Skip to main content

my first time

bila pergi HOSPITAL.
ape role korang?

jadi pesakit ke.
jadi pelawat ke.
jadi pekerja kat sana ke?

cakap pasal kerja. banyak sangat kerja yang wujud kat dalam organisasi sesebuah hospital tuh.
nurses, banyak pulak cabang cabang nurse tuh kan.
jaga, tukang sapu, attendance, many more la kan.

doctor, banyak pulak pangkat dia. dari yang tinggi sampai la yang rendah.
doctor to be or pelajar la kan. banyak pulak tahap nye.
housemen ke, pelajar 5th year ke, 4th year n3rd year tuh mmg hidup dorang dah kat hospital.
yang 2nd year like me (1st year jugak) pulak dok belaja hadap buku tebal tebal.
belaja macam nanti nak jadi specialist dalam sume cabang medic. 
in order to pass the exam.

but, kat UiTM ni special skit.
kitorang ada session pegi hospital.
eventhough kitorang baru freshie 2nd year.
purposenya is to belajar macam mana cara nk interview patient dengan baik.
so that, we can know everything, n diagnosis awalan dengan hanya mengambil good history.
paham x ayat aku yang berbelit belit cam hape nye ni? =.=

long story cut short,

kul 7 lebih sampai campus sungai buloh.
oh ye, aku from campus shah alam.

then tgok video on physical examination.
ada brief from nurses sikit. 
n then sementra nak tunggu bas untuk pergi hospital..
sempat aa gak tangkap gambar. hi hi hi.

sampai hospital, jumpe lecturer group aku.
then dia cakap cakap sikit on how to take good history.
then kitorang dilepaskan ke ward medicine.

aku interview five patients.(with n without lecturers)
interestingnya, kitorang belajar in english..
kat sana mmg kena ubah teros BM.
yang tuh xkisah sangat..
yang lagi bes, ramai sangat patient indian n chinese yang x fluent sangat BM.
so aku macam, " err, do i need to learn mandarin n tamil?" ohoh.

ada auntie sorang ni.
auntie mary.
she's very warmth

muka garang, n nampak xfriendly langsung.
orang sakit an..
tapi, bila dah masuk dekat, kenal diri apa sume..
baru tahu, she's very baik. n sudi nak share.
siap macam pat my back, salam ape sume.
n siap suruh if kitorang datang lagi, suruh kitorang datang lawat die lagi.
nice person lah. 

best la. i have a very good experiences la. 
valuable sangat. my first time as a STAFF of the hospital.
i am one of the crew of the big family. :)
bukan lagi, pegi hospital untuk jadi pesakit or pelawat.
different kot perasaan die.
we have to care about the patient.
i learn how to be more soft with people.
n that was nice. 

i hope i can b a very good doctor in the future.

after masuk ward jumpe patient,
petang tuh kitorang blaja how to take blood pressure.
gune stetescope n the whatever-meter tuh.

at last, aku berjaya mendengar bunyi. happy yang amat. 
so, nanti, boleh la ye. if korang nak suruh aku amik blood pressure korang. :)
tapi bawak the whatever-meter korang sndri lah ye. hehehe. 

so, pictures time!
layan... :))

 kat campus tuh. abaikan tngan gergasi tuh. =.=


ini gamba dekat hospital. time ni baru lepas solat zohor. lepak sat kat kerusi. hehe.

 time petang, belatih amik blood pressure orang. :)

my stetescope is red in colour. can i help u? HAHA

Comments

feeza_rashid said…
cayalah doktor... hahaha...
ak nak post tok selayang plak jap ag.. hehe
n i k l i s a said…
haha. cepat cepat post. HAHA!
saya_arief said…
doktor, urat kENtu* saye putos..
cam ne ea..
haha..
;p
n i k l i s a said…
err, kite baru student.. haha!
nizam27391 said…
like this post... :)
liyana said…
nice post dr.lisa...:)

Popular posts from this blog

:(

salam.
kalo xsuka jangan lah layan. maaf la kan. aku penuhkan newsfeed korang.  mesti bosan kan tengok status aku jer. kang aku delete baru tahu. aku xperlulah orang yang suke sindir menyindir ni. ko saje nk bergurau ke aku xtahu. tapi ayat ko serius menyakitkan hati. pandai gile ko sindir eh? newsfeed ko x gerak ke? kesian. kawan kawan ko xmen fb ke? ke aku je kawan ko yang men fb?  jadi news aku yang banyak naik? annoying gila.  aku xkisah langsung kalau nak delete ko. baru ko puas kan? xjumpa status aku?
bodow lah. aku bukan update status gedik mengada pon. aku update status yang orang nak tahu ape aku fikir pasal die. itu pon jadi hal. nak sindir aku bagai. serius benci orang macam tuh.  ok fine. aku deactiveate fb aku.

bye. :(

nescafe ais.

hebat x?
si kakak yg umonye 19taon tahon 2010.. nak wat nescafe ais.
but then x reti. so, mintak tlg adik die yg umonye 10taon 2010.
sgt terox kan kakak srg ni?
tp, hasilnye sangat bes. nyum3. :))
*bakal suami saya. nescafe ais saya bes taw*  :))

SPICE-UP UR BLOG : buat sticky post

salam.
hari ni nak share, macam mana nak buat sticky post.  sticky post tuh macam, post yang melekit. huh?
ok, sebenarnya. sticky post tuh macam post pemberitahuan (contohnya la) bagi sesuatu tempoh masa. kalau korang post benda lain, post pemberitahuan korang tuh akan still kat paling atas. so, orang masuk, tuh post first yang orang akan baca. 
sesuai la bagi sape sape yang buat kontest itu. :)
cara cara nya :


 tekan post option (yang bulat merah)
 pilih 'scheduled at'
 pilih tarikh dan pukul berapa korang nak sampai bila post tuh jadi post utama. :)
 dah siap!

k bye. :)