Skip to main content

Day 5 – How important you think education is?


DAYHEEEM ITS SO IMPORTANT! 

its so important, why?
because it is.

basicnya, education ni ada macam macam. depends on the environment.
education or pembelajaran budak kampung tak sama langsung dengan budak bandar. #fact

pembelajaran harian, seperti house chores, (basuh baju, lipat kain ect.)
pembelajaran formal, lebih kepada apa yang kita belajar kat sekolah.
pembelajaran secara x langsung, contoh nya, the way we communicate, the way we mingle with people, ect.
dan lain lain.

so, xboleh x memang kena setuju education a.k.a pembelajaran ni amat penting! kan kan~ 

masa kecik kecik, mak ayah ajar kita macam macam.
ajar ngaji, ajar jadi budak baik, ajar macam mana nak survive hidup dalam dunia, dan ect

masuk sekolah pulak, cikgu ajar~
math, science, bm, bi and all~

ustaz ustazah ajar kita agama~

unformal education + formal + agama


bila tiga benda basic ni ada.
insyaAllah senang hidup kita. berjaya dunia akhirrat.

tambah tambah dunia sekarang ni.
anything la, memang semua nak tengok result and sahsiah diri.
baru orang nak gaji.

lepas tuh baru leh capai successs!

hmpphh!
so now, agree tak education tuh important?

(sila agree, sebab this post not open for debating. muahehahah :P)

and yes, if u say, ala tengok goh tong(founder genting tuh betol ke i eja?)~
 x belajar tinggi boleh bukak genting maa~
orang yang xbelajar formal pon boleh berjaya.
 i totally agree BUT, BUT i know somewhere in his life, he learned something before he can be that berjaya.
xkisah la unformally ke formally ke..

learning==> pembelajaran==> education!

jangan sempitkan fikiran by thinking, education is when we sit between four walls and listen to the speakers in front!

NO NO NO!

ps : gedik nak sambung day day jugak. sebab tengok member buat konsisten je. 10 days more. after that halted lagi la, sebab dah masuk klinikal. hahah.

and yeah, this post is pasal this~ tekan saya!

Comments

feeza_rashid said…
yes it is sooo important.
aku punya day pun tergendala weyyy. serius malassss gila
iPai said…
mane2 pg pon.. pendidikan ni memang penting sgt2 ..

Popular posts from this blog

:(

salam.
kalo xsuka jangan lah layan. maaf la kan. aku penuhkan newsfeed korang.  mesti bosan kan tengok status aku jer. kang aku delete baru tahu. aku xperlulah orang yang suke sindir menyindir ni. ko saje nk bergurau ke aku xtahu. tapi ayat ko serius menyakitkan hati. pandai gile ko sindir eh? newsfeed ko x gerak ke? kesian. kawan kawan ko xmen fb ke? ke aku je kawan ko yang men fb?  jadi news aku yang banyak naik? annoying gila.  aku xkisah langsung kalau nak delete ko. baru ko puas kan? xjumpa status aku?
bodow lah. aku bukan update status gedik mengada pon. aku update status yang orang nak tahu ape aku fikir pasal die. itu pon jadi hal. nak sindir aku bagai. serius benci orang macam tuh.  ok fine. aku deactiveate fb aku.

bye. :(

nescafe ais.

hebat x?
si kakak yg umonye 19taon tahon 2010.. nak wat nescafe ais.
but then x reti. so, mintak tlg adik die yg umonye 10taon 2010.
sgt terox kan kakak srg ni?
tp, hasilnye sangat bes. nyum3. :))
*bakal suami saya. nescafe ais saya bes taw*  :))

SPICE-UP UR BLOG : buat sticky post

salam.
hari ni nak share, macam mana nak buat sticky post.  sticky post tuh macam, post yang melekit. huh?
ok, sebenarnya. sticky post tuh macam post pemberitahuan (contohnya la) bagi sesuatu tempoh masa. kalau korang post benda lain, post pemberitahuan korang tuh akan still kat paling atas. so, orang masuk, tuh post first yang orang akan baca. 
sesuai la bagi sape sape yang buat kontest itu. :)
cara cara nya :


 tekan post option (yang bulat merah)
 pilih 'scheduled at'
 pilih tarikh dan pukul berapa korang nak sampai bila post tuh jadi post utama. :)
 dah siap!

k bye. :)