Skip to main content

kau pergi jua.

assalamualaikum.

this morning, i received a phone call from my mama at 8am.
as always, a morning phone call is not a good sign.
she told me that my dear cousin (i called him ABE) was not in a good condition.
abe was in comatose state, his pulse rate was so high and his BP was very low. 
my other cousin, kak liz. she's a doctor said, 'he's going' when his BP become lower and lower..
and eventually we lost him at around 9am..

when my mama told me, i intended to go to hospital ampang..to see abe of course..
but it was too late.

after that, i travelled to subang jaya via KTM with my other two brother..
straight to their house laaa. our parent fetch us...
unfortunately, we missed solat jenazah.. huu.
but, alhamdulillah, we are able to be there for kebumikan jenazah.. 

since he is in soldier team, he is a soldier's engineer if im not mistaken..
soldier help us in burying the jenazah...
thanx u so much.. :)

owh, abe is diagnosed of having blood cancer, to be specific leukaemia 2 years ago..
he's undergo bone marrow transplant 5 months ago...
but, for the past 5 days, he complain of having fever. which is not a good sign.

when a person has cancer, for sure immune system will be low...
and fever shows infection by bacteria.
bacteria attacks a body with low immune system..
errmm, what do u think will happen?

logically, the bacteria will not be killed.. and will keep attacking systems, and as time goes by, it will attack another system.. 

the day before he passed, like i said before, he was in comatose state..  

for me, abe was a very nice cousin. 
his presence in the family will be missed by all of us.
semoga abe ditempatkan di kalangan mereka yang beramal soleh. amin.

alfatihah. 

my family time raya 2010.


abe is on the left. besides ladies with orange tudung. 

Comments

Etong said…
Alfatihah..semoga rohnya dicucuri rahmat.. :(
alfatihah pada die..ALLAH SWT lebih sygkan die dr kite semua.byk2 kan lahh sedekahkan yassin ;)
Al-fatihah untuk arwah.How i miss my old bestfriend nik.Hampir 8 thn dah pergi pun dia masih segar dalam ingatan.
WZulhilmi said…
Al-fatihah. Sedih bile benda2 ni berlaku dkt sekelling kita kan. =(
Lisa N.Yusof said…
@Etong

yup, very sad. :( btw, thanx u etong
Lisa N.Yusof said…
@Miss Dolce and Gabbana

tq ziza, but what happen to ur bestfriend?
Lisa N.Yusof said…
@WZulhilmi

yeah, very suddden but i expected it la. tq ye.

Popular posts from this blog

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41

*i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee**

Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja. 
Ni my checklist. Boleh amik as a guide. 
1) Bukak akaun kwsp
2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u!
3) Medical checkup
4) Passport pic
5) Labcoat
6) Cop - benda paling penting!


7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr
8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result
Things~~ add up
if u r going to paeds first then
- kalkulator kecik,
- buku drug doses (frankshan)
- …

surgery posting

hye.
lama benar x menulis dengan jaya nya.
banyak beza dulu dengan sekarang. tengok cara penulisan pun dah tahu. cara penulisan dulu cam gedik budak budak nak penampar pon ada. adei.
tapi sekarang aku rasa cara penulisan aku lebih matured dan santai gitu. aku rasa la. orang lain rasa mane den nak tahu. hiks.
sekarang aku tengah ongoing neurosurgical posting. menarik posting ni. jap g aku cerita. sekarang nak cerita pasal UiTM hiks.
faculty of medicine (FOM) UiTM ni memang pemurah kalau nak tahu. surgery posting kitorang ada 4 sub-specialities which are
1) hepatobiliary 
belajar lah sampai muntah pasal liver (hati), gall bladder (hempedu) dan pancreas kat sini. tiap tiap hari kalo di ikutkan akan jumpe patient kuning (jaundice) tapi sebab wad hepato, student xleh masuk sesuka hati, makanya limited sikit pendedahan kitorang. ye la, we doctors to be, learn thru patient. sama macam engineer to be, mesti they olls pon kena kaji mesin sedia ada if nak paham how it works, right?  sedih ye di…

Pro exam MBBS

Q : How was it?  A : It was very intense. I never felt that high intensity of fear. glad I made it. :)
Ni cerita PRO exam saya. 7th Batch MBBS UiTM :)

---------------------------------


Masa final sem year 5 kitorang ada EOS 2. Masa ni kita kena cover 3 postings' exam written and clinical exam for medicine (my last posting). Tak mahu la cerita sal EOS exam. Such a bad memories to me. HEHE. Ok, lepas exam ni, kite diberi masa 2 minggu untuk study week. And after that, teros PRO! 


Memang xde masa langsung nak relax. Lepas EOS ja, masuk gear 5, kena ready for pro exam! Tapi, aku sempat balik kampung konon konon nak tenangkan fikiran. HEHE. Tapi lepas balik dari kampung, teros menggelabah ayam banyak sangat nak kena revise balik. T_T
Now, jadual exam.
31.3.2014 - 13.4.2014 : STUDY WEEK 14.4.2014 : MEQ 1 & 2 15.4.2014 : MCQ 1 & 2 16.4.2014 : MME 17.4.2014 : Clinical Day 1 18-20.4.2014 : CUTI 21.4.2014-24.4.2014 : Clincal Day 2, 3, 4, 5 25.4.2014 : ANNOUNCEMENT OF RESULT
------------…