Skip to main content

MOVIE : OUTBREAK

okay, ada hutang tag from my malay-japanese friend, mika n yuzuki. 
nanti lisa buat okay. tunggu... hehehehe

-------------------------------------------------------------------------------------

hello guys n girls,

today i nak cerita pasal PHPM. 
do u basically know what is PHPM?
PHPM tuh one of the 9 subjects that i need to learn n master ( er, not sure about this) in MEDICINE course ni.
it stands for POPULATION HEALTH n PREVENTIVE MEDICINE.
n basically, its about epidemiology of disease, statistic, how to prevent of course, zoonosis.
how disease spread which are the sub sub things in epid of disease. n bla bla.

boring. yeah. its a very boring subject. really.

and supposely, i have 1 hour lectures of PHPM today.
but, yesterday. my class rep suddenly announced that todays PHPM class is extended for 2 hours.
we were like groaning, mumbling, memberontaking lah.
what the heck kan?
2hours lectures? in ur dreams la~ memang akan tidow la..

the best part is, believe it or not i dont care, i do not sleep at all.
sebaaaaaaaaaaaaaaab...
my lecturers, he played us a GREAT movie.
lectures. but instead of lectures.. we watch movies. great!
related with PHPM of course..

the movie title is OUTBREAK.
an old movie. 1995. old enough.
im only 4 years old at that time. tee-hee.

its about a disease outbreak. 
n how people handled with it.
yang kena disease, memang terseksa
and doctors and soldiers ape sume too.

poster macam lama gila. tapi percaya la, movie ni sangat best.

ok, sinopsis la sikit ye.

satu perkampungan kat afrika kot, satu kampung dia kena infection.
sume mati... macam darah2 sume...then untuk wipe up the virus yg sbb kan disease tuh.
askar bg bom itu village... kesian....

then after sometime, disease tuh re emerges..
so, hero die.. name sam pegi la tempat tuh.
sam ni macam doctor tentera yang kaji2 benda virus ni laa...
disease tuh buat muka sume macam muka berdarah2 gile la... 
ngeri gila.

sam ni amik la blood sample nk kaji virus ape sbenanye..
n bila cek2 rupenye, virus tuh die spread melalui water.
water borne la kirenye...
then ada sekor monyet ni die p minum air telaga....
but, die xmati.. maksudnye,, 
badan dia dah develop antibodi la kirenye...

monyet ni telah dimasukkan ke US.
n dibawak ke carlifornia....  ke pusat investigation virus2 ni la..
monyet ni diletakkan di dalam tempat2 monyet la..

pastu ada sorang mamat ni..
die g smuggle lak monyet ni.. nk g jual kat pet shop..
on the way nk p kedai pet tuh, monyet ni ludah kat muka mamat tuh..
so, mamat tuh dah kena infect...

start from that, memang ramai la yg kena infect.. 
n skali monyet tuh pulak terlepaasss... naya gila la.
yg tukang kaji darah tuh pulak..
macam mana ntah, terpecahkan tabung uji yg ada darah yg ada virus tuh..
so, dia pon kena infect..
then boleh plak die pi cinema..
then batuk batuk....
habis spread kat orang dalam cinema tuh.
at last, satu sub urban city kat california tuh kena infection ni.

(ni lah OUTBREAK. bila tibe2 je, ramai yang kena disease. lebih kurang macam H1N1 hari tuh la..)

then, bermulalah operasi membanteras disease ni.

macam mana? itu kena tengok sendiri lah ye.
tee-hee
memang best sangat sangat! 

and dont worry because it got a happy ending. 

so, happy watching. (kalau naaaak la. hhaha..) 

ok lah, bye.

Comments

Popular posts from this blog

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41

*i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee**

Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja. 
Ni my checklist. Boleh amik as a guide. 
1) Bukak akaun kwsp
2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u!
3) Medical checkup
4) Passport pic
5) Labcoat
6) Cop - benda paling penting!


7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr
8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result
Things~~ add up
if u r going to paeds first then
- kalkulator kecik,
- buku drug doses (frankshan)
- …

surgery posting

hye.
lama benar x menulis dengan jaya nya.
banyak beza dulu dengan sekarang. tengok cara penulisan pun dah tahu. cara penulisan dulu cam gedik budak budak nak penampar pon ada. adei.
tapi sekarang aku rasa cara penulisan aku lebih matured dan santai gitu. aku rasa la. orang lain rasa mane den nak tahu. hiks.
sekarang aku tengah ongoing neurosurgical posting. menarik posting ni. jap g aku cerita. sekarang nak cerita pasal UiTM hiks.
faculty of medicine (FOM) UiTM ni memang pemurah kalau nak tahu. surgery posting kitorang ada 4 sub-specialities which are
1) hepatobiliary 
belajar lah sampai muntah pasal liver (hati), gall bladder (hempedu) dan pancreas kat sini. tiap tiap hari kalo di ikutkan akan jumpe patient kuning (jaundice) tapi sebab wad hepato, student xleh masuk sesuka hati, makanya limited sikit pendedahan kitorang. ye la, we doctors to be, learn thru patient. sama macam engineer to be, mesti they olls pon kena kaji mesin sedia ada if nak paham how it works, right?  sedih ye di…

Pro exam MBBS

Q : How was it?  A : It was very intense. I never felt that high intensity of fear. glad I made it. :)
Ni cerita PRO exam saya. 7th Batch MBBS UiTM :)

---------------------------------


Masa final sem year 5 kitorang ada EOS 2. Masa ni kita kena cover 3 postings' exam written and clinical exam for medicine (my last posting). Tak mahu la cerita sal EOS exam. Such a bad memories to me. HEHE. Ok, lepas exam ni, kite diberi masa 2 minggu untuk study week. And after that, teros PRO! 


Memang xde masa langsung nak relax. Lepas EOS ja, masuk gear 5, kena ready for pro exam! Tapi, aku sempat balik kampung konon konon nak tenangkan fikiran. HEHE. Tapi lepas balik dari kampung, teros menggelabah ayam banyak sangat nak kena revise balik. T_T
Now, jadual exam.
31.3.2014 - 13.4.2014 : STUDY WEEK 14.4.2014 : MEQ 1 & 2 15.4.2014 : MCQ 1 & 2 16.4.2014 : MME 17.4.2014 : Clinical Day 1 18-20.4.2014 : CUTI 21.4.2014-24.4.2014 : Clincal Day 2, 3, 4, 5 25.4.2014 : ANNOUNCEMENT OF RESULT
------------…