Skip to main content

semangat yg hlg, bru dtg. tp~~

aku dok umah,
apa pon xbaca. aih.

bukan ke kena konsisten ke nak jd doc.
mane boley lupa2?

lisa MUST STADY~~ 
terasa nak baca H n L.
sbb kazen aku ade luekemia.
nex sem bru blaja sel darah putih.
so, kena mantapkan dulu sel darah merah.

G6PD deficiency?
anyone can explain?
aku da lupe.~~ T__T

tp, the sims 4 bru beli. nk men ke nak stadi? huhu

Comments

hacker cs said…
stadi stadi stadi...!!!
G6PD is needed in HMS pathway and generate NADPH, NADPH is very important for detoxification of dangerous peroxide likes H202 in RBC...selalunya almost congenital...
Nik Lisa said…
h2o2 nk tuka jd h20 perlukan nadph.
nadph uh memrlukan gdpd.

kalo xda g6pd? makanya..
h202 xtuka jd h2o.
h202 bnyk dalam darah.

n srg2 rbc? cam uh?
hacker cs said…
meaning?? org yang ada g6pd deficiency ada life yang short???
Nik Lisa said…
aku asa x.
die just bg simptom2 yg ko bace ritu je...
ooo yeaker...

tapi kalo xclap aku..aku ada tbaca ada yang mati sbab g6pd deficiency nih...
Nik Lisa said…
ye ke?
mest ade cara nk treatkan.

aku ase bnyk je cara nk tuka h202 uh~

Popular posts from this blog

:(

salam. kalo xsuka jangan lah layan. maaf la kan. aku penuhkan newsfeed korang.  mesti bosan kan tengok status aku jer. kang aku delete baru tahu. aku xperlulah orang yang suke sindir menyindir ni. ko saje nk bergurau ke aku xtahu. tapi ayat ko serius menyakitkan hati. pandai gile ko sindir eh? newsfeed ko x gerak ke? kesian. kawan kawan ko xmen fb ke? ke aku je kawan ko yang men fb?  jadi news aku yang banyak naik? annoying gila.  aku xkisah langsung kalau nak delete ko. baru ko puas kan? xjumpa status aku? bodow lah. aku bukan update status gedik mengada pon. aku update status yang orang nak tahu ape aku fikir pasal die. itu pon jadi hal. nak sindir aku bagai. serius benci orang macam tuh.  ok fine. aku deactiveate fb aku. bye. :(

nescafe ais.

hebat x? si kakak yg umonye 19taon tahon 2010.. nak wat nescafe ais. but then x reti. so, mintak tlg adik die yg umonye 10taon 2010. sgt terox kan kakak srg ni? tp, hasilnye sangat bes. nyum3. :)) * bakal suami saya. nescafe ais saya bes taw *  :))

Minyak ikan yang sangatlah bagus untuk kesihatan

Penah dengar tak minyak ikan, fish oil, ect ect? Ape yang bagus sangat minyak ikan atay fish oil ni? Actually dalam minyak ikan ni ada omega-3.. Korang tau tak omega 3 ni banyaaaak sangat khasiat dia.. tapi yang sedihnya badan kita ni tak hasilkan omega 3 ni sendiri.. so penting actually untuk korang amik supplement omega 3 in ur daily diet. Disebabkan banyaknya khasiat omega 3 ni. Daily requirement is about 1000-2000mg per day So sehari boleh la nak consume 1 atau 2 tablet omegaguard 1 capsule omega guard ada 999mg (campuran DHA and EPA) Antara khasiat omega 3 ni ✅ kesihatan jantung - kurangkan radang so xde la senang dapat heart attack - kurangkan cholesterol and tekanan darah yg jugak akan kurangkan risiko dapat jantung block ✅ kesihatan otak - otak kita banyak made of fat. So bila kita makan omega guard ni yg good fat ni dia akan meningkat congnitivity otak kita. 😊 ✅ kesihatan sendi - maintain bone density - joint mobility - kurang rasa sakit sendi bila nak