Skip to main content

simple choc cupcake

semalam wat cupcake.
resipi amik kat dalam tenet je pon.
takot gile kalo xsedap.

tapi nasib baik rasa dia okay je

so, ni recipe dia. untuk 12 biji cupcakes.
but it depends actually atas size cup yang korang guna.

for the cake

  1. 150g butter.
  2. 150g castor sugar.
  3. 175 raising flour.
  4. 3 eggs.
  5. 2tbs cocoa powder
  6. 1tsp vanilla extract
cara cara :
masok kan sume dalam mixer.
the mix smpi creamy n fluffy. (sebati)
then just divide2 je between 12 cups uh.
then, msok kn dalam oven. 20 minutes.
agak2 da naik elok, kuar kan.
then sejukkan.

for the icing
  1. butter 150g 
  2. icing sugar, 250g.
cara cara :
mix them up! then bagikan  la. 
depends on berapa kaler korang nak. 
yang agak agak nak hias banyak uh.. 
better naikkan sikit timbangan die.
then yg da bagi uh... juz tmbah pewarna je la.

letak icing atas cupcakes yang da sejuk tadi.
ratakan. hias.

done! :D

Comments

redbirdfe said…
mana gmbr? lagi best kalau ada gmbr! huhu
lisa,
kau buat yang besar or kecik2 besar kuih raya je?
and..
sedap ke kalau guna butter untuk icing tu?
cuba try guna krim well..
kalau susah cari,
p supermarket,
cari vegetable shortening.
C=
lisa_ne said…
pqa : gamba? nnt akn cube diusahakan nnt. hp nye usb xbawak balik umah la. :((

pqa lg srg :
yg besar nye. tp ngat t nk wat yg kecik2 lak~~
n.
cam lg sedap je.
krim well jd mcm icing kedai la...
kalo gune buttercup xda la muak sgt. hohoh.
jangan la metak banyak2 sangat. cukup2 nak tutup cupcake and lukis2 dah la
n i k l i s a said…
okie~ thanx for da advices. :D
wany said…
woah.nk blaja gak ni.hee.cm best.aku pon suke yg cmni.yg lauk pauk uh kureng~ hahaha
n i k l i s a said…
adik wany : moh2 blaja. :D

Popular posts from this blog

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41

*i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee**

Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja. 
Ni my checklist. Boleh amik as a guide. 
1) Bukak akaun kwsp
2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u!
3) Medical checkup
4) Passport pic
5) Labcoat
6) Cop - benda paling penting!


7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr
8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result
Things~~ add up
if u r going to paeds first then
- kalkulator kecik,
- buku drug doses (frankshan)
- …

surgery posting

hye.
lama benar x menulis dengan jaya nya.
banyak beza dulu dengan sekarang. tengok cara penulisan pun dah tahu. cara penulisan dulu cam gedik budak budak nak penampar pon ada. adei.
tapi sekarang aku rasa cara penulisan aku lebih matured dan santai gitu. aku rasa la. orang lain rasa mane den nak tahu. hiks.
sekarang aku tengah ongoing neurosurgical posting. menarik posting ni. jap g aku cerita. sekarang nak cerita pasal UiTM hiks.
faculty of medicine (FOM) UiTM ni memang pemurah kalau nak tahu. surgery posting kitorang ada 4 sub-specialities which are
1) hepatobiliary 
belajar lah sampai muntah pasal liver (hati), gall bladder (hempedu) dan pancreas kat sini. tiap tiap hari kalo di ikutkan akan jumpe patient kuning (jaundice) tapi sebab wad hepato, student xleh masuk sesuka hati, makanya limited sikit pendedahan kitorang. ye la, we doctors to be, learn thru patient. sama macam engineer to be, mesti they olls pon kena kaji mesin sedia ada if nak paham how it works, right?  sedih ye di…

Pro exam MBBS

Q : How was it?  A : It was very intense. I never felt that high intensity of fear. glad I made it. :)
Ni cerita PRO exam saya. 7th Batch MBBS UiTM :)

---------------------------------


Masa final sem year 5 kitorang ada EOS 2. Masa ni kita kena cover 3 postings' exam written and clinical exam for medicine (my last posting). Tak mahu la cerita sal EOS exam. Such a bad memories to me. HEHE. Ok, lepas exam ni, kite diberi masa 2 minggu untuk study week. And after that, teros PRO! 


Memang xde masa langsung nak relax. Lepas EOS ja, masuk gear 5, kena ready for pro exam! Tapi, aku sempat balik kampung konon konon nak tenangkan fikiran. HEHE. Tapi lepas balik dari kampung, teros menggelabah ayam banyak sangat nak kena revise balik. T_T
Now, jadual exam.
31.3.2014 - 13.4.2014 : STUDY WEEK 14.4.2014 : MEQ 1 & 2 15.4.2014 : MCQ 1 & 2 16.4.2014 : MME 17.4.2014 : Clinical Day 1 18-20.4.2014 : CUTI 21.4.2014-24.4.2014 : Clincal Day 2, 3, 4, 5 25.4.2014 : ANNOUNCEMENT OF RESULT
------------…