Skip to main content

kerja sambilan



selain jaga cc, aku jgk mengambil upah taip.

so sape2 yg rasa mls nk taip, 
boley la bg aku.

upah nye berpatutan sekali. 
okie?

----------------------------------------------------------

owh, stopi it.
apekah aku merepek repek?

aku ngat aku dok umah kali ni.
da xda jaga-jaga kedai ape sume.
rupenye, ade jgk. 

n salonya. kalo aku jaga. 
msti ade kejadian lua dr kebiasaaan.

contoh 1

tbe2 ade org dtg. mintak aku tlg taip.
mcm upah taip la.
aku okay je la. 
sbb mmg aku xda kija.
dan aku jugak mmg baek nk tlg org. huahuahua.
skali dia tnya brapa sen?
esh, ni yg aku xreti neh. huhu.
terpksa kalut kol ayah tnye, skali ayah aku cakap. 
its up to u. dang.
so, aku amik 50sen satu pge la. ade 4pages, so. rm2 la abg tuh kena. 
berpatutan lah tu.

contoh 2

yg hari2 before ni xda pon yg dtg mintk aku binding.
hari ni ade pulak.
naseb bek aku ade berlatih skit2.
kalo x mahu kertas budak tuh berlobang2 senget benget. 
(aku pena skali wat bdk mane ntah, smpi senget2. kesian dia)
so, mmg flawless la aku binding td. yay!
aku hebak. :))

ko ngat sng ke? susah woo. tmbh2 org die dok tggu tercegat tgok kite wat. omaigad. neves. neves.

contoh 3

ini contoh bes.
dulu2 aku xpena tahu aku boley usha org len tgh bwat ape melalui main PC.
skg aku da tahu. org tuh tga bukak word ke? excel ke? ie ke? 
hahaha. sungguh xbaik kacau privacy org len. 
bdk2 mahupun org tua, sila jgn tiru aksi ini.

contoh 4

xpena2 ade org tnye pendrive nk cucuk kat mne.
hari ni ade org tnye.
besenye tmpt cucuk uh kat ats.
skali PC uh pakai CPU len.
cish btol. kn aku da kalut nk cari tmpt cucuk pendrive.
las2 aku suh die pakai PC yg ade CPU yg tmpt  cucuk pendrive die kat ats. sng hidop.

motif aku cakap ni ialah.
hidop ni unexpected.
(aku pon unexpected an?)
bnyk things yg we never noe might happen but it do happen.
so. prepare ourselves. 

ni baru keja kat kedai CC.
main2 dgn alat PC, binding, photostat. ape sume.
cane lah nnt da jadi doc.
main dgn life org? hurm?

last but not least. jom la tnye saya kat formspring saya. (:

Comments

Fakhrur Razi said…
hebat kau jge cc
ak pi nnti bole la men lama2
huahuahua

Popular posts from this blog

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41

*i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee**

Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja. 
Ni my checklist. Boleh amik as a guide. 
1) Bukak akaun kwsp
2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u!
3) Medical checkup
4) Passport pic
5) Labcoat
6) Cop - benda paling penting!


7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr
8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result
Things~~ add up
if u r going to paeds first then
- kalkulator kecik,
- buku drug doses (frankshan)
- …

surgery posting

hye.
lama benar x menulis dengan jaya nya.
banyak beza dulu dengan sekarang. tengok cara penulisan pun dah tahu. cara penulisan dulu cam gedik budak budak nak penampar pon ada. adei.
tapi sekarang aku rasa cara penulisan aku lebih matured dan santai gitu. aku rasa la. orang lain rasa mane den nak tahu. hiks.
sekarang aku tengah ongoing neurosurgical posting. menarik posting ni. jap g aku cerita. sekarang nak cerita pasal UiTM hiks.
faculty of medicine (FOM) UiTM ni memang pemurah kalau nak tahu. surgery posting kitorang ada 4 sub-specialities which are
1) hepatobiliary 
belajar lah sampai muntah pasal liver (hati), gall bladder (hempedu) dan pancreas kat sini. tiap tiap hari kalo di ikutkan akan jumpe patient kuning (jaundice) tapi sebab wad hepato, student xleh masuk sesuka hati, makanya limited sikit pendedahan kitorang. ye la, we doctors to be, learn thru patient. sama macam engineer to be, mesti they olls pon kena kaji mesin sedia ada if nak paham how it works, right?  sedih ye di…

Pro exam MBBS

Q : How was it?  A : It was very intense. I never felt that high intensity of fear. glad I made it. :)
Ni cerita PRO exam saya. 7th Batch MBBS UiTM :)

---------------------------------


Masa final sem year 5 kitorang ada EOS 2. Masa ni kita kena cover 3 postings' exam written and clinical exam for medicine (my last posting). Tak mahu la cerita sal EOS exam. Such a bad memories to me. HEHE. Ok, lepas exam ni, kite diberi masa 2 minggu untuk study week. And after that, teros PRO! 


Memang xde masa langsung nak relax. Lepas EOS ja, masuk gear 5, kena ready for pro exam! Tapi, aku sempat balik kampung konon konon nak tenangkan fikiran. HEHE. Tapi lepas balik dari kampung, teros menggelabah ayam banyak sangat nak kena revise balik. T_T
Now, jadual exam.
31.3.2014 - 13.4.2014 : STUDY WEEK 14.4.2014 : MEQ 1 & 2 15.4.2014 : MCQ 1 & 2 16.4.2014 : MME 17.4.2014 : Clinical Day 1 18-20.4.2014 : CUTI 21.4.2014-24.4.2014 : Clincal Day 2, 3, 4, 5 25.4.2014 : ANNOUNCEMENT OF RESULT
------------…