Skip to main content

MOVIE : OUTBREAK

okay, ada hutang tag from my malay-japanese friend, mika n yuzuki. 
nanti lisa buat okay. tunggu... hehehehe

-------------------------------------------------------------------------------------

hello guys n girls,

today i nak cerita pasal PHPM. 
do u basically know what is PHPM?
PHPM tuh one of the 9 subjects that i need to learn n master ( er, not sure about this) in MEDICINE course ni.
it stands for POPULATION HEALTH n PREVENTIVE MEDICINE.
n basically, its about epidemiology of disease, statistic, how to prevent of course, zoonosis.
how disease spread which are the sub sub things in epid of disease. n bla bla.

boring. yeah. its a very boring subject. really.

and supposely, i have 1 hour lectures of PHPM today.
but, yesterday. my class rep suddenly announced that todays PHPM class is extended for 2 hours.
we were like groaning, mumbling, memberontaking lah.
what the heck kan?
2hours lectures? in ur dreams la~ memang akan tidow la..

the best part is, believe it or not i dont care, i do not sleep at all.
sebaaaaaaaaaaaaaaab...
my lecturers, he played us a GREAT movie.
lectures. but instead of lectures.. we watch movies. great!
related with PHPM of course..

the movie title is OUTBREAK.
an old movie. 1995. old enough.
im only 4 years old at that time. tee-hee.

its about a disease outbreak. 
n how people handled with it.
yang kena disease, memang terseksa
and doctors and soldiers ape sume too.

poster macam lama gila. tapi percaya la, movie ni sangat best.

ok, sinopsis la sikit ye.

satu perkampungan kat afrika kot, satu kampung dia kena infection.
sume mati... macam darah2 sume...then untuk wipe up the virus yg sbb kan disease tuh.
askar bg bom itu village... kesian....

then after sometime, disease tuh re emerges..
so, hero die.. name sam pegi la tempat tuh.
sam ni macam doctor tentera yang kaji2 benda virus ni laa...
disease tuh buat muka sume macam muka berdarah2 gile la... 
ngeri gila.

sam ni amik la blood sample nk kaji virus ape sbenanye..
n bila cek2 rupenye, virus tuh die spread melalui water.
water borne la kirenye...
then ada sekor monyet ni die p minum air telaga....
but, die xmati.. maksudnye,, 
badan dia dah develop antibodi la kirenye...

monyet ni telah dimasukkan ke US.
n dibawak ke carlifornia....  ke pusat investigation virus2 ni la..
monyet ni diletakkan di dalam tempat2 monyet la..

pastu ada sorang mamat ni..
die g smuggle lak monyet ni.. nk g jual kat pet shop..
on the way nk p kedai pet tuh, monyet ni ludah kat muka mamat tuh..
so, mamat tuh dah kena infect...

start from that, memang ramai la yg kena infect.. 
n skali monyet tuh pulak terlepaasss... naya gila la.
yg tukang kaji darah tuh pulak..
macam mana ntah, terpecahkan tabung uji yg ada darah yg ada virus tuh..
so, dia pon kena infect..
then boleh plak die pi cinema..
then batuk batuk....
habis spread kat orang dalam cinema tuh.
at last, satu sub urban city kat california tuh kena infection ni.

(ni lah OUTBREAK. bila tibe2 je, ramai yang kena disease. lebih kurang macam H1N1 hari tuh la..)

then, bermulalah operasi membanteras disease ni.

macam mana? itu kena tengok sendiri lah ye.
tee-hee
memang best sangat sangat! 

and dont worry because it got a happy ending. 

so, happy watching. (kalau naaaak la. hhaha..) 

ok lah, bye.

Comments

Popular posts from this blog

:(

salam.
kalo xsuka jangan lah layan. maaf la kan. aku penuhkan newsfeed korang.  mesti bosan kan tengok status aku jer. kang aku delete baru tahu. aku xperlulah orang yang suke sindir menyindir ni. ko saje nk bergurau ke aku xtahu. tapi ayat ko serius menyakitkan hati. pandai gile ko sindir eh? newsfeed ko x gerak ke? kesian. kawan kawan ko xmen fb ke? ke aku je kawan ko yang men fb?  jadi news aku yang banyak naik? annoying gila.  aku xkisah langsung kalau nak delete ko. baru ko puas kan? xjumpa status aku?
bodow lah. aku bukan update status gedik mengada pon. aku update status yang orang nak tahu ape aku fikir pasal die. itu pon jadi hal. nak sindir aku bagai. serius benci orang macam tuh.  ok fine. aku deactiveate fb aku.

bye. :(

nescafe ais.

hebat x?
si kakak yg umonye 19taon tahon 2010.. nak wat nescafe ais.
but then x reti. so, mintak tlg adik die yg umonye 10taon 2010.
sgt terox kan kakak srg ni?
tp, hasilnye sangat bes. nyum3. :))
*bakal suami saya. nescafe ais saya bes taw*  :))

SPICE-UP UR BLOG : buat sticky post

salam.
hari ni nak share, macam mana nak buat sticky post.  sticky post tuh macam, post yang melekit. huh?
ok, sebenarnya. sticky post tuh macam post pemberitahuan (contohnya la) bagi sesuatu tempoh masa. kalau korang post benda lain, post pemberitahuan korang tuh akan still kat paling atas. so, orang masuk, tuh post first yang orang akan baca. 
sesuai la bagi sape sape yang buat kontest itu. :)
cara cara nya :


 tekan post option (yang bulat merah)
 pilih 'scheduled at'
 pilih tarikh dan pukul berapa korang nak sampai bila post tuh jadi post utama. :)
 dah siap!

k bye. :)