Skip to main content

sila bersyukor sikit ye

salam.

SYUKUR

short word but it means a lot.

in term of keadaan kolej aku sekarang.
aku rasa sangat bersyukur sebab aku diberikan tempat untuk tinggal.
seriously, nasib aku sangat baik.
aku budak UiTM (but im not refering to UiTM only, others Uni too okay.).
tapi aku TIDAK pernah ada masalah pasal kolej.
aku xpernah susah susah nak pergi pejabat kerap kali untuk urus pasal kolej.
XPERNAHHH!
hanya make sure kena daftar online, and the rest is easy.

in short, aku AKAN WAJIB dapat kolej.

mungkin kerana aku berstatus, 'budak medic'.
heehee

sampai lah ke tahun ke tiga ni..
kitorang semua pindah ke sungai buloh.
once again, kitorang diberikan rumah yang for me sangat cozy, and best sangat.

tapi aku xpaham bila sampai time kena bayar barang elektrik semua orang x senang duduk.
semua orang complain..
(semua orang hanya hiperbola. hee :P)
which honestly, aku rasa cam nak ***&* sorang2 yang kije die complain ni.

xramai, but yang xramai ni lah yang terserlah. -.-"

u kena paham, orang dah kasi u macam macam benda.
xboleh ke kita tolong sedikit... 
lagipon kita kan ada JPA, MARA ect ect. 
and those yang xapply scholar tuh memang anak orang kaya lah.

just bayar rm10 untuk laptop+charger for one sem. 
susah sangat ke?
dengan laptop yang aku rasa cam everyday on berjam jam.
its so worth it la..

even kat shah alam dulu pon macam ni.
why bila datang sungai buloh, perangai macam ni lagi...
tukar campus pon u still under UITM.
and semua UITM pon kena bayar...
soooo? ape yang cuba untuk ditegakkan di sini??

realiti hidup la beb..come on laa
jangan nak budak budak sangat la...

i quoted from my lecturer, dr norizal.
he said, yuran/bil elektrik = rm30(example only) xbol but hp >rm200.. boleh pulak??
paham x dia nak sindir kita tuhh?
hp beratus2 bolehh, bil letrik murah tuh berkiraaa.. ke?

do ur tanggungjawab la. 
berkat ke hidup guna perkhidmatan without paying.
kalau ye, teroskan.
kalau x, fikir fikir kan lah.  :)

k bye.

ps : mr pres mentioned something about bersyukor too. but bersyukur in negative way. i'll tell u later okay? 

Comments

nuraru said…
betol2. yg siket ni la yg terserlah.
rm10 utk satu brg tu dah kira murah ape.. heran sgt la bdk2 ni..n then perangai sorg2 masuk clinical ni cam makin pelik. post2 pelik. sometimes rase cam malu smp lecturer tgur camtu. post kutuk2 org la. pro la siket
LeeyanaTheKim said…
Lol. So true. Memg annoying lah org yg keje nye sket2 nk merungut ni. Xnk bersyukur lgsung.
tahu xpe!! giler ah yuran elektrik yang ciput tu pon nak bkire!

Kat u lain lagi la sampai rm50 pon ada.. amik ko!
Lisa N.Yusof said…
@nuraru

kan, immatured people. wat malu je
Lisa N.Yusof said…
@LeeyanaTheKim

yeahh. bosan dgn orang macam ni..
belaja terima boleh x?
Lisa N.Yusof said…
@:-: Nizam27391 :-:

manusia xreti bersyukor, macam ni la jadinye..

Popular posts from this blog

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41

*i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee**

Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja. 
Ni my checklist. Boleh amik as a guide. 
1) Bukak akaun kwsp
2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u!
3) Medical checkup
4) Passport pic
5) Labcoat
6) Cop - benda paling penting!


7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr
8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result
Things~~ add up
if u r going to paeds first then
- kalkulator kecik,
- buku drug doses (frankshan)
- …

surgery posting

hye.
lama benar x menulis dengan jaya nya.
banyak beza dulu dengan sekarang. tengok cara penulisan pun dah tahu. cara penulisan dulu cam gedik budak budak nak penampar pon ada. adei.
tapi sekarang aku rasa cara penulisan aku lebih matured dan santai gitu. aku rasa la. orang lain rasa mane den nak tahu. hiks.
sekarang aku tengah ongoing neurosurgical posting. menarik posting ni. jap g aku cerita. sekarang nak cerita pasal UiTM hiks.
faculty of medicine (FOM) UiTM ni memang pemurah kalau nak tahu. surgery posting kitorang ada 4 sub-specialities which are
1) hepatobiliary 
belajar lah sampai muntah pasal liver (hati), gall bladder (hempedu) dan pancreas kat sini. tiap tiap hari kalo di ikutkan akan jumpe patient kuning (jaundice) tapi sebab wad hepato, student xleh masuk sesuka hati, makanya limited sikit pendedahan kitorang. ye la, we doctors to be, learn thru patient. sama macam engineer to be, mesti they olls pon kena kaji mesin sedia ada if nak paham how it works, right?  sedih ye di…

Pro exam MBBS

Q : How was it?  A : It was very intense. I never felt that high intensity of fear. glad I made it. :)
Ni cerita PRO exam saya. 7th Batch MBBS UiTM :)

---------------------------------


Masa final sem year 5 kitorang ada EOS 2. Masa ni kita kena cover 3 postings' exam written and clinical exam for medicine (my last posting). Tak mahu la cerita sal EOS exam. Such a bad memories to me. HEHE. Ok, lepas exam ni, kite diberi masa 2 minggu untuk study week. And after that, teros PRO! 


Memang xde masa langsung nak relax. Lepas EOS ja, masuk gear 5, kena ready for pro exam! Tapi, aku sempat balik kampung konon konon nak tenangkan fikiran. HEHE. Tapi lepas balik dari kampung, teros menggelabah ayam banyak sangat nak kena revise balik. T_T
Now, jadual exam.
31.3.2014 - 13.4.2014 : STUDY WEEK 14.4.2014 : MEQ 1 & 2 15.4.2014 : MCQ 1 & 2 16.4.2014 : MME 17.4.2014 : Clinical Day 1 18-20.4.2014 : CUTI 21.4.2014-24.4.2014 : Clincal Day 2, 3, 4, 5 25.4.2014 : ANNOUNCEMENT OF RESULT
------------…