Skip to main content

remaja terlanjur? adakah yang sudi bantu?

one day before raya (KOT???) 
aku xnak wish lagi happy raya ke ape.. haha.

aku nak cerita pasal last week nye aktiviti..
sumpah best pergi jalan jalan melawat pusat pusat.
yang pasti bukan pusat manusia. huahua.

selasa lepas, 23 august 2011..
aku pergi pusat remaja (adolescence centre).
nama dia rhaudatus sakinah. 
actually, tempat ni adalah tempat bimbingan bagi remaja yang bermasalah.
dia tempatkan remaja umor 13 tahun until 25 taun (if i'm not mistaken) je kat sini. and perempuan sahaja.
supaya bimbingan tuh di centrekan untuk golongan adolescent and perempuan sahaja.

ibu yus is the one yang in charge rhaudatus sakinah cawangan selangor lah.
she's so nice. very helpful and willing to share her experience.

antara yang masuk sini sebab lari dari rumah la, masuk group entah hape hape la...
tapi kes kes yang banyak masuk sini adalah pasal remaja terlanjur lah.
remaja hamil ramaaai masuk.

memang before this aku sendiri lah ye, banyak sangat dengar pasal remaja terlanjur.
but then, i've never ever met them in the real world.
i meaaan jumpa gadis umor belasan tahun yang terlanjur, and i actually know mereka ni terlanjur and borak pasal benda tuh... XPERNAH lagi lah.

jujur aku cakap, stigma tuh ada. 
aku fikir mereka ni mesti remaja yang problem gileee.  jenis degil, sosial bla bla bla.
ye laah, umor 16 tahun, 18 tahun dah buat tuuuut, beranak bagai.. dah terlanjuurr..

then bila aku g situ, wat sharing sikit dengan dorang...
aku jadi malu dengan diri sendiri.

dorang lagi baguusss, lagi baikk dari aku ni haaa.
at least, kapel kapel dorang da xpk daah.
memang life dorang 13 bulan tuh penuh dengan pengisiaaan, baca qur'an sume.. 
aurat pon jaga.. pakai handsock, stokin bagai... 
aku ni?? haraaaam, x istiqamahh bila beribadah.
memang maluu..

dorang ni antara mereka yang beruntung bagi aku.. di usia muda lagii dorang dah dapat belajar agama. dah bertaubaaat. they know islam well. :) bagi aku lah, dorang ni diberi dugaaan yang sangaaaat besar sebelum dorang dapat melakukan perubaahaan yang besaaar.  ini yang dipanggil hikmah disebalik dugaaan. 

dorang pon baaaaik sangat. harapan akak, akak harap adik adik semua betol betol ambik ape yang adik semua dapat kat rhaudatus sakinah ni.. adik ambil, implement dari hidup seharian, tengok nanti adik pulak yang berda'wah kat orang semua. mana kita tahu bukan hidup kita ni? 

and, bila adik dah keluar dari rhaudatus sakinah tuh, adik kena kuat, cekalkan hati. sebab kat luar memang banyak  orang yang akan try nak jatuhkan adik balik. manusia ni x baik ye adik. kena pandai bawak diri. :) tambah tambah kawan kawan lama. cuba lah jauhkan diri dari mereka yang xbaik sangat ni..

aku pon dah jadi celik ni haaa. dulu aku pikir, "ala, wat sekolah hamil lagi ramailah yang suka suka nak hamiiil. boleh masuk sekolah hamil, ade orang jaga lagi".. bila fikir balik.. lagi kita buang mereka, lagi lah liar dorang ni. ape kata buat tempat bimbingan yang ada peraturan,  BUKAN ONE STOP CENTRE, kau beranak kau blah, NO WAY!  bimbing dorang, kasi agama yang betol, biar dorang nampak, celik sikit.. baru lah berkesan jugak. 

