Skip to main content

masak masak.

Yesterday night, kitorang satu rumah decide to cook for bukak puasa.
so, after some serious discussion.
we came out with ideas of cooking ayam masak lemak cili api with fried chicken and also some fried mix veggie.

so, the 'grocery shopping team' went out to the nearest store which is 'THE STORE' and bought the listed groceries. 
all the ingredients are ready, so its now cooking time! yay!

after some hard works by my other housemate, and assist by me, who is noob in cooking. keh keh.
i pegang jawatan tukang potong potong and tukang kacau je. :P
lastly, we succeed! :)

nak tengok gamba x? huahua.
ni gamba lepas makan, sebelum makan lupa nak amik gamba. 
muahaha.


nasik putih. dah macam kat majlis kawen banyak nye.
termasak banyak. first time, xreti bajet lagi haa.


ayam masak lemak cili api! sedaaap gilaaa... nyumm~


budu from kelate. :))


ayam gorenggg.  

mix veggie yang dah tinggal sikit.


cocktail~ yeaaahhaa sedap gila...tgh2 tekak kering, minum cocktail mmg perghh lazat sedap gila laa

alhamdulillah Allah bagi rezeki kitorang masak ramai2. 
lain kali kite buat lagi ye... :))

bye

Comments

nuraru said…
wowww...x hntr ke jiran ke huhu
terliur tgk msk lomak cli api tuh.
atiqah said said…
waaahhh.. korg de dapur ke?? xde pown nk bg jran tetangga.. haha
Lisa N.Yusof said…
@nuraru

xterpikir lak nak anta kat jiran~ ok gak idea uh, orait2~ lain kali plak.~
Lisa N.Yusof said…
@Sarah Mohd Saleh

sedap awak housemate kite masak ni~
Lisa N.Yusof said…
@atiqah said

pakai multicooker je.. itu lah pasal, lupe plak.. huahuau
Far8 budak baik said…
betol ke korang masak sama2..
k sorang je yg masak
yg lain tgk je..
hahahahaha
sedap sedap..nk jugakk
hahaha
Lea IsNaw! said…
makan budu dan ayam goreng pun dh cukup sedap :)
dhiera said…
seronok ye dapat masak ramai-ramai.
rindu ye suasana uni~

Popular posts from this blog

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41

*i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee**

Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja. 
Ni my checklist. Boleh amik as a guide. 
1) Bukak akaun kwsp
2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u!
3) Medical checkup
4) Passport pic
5) Labcoat
6) Cop - benda paling penting!


7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr
8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result
Things~~ add up
if u r going to paeds first then
- kalkulator kecik,
- buku drug doses (frankshan)
- …

surgery posting

hye.
lama benar x menulis dengan jaya nya.
banyak beza dulu dengan sekarang. tengok cara penulisan pun dah tahu. cara penulisan dulu cam gedik budak budak nak penampar pon ada. adei.
tapi sekarang aku rasa cara penulisan aku lebih matured dan santai gitu. aku rasa la. orang lain rasa mane den nak tahu. hiks.
sekarang aku tengah ongoing neurosurgical posting. menarik posting ni. jap g aku cerita. sekarang nak cerita pasal UiTM hiks.
faculty of medicine (FOM) UiTM ni memang pemurah kalau nak tahu. surgery posting kitorang ada 4 sub-specialities which are
1) hepatobiliary 
belajar lah sampai muntah pasal liver (hati), gall bladder (hempedu) dan pancreas kat sini. tiap tiap hari kalo di ikutkan akan jumpe patient kuning (jaundice) tapi sebab wad hepato, student xleh masuk sesuka hati, makanya limited sikit pendedahan kitorang. ye la, we doctors to be, learn thru patient. sama macam engineer to be, mesti they olls pon kena kaji mesin sedia ada if nak paham how it works, right?  sedih ye di…

Pro exam MBBS

Q : How was it?  A : It was very intense. I never felt that high intensity of fear. glad I made it. :)
Ni cerita PRO exam saya. 7th Batch MBBS UiTM :)

---------------------------------


Masa final sem year 5 kitorang ada EOS 2. Masa ni kita kena cover 3 postings' exam written and clinical exam for medicine (my last posting). Tak mahu la cerita sal EOS exam. Such a bad memories to me. HEHE. Ok, lepas exam ni, kite diberi masa 2 minggu untuk study week. And after that, teros PRO! 


Memang xde masa langsung nak relax. Lepas EOS ja, masuk gear 5, kena ready for pro exam! Tapi, aku sempat balik kampung konon konon nak tenangkan fikiran. HEHE. Tapi lepas balik dari kampung, teros menggelabah ayam banyak sangat nak kena revise balik. T_T
Now, jadual exam.
31.3.2014 - 13.4.2014 : STUDY WEEK 14.4.2014 : MEQ 1 & 2 15.4.2014 : MCQ 1 & 2 16.4.2014 : MME 17.4.2014 : Clinical Day 1 18-20.4.2014 : CUTI 21.4.2014-24.4.2014 : Clincal Day 2, 3, 4, 5 25.4.2014 : ANNOUNCEMENT OF RESULT
------------…