Skip to main content

guess what?

well, i guess my previous title has its charm la kot. it turned to be a reality.  true jugak eh saying "kata kata ibarat doa" tuh. eh, bukan kata kata ibu ke?

the story now is~ semester 5 will be held earlier, means bulan 8 dah start, sambung teros after the intro of clinical tuh. *CLAP CLAP CLAP*

happy sangat sangat lah *while wiping tears*

-------------------------------------

yeah, maybe dean doing his best, something beneficial for me. selalu ada pendedahan awal for me.. im lucky, i know that. so that im prepared. but, still i dont want to accept the fact that there's no holiday for me. can't it waits till im officially become a doctor? 

one more, yes i will be super happy when i hear this news if im rich or i live near KL. neither one.
WHY?

if i rich, i can cozyly (ade ke such word?) ride on aeroplane for one hour. instead of uncomfortably ride on bus for 9 hours, mind u im from kelantan. tiket bus, rm 46 ye sehala. kaya nye saya ni.

OR

if i live kat KL, senang lah nak ulang alik kan?

NAMPAK TAK? the masalah is TRANSPORTATION ye.

i dont want to list all my problems here, as i will be humiliated myself if i do so. my problems let me solved them.

people may see me as gedik mengada ngada. orang nak feed ilmu tapi banyak alasan la ape la. yes, people may say that, but mind u, if u are the one. please understand okay. kita xsama. u are not in my shoes now, u dont know my side problem at all. how my economy status, and yada yada. so, please please please do not easily judge me.

people got their own problems okay. dont talk as u wish publicly and make it look so easy.

and one more, what i write here in my blog is just to express my feeling, the nobody me. a therapy to calm myself. maybe u have ur own ways, but this is my way. dont take it seriously. since whatever i write will never give any effect to anybody, and later on i will obediently go to KL and enjoy my self to the fullest finishing the programmes.

k bye

Comments

phoenixstudio said…
Dh maki dean..
Last2 dpt gak faedahnye..haha
wany said…
xpela lisa.ade hikmahnye kan.. aku paham gak weh.susah gak tu.kene la ade rehat jugak kan. aku harap kau tabah okay?be strong girl!
thanx u dear. i love u!
memang nak bagi ilmu lah kan...
i like, tp sedih bila die buat keputusan last minit macam ni.

Popular posts from this blog

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41

*i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee**

Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja. 
Ni my checklist. Boleh amik as a guide. 
1) Bukak akaun kwsp
2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u!
3) Medical checkup
4) Passport pic
5) Labcoat
6) Cop - benda paling penting!


7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr
8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result
Things~~ add up
if u r going to paeds first then
- kalkulator kecik,
- buku drug doses (frankshan)
- …

surgery posting

hye.
lama benar x menulis dengan jaya nya.
banyak beza dulu dengan sekarang. tengok cara penulisan pun dah tahu. cara penulisan dulu cam gedik budak budak nak penampar pon ada. adei.
tapi sekarang aku rasa cara penulisan aku lebih matured dan santai gitu. aku rasa la. orang lain rasa mane den nak tahu. hiks.
sekarang aku tengah ongoing neurosurgical posting. menarik posting ni. jap g aku cerita. sekarang nak cerita pasal UiTM hiks.
faculty of medicine (FOM) UiTM ni memang pemurah kalau nak tahu. surgery posting kitorang ada 4 sub-specialities which are
1) hepatobiliary 
belajar lah sampai muntah pasal liver (hati), gall bladder (hempedu) dan pancreas kat sini. tiap tiap hari kalo di ikutkan akan jumpe patient kuning (jaundice) tapi sebab wad hepato, student xleh masuk sesuka hati, makanya limited sikit pendedahan kitorang. ye la, we doctors to be, learn thru patient. sama macam engineer to be, mesti they olls pon kena kaji mesin sedia ada if nak paham how it works, right?  sedih ye di…

Pro exam MBBS

Q : How was it?  A : It was very intense. I never felt that high intensity of fear. glad I made it. :)
Ni cerita PRO exam saya. 7th Batch MBBS UiTM :)

---------------------------------


Masa final sem year 5 kitorang ada EOS 2. Masa ni kita kena cover 3 postings' exam written and clinical exam for medicine (my last posting). Tak mahu la cerita sal EOS exam. Such a bad memories to me. HEHE. Ok, lepas exam ni, kite diberi masa 2 minggu untuk study week. And after that, teros PRO! 


Memang xde masa langsung nak relax. Lepas EOS ja, masuk gear 5, kena ready for pro exam! Tapi, aku sempat balik kampung konon konon nak tenangkan fikiran. HEHE. Tapi lepas balik dari kampung, teros menggelabah ayam banyak sangat nak kena revise balik. T_T
Now, jadual exam.
31.3.2014 - 13.4.2014 : STUDY WEEK 14.4.2014 : MEQ 1 & 2 15.4.2014 : MCQ 1 & 2 16.4.2014 : MME 17.4.2014 : Clinical Day 1 18-20.4.2014 : CUTI 21.4.2014-24.4.2014 : Clincal Day 2, 3, 4, 5 25.4.2014 : ANNOUNCEMENT OF RESULT
------------…