kita yang more fortunate ni, jangan fikir semua orang fortunate cam kita. mak ayah kita semua nye baik, xda masalah, boleh hantar kite g sekolah baik baik, kawan kawan semua pon baik. sebab tuh kita ni baik jugak. 

penah fikir x orang yang less fortunate, mak ayah cerai, mak dia suka bawak jantan balik umah laa, jangan kata x ada ye, sebab benda ni memang ada... didikan agama xda, even xtau zina tuh xbolehh.. mak ayah die miskin, so xleh nak hantar anak sekolah bagus bagus.. kawan pon dengan kawan yang xelok. memang kesian dorang ni. tuh yang senang terpengaruh bagai... then terjerumus.

emm, so, dengan adanya pusat bimbingan macam ni, siap ada peraturan and so on.. memang bagus lah aku rasa. lagipon dia adolescence centred. lagi senang nak jaga.. kalau campur2 peringkat umor, payah la sikit kaaan? 

aku syorkan sangat lah korang pergi tempat tempat macam ni, bagi celik sikit. bagi tahu ape yang berlaku di sekeliling kita ni haa. at the same time, bagi kita muhasabah diri kita jugak. :)

aku bersyukur sangat sangat sebab posting urban ni banyak mencelikkan mata aku.. bersama melawat tengok macam mana orang yang less fortunate ni semua.. get to know them.. how they live bila life mereka dah diduga sebegitu rupa..

next, pusat orang tua and also spastic centre. tapi next post la ye.

Comments

wah..rajinya lisa pergi lawat mereka.Jeles kot sebab lisa kira bertuah dapat meyelami hati mereka.Dari hati ke hati pulak tu.Conclusion yang ziza dpt lepas baca entri lisa ni jangan pernah judge orang melalui kehidupan masa lalu mereka.Teringin kot nak jumpa mereka.Kt srwk ni more to syndrome down people and rumah warga emas sahaja.

Popular posts from this blog

:(

salam.
kalo xsuka jangan lah layan. maaf la kan. aku penuhkan newsfeed korang.  mesti bosan kan tengok status aku jer. kang aku delete baru tahu. aku xperlulah orang yang suke sindir menyindir ni. ko saje nk bergurau ke aku xtahu. tapi ayat ko serius menyakitkan hati. pandai gile ko sindir eh? newsfeed ko x gerak ke? kesian. kawan kawan ko xmen fb ke? ke aku je kawan ko yang men fb?  jadi news aku yang banyak naik? annoying gila.  aku xkisah langsung kalau nak delete ko. baru ko puas kan? xjumpa status aku?
bodow lah. aku bukan update status gedik mengada pon. aku update status yang orang nak tahu ape aku fikir pasal die. itu pon jadi hal. nak sindir aku bagai. serius benci orang macam tuh.  ok fine. aku deactiveate fb aku.

bye. :(

nescafe ais.

hebat x?
si kakak yg umonye 19taon tahon 2010.. nak wat nescafe ais.
but then x reti. so, mintak tlg adik die yg umonye 10taon 2010.
sgt terox kan kakak srg ni?
tp, hasilnye sangat bes. nyum3. :))
*bakal suami saya. nescafe ais saya bes taw*  :))

SPICE-UP UR BLOG : buat sticky post

salam.
hari ni nak share, macam mana nak buat sticky post.  sticky post tuh macam, post yang melekit. huh?
ok, sebenarnya. sticky post tuh macam post pemberitahuan (contohnya la) bagi sesuatu tempoh masa. kalau korang post benda lain, post pemberitahuan korang tuh akan still kat paling atas. so, orang masuk, tuh post first yang orang akan baca. 
sesuai la bagi sape sape yang buat kontest itu. :)
cara cara nya :


 tekan post option (yang bulat merah)
 pilih 'scheduled at'
 pilih tarikh dan pukul berapa korang nak sampai bila post tuh jadi post utama. :)
 dah siap!

k bye. :)