Skip to main content

ini post rumah tangga.

pesanan : aku bukan gatal. just terdetik je nk tulis ni.

aku bangun pagi-pagi. 
jeling kat dapur yang xberkemas tuh. nanti2 lah.
aku nak setel lipat kain dulu.

aku lipat kain depan tv. so, on TV.
tgok info. pilih cenel. eh, TV3 ada detective conan lah.
nak tgok. nak tgok.
tapi, bukan detective conan die tayang.
die tayang drama.
tajuk DALIL CINTA. 

mule2, ala. drama swasta lagi. malas lah. (si tipikal yang xminat drama melayu)
sekali ternampak pakwe hensem aku, si fahrin ahmad ada dalam tuh. 
so, trus aku nk tgok.
n sebab aku rasa cerita tuh penuh dengan pengajaran serta tauladan.
jadi, aku nak share lah kat sini.

cerita awal2 dia aku xsure. sbb time aku tgok tu da separuh jalan je.
yang pasti fahrin ahmad dgn syarifah amani ni bercinta, then kahwin.
aku xsuka watak s.amani dalam cerita nii. 

sebabnya, kalau dah kahwin mksudnya, kita da one step forward kan? 
mana boleh hidup macam orang bujang lagi.
ade responsible bagai yg kena galas. 
untuk be responsible, dari kecil lagi memang da kena berlatih.
kemas rumah, masak, basuh baju, lipat baju ape sume kan?

jangan bila da sampai masa nak kahwin, 
baru nak tergesa-gesa nak belajar all those things.
tambah orang perempuan.
bnyaaaaaaaaaaaaaak sgt yang kena belaja.

dalam cerita tuh, even da kahwin, isteri tuh bangun still lambat.
melingkar atas katil cam ular sawa.
xsedia breakfast kat laki die. sian laki die pegi kerja xmakan ape sume. =.=

kalo xreti masak lagi lah susah, bila balik rumah mentua, bila mak mentua suruh masak kembung asam pedas bagai da terkial-kial xreti nak masak. 
malu beb. 
kita orang perempuan ni kalo boleh sume kena pandai. 
tambah2 kalo orang yang bakal kita kahwen tuh anak tunggal or anak kesayangan keluarga bagai.

kita kalo masa bujang memang lah kan?
beli nasik letak dalam polisterin.
then lauk2 letak dalam plastik ikat ape sume.
balik makan, bukak plastik lauk, kalau nak cedok je, gulai taruk je atas nasi.

tapi, kalo da kawen stil nak buwat macam tuh sbb malas nak basuh pinggan mangkuk afta dat,
mmg melampau lah kan?
kesian suami tuh. 
at least letak la dalam pinggan lauk pauk, nasik sume tuh. 
baru rasa macam makan kat rumah.

kesimpulannya, aku tengok cerita ni baru aku sedar la sikit. 
kita ni, pompuan ke lelaki ke..
haruslah siapkan diri kita sebaik-baik nya. 
rasa sayang sahaja xcukop.

kalo xreti, relakan diri untuk belajar.
jangan jadi keras kepala.

moga kita semua ditemukan jodoh yang baik.
insyaAllah. :D

post yg panjang tadi dah di-simplified-kan. :D

Comments

-fArAh- said…
lpass bce post neyh,ak tros rse nk blajar msak asam pedas tue..haha
Fakhrur Razi said…
betul2
k phnih bkn kne menabung byk duit jer
ad duit xpi xde kreateria nk wtper =D
aku penah tgok cter tu..
n i k l i s a said…
faizu ; ai, xnak kawen ke?
n i k l i s a said…
farah

haha. bukan asam pedas je taw. sume yg basic tuh kalo boley bia pndai la..

nasihat org mmg bes. =.=
n i k l i s a said…
raji

setuju2. bnyk nye nk kena wat.kumpul duet, pndai masak lg. =.=
n i k l i s a said…
nizam, sweet kn cter tuh. :D
aku penah tgk dah cite tu. sakit hati je ngn amani tu. hehh.
n i k l i s a said…
agak lah. perangai ntah hape2.
mmg menjadi la watak amni kalu sampai part korunk benci dhn dia eh..haha
btw aku sokong dgn statement lisa.xD
n i k l i s a said…
ziza, haha. u shud tgok. mmg mnymph gile watak der tuh.

sape xskg nak kena babap dgn aku la. hahah
Nur Areefah said…
takleh blah time kantoi dengan mak mertua// =
diriku said…
kna bljr msk byk2 bru dpt amik hati mak mertua..ha2

Popular posts from this blog

:(

salam.
kalo xsuka jangan lah layan. maaf la kan. aku penuhkan newsfeed korang.  mesti bosan kan tengok status aku jer. kang aku delete baru tahu. aku xperlulah orang yang suke sindir menyindir ni. ko saje nk bergurau ke aku xtahu. tapi ayat ko serius menyakitkan hati. pandai gile ko sindir eh? newsfeed ko x gerak ke? kesian. kawan kawan ko xmen fb ke? ke aku je kawan ko yang men fb?  jadi news aku yang banyak naik? annoying gila.  aku xkisah langsung kalau nak delete ko. baru ko puas kan? xjumpa status aku?
bodow lah. aku bukan update status gedik mengada pon. aku update status yang orang nak tahu ape aku fikir pasal die. itu pon jadi hal. nak sindir aku bagai. serius benci orang macam tuh.  ok fine. aku deactiveate fb aku.

bye. :(

nescafe ais.

hebat x?
si kakak yg umonye 19taon tahon 2010.. nak wat nescafe ais.
but then x reti. so, mintak tlg adik die yg umonye 10taon 2010.
sgt terox kan kakak srg ni?
tp, hasilnye sangat bes. nyum3. :))
*bakal suami saya. nescafe ais saya bes taw*  :))

SPICE-UP UR BLOG : buat sticky post

salam.
hari ni nak share, macam mana nak buat sticky post.  sticky post tuh macam, post yang melekit. huh?
ok, sebenarnya. sticky post tuh macam post pemberitahuan (contohnya la) bagi sesuatu tempoh masa. kalau korang post benda lain, post pemberitahuan korang tuh akan still kat paling atas. so, orang masuk, tuh post first yang orang akan baca. 
sesuai la bagi sape sape yang buat kontest itu. :)
cara cara nya :


 tekan post option (yang bulat merah)
 pilih 'scheduled at'
 pilih tarikh dan pukul berapa korang nak sampai bila post tuh jadi post utama. :)
 dah siap!

k bye. :)