Skip to main content

Day 5 – How important you think education is?


DAYHEEEM ITS SO IMPORTANT! 

its so important, why?
because it is.

basicnya, education ni ada macam macam. depends on the environment.
education or pembelajaran budak kampung tak sama langsung dengan budak bandar. #fact

pembelajaran harian, seperti house chores, (basuh baju, lipat kain ect.)
pembelajaran formal, lebih kepada apa yang kita belajar kat sekolah.
pembelajaran secara x langsung, contoh nya, the way we communicate, the way we mingle with people, ect.
dan lain lain.

so, xboleh x memang kena setuju education a.k.a pembelajaran ni amat penting! kan kan~ 

masa kecik kecik, mak ayah ajar kita macam macam.
ajar ngaji, ajar jadi budak baik, ajar macam mana nak survive hidup dalam dunia, dan ect

masuk sekolah pulak, cikgu ajar~
math, science, bm, bi and all~

ustaz ustazah ajar kita agama~

unformal education + formal + agama


bila tiga benda basic ni ada.
insyaAllah senang hidup kita. berjaya dunia akhirrat.

tambah tambah dunia sekarang ni.
anything la, memang semua nak tengok result and sahsiah diri.
baru orang nak gaji.

lepas tuh baru leh capai successs!

hmpphh!
so now, agree tak education tuh important?

(sila agree, sebab this post not open for debating. muahehahah :P)

and yes, if u say, ala tengok goh tong(founder genting tuh betol ke i eja?)~
 x belajar tinggi boleh bukak genting maa~
orang yang xbelajar formal pon boleh berjaya.
 i totally agree BUT, BUT i know somewhere in his life, he learned something before he can be that berjaya.
xkisah la unformally ke formally ke..

learning==> pembelajaran==> education!

jangan sempitkan fikiran by thinking, education is when we sit between four walls and listen to the speakers in front!

NO NO NO!

ps : gedik nak sambung day day jugak. sebab tengok member buat konsisten je. 10 days more. after that halted lagi la, sebab dah masuk klinikal. hahah.

and yeah, this post is pasal this~ tekan saya!

Comments

feeza_rashid said…
yes it is sooo important.
aku punya day pun tergendala weyyy. serius malassss gila
iPai said…
mane2 pg pon.. pendidikan ni memang penting sgt2 ..

Popular posts from this blog

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41

*i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee**

Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja. 
Ni my checklist. Boleh amik as a guide. 
1) Bukak akaun kwsp
2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u!
3) Medical checkup
4) Passport pic
5) Labcoat
6) Cop - benda paling penting!


7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr
8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result
Things~~ add up
if u r going to paeds first then
- kalkulator kecik,
- buku drug doses (frankshan)
- …

surgery posting

hye.
lama benar x menulis dengan jaya nya.
banyak beza dulu dengan sekarang. tengok cara penulisan pun dah tahu. cara penulisan dulu cam gedik budak budak nak penampar pon ada. adei.
tapi sekarang aku rasa cara penulisan aku lebih matured dan santai gitu. aku rasa la. orang lain rasa mane den nak tahu. hiks.
sekarang aku tengah ongoing neurosurgical posting. menarik posting ni. jap g aku cerita. sekarang nak cerita pasal UiTM hiks.
faculty of medicine (FOM) UiTM ni memang pemurah kalau nak tahu. surgery posting kitorang ada 4 sub-specialities which are
1) hepatobiliary 
belajar lah sampai muntah pasal liver (hati), gall bladder (hempedu) dan pancreas kat sini. tiap tiap hari kalo di ikutkan akan jumpe patient kuning (jaundice) tapi sebab wad hepato, student xleh masuk sesuka hati, makanya limited sikit pendedahan kitorang. ye la, we doctors to be, learn thru patient. sama macam engineer to be, mesti they olls pon kena kaji mesin sedia ada if nak paham how it works, right?  sedih ye di…

officially married

alhamdulillah.

im officially married to the man that i ll love forever insyaallah.
to my best friend of 5 years.

introducing to u all officially.



mohammad nizam mohd yusop
love of my life, thief of my heart.
hee. :)
we r married on 22nd of september
insyaALLAH forever.
being a married couple means lots of responsibilities
if before u can just went out n have fun then go back to ur own life
now u cant do it anymore
u can la but u ald have someone u must think after too beside urself.

anyhow, i appreciate that.
i love my married life.
Post lama baru nk up. Lolz.....