Skip to main content

simple choc cupcake

semalam wat cupcake.
resipi amik kat dalam tenet je pon.
takot gile kalo xsedap.

tapi nasib baik rasa dia okay je

so, ni recipe dia. untuk 12 biji cupcakes.
but it depends actually atas size cup yang korang guna.

for the cake

  1. 150g butter.
  2. 150g castor sugar.
  3. 175 raising flour.
  4. 3 eggs.
  5. 2tbs cocoa powder
  6. 1tsp vanilla extract
cara cara :
masok kan sume dalam mixer.
the mix smpi creamy n fluffy. (sebati)
then just divide2 je between 12 cups uh.
then, msok kn dalam oven. 20 minutes.
agak2 da naik elok, kuar kan.
then sejukkan.

for the icing
  1. butter 150g 
  2. icing sugar, 250g.
cara cara :
mix them up! then bagikan  la. 
depends on berapa kaler korang nak. 
yang agak agak nak hias banyak uh.. 
better naikkan sikit timbangan die.
then yg da bagi uh... juz tmbah pewarna je la.

letak icing atas cupcakes yang da sejuk tadi.
ratakan. hias.

done! :D

Comments

redbirdfe said…
mana gmbr? lagi best kalau ada gmbr! huhu
lisa,
kau buat yang besar or kecik2 besar kuih raya je?
and..
sedap ke kalau guna butter untuk icing tu?
cuba try guna krim well..
kalau susah cari,
p supermarket,
cari vegetable shortening.
C=
lisa_ne said…
pqa : gamba? nnt akn cube diusahakan nnt. hp nye usb xbawak balik umah la. :((

pqa lg srg :
yg besar nye. tp ngat t nk wat yg kecik2 lak~~
n.
cam lg sedap je.
krim well jd mcm icing kedai la...
kalo gune buttercup xda la muak sgt. hohoh.
jangan la metak banyak2 sangat. cukup2 nak tutup cupcake and lukis2 dah la
n i k l i s a said…
okie~ thanx for da advices. :D
wany said…
woah.nk blaja gak ni.hee.cm best.aku pon suke yg cmni.yg lauk pauk uh kureng~ hahaha
n i k l i s a said…
adik wany : moh2 blaja. :D

Popular posts from this blog

:(

salam.
kalo xsuka jangan lah layan. maaf la kan. aku penuhkan newsfeed korang.  mesti bosan kan tengok status aku jer. kang aku delete baru tahu. aku xperlulah orang yang suke sindir menyindir ni. ko saje nk bergurau ke aku xtahu. tapi ayat ko serius menyakitkan hati. pandai gile ko sindir eh? newsfeed ko x gerak ke? kesian. kawan kawan ko xmen fb ke? ke aku je kawan ko yang men fb?  jadi news aku yang banyak naik? annoying gila.  aku xkisah langsung kalau nak delete ko. baru ko puas kan? xjumpa status aku?
bodow lah. aku bukan update status gedik mengada pon. aku update status yang orang nak tahu ape aku fikir pasal die. itu pon jadi hal. nak sindir aku bagai. serius benci orang macam tuh.  ok fine. aku deactiveate fb aku.

bye. :(

nescafe ais.

hebat x?
si kakak yg umonye 19taon tahon 2010.. nak wat nescafe ais.
but then x reti. so, mintak tlg adik die yg umonye 10taon 2010.
sgt terox kan kakak srg ni?
tp, hasilnye sangat bes. nyum3. :))
*bakal suami saya. nescafe ais saya bes taw*  :))

SPICE-UP UR BLOG : buat sticky post

salam.
hari ni nak share, macam mana nak buat sticky post.  sticky post tuh macam, post yang melekit. huh?
ok, sebenarnya. sticky post tuh macam post pemberitahuan (contohnya la) bagi sesuatu tempoh masa. kalau korang post benda lain, post pemberitahuan korang tuh akan still kat paling atas. so, orang masuk, tuh post first yang orang akan baca. 
sesuai la bagi sape sape yang buat kontest itu. :)
cara cara nya :


 tekan post option (yang bulat merah)
 pilih 'scheduled at'
 pilih tarikh dan pukul berapa korang nak sampai bila post tuh jadi post utama. :)
 dah siap!

k bye. :)