Skip to main content

my first time

bila pergi HOSPITAL.
ape role korang?

jadi pesakit ke.
jadi pelawat ke.
jadi pekerja kat sana ke?

cakap pasal kerja. banyak sangat kerja yang wujud kat dalam organisasi sesebuah hospital tuh.
nurses, banyak pulak cabang cabang nurse tuh kan.
jaga, tukang sapu, attendance, many more la kan.

doctor, banyak pulak pangkat dia. dari yang tinggi sampai la yang rendah.
doctor to be or pelajar la kan. banyak pulak tahap nye.
housemen ke, pelajar 5th year ke, 4th year n3rd year tuh mmg hidup dorang dah kat hospital.
yang 2nd year like me (1st year jugak) pulak dok belaja hadap buku tebal tebal.
belaja macam nanti nak jadi specialist dalam sume cabang medic. 
in order to pass the exam.

but, kat UiTM ni special skit.
kitorang ada session pegi hospital.
eventhough kitorang baru freshie 2nd year.
purposenya is to belajar macam mana cara nk interview patient dengan baik.
so that, we can know everything, n diagnosis awalan dengan hanya mengambil good history.
paham x ayat aku yang berbelit belit cam hape nye ni? =.=

long story cut short,

kul 7 lebih sampai campus sungai buloh.
oh ye, aku from campus shah alam.

then tgok video on physical examination.
ada brief from nurses sikit. 
n then sementra nak tunggu bas untuk pergi hospital..
sempat aa gak tangkap gambar. hi hi hi.

sampai hospital, jumpe lecturer group aku.
then dia cakap cakap sikit on how to take good history.
then kitorang dilepaskan ke ward medicine.

aku interview five patients.(with n without lecturers)
interestingnya, kitorang belajar in english..
kat sana mmg kena ubah teros BM.
yang tuh xkisah sangat..
yang lagi bes, ramai sangat patient indian n chinese yang x fluent sangat BM.
so aku macam, " err, do i need to learn mandarin n tamil?" ohoh.

ada auntie sorang ni.
auntie mary.
she's very warmth

muka garang, n nampak xfriendly langsung.
orang sakit an..
tapi, bila dah masuk dekat, kenal diri apa sume..
baru tahu, she's very baik. n sudi nak share.
siap macam pat my back, salam ape sume.
n siap suruh if kitorang datang lagi, suruh kitorang datang lawat die lagi.
nice person lah. 

best la. i have a very good experiences la. 
valuable sangat. my first time as a STAFF of the hospital.
i am one of the crew of the big family. :)
bukan lagi, pegi hospital untuk jadi pesakit or pelawat.
different kot perasaan die.
we have to care about the patient.
i learn how to be more soft with people.
n that was nice. 

i hope i can b a very good doctor in the future.

after masuk ward jumpe patient,
petang tuh kitorang blaja how to take blood pressure.
gune stetescope n the whatever-meter tuh.

at last, aku berjaya mendengar bunyi. happy yang amat. 
so, nanti, boleh la ye. if korang nak suruh aku amik blood pressure korang. :)
tapi bawak the whatever-meter korang sndri lah ye. hehehe. 

so, pictures time!
layan... :))

 kat campus tuh. abaikan tngan gergasi tuh. =.=


ini gamba dekat hospital. time ni baru lepas solat zohor. lepak sat kat kerusi. hehe.

 time petang, belatih amik blood pressure orang. :)

my stetescope is red in colour. can i help u? HAHA

Comments

feeza_rashid said…
cayalah doktor... hahaha...
ak nak post tok selayang plak jap ag.. hehe
n i k l i s a said…
haha. cepat cepat post. HAHA!
saya_arief said…
doktor, urat kENtu* saye putos..
cam ne ea..
haha..
;p
n i k l i s a said…
err, kite baru student.. haha!
nizam27391 said…
like this post... :)
liyana said…
nice post dr.lisa...:)

Popular posts from this blog

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41

*i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee**

Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja. 
Ni my checklist. Boleh amik as a guide. 
1) Bukak akaun kwsp
2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u!
3) Medical checkup
4) Passport pic
5) Labcoat
6) Cop - benda paling penting!


7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr
8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result
Things~~ add up
if u r going to paeds first then
- kalkulator kecik,
- buku drug doses (frankshan)
- …

surgery posting

hye.
lama benar x menulis dengan jaya nya.
banyak beza dulu dengan sekarang. tengok cara penulisan pun dah tahu. cara penulisan dulu cam gedik budak budak nak penampar pon ada. adei.
tapi sekarang aku rasa cara penulisan aku lebih matured dan santai gitu. aku rasa la. orang lain rasa mane den nak tahu. hiks.
sekarang aku tengah ongoing neurosurgical posting. menarik posting ni. jap g aku cerita. sekarang nak cerita pasal UiTM hiks.
faculty of medicine (FOM) UiTM ni memang pemurah kalau nak tahu. surgery posting kitorang ada 4 sub-specialities which are
1) hepatobiliary 
belajar lah sampai muntah pasal liver (hati), gall bladder (hempedu) dan pancreas kat sini. tiap tiap hari kalo di ikutkan akan jumpe patient kuning (jaundice) tapi sebab wad hepato, student xleh masuk sesuka hati, makanya limited sikit pendedahan kitorang. ye la, we doctors to be, learn thru patient. sama macam engineer to be, mesti they olls pon kena kaji mesin sedia ada if nak paham how it works, right?  sedih ye di…

Pro exam MBBS

Q : How was it?  A : It was very intense. I never felt that high intensity of fear. glad I made it. :)
Ni cerita PRO exam saya. 7th Batch MBBS UiTM :)

---------------------------------


Masa final sem year 5 kitorang ada EOS 2. Masa ni kita kena cover 3 postings' exam written and clinical exam for medicine (my last posting). Tak mahu la cerita sal EOS exam. Such a bad memories to me. HEHE. Ok, lepas exam ni, kite diberi masa 2 minggu untuk study week. And after that, teros PRO! 


Memang xde masa langsung nak relax. Lepas EOS ja, masuk gear 5, kena ready for pro exam! Tapi, aku sempat balik kampung konon konon nak tenangkan fikiran. HEHE. Tapi lepas balik dari kampung, teros menggelabah ayam banyak sangat nak kena revise balik. T_T
Now, jadual exam.
31.3.2014 - 13.4.2014 : STUDY WEEK 14.4.2014 : MEQ 1 & 2 15.4.2014 : MCQ 1 & 2 16.4.2014 : MME 17.4.2014 : Clinical Day 1 18-20.4.2014 : CUTI 21.4.2014-24.4.2014 : Clincal Day 2, 3, 4, 5 25.4.2014 : ANNOUNCEMENT OF RESULT
------------…