Skip to main content

jom jaga otak masing masing

kalau ko punye meninges inflame, kena infect maka ia dipanggil meningitis.
before proceed cter pasal meningitis.
biar aku perkenalkan lah dulu,
meninges tuh pemenda?

okay. meninges tuh layer yang cover ko punya brain. 
lepas tuh barulah ko punye tengkorak.

meninges ni sangat la nipis.
tapi dia ada 3 lapisan.

paling luar, 
dura mater.

yang tgh2 cover brain surface is arachnoid mater.

yg pling dalam is pia mater, dia masuk dalam ikot shape brain ko.

if ko rasa macam ni...

demam demam.
atau pening kepala yang serius. 
xpon leher rasa tegang semacam. 
kadang kadang muntah muntah.
rasa confuse or xboleh nak concentrate bile wat kija, 
sawan sekejap, 
susah bangun tido, 
xleh kena cahaya, 
xmao makan xmao minum.

ini adalah simptom simptom orang yang ada meningitis.

oh ye, aku ada bold kan statement atas? 
bila ko rasa macam ada sume yang aku bold tuh, bawak2 lah jumpa doctor.
sebab, ko mungkin ada meningitis. hoho.

simptom untuk baby pon ada. cek it out ye kat sini.

hamek! besar gedabak aku kasi. hehehe

pastu, meningitis ni banyak cause dia.
bacteria, virus, fungus, chronic dan jugak sebab drug.
(tapi yang drug tuh jarang terjadi lah)

so untuk bagi ubat yang sesuai.
doctor tuh kena lah cek, meningits tuh sebab apa.
bacteria ke, virus ke, bla bla bla.
kalo bacteria pulak.. bacteria ape.. bla bla bla.

biasanya, doctor akan buat lumbar puncture kat korang.
sakit memang sakit.
tapi kena lah tahan. baru boleh berubat.

lumbar puncture. korang kena duduk mengerengkok macam tuh.
nanti dr/nurse tuh akan cucuk kat tulang belakang.

to prevent dia senang je.
jaga diri korang.
hidup secara sihat dan bersih la maksud aku.
jangan bagi bacteria invade diri korang.

bagi ibu mengandung, awak senang nk dapat contracting listeriosis (an infection caused by listeria bacteria, which may also cause meningitis.) 
so, jaga makanan awak. 
kalau makan daging, masak betol2. 
jangan take for granted meat too.
nanti xpasal pasal dapat listeria.
pastu pindah listeria tuh kat baby. xpasal pasal baby dapat meningitis pulak. kesian tuh...

it can be in ur food. so bewareeeee! 

kat malaysia ni pon pernah ada lah meningitis outbreak reported.


boleh bawak mati.
sebab die serang lapisan yg cover otak.
what do u xpect once dia da serang otak...?
mintak jauh la kan.

Allah da bagi sorang satu, kita kena jaga lah. :)

jangan cakap meningitis xda kat malaysia.
ada tapi xtahu la sekarang macam mana.
but 2009 and 2010 xda lah jauh sangat gap dia.

jadi,saya menyeru rakyat malaysia.
agar kita sama sama menjaga kesihatan dan kebersihan diri kita.
tibe2 cakap macam YB nak pancing undi apekeh? 

cakap banyak banyak pon xguna.
nak tahu lebih lanjut.
prevention, vaccine, macam2 lah.


ps : sebab PBL case aku pasal meningitis. sampai ke blog pon pasal meningitis. haih. 

Comments

syafeeq faXys said…
aku ade dislike of light.
nak g jumpe doctor tapi x suke kene cucuk tulang belakang.
macam mana doc lisa?
WieyaRaudzi ♡ said…
Salam..
niklisa..boleh ajar akak buat template macam lisa ?..
Nik Lisa said…
feeq ;
dislike of light je an?
benda len..?

kalo ko disyaki ada nyakit kait2 dengan brain baru kena cucuk tulang belakang..

tpi seiyes sakit dow.

(haha. cakap macam la aku pena kena.)
Nik Lisa said…
dawia honeyputri,

akak, saya gune template design blogger je kak. hehe.
wany said…
feeq seriusly? myb silau2 kot...
Nik Lisa said…
kalo cam tu kena tmbh silau laa

Popular posts from this blog

:(

salam. kalo xsuka jangan lah layan. maaf la kan. aku penuhkan newsfeed korang.  mesti bosan kan tengok status aku jer. kang aku delete baru tahu. aku xperlulah orang yang suke sindir menyindir ni. ko saje nk bergurau ke aku xtahu. tapi ayat ko serius menyakitkan hati. pandai gile ko sindir eh? newsfeed ko x gerak ke? kesian. kawan kawan ko xmen fb ke? ke aku je kawan ko yang men fb?  jadi news aku yang banyak naik? annoying gila.  aku xkisah langsung kalau nak delete ko. baru ko puas kan? xjumpa status aku? bodow lah. aku bukan update status gedik mengada pon. aku update status yang orang nak tahu ape aku fikir pasal die. itu pon jadi hal. nak sindir aku bagai. serius benci orang macam tuh.  ok fine. aku deactiveate fb aku. bye. :(

Minyak ikan yang sangatlah bagus untuk kesihatan

Penah dengar tak minyak ikan, fish oil, ect ect? Ape yang bagus sangat minyak ikan atay fish oil ni? Actually dalam minyak ikan ni ada omega-3.. Korang tau tak omega 3 ni banyaaaak sangat khasiat dia.. tapi yang sedihnya badan kita ni tak hasilkan omega 3 ni sendiri.. so penting actually untuk korang amik supplement omega 3 in ur daily diet. Disebabkan banyaknya khasiat omega 3 ni. Daily requirement is about 1000-2000mg per day So sehari boleh la nak consume 1 atau 2 tablet omegaguard 1 capsule omega guard ada 999mg (campuran DHA and EPA) Antara khasiat omega 3 ni ✅ kesihatan jantung - kurangkan radang so xde la senang dapat heart attack - kurangkan cholesterol and tekanan darah yg jugak akan kurangkan risiko dapat jantung block ✅ kesihatan otak - otak kita banyak made of fat. So bila kita makan omega guard ni yg good fat ni dia akan meningkat congnitivity otak kita. 😊 ✅ kesihatan sendi - maintain bone density - joint mobility - kurang rasa sakit sendi bila nak

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41 *i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee** Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja.  Ni my checklist. Boleh amik as a guide.  1) Bukak akaun kwsp 2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u! 3) Medical checkup 4) Passport pic 5) Labcoat 6) Cop - benda paling penting! 7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr 8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result Things~~ add up if u r going to pa