nak paham. wuwuwu.
die datang hosp sungai buluh untuk futther eye treatment.

kawan kawan ku yang lain,
ada yang dapat patient with asthma, carbuncle (bisul), yang masuk hospital sebab collapse. 
dan masa present, aku dapat dengar patient with all those problems.
interesting! saya suka. :)

apabila dapat mengaplikasi apa yang di belajar, ia sangat menyeronokkan.

aku harap, next visit.
aku still diberi peluang macam ni. 

ok, bye. :)

esok ada Progress Test untuk module Respiration.
after that, cuti seminggu. mid semm. 

1 comment:

Hanis MY said...

bestnyaaa tumpang hepi gak...ganbatte ne!

salam kenal dn folo sini...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...