Skip to main content

update-ing. part 2

assalamualaikum

lupe nak cter.
dalam dua mggu yg penuh dgn stadi2 je.
tp,Allah ttp xlupe. hehe.
hari kames kalo xsilap.
sbb rituh ade PATHO day.
dalam kul 5lbh.
kami, bdk 1st n 2nd year medic, sume berkumpul kat kolej melati.
emm kat dewan die.
sbb ade majlis semayang hajat perdana. 

so, before masok maghrib uh.
ade la pengisian nye.
from dr.ADLI kalau x silap name die.
dr melayu islam yg sgt aku hormati.
sbb die macam sgt baik, berilmu tp xtggl Islam.
islam die tiptop.
xmacam aku. :(
die ade cakap, nnt kamu doa la eh.
bile da masok clinical yer nnt...
dapat dgn saya. 
T bnyk la awk dpt.
bukan ilmu medic je, ilmu akhirat pon dapat,
HOW i wish aku dapat die. :))

pas habis solat pe sume.
kitorg makan.
alah, makan pon nk kena cter ke?
mesti! sbb kali ni ktrg makan dalam talam.
1st experience kot.
n xbad langsung. bes ade la. 

da habis 2 mggu.
tbe lah saat2 yg dinantikan..
EXAM week. 
week ke? 3 hari je pon kitrg exam. hehe.

1st day : SAQ n PBQ
2nd day : OSPEE + OSCEE
3rd day : MCQ n EMJ/PPD

so, tanggal 3rd may 2010.
aku melangkah ke dewan annexe. 
berbekalkan ilmu yg aku pelajari spnjg satu sem.
dimulakan dgn lafaz bismillah.
aku daki bukit2.. (jalan nk g annex berbukit2 owh.)
smpi sana da peluh2. adoii.

tpt jam 9,exm stat. 
so, SAQ aku xdpt wat pharmaco. very sad. :(
tetracyline. padahal bnde uh antibiotic je pon. lisa lisa.
tp yg len alhamdullillah boley.

PBQ lak, yg jd wakil xdpt wat is BIOCHEM. huhu.
terlupe kesah cane iron n folic acid didigestkan.
adoyai.. 

tp xpe. yg len macam boley wat. 

esok nye. OSPEE. okay la. 
i can smile after da exam. :)

MCQ cam bese. tembak2. hehe.
n EMJ yg exm die just 30minutes je.
pe lg goreng la. suke essay. haha.

so, dgn itu habes la kesah saya sbgai budak 1st year medical student. 

next, update-ing part 3

Comments

wany said…
makan dalam talam?
haha.aku masuk high school n primary mmg makan dlm talam weh.ngeee~

woah..die da hbes 1st year da.kne tuntut ngn ko nnt.haha
lisa_ne said…
oyea. makan lam talam.
bes an? hee.

haha.
ko junior aku aa kire wany.
wlcome to da world of *streess*

Popular posts from this blog

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41

*i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee**

Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja. 
Ni my checklist. Boleh amik as a guide. 
1) Bukak akaun kwsp
2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u!
3) Medical checkup
4) Passport pic
5) Labcoat
6) Cop - benda paling penting!


7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr
8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result
Things~~ add up
if u r going to paeds first then
- kalkulator kecik,
- buku drug doses (frankshan)
- …

surgery posting

hye.
lama benar x menulis dengan jaya nya.
banyak beza dulu dengan sekarang. tengok cara penulisan pun dah tahu. cara penulisan dulu cam gedik budak budak nak penampar pon ada. adei.
tapi sekarang aku rasa cara penulisan aku lebih matured dan santai gitu. aku rasa la. orang lain rasa mane den nak tahu. hiks.
sekarang aku tengah ongoing neurosurgical posting. menarik posting ni. jap g aku cerita. sekarang nak cerita pasal UiTM hiks.
faculty of medicine (FOM) UiTM ni memang pemurah kalau nak tahu. surgery posting kitorang ada 4 sub-specialities which are
1) hepatobiliary 
belajar lah sampai muntah pasal liver (hati), gall bladder (hempedu) dan pancreas kat sini. tiap tiap hari kalo di ikutkan akan jumpe patient kuning (jaundice) tapi sebab wad hepato, student xleh masuk sesuka hati, makanya limited sikit pendedahan kitorang. ye la, we doctors to be, learn thru patient. sama macam engineer to be, mesti they olls pon kena kaji mesin sedia ada if nak paham how it works, right?  sedih ye di…

Pro exam MBBS

Q : How was it?  A : It was very intense. I never felt that high intensity of fear. glad I made it. :)
Ni cerita PRO exam saya. 7th Batch MBBS UiTM :)

---------------------------------


Masa final sem year 5 kitorang ada EOS 2. Masa ni kita kena cover 3 postings' exam written and clinical exam for medicine (my last posting). Tak mahu la cerita sal EOS exam. Such a bad memories to me. HEHE. Ok, lepas exam ni, kite diberi masa 2 minggu untuk study week. And after that, teros PRO! 


Memang xde masa langsung nak relax. Lepas EOS ja, masuk gear 5, kena ready for pro exam! Tapi, aku sempat balik kampung konon konon nak tenangkan fikiran. HEHE. Tapi lepas balik dari kampung, teros menggelabah ayam banyak sangat nak kena revise balik. T_T
Now, jadual exam.
31.3.2014 - 13.4.2014 : STUDY WEEK 14.4.2014 : MEQ 1 & 2 15.4.2014 : MCQ 1 & 2 16.4.2014 : MME 17.4.2014 : Clinical Day 1 18-20.4.2014 : CUTI 21.4.2014-24.4.2014 : Clincal Day 2, 3, 4, 5 25.4.2014 : ANNOUNCEMENT OF RESULT
------------…