Skip to main content

basuh baju kerja budak hostel.

kebaikan basuh baju.

1) baju akan wangi sebab bau downy dan depends atas softerner or sabun basuh yang digunakan.

2) senang nak circulate baju. 

3) tidak akan menjerit di pagi hari bila tiba tiba realize dah xda baju wangi nak pakai. the worst case scenario is bila terpaksa korek balik timbunan baju dan pilih baju paling wangi di kalangan baju busuk tuh. =.=

4) pemandangan dalam bilik aman tanpa ada bukit jadian hasil timbunan baju baju busuk. 

5) dapat exercise tangan lengan free, sekaligus dapat membuang lemak di bahagian tersebut. tapi kalau just basuh baju sekali sebulan jangan haraplah. lupakan je.

keburukan basuh baju.

1) tangan akan menjadi kedut seribu hasil bermain air dan secara tidak langsung akan mengasarkan tangan anda. sila pakai losyen ye.

2) AMARAN! herniation mungkin akan terjadi. JIKA AKTIVITI MEMBASUH DI JALANKAN DI LANTAI. ini kerana, jika difikir secara logik. apabila membasuh di lantai bilik mandi, kebanyakan nya akan duduk bertinggung atau mengcangkung. apabila hendak memberus baju, tenaga yang digunakan itu mungkin, MUNGKIN ye akan mendorong kepada teranan juga dan jika dilakukan dengan terlalu melampau, rectum anda mungkin akan terkeluar. jika aktiviti membasuh dilakukan diatas tempat membasuh, ini mungkin dapat dielakkan. (aku pandai pandai je. jangan percaya. kalau pecaya, tahniah. u kena prank. hua hua hua.)  

a lil bit of advices from the unexperienced ME

- jangan tangguh tangguh dalam membasuh. untuk elakkan bukit jadian. (baju menimbun)

- jangan rendam baju lama lama. sampai baju tuh dah bau semacam, dan paling terok reput. =.= 

- kalau guna softener, celop baju anda satu satu untuk bau lebih lekat. kalau men taruk je memang rugi je la softener tuh.

- asingkan baju yang turun kaler. burok owh kalau kena kat baju putih nanti bertompok tompok dah x cun.

- bagi yang duduk asrama cam aku, kolej pulak xda awning (camni eh eja die?).. lepas basuh, perah, tosla dulu baju tuh.. ni x, kesian kat orang bawah.. xpasal2 dapat hujan tiruan. baju dia yang da nak kering tuh basah balik. :) 

-------------------------------------------------------------------------------------

hoyeah, aku bagi advices macam la aku ni rajin basuh baju sangat.
muka washing machine ni. HAHA
ini sebenarnye, lebih kepada diri sendiri. motivate kasi lagi rajin basuh baju. hehehhe.

ok, bye.

Comments

kebaikan basuh baju :
- no 3 pilihan daku.. bnda yang aku slalu buat bila nak gi kelas or dating..

keburukan basuh baju :
- aku da abis percaya da hok no 2 tu... memang kureng asam tol ar ko lisa.
n i k l i s a said…
nizam,
basuh lah baju anda. haha.
sape la suh ko jadi stret bendul sgt. =.=
yea.. saya basuh.. moga2 xbau busuk da..haha..
dah ko doktor.. pastu cakap pasal hal tu.. ofkos ar aku anggap btol.. huuhuu...
n i k l i s a said…
hahhaa. cian cian. :P

Popular posts from this blog

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41

*i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee**

Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja. 
Ni my checklist. Boleh amik as a guide. 
1) Bukak akaun kwsp
2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u!
3) Medical checkup
4) Passport pic
5) Labcoat
6) Cop - benda paling penting!


7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr
8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result
Things~~ add up
if u r going to paeds first then
- kalkulator kecik,
- buku drug doses (frankshan)
- …

surgery posting

hye.
lama benar x menulis dengan jaya nya.
banyak beza dulu dengan sekarang. tengok cara penulisan pun dah tahu. cara penulisan dulu cam gedik budak budak nak penampar pon ada. adei.
tapi sekarang aku rasa cara penulisan aku lebih matured dan santai gitu. aku rasa la. orang lain rasa mane den nak tahu. hiks.
sekarang aku tengah ongoing neurosurgical posting. menarik posting ni. jap g aku cerita. sekarang nak cerita pasal UiTM hiks.
faculty of medicine (FOM) UiTM ni memang pemurah kalau nak tahu. surgery posting kitorang ada 4 sub-specialities which are
1) hepatobiliary 
belajar lah sampai muntah pasal liver (hati), gall bladder (hempedu) dan pancreas kat sini. tiap tiap hari kalo di ikutkan akan jumpe patient kuning (jaundice) tapi sebab wad hepato, student xleh masuk sesuka hati, makanya limited sikit pendedahan kitorang. ye la, we doctors to be, learn thru patient. sama macam engineer to be, mesti they olls pon kena kaji mesin sedia ada if nak paham how it works, right?  sedih ye di…

Pro exam MBBS

Q : How was it?  A : It was very intense. I never felt that high intensity of fear. glad I made it. :)
Ni cerita PRO exam saya. 7th Batch MBBS UiTM :)

---------------------------------


Masa final sem year 5 kitorang ada EOS 2. Masa ni kita kena cover 3 postings' exam written and clinical exam for medicine (my last posting). Tak mahu la cerita sal EOS exam. Such a bad memories to me. HEHE. Ok, lepas exam ni, kite diberi masa 2 minggu untuk study week. And after that, teros PRO! 


Memang xde masa langsung nak relax. Lepas EOS ja, masuk gear 5, kena ready for pro exam! Tapi, aku sempat balik kampung konon konon nak tenangkan fikiran. HEHE. Tapi lepas balik dari kampung, teros menggelabah ayam banyak sangat nak kena revise balik. T_T
Now, jadual exam.
31.3.2014 - 13.4.2014 : STUDY WEEK 14.4.2014 : MEQ 1 & 2 15.4.2014 : MCQ 1 & 2 16.4.2014 : MME 17.4.2014 : Clinical Day 1 18-20.4.2014 : CUTI 21.4.2014-24.4.2014 : Clincal Day 2, 3, 4, 5 25.4.2014 : ANNOUNCEMENT OF RESULT
------------…