Skip to main content

work hard.

hari ni nuzul al-quran.. 

ape yang aku cedok dari wiki malaysia.

Peristiwa Nuzul Al-Quran merupakan peristiwa turunnya ayat al-Qur'an yang pertama kepada Nabi Muhammad s.a.w. hingga seterusnya berperingkat-peringkat menjadi lengkap sebagaimana kitab al-Quran yang ada pada hari ini. Peristiwa Nuzul Al-Quran berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadan, tahun ke-41 daripada keputeraan Nabi Muhammad s.a.w. ketika baginda sedang beribadat di Gua Hira, bersamaan dengan tanggal 6 Ogos 610M. Perkataan "Nuzul" bererti turun atau berpindah dari atas ke bawah. Bila disebut bahawa Al-Quran adalah mukjizat terbesar Nabi SAW maka ianya memberi makna terlalu besar kepada umat Islam terutamanya yang serius memikirkan rahsia al-Quran.
Ayat al-Quran yang mula-mula diturunkan Allah kepada Nabi Muhammad s.a.w. melalui perantaraan Malaikat Jibril ialah lima ayat pertama daripada Surah Al-Alaq.

sort of hari nak ingat pasal sejarah quran diturunkan la.. :)

-------------------------------------------------


and hari ni jugak aku akan pergi home visit.


kat rumah our choosen patient.

Hari tuh, kitorang kena cari patient kat hospital selayang. mula mula jumpa uncle ni, xboleh cakap.. mata da x nampak, kaki pon dah gangrene.. sah suffer diabetes mellitus a.k.a kencing manis ni. uncle tuh baring je. auntie yang cakap kan. then, kitorang macam susah nak cakap sikit dengan dorang. i mean, susah nak paham. so, kitorang decide xnak menyusahkan diri. maka reject the case. 

then jalan lagi, jumpa patient dengue haemorrhagic fever , a very urban case lah kan, happy gila dah ni. dah siap mintak permission nak pergi rumah and akak tuh dah say yes, u can. sekali dah ada group lain cop. huwaaa. menangis x berlagu.

kat sebelah tuh, ada patient suspek leptospirosis a.k.a air kencing tikus(ye ke??). actually die tulis TRO leptospirosis, aku rasa TRO tuh to rule out. sebab dah buat buat test nak rule out dengues. so now, nak rule out lepto pulak. kenapa syak lepto? sebabnya, patient ada pergi mandi dekat ulu yam.. water borne disease yang famous sekarang kat malaysia kan leptospirosis. progression sekarang? aku xtahu la. sebab x pergi selayang dah. huuu. dah borak borak bagai. sekali call doctor tanya boleh ke x amik lepto as our case, doctor reject sebab leptospirosis seem to be rural nye case. 

okay, dah penat mencari. at last, kitorang naik gynecology (ward sakit puan) nye ward. and terjumpa pulak dengan akak ni. dia ada ovarian cyst. besarrrr! 12cm macam tuh cyst dia. esoknya dia nak operate, untuk buang cyst. tanya tanya, alhamdulillah boleh pergi rumah dia. 

so, today kitorang nak pergi rumah dia, nak buat home visit. WAJIB BUAT sebab ada dalam requirement. akak tuh dah selamat operate dah.. alhamdulillah..

CHAIYOK LISA! 

doakan saya ye. :)

Comments

WZulhilmi said…
Gud luck!!^^

Takut tgk penyakit2 yg ko senaraikan.

Popular posts from this blog

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41

*i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee**

Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja. 
Ni my checklist. Boleh amik as a guide. 
1) Bukak akaun kwsp
2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u!
3) Medical checkup
4) Passport pic
5) Labcoat
6) Cop - benda paling penting!


7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr
8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result
Things~~ add up
if u r going to paeds first then
- kalkulator kecik,
- buku drug doses (frankshan)
- …

surgery posting

hye.
lama benar x menulis dengan jaya nya.
banyak beza dulu dengan sekarang. tengok cara penulisan pun dah tahu. cara penulisan dulu cam gedik budak budak nak penampar pon ada. adei.
tapi sekarang aku rasa cara penulisan aku lebih matured dan santai gitu. aku rasa la. orang lain rasa mane den nak tahu. hiks.
sekarang aku tengah ongoing neurosurgical posting. menarik posting ni. jap g aku cerita. sekarang nak cerita pasal UiTM hiks.
faculty of medicine (FOM) UiTM ni memang pemurah kalau nak tahu. surgery posting kitorang ada 4 sub-specialities which are
1) hepatobiliary 
belajar lah sampai muntah pasal liver (hati), gall bladder (hempedu) dan pancreas kat sini. tiap tiap hari kalo di ikutkan akan jumpe patient kuning (jaundice) tapi sebab wad hepato, student xleh masuk sesuka hati, makanya limited sikit pendedahan kitorang. ye la, we doctors to be, learn thru patient. sama macam engineer to be, mesti they olls pon kena kaji mesin sedia ada if nak paham how it works, right?  sedih ye di…

officially married

alhamdulillah.

im officially married to the man that i ll love forever insyaallah.
to my best friend of 5 years.

introducing to u all officially.



mohammad nizam mohd yusop
love of my life, thief of my heart.
hee. :)
we r married on 22nd of september
insyaALLAH forever.
being a married couple means lots of responsibilities
if before u can just went out n have fun then go back to ur own life
now u cant do it anymore
u can la but u ald have someone u must think after too beside urself.

anyhow, i appreciate that.
i love my married life.
Post lama baru nk up. Lolz.....