Skip to main content

jom jaga otak masing masing

kalau ko punye meninges inflame, kena infect maka ia dipanggil meningitis.
before proceed cter pasal meningitis.
biar aku perkenalkan lah dulu,
meninges tuh pemenda?

okay. meninges tuh layer yang cover ko punya brain. 
lepas tuh barulah ko punye tengkorak.

meninges ni sangat la nipis.
tapi dia ada 3 lapisan.

paling luar, 
dura mater.

yang tgh2 cover brain surface is arachnoid mater.

yg pling dalam is pia mater, dia masuk dalam ikot shape brain ko.

if ko rasa macam ni...

demam demam.
atau pening kepala yang serius. 
xpon leher rasa tegang semacam. 
kadang kadang muntah muntah.
rasa confuse or xboleh nak concentrate bile wat kija, 
sawan sekejap, 
susah bangun tido, 
xleh kena cahaya, 
xmao makan xmao minum.

ini adalah simptom simptom orang yang ada meningitis.

oh ye, aku ada bold kan statement atas? 
bila ko rasa macam ada sume yang aku bold tuh, bawak2 lah jumpa doctor.
sebab, ko mungkin ada meningitis. hoho.

simptom untuk baby pon ada. cek it out ye kat sini.

hamek! besar gedabak aku kasi. hehehe

pastu, meningitis ni banyak cause dia.
bacteria, virus, fungus, chronic dan jugak sebab drug.
(tapi yang drug tuh jarang terjadi lah)

so untuk bagi ubat yang sesuai.
doctor tuh kena lah cek, meningits tuh sebab apa.
bacteria ke, virus ke, bla bla bla.
kalo bacteria pulak.. bacteria ape.. bla bla bla.

biasanya, doctor akan buat lumbar puncture kat korang.
sakit memang sakit.
tapi kena lah tahan. baru boleh berubat.

lumbar puncture. korang kena duduk mengerengkok macam tuh.
nanti dr/nurse tuh akan cucuk kat tulang belakang.

to prevent dia senang je.
jaga diri korang.
hidup secara sihat dan bersih la maksud aku.
jangan bagi bacteria invade diri korang.

bagi ibu mengandung, awak senang nk dapat contracting listeriosis (an infection caused by listeria bacteria, which may also cause meningitis.) 
so, jaga makanan awak. 
kalau makan daging, masak betol2. 
jangan take for granted meat too.
nanti xpasal pasal dapat listeria.
pastu pindah listeria tuh kat baby. xpasal pasal baby dapat meningitis pulak. kesian tuh...

it can be in ur food. so bewareeeee! 

kat malaysia ni pon pernah ada lah meningitis outbreak reported.


boleh bawak mati.
sebab die serang lapisan yg cover otak.
what do u xpect once dia da serang otak...?
mintak jauh la kan.

Allah da bagi sorang satu, kita kena jaga lah. :)

jangan cakap meningitis xda kat malaysia.
ada tapi xtahu la sekarang macam mana.
but 2009 and 2010 xda lah jauh sangat gap dia.

jadi,saya menyeru rakyat malaysia.
agar kita sama sama menjaga kesihatan dan kebersihan diri kita.
tibe2 cakap macam YB nak pancing undi apekeh? 

cakap banyak banyak pon xguna.
nak tahu lebih lanjut.
prevention, vaccine, macam2 lah.


ps : sebab PBL case aku pasal meningitis. sampai ke blog pon pasal meningitis. haih. 

Comments

syafeeq said…
aku ade dislike of light.
nak g jumpe doctor tapi x suke kene cucuk tulang belakang.
macam mana doc lisa?
Salam..
niklisa..boleh ajar akak buat template macam lisa ?..
n i k l i s a said…
feeq ;
dislike of light je an?
benda len..?

kalo ko disyaki ada nyakit kait2 dengan brain baru kena cucuk tulang belakang..

tpi seiyes sakit dow.

(haha. cakap macam la aku pena kena.)
n i k l i s a said…
dawia honeyputri,

akak, saya gune template design blogger je kak. hehe.
wany said…
feeq seriusly? myb silau2 kot...
n i k l i s a said…
kalo cam tu kena tmbh silau laa

Popular posts from this blog

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41

*i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee**

Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja. 
Ni my checklist. Boleh amik as a guide. 
1) Bukak akaun kwsp
2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u!
3) Medical checkup
4) Passport pic
5) Labcoat
6) Cop - benda paling penting!


7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr
8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result
Things~~ add up
if u r going to paeds first then
- kalkulator kecik,
- buku drug doses (frankshan)
- …

surgery posting

hye.
lama benar x menulis dengan jaya nya.
banyak beza dulu dengan sekarang. tengok cara penulisan pun dah tahu. cara penulisan dulu cam gedik budak budak nak penampar pon ada. adei.
tapi sekarang aku rasa cara penulisan aku lebih matured dan santai gitu. aku rasa la. orang lain rasa mane den nak tahu. hiks.
sekarang aku tengah ongoing neurosurgical posting. menarik posting ni. jap g aku cerita. sekarang nak cerita pasal UiTM hiks.
faculty of medicine (FOM) UiTM ni memang pemurah kalau nak tahu. surgery posting kitorang ada 4 sub-specialities which are
1) hepatobiliary 
belajar lah sampai muntah pasal liver (hati), gall bladder (hempedu) dan pancreas kat sini. tiap tiap hari kalo di ikutkan akan jumpe patient kuning (jaundice) tapi sebab wad hepato, student xleh masuk sesuka hati, makanya limited sikit pendedahan kitorang. ye la, we doctors to be, learn thru patient. sama macam engineer to be, mesti they olls pon kena kaji mesin sedia ada if nak paham how it works, right?  sedih ye di…

Pro exam MBBS

Q : How was it?  A : It was very intense. I never felt that high intensity of fear. glad I made it. :)
Ni cerita PRO exam saya. 7th Batch MBBS UiTM :)

---------------------------------


Masa final sem year 5 kitorang ada EOS 2. Masa ni kita kena cover 3 postings' exam written and clinical exam for medicine (my last posting). Tak mahu la cerita sal EOS exam. Such a bad memories to me. HEHE. Ok, lepas exam ni, kite diberi masa 2 minggu untuk study week. And after that, teros PRO! 


Memang xde masa langsung nak relax. Lepas EOS ja, masuk gear 5, kena ready for pro exam! Tapi, aku sempat balik kampung konon konon nak tenangkan fikiran. HEHE. Tapi lepas balik dari kampung, teros menggelabah ayam banyak sangat nak kena revise balik. T_T
Now, jadual exam.
31.3.2014 - 13.4.2014 : STUDY WEEK 14.4.2014 : MEQ 1 & 2 15.4.2014 : MCQ 1 & 2 16.4.2014 : MME 17.4.2014 : Clinical Day 1 18-20.4.2014 : CUTI 21.4.2014-24.4.2014 : Clincal Day 2, 3, 4, 5 25.4.2014 : ANNOUNCEMENT OF RESULT
------------…