Skip to main content

ini post rumah tangga.

pesanan : aku bukan gatal. just terdetik je nk tulis ni.

aku bangun pagi-pagi. 
jeling kat dapur yang xberkemas tuh. nanti2 lah.
aku nak setel lipat kain dulu.

aku lipat kain depan tv. so, on TV.
tgok info. pilih cenel. eh, TV3 ada detective conan lah.
nak tgok. nak tgok.
tapi, bukan detective conan die tayang.
die tayang drama.
tajuk DALIL CINTA. 

mule2, ala. drama swasta lagi. malas lah. (si tipikal yang xminat drama melayu)
sekali ternampak pakwe hensem aku, si fahrin ahmad ada dalam tuh. 
so, trus aku nk tgok.
n sebab aku rasa cerita tuh penuh dengan pengajaran serta tauladan.
jadi, aku nak share lah kat sini.

cerita awal2 dia aku xsure. sbb time aku tgok tu da separuh jalan je.
yang pasti fahrin ahmad dgn syarifah amani ni bercinta, then kahwin.
aku xsuka watak s.amani dalam cerita nii. 

sebabnya, kalau dah kahwin mksudnya, kita da one step forward kan? 
mana boleh hidup macam orang bujang lagi.
ade responsible bagai yg kena galas. 
untuk be responsible, dari kecil lagi memang da kena berlatih.
kemas rumah, masak, basuh baju, lipat baju ape sume kan?

jangan bila da sampai masa nak kahwin, 
baru nak tergesa-gesa nak belajar all those things.
tambah orang perempuan.
bnyaaaaaaaaaaaaaak sgt yang kena belaja.

dalam cerita tuh, even da kahwin, isteri tuh bangun still lambat.
melingkar atas katil cam ular sawa.
xsedia breakfast kat laki die. sian laki die pegi kerja xmakan ape sume. =.=

kalo xreti masak lagi lah susah, bila balik rumah mentua, bila mak mentua suruh masak kembung asam pedas bagai da terkial-kial xreti nak masak. 
malu beb. 
kita orang perempuan ni kalo boleh sume kena pandai. 
tambah2 kalo orang yang bakal kita kahwen tuh anak tunggal or anak kesayangan keluarga bagai.

kita kalo masa bujang memang lah kan?
beli nasik letak dalam polisterin.
then lauk2 letak dalam plastik ikat ape sume.
balik makan, bukak plastik lauk, kalau nak cedok je, gulai taruk je atas nasi.

tapi, kalo da kawen stil nak buwat macam tuh sbb malas nak basuh pinggan mangkuk afta dat,
mmg melampau lah kan?
kesian suami tuh. 
at least letak la dalam pinggan lauk pauk, nasik sume tuh. 
baru rasa macam makan kat rumah.

kesimpulannya, aku tengok cerita ni baru aku sedar la sikit. 
kita ni, pompuan ke lelaki ke..
haruslah siapkan diri kita sebaik-baik nya. 
rasa sayang sahaja xcukop.

kalo xreti, relakan diri untuk belajar.
jangan jadi keras kepala.

moga kita semua ditemukan jodoh yang baik.
insyaAllah. :D

post yg panjang tadi dah di-simplified-kan. :D

Comments

-fArAh- said…
lpass bce post neyh,ak tros rse nk blajar msak asam pedas tue..haha
Fakhrur Razi said…
betul2
k phnih bkn kne menabung byk duit jer
ad duit xpi xde kreateria nk wtper =D
aku penah tgok cter tu..
n i k l i s a said…
faizu ; ai, xnak kawen ke?
n i k l i s a said…
farah

haha. bukan asam pedas je taw. sume yg basic tuh kalo boley bia pndai la..

nasihat org mmg bes. =.=
n i k l i s a said…
raji

setuju2. bnyk nye nk kena wat.kumpul duet, pndai masak lg. =.=
n i k l i s a said…
nizam, sweet kn cter tuh. :D
aku penah tgk dah cite tu. sakit hati je ngn amani tu. hehh.
n i k l i s a said…
agak lah. perangai ntah hape2.
mmg menjadi la watak amni kalu sampai part korunk benci dhn dia eh..haha
btw aku sokong dgn statement lisa.xD
n i k l i s a said…
ziza, haha. u shud tgok. mmg mnymph gile watak der tuh.

sape xskg nak kena babap dgn aku la. hahah
Nur Areefah said…
takleh blah time kantoi dengan mak mertua// =
diriku said…
kna bljr msk byk2 bru dpt amik hati mak mertua..ha2

Popular posts from this blog

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41

*i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee**

Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja. 
Ni my checklist. Boleh amik as a guide. 
1) Bukak akaun kwsp
2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u!
3) Medical checkup
4) Passport pic
5) Labcoat
6) Cop - benda paling penting!


7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr
8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result
Things~~ add up
if u r going to paeds first then
- kalkulator kecik,
- buku drug doses (frankshan)
- …

surgery posting

hye.
lama benar x menulis dengan jaya nya.
banyak beza dulu dengan sekarang. tengok cara penulisan pun dah tahu. cara penulisan dulu cam gedik budak budak nak penampar pon ada. adei.
tapi sekarang aku rasa cara penulisan aku lebih matured dan santai gitu. aku rasa la. orang lain rasa mane den nak tahu. hiks.
sekarang aku tengah ongoing neurosurgical posting. menarik posting ni. jap g aku cerita. sekarang nak cerita pasal UiTM hiks.
faculty of medicine (FOM) UiTM ni memang pemurah kalau nak tahu. surgery posting kitorang ada 4 sub-specialities which are
1) hepatobiliary 
belajar lah sampai muntah pasal liver (hati), gall bladder (hempedu) dan pancreas kat sini. tiap tiap hari kalo di ikutkan akan jumpe patient kuning (jaundice) tapi sebab wad hepato, student xleh masuk sesuka hati, makanya limited sikit pendedahan kitorang. ye la, we doctors to be, learn thru patient. sama macam engineer to be, mesti they olls pon kena kaji mesin sedia ada if nak paham how it works, right?  sedih ye di…

Pro exam MBBS

Q : How was it?  A : It was very intense. I never felt that high intensity of fear. glad I made it. :)
Ni cerita PRO exam saya. 7th Batch MBBS UiTM :)

---------------------------------


Masa final sem year 5 kitorang ada EOS 2. Masa ni kita kena cover 3 postings' exam written and clinical exam for medicine (my last posting). Tak mahu la cerita sal EOS exam. Such a bad memories to me. HEHE. Ok, lepas exam ni, kite diberi masa 2 minggu untuk study week. And after that, teros PRO! 


Memang xde masa langsung nak relax. Lepas EOS ja, masuk gear 5, kena ready for pro exam! Tapi, aku sempat balik kampung konon konon nak tenangkan fikiran. HEHE. Tapi lepas balik dari kampung, teros menggelabah ayam banyak sangat nak kena revise balik. T_T
Now, jadual exam.
31.3.2014 - 13.4.2014 : STUDY WEEK 14.4.2014 : MEQ 1 & 2 15.4.2014 : MCQ 1 & 2 16.4.2014 : MME 17.4.2014 : Clinical Day 1 18-20.4.2014 : CUTI 21.4.2014-24.4.2014 : Clincal Day 2, 3, 4, 5 25.4.2014 : ANNOUNCEMENT OF RESULT
------------…