Pages

Thursday, October 21, 2010

MOVIE : OUTBREAK

okay, ada hutang tag from my malay-japanese friend, mika n yuzuki. 
nanti lisa buat okay. tunggu... hehehehe

-------------------------------------------------------------------------------------

hello guys n girls,

today i nak cerita pasal PHPM. 
do u basically know what is PHPM?
PHPM tuh one of the 9 subjects that i need to learn n master ( er, not sure about this) in MEDICINE course ni.
it stands for POPULATION HEALTH n PREVENTIVE MEDICINE.
n basically, its about epidemiology of disease, statistic, how to prevent of course, zoonosis.
how disease spread which are the sub sub things in epid of disease. n bla bla.

boring. yeah. its a very boring subject. really.

and supposely, i have 1 hour lectures of PHPM today.
but, yesterday. my class rep suddenly announced that todays PHPM class is extended for 2 hours.
we were like groaning, mumbling, memberontaking lah.
what the heck kan?
2hours lectures? in ur dreams la~ memang akan tidow la..

the best part is, believe it or not i dont care, i do not sleep at all.
sebaaaaaaaaaaaaaaab...
my lecturers, he played us a GREAT movie.
lectures. but instead of lectures.. we watch movies. great!
related with PHPM of course..

the movie title is OUTBREAK.
an old movie. 1995. old enough.
im only 4 years old at that time. tee-hee.

its about a disease outbreak. 
n how people handled with it.
yang kena disease, memang terseksa
and doctors and soldiers ape sume too.

poster macam lama gila. tapi percaya la, movie ni sangat best.

ok, sinopsis la sikit ye.

satu perkampungan kat afrika kot, satu kampung dia kena infection.
sume mati... macam darah2 sume...then untuk wipe up the virus yg sbb kan disease tuh.
askar bg bom itu village... kesian....

then after sometime, disease tuh re emerges..
so, hero die.. name sam pegi la tempat tuh.
sam ni macam doctor tentera yang kaji2 benda virus ni laa...
disease tuh buat muka sume macam muka berdarah2 gile la... 
ngeri gila.

sam ni amik la blood sample nk kaji virus ape sbenanye..
n bila cek2 rupenye, virus tuh die spread melalui water.
water borne la kirenye...
then ada sekor monyet ni die p minum air telaga....
but, die xmati.. maksudnye,, 
badan dia dah develop antibodi la kirenye...

monyet ni telah dimasukkan ke US.
n dibawak ke carlifornia....  ke pusat investigation virus2 ni la..
monyet ni diletakkan di dalam tempat2 monyet la..

pastu ada sorang mamat ni..
die g smuggle lak monyet ni.. nk g jual kat pet shop..
on the way nk p kedai pet tuh, monyet ni ludah kat muka mamat tuh..
so, mamat tuh dah kena infect...

start from that, memang ramai la yg kena infect.. 
n skali monyet tuh pulak terlepaasss... naya gila la.
yg tukang kaji darah tuh pulak..
macam mana ntah, terpecahkan tabung uji yg ada darah yg ada virus tuh..
so, dia pon kena infect..
then boleh plak die pi cinema..
then batuk batuk....
habis spread kat orang dalam cinema tuh.
at last, satu sub urban city kat california tuh kena infection ni.

(ni lah OUTBREAK. bila tibe2 je, ramai yang kena disease. lebih kurang macam H1N1 hari tuh la..)

then, bermulalah operasi membanteras disease ni.

macam mana? itu kena tengok sendiri lah ye.
tee-hee
memang best sangat sangat! 

and dont worry because it got a happy ending. 

so, happy watching. (kalau naaaak la. hhaha..) 

ok lah, bye.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...