Pages

Monday, August 29, 2011

remaja terlanjur? adakah yang sudi bantu?

one day before raya (KOT???) 
aku xnak wish lagi happy raya ke ape.. haha.

aku nak cerita pasal last week nye aktiviti..
sumpah best pergi jalan jalan melawat pusat pusat.
yang pasti bukan pusat manusia. huahua.

selasa lepas, 23 august 2011..
aku pergi pusat remaja (adolescence centre).
nama dia rhaudatus sakinah. 
actually, tempat ni adalah tempat bimbingan bagi remaja yang bermasalah.
dia tempatkan remaja umor 13 tahun until 25 taun (if i'm not mistaken) je kat sini. and perempuan sahaja.
supaya bimbingan tuh di centrekan untuk golongan adolescent and perempuan sahaja.

ibu yus is the one yang in charge rhaudatus sakinah cawangan selangor lah.
she's so nice. very helpful and willing to share her experience.

antara yang masuk sini sebab lari dari rumah la, masuk group entah hape hape la...
tapi kes kes yang banyak masuk sini adalah pasal remaja terlanjur lah.
remaja hamil ramaaai masuk.

memang before this aku sendiri lah ye, banyak sangat dengar pasal remaja terlanjur.
but then, i've never ever met them in the real world.
i meaaan jumpa gadis umor belasan tahun yang terlanjur, and i actually know mereka ni terlanjur and borak pasal benda tuh... XPERNAH lagi lah.

jujur aku cakap, stigma tuh ada. 
aku fikir mereka ni mesti remaja yang problem gileee.  jenis degil, sosial bla bla bla.
ye laah, umor 16 tahun, 18 tahun dah buat tuuuut, beranak bagai.. dah terlanjuurr..

then bila aku g situ, wat sharing sikit dengan dorang...
aku jadi malu dengan diri sendiri.

dorang lagi baguusss, lagi baikk dari aku ni haaa.
at least, kapel kapel dorang da xpk daah.
memang life dorang 13 bulan tuh penuh dengan pengisiaaan, baca qur'an sume.. 
aurat pon jaga.. pakai handsock, stokin bagai... 
aku ni?? haraaaam, x istiqamahh bila beribadah.
memang maluu..

dorang ni antara mereka yang beruntung bagi aku.. di usia muda lagii dorang dah dapat belajar agama. dah bertaubaaat. they know islam well. :) bagi aku lah, dorang ni diberi dugaaan yang sangaaaat besar sebelum dorang dapat melakukan perubaahaan yang besaaar.  ini yang dipanggil hikmah disebalik dugaaan. 

dorang pon baaaaik sangat. harapan akak, akak harap adik adik semua betol betol ambik ape yang adik semua dapat kat rhaudatus sakinah ni.. adik ambil, implement dari hidup seharian, tengok nanti adik pulak yang berda'wah kat orang semua. mana kita tahu bukan hidup kita ni? 

and, bila adik dah keluar dari rhaudatus sakinah tuh, adik kena kuat, cekalkan hati. sebab kat luar memang banyak  orang yang akan try nak jatuhkan adik balik. manusia ni x baik ye adik. kena pandai bawak diri. :) tambah tambah kawan kawan lama. cuba lah jauhkan diri dari mereka yang xbaik sangat ni..

aku pon dah jadi celik ni haaa. dulu aku pikir, "ala, wat sekolah hamil lagi ramailah yang suka suka nak hamiiil. boleh masuk sekolah hamil, ade orang jaga lagi".. bila fikir balik.. lagi kita buang mereka, lagi lah liar dorang ni. ape kata buat tempat bimbingan yang ada peraturan,  BUKAN ONE STOP CENTRE, kau beranak kau blah, NO WAY!  bimbing dorang, kasi agama yang betol, biar dorang nampak, celik sikit.. baru lah berkesan jugak. 

kita yang more fortunate ni, jangan fikir semua orang fortunate cam kita. mak ayah kita semua nye baik, xda masalah, boleh hantar kite g sekolah baik baik, kawan kawan semua pon baik. sebab tuh kita ni baik jugak. 

penah fikir x orang yang less fortunate, mak ayah cerai, mak dia suka bawak jantan balik umah laa, jangan kata x ada ye, sebab benda ni memang ada... didikan agama xda, even xtau zina tuh xbolehh.. mak ayah die miskin, so xleh nak hantar anak sekolah bagus bagus.. kawan pon dengan kawan yang xelok. memang kesian dorang ni. tuh yang senang terpengaruh bagai... then terjerumus.

emm, so, dengan adanya pusat bimbingan macam ni, siap ada peraturan and so on.. memang bagus lah aku rasa. lagipon dia adolescence centred. lagi senang nak jaga.. kalau campur2 peringkat umor, payah la sikit kaaan? 

aku syorkan sangat lah korang pergi tempat tempat macam ni, bagi celik sikit. bagi tahu ape yang berlaku di sekeliling kita ni haa. at the same time, bagi kita muhasabah diri kita jugak. :)

aku bersyukur sangat sangat sebab posting urban ni banyak mencelikkan mata aku.. bersama melawat tengok macam mana orang yang less fortunate ni semua.. get to know them.. how they live bila life mereka dah diduga sebegitu rupa..

next, pusat orang tua and also spastic centre. tapi next post la ye.

1 comment:

Miss Dolce and Gabbana said...

wah..rajinya lisa pergi lawat mereka.Jeles kot sebab lisa kira bertuah dapat meyelami hati mereka.Dari hati ke hati pulak tu.Conclusion yang ziza dpt lepas baca entri lisa ni jangan pernah judge orang melalui kehidupan masa lalu mereka.Teringin kot nak jumpa mereka.Kt srwk ni more to syndrome down people and rumah warga emas sahaja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...