Skip to main content

1 syawal ku.

aku ingatkan my first day raya gonna be da same for the rest of my life.
selama 19 years aku da idop ni kan.

okay, i do remember something yg bes first raya.
ade skali, time aku tgah iron secara express dan rapid KL.
aku telah terbagi tgn aku yg cun ni sebuah flying iron yang cun, sweet dan sebagainya.
akirnya, terabadi lah satu garisan pnjg melintang.
n sampai sekarang x hilang.
walaupon, aku da beli bio-oil
(beli je, pakainye x. =.= cane nk hileng?)

tp this year extra BEST.
besssss sgt. =.=

sebabnya, 
since this year, aku dah boleh drive kan.
mak suruh la aku g beli biskut untuk bg orang makan sok time open house.
kire cam side dishes la kan..
then timbul lak idea nak buat cupcakes.
baru cam lain dari yang lain kan?

so, aku dengan semangatnya..
pergi lah meronda2 cari bahan dengan adik2 aku.
dila yg 10 tahun, n dulah yang 13 tahun.

mula2 pi mydin. TUTUP.
then pi nirwana. TUTUP.
bilal? TUTUP.
sweet bakery. juga TUTUP.
billion. TUTUP
kbmall? TUTUP.
tesco? xsanggup nak p sebab tgok jalan dah jam
mesti jam kat atas retok ni. *retok = jambatan.

so, melencong ke cabang 4 pintu geng.
sedang elok aku kona tuh..
nak kona, slow la an.
then bila aku tekan minyak balik nk tuka lorong..
sekali, cam x da efek.
aku da cuak.
apehal??
aku tekan clutch ke. gear x masok ke?
rupe2nye. keta tuh mampus sndri.
kalo mampus, bila aku stat boleh hidup balik xpe.
ni x, aku start2, xboleh.
aku da cuak.
mengapakah?

orang da tgok2 dah.
awat budak ni bereti tgh jalan??

so, kol ayah.
ayah suh tolak keta pi taruk kat tepi...
then ayh nk dtg..

sementara tunggu ayah dtg, terdamparlah kami tge org kat tepi jalan.
mmg the best xperiencce la raya 2010. haha!
best dalam braket. =.=  

Comments

saya_arief said…
hihi..
cian nye..
sume tutup ea..
:D
Liyana said…
aiseh.
sedih lak bace cite ni.
sabo yek kawan. =)
hahaha raya kau laen sikit drpd org laen. haha :D
nizam27391 said…
siyesly aku nak tgelak pon ada gak ble ko cakap camtu hari tu... tapi xsanggup lak nak gelak.. hehe..
Nik Lisa said…
arief, ye. sumeee tutup.
Nik Lisa said…
yana, jgn nanges suda. haha
Nik Lisa said…
nad, haha.
hebat raya aku. =.=
Nik Lisa said…
zam,
bukan u worried ke bout me.

Popular posts from this blog

:(

salam. kalo xsuka jangan lah layan. maaf la kan. aku penuhkan newsfeed korang.  mesti bosan kan tengok status aku jer. kang aku delete baru tahu. aku xperlulah orang yang suke sindir menyindir ni. ko saje nk bergurau ke aku xtahu. tapi ayat ko serius menyakitkan hati. pandai gile ko sindir eh? newsfeed ko x gerak ke? kesian. kawan kawan ko xmen fb ke? ke aku je kawan ko yang men fb?  jadi news aku yang banyak naik? annoying gila.  aku xkisah langsung kalau nak delete ko. baru ko puas kan? xjumpa status aku? bodow lah. aku bukan update status gedik mengada pon. aku update status yang orang nak tahu ape aku fikir pasal die. itu pon jadi hal. nak sindir aku bagai. serius benci orang macam tuh.  ok fine. aku deactiveate fb aku. bye. :(

Minyak ikan yang sangatlah bagus untuk kesihatan

Penah dengar tak minyak ikan, fish oil, ect ect? Ape yang bagus sangat minyak ikan atay fish oil ni? Actually dalam minyak ikan ni ada omega-3.. Korang tau tak omega 3 ni banyaaaak sangat khasiat dia.. tapi yang sedihnya badan kita ni tak hasilkan omega 3 ni sendiri.. so penting actually untuk korang amik supplement omega 3 in ur daily diet. Disebabkan banyaknya khasiat omega 3 ni. Daily requirement is about 1000-2000mg per day So sehari boleh la nak consume 1 atau 2 tablet omegaguard 1 capsule omega guard ada 999mg (campuran DHA and EPA) Antara khasiat omega 3 ni ✅ kesihatan jantung - kurangkan radang so xde la senang dapat heart attack - kurangkan cholesterol and tekanan darah yg jugak akan kurangkan risiko dapat jantung block ✅ kesihatan otak - otak kita banyak made of fat. So bila kita makan omega guard ni yg good fat ni dia akan meningkat congnitivity otak kita. 😊 ✅ kesihatan sendi - maintain bone density - joint mobility - kurang rasa sakit sendi bila nak

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41 *i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee** Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja.  Ni my checklist. Boleh amik as a guide.  1) Bukak akaun kwsp 2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u! 3) Medical checkup 4) Passport pic 5) Labcoat 6) Cop - benda paling penting! 7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr 8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result Things~~ add up if u r going to pa