Skip to main content

1 syawal ku.

aku ingatkan my first day raya gonna be da same for the rest of my life.
selama 19 years aku da idop ni kan.

okay, i do remember something yg bes first raya.
ade skali, time aku tgah iron secara express dan rapid KL.
aku telah terbagi tgn aku yg cun ni sebuah flying iron yang cun, sweet dan sebagainya.
akirnya, terabadi lah satu garisan pnjg melintang.
n sampai sekarang x hilang.
walaupon, aku da beli bio-oil
(beli je, pakainye x. =.= cane nk hileng?)

tp this year extra BEST.
besssss sgt. =.=

sebabnya, 
since this year, aku dah boleh drive kan.
mak suruh la aku g beli biskut untuk bg orang makan sok time open house.
kire cam side dishes la kan..
then timbul lak idea nak buat cupcakes.
baru cam lain dari yang lain kan?

so, aku dengan semangatnya..
pergi lah meronda2 cari bahan dengan adik2 aku.
dila yg 10 tahun, n dulah yang 13 tahun.

mula2 pi mydin. TUTUP.
then pi nirwana. TUTUP.
bilal? TUTUP.
sweet bakery. juga TUTUP.
billion. TUTUP
kbmall? TUTUP.
tesco? xsanggup nak p sebab tgok jalan dah jam
mesti jam kat atas retok ni. *retok = jambatan.

so, melencong ke cabang 4 pintu geng.
sedang elok aku kona tuh..
nak kona, slow la an.
then bila aku tekan minyak balik nk tuka lorong..
sekali, cam x da efek.
aku da cuak.
apehal??
aku tekan clutch ke. gear x masok ke?
rupe2nye. keta tuh mampus sndri.
kalo mampus, bila aku stat boleh hidup balik xpe.
ni x, aku start2, xboleh.
aku da cuak.
mengapakah?

orang da tgok2 dah.
awat budak ni bereti tgh jalan??

so, kol ayah.
ayah suh tolak keta pi taruk kat tepi...
then ayh nk dtg..

sementara tunggu ayah dtg, terdamparlah kami tge org kat tepi jalan.
mmg the best xperiencce la raya 2010. haha!
best dalam braket. =.=  

Comments

saya_arief said…
hihi..
cian nye..
sume tutup ea..
:D
NurLiyana said…
aiseh.
sedih lak bace cite ni.
sabo yek kawan. =)
hahaha raya kau laen sikit drpd org laen. haha :D
nizam27391 said…
siyesly aku nak tgelak pon ada gak ble ko cakap camtu hari tu... tapi xsanggup lak nak gelak.. hehe..
n i k l i s a said…
arief, ye. sumeee tutup.
n i k l i s a said…
yana, jgn nanges suda. haha
n i k l i s a said…
nad, haha.
hebat raya aku. =.=
n i k l i s a said…
zam,
bukan u worried ke bout me.

Popular posts from this blog

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41

*i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee**

Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja. 
Ni my checklist. Boleh amik as a guide. 
1) Bukak akaun kwsp
2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u!
3) Medical checkup
4) Passport pic
5) Labcoat
6) Cop - benda paling penting!


7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr
8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result
Things~~ add up
if u r going to paeds first then
- kalkulator kecik,
- buku drug doses (frankshan)
- …

surgery posting

hye.
lama benar x menulis dengan jaya nya.
banyak beza dulu dengan sekarang. tengok cara penulisan pun dah tahu. cara penulisan dulu cam gedik budak budak nak penampar pon ada. adei.
tapi sekarang aku rasa cara penulisan aku lebih matured dan santai gitu. aku rasa la. orang lain rasa mane den nak tahu. hiks.
sekarang aku tengah ongoing neurosurgical posting. menarik posting ni. jap g aku cerita. sekarang nak cerita pasal UiTM hiks.
faculty of medicine (FOM) UiTM ni memang pemurah kalau nak tahu. surgery posting kitorang ada 4 sub-specialities which are
1) hepatobiliary 
belajar lah sampai muntah pasal liver (hati), gall bladder (hempedu) dan pancreas kat sini. tiap tiap hari kalo di ikutkan akan jumpe patient kuning (jaundice) tapi sebab wad hepato, student xleh masuk sesuka hati, makanya limited sikit pendedahan kitorang. ye la, we doctors to be, learn thru patient. sama macam engineer to be, mesti they olls pon kena kaji mesin sedia ada if nak paham how it works, right?  sedih ye di…

Pro exam MBBS

Q : How was it?  A : It was very intense. I never felt that high intensity of fear. glad I made it. :)
Ni cerita PRO exam saya. 7th Batch MBBS UiTM :)

---------------------------------


Masa final sem year 5 kitorang ada EOS 2. Masa ni kita kena cover 3 postings' exam written and clinical exam for medicine (my last posting). Tak mahu la cerita sal EOS exam. Such a bad memories to me. HEHE. Ok, lepas exam ni, kite diberi masa 2 minggu untuk study week. And after that, teros PRO! 


Memang xde masa langsung nak relax. Lepas EOS ja, masuk gear 5, kena ready for pro exam! Tapi, aku sempat balik kampung konon konon nak tenangkan fikiran. HEHE. Tapi lepas balik dari kampung, teros menggelabah ayam banyak sangat nak kena revise balik. T_T
Now, jadual exam.
31.3.2014 - 13.4.2014 : STUDY WEEK 14.4.2014 : MEQ 1 & 2 15.4.2014 : MCQ 1 & 2 16.4.2014 : MME 17.4.2014 : Clinical Day 1 18-20.4.2014 : CUTI 21.4.2014-24.4.2014 : Clincal Day 2, 3, 4, 5 25.4.2014 : ANNOUNCEMENT OF RESULT
------------…