Skip to main content

semangat yg hlg, bru dtg. tp~~

aku dok umah,
apa pon xbaca. aih.

bukan ke kena konsisten ke nak jd doc.
mane boley lupa2?

lisa MUST STADY~~ 
terasa nak baca H n L.
sbb kazen aku ade luekemia.
nex sem bru blaja sel darah putih.
so, kena mantapkan dulu sel darah merah.

G6PD deficiency?
anyone can explain?
aku da lupe.~~ T__T

tp, the sims 4 bru beli. nk men ke nak stadi? huhu

Comments

hacker cs said…
stadi stadi stadi...!!!
G6PD is needed in HMS pathway and generate NADPH, NADPH is very important for detoxification of dangerous peroxide likes H202 in RBC...selalunya almost congenital...
lisa_ne said…
h2o2 nk tuka jd h20 perlukan nadph.
nadph uh memrlukan gdpd.

kalo xda g6pd? makanya..
h202 xtuka jd h2o.
h202 bnyk dalam darah.

n srg2 rbc? cam uh?
hacker cs said…
meaning?? org yang ada g6pd deficiency ada life yang short???
lisa_ne said…
aku asa x.
die just bg simptom2 yg ko bace ritu je...
ooo yeaker...

tapi kalo xclap aku..aku ada tbaca ada yang mati sbab g6pd deficiency nih...
n i k l i s a said…
ye ke?
mest ade cara nk treatkan.

aku ase bnyk je cara nk tuka h202 uh~

Popular posts from this blog

:(

salam.
kalo xsuka jangan lah layan. maaf la kan. aku penuhkan newsfeed korang.  mesti bosan kan tengok status aku jer. kang aku delete baru tahu. aku xperlulah orang yang suke sindir menyindir ni. ko saje nk bergurau ke aku xtahu. tapi ayat ko serius menyakitkan hati. pandai gile ko sindir eh? newsfeed ko x gerak ke? kesian. kawan kawan ko xmen fb ke? ke aku je kawan ko yang men fb?  jadi news aku yang banyak naik? annoying gila.  aku xkisah langsung kalau nak delete ko. baru ko puas kan? xjumpa status aku?
bodow lah. aku bukan update status gedik mengada pon. aku update status yang orang nak tahu ape aku fikir pasal die. itu pon jadi hal. nak sindir aku bagai. serius benci orang macam tuh.  ok fine. aku deactiveate fb aku.

bye. :(

nescafe ais.

hebat x?
si kakak yg umonye 19taon tahon 2010.. nak wat nescafe ais.
but then x reti. so, mintak tlg adik die yg umonye 10taon 2010.
sgt terox kan kakak srg ni?
tp, hasilnye sangat bes. nyum3. :))
*bakal suami saya. nescafe ais saya bes taw*  :))

SPICE-UP UR BLOG : buat sticky post

salam.
hari ni nak share, macam mana nak buat sticky post.  sticky post tuh macam, post yang melekit. huh?
ok, sebenarnya. sticky post tuh macam post pemberitahuan (contohnya la) bagi sesuatu tempoh masa. kalau korang post benda lain, post pemberitahuan korang tuh akan still kat paling atas. so, orang masuk, tuh post first yang orang akan baca. 
sesuai la bagi sape sape yang buat kontest itu. :)
cara cara nya :


 tekan post option (yang bulat merah)
 pilih 'scheduled at'
 pilih tarikh dan pukul berapa korang nak sampai bila post tuh jadi post utama. :)
 dah siap!

k bye. :)