Skip to main content

the real one.

ini life aku yang the fake one masa sem lepas. tapi insyaAllah la, i want to make it separa real or fully real sem depan. dan aku nak ucapkan selamat tinggal romeo (kalau lelaki) kat life real aku sem 1 dan sem 2 tuh.. sebab kalau aku keep setia dengan how i live, how i conduct my life, aku rasa memang aku akan dapat result yang sama over and over again. aku nak maju. YES! maju. so, kena berubah lah.

apa2 hal, this is the real one.

pagi isnin
hari plg susah nak bangun. sebab semalam cuti.
jam bunyi 6.30. 
ala, nak tdow lagi. so, 6.45 baru bangun.
pegi jenguk shower, bapak ramai dah cop. 
cop je la. wudhuk, g solat dulu.
selepas siap solat, pegi balik kat shower.
ala, ada orang lah.
terpaksa lah aku tunggu.
7.10 baru siap.
terkocoh2 masuk bilik. 
baju xiron lagi!
last2, pukul 7.45 baru pegi kelas.

k, dah. miserable kan?
ape yang aku hilang.
1) time ngaji
2)breakfast
3)time bukak buku.
=.=

gap or gap(s) between lectures.
1)kawan ajak pegi breakfast. 
aku angguk. JOM.

2)kawan ajak pegi jumpe lecturer.
jom. jom. jom.

3)kawan ajak dhuha. joms!

4)aku rasa nak terkucil. WAJIB pergi.

n ect. ect.

kan best kalau macam ni.
tapi malangnya, semua pelawaan aku reject

sebab, aku sibuk pulun kerja tutorial yang xsiap semalam.
=.=

balik.
besenye, aku yang akan ajak kawan balik.
xda maknanya kawan aku nak ajak balik,
sebab aku memang semangat kalau balik2 ni. 
(kalau semangat belajau xpe la jugak, kan?)




DC (tempat makan kitorang budak uitm)
check purse.
kondisi dan harta dalam purse still sama.
kondisi : buruk, dah terkoyak2, nazak, mintak tukar dah. 
harta : rm 10 dan syiling - syiling.

beli nasik goreng pattaya. rm 3.50
waffle. rm 2
air capuchino bungkus. rm 1.60

jumlah, rm 7.10

bagos duet da x cukop.
pegi cucuk kat bank islam. =.=

malam. 
huarh, da maghrib? (baru bangun from tidur petang)
okay, baru nak mandi.
so, pegi surau, solat maghrib bersama memang burn lah.
isya'? xnak pegi ke?
emm, malas la pulak.
(sebab time ni dah mengadap televisyen(TV) kat bilik TV tuh)

dah syok tengok cerita, or movie, or reality show.
belajar entah ke mana.
tutorial entah ke mana.

masok bilik da mengantok.
so, tidur lah.
tutorial xbuat.

pagi selasa. 
hari ini bangun 6.30. awal sikit.
n the cycles repeat.

sabtu dan ahad. 
lepak dengan kawan-kawan xingat dunia.
pegi pagi, balik malam.
malam da penat, cari katil. wat peta,
n langsung x belajar.

time nak test.
baru sebok nak bukak buku.
macam boleh dapat a lah kalau bukak buku last minit

time nak final.
lagi best, time study leave.
study bagai nak rak, mata da macam panda.
rambut da macam albert einstein.
baru sebok nk study.

result.
okay bagi orang yang baru study.

miserable kan hidup? 
langsung xda disiplin, xterurus.
dengan boros nya.
duit habes, cucuk. amboi, sedap nye hidup.
=.=

i wanna change next sem.
nak life aku jadi macam the fake one tuh.

sume balance. duniawi, ukhrawi. 
harap2 lah kan? :D

Comments

-mIsS fArAh- said…
gud lark lisa..=.=
naper selamat tinggal romeo?
n i k l i s a said…
sebab aku salo dgr cam tuh. ade ke selamat tinggal juliet? =.=
xpena dengar lak aku...
you jump i jump slalu ar aku dengar..
Nur Areefah said…
tade la beza sangat dengan yang fake XD

=.=
n i k l i s a said…
nizam

ko an loner, mane nak tahu bnda2 mcm ni.
n i k l i s a said…
efa

bnyak lah beza. banyaaaaak sgt.
faizu said…
babe..ahha..yg the real one ko 2 lbey kurg cam ak la..tinggal lg ak bngun kul 745,ahhahha
n i k l i s a said…
haha. ko lagi bessss faizu! hahaha!
safiamira said…
all the best lisa! =)
DreamLogic said…
same cm aku je idop mu lisa.
except kne masak sdri bkn beli. haha

Popular posts from this blog

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41

*i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee**

Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja. 
Ni my checklist. Boleh amik as a guide. 
1) Bukak akaun kwsp
2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u!
3) Medical checkup
4) Passport pic
5) Labcoat
6) Cop - benda paling penting!


7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr
8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result
Things~~ add up
if u r going to paeds first then
- kalkulator kecik,
- buku drug doses (frankshan)
- …

surgery posting

hye.
lama benar x menulis dengan jaya nya.
banyak beza dulu dengan sekarang. tengok cara penulisan pun dah tahu. cara penulisan dulu cam gedik budak budak nak penampar pon ada. adei.
tapi sekarang aku rasa cara penulisan aku lebih matured dan santai gitu. aku rasa la. orang lain rasa mane den nak tahu. hiks.
sekarang aku tengah ongoing neurosurgical posting. menarik posting ni. jap g aku cerita. sekarang nak cerita pasal UiTM hiks.
faculty of medicine (FOM) UiTM ni memang pemurah kalau nak tahu. surgery posting kitorang ada 4 sub-specialities which are
1) hepatobiliary 
belajar lah sampai muntah pasal liver (hati), gall bladder (hempedu) dan pancreas kat sini. tiap tiap hari kalo di ikutkan akan jumpe patient kuning (jaundice) tapi sebab wad hepato, student xleh masuk sesuka hati, makanya limited sikit pendedahan kitorang. ye la, we doctors to be, learn thru patient. sama macam engineer to be, mesti they olls pon kena kaji mesin sedia ada if nak paham how it works, right?  sedih ye di…

Pro exam MBBS

Q : How was it?  A : It was very intense. I never felt that high intensity of fear. glad I made it. :)
Ni cerita PRO exam saya. 7th Batch MBBS UiTM :)

---------------------------------


Masa final sem year 5 kitorang ada EOS 2. Masa ni kita kena cover 3 postings' exam written and clinical exam for medicine (my last posting). Tak mahu la cerita sal EOS exam. Such a bad memories to me. HEHE. Ok, lepas exam ni, kite diberi masa 2 minggu untuk study week. And after that, teros PRO! 


Memang xde masa langsung nak relax. Lepas EOS ja, masuk gear 5, kena ready for pro exam! Tapi, aku sempat balik kampung konon konon nak tenangkan fikiran. HEHE. Tapi lepas balik dari kampung, teros menggelabah ayam banyak sangat nak kena revise balik. T_T
Now, jadual exam.
31.3.2014 - 13.4.2014 : STUDY WEEK 14.4.2014 : MEQ 1 & 2 15.4.2014 : MCQ 1 & 2 16.4.2014 : MME 17.4.2014 : Clinical Day 1 18-20.4.2014 : CUTI 21.4.2014-24.4.2014 : Clincal Day 2, 3, 4, 5 25.4.2014 : ANNOUNCEMENT OF RESULT
------------…