Pages

Wednesday, August 17, 2011

work hard.

hari ni nuzul al-quran.. 

ape yang aku cedok dari wiki malaysia.

Peristiwa Nuzul Al-Quran merupakan peristiwa turunnya ayat al-Qur'an yang pertama kepada Nabi Muhammad s.a.w. hingga seterusnya berperingkat-peringkat menjadi lengkap sebagaimana kitab al-Quran yang ada pada hari ini. Peristiwa Nuzul Al-Quran berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadan, tahun ke-41 daripada keputeraan Nabi Muhammad s.a.w. ketika baginda sedang beribadat di Gua Hira, bersamaan dengan tanggal 6 Ogos 610M. Perkataan "Nuzul" bererti turun atau berpindah dari atas ke bawah. Bila disebut bahawa Al-Quran adalah mukjizat terbesar Nabi SAW maka ianya memberi makna terlalu besar kepada umat Islam terutamanya yang serius memikirkan rahsia al-Quran.
Ayat al-Quran yang mula-mula diturunkan Allah kepada Nabi Muhammad s.a.w. melalui perantaraan Malaikat Jibril ialah lima ayat pertama daripada Surah Al-Alaq.

sort of hari nak ingat pasal sejarah quran diturunkan la.. :)

-------------------------------------------------


and hari ni jugak aku akan pergi home visit.


kat rumah our choosen patient.

Hari tuh, kitorang kena cari patient kat hospital selayang. mula mula jumpa uncle ni, xboleh cakap.. mata da x nampak, kaki pon dah gangrene.. sah suffer diabetes mellitus a.k.a kencing manis ni. uncle tuh baring je. auntie yang cakap kan. then, kitorang macam susah nak cakap sikit dengan dorang. i mean, susah nak paham. so, kitorang decide xnak menyusahkan diri. maka reject the case. 

then jalan lagi, jumpa patient dengue haemorrhagic fever , a very urban case lah kan, happy gila dah ni. dah siap mintak permission nak pergi rumah and akak tuh dah say yes, u can. sekali dah ada group lain cop. huwaaa. menangis x berlagu.

kat sebelah tuh, ada patient suspek leptospirosis a.k.a air kencing tikus(ye ke??). actually die tulis TRO leptospirosis, aku rasa TRO tuh to rule out. sebab dah buat buat test nak rule out dengues. so now, nak rule out lepto pulak. kenapa syak lepto? sebabnya, patient ada pergi mandi dekat ulu yam.. water borne disease yang famous sekarang kat malaysia kan leptospirosis. progression sekarang? aku xtahu la. sebab x pergi selayang dah. huuu. dah borak borak bagai. sekali call doctor tanya boleh ke x amik lepto as our case, doctor reject sebab leptospirosis seem to be rural nye case. 

okay, dah penat mencari. at last, kitorang naik gynecology (ward sakit puan) nye ward. and terjumpa pulak dengan akak ni. dia ada ovarian cyst. besarrrr! 12cm macam tuh cyst dia. esoknya dia nak operate, untuk buang cyst. tanya tanya, alhamdulillah boleh pergi rumah dia. 

so, today kitorang nak pergi rumah dia, nak buat home visit. WAJIB BUAT sebab ada dalam requirement. akak tuh dah selamat operate dah.. alhamdulillah..

CHAIYOK LISA! 

doakan saya ye. :)

2 comments:

Lea IsNaw! said...

medic student ke?

WZulhilmi said...

Gud luck!!^^

Takut tgk penyakit2 yg ko senaraikan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...