Skip to main content

second day.

oho.
da 2nd day of medical student.
awl2 pg da ade taklimat.
dgn prof azer, a man from australia.
sleng die mmg peh aaa...
naseb bek leh phm.
n die kelaka gak. hahaha.
afta dat.
ktrg blaja ANATOMY.
pehhh.. dis tyme lecturer imported from india.
mcm2 la... haha
then, just normal talk la...

ptg uh plak,
ade BEL.blaja english..
ngatkn nk lepak2 je...
skali die bg kije suh wat.
aiseh... kejang gak otak jap nk pk jawaban nya.
naseb bek aku bisa jawab jgk.
oho.
kump uh sgt kecik kot.
huhu.
11 org je..
dibwat nye kena speaking...
aii. ancur gak la nnt.
tp, kena berlatih dot..
sbb mostly, kena gune english skang.
emmm. hrp2.. sume akan OK.
insyaAllah. ;]

PS; hari 2nd ley la wat.. try da hari keseratus as mdical stdnt, ade aku nk tulis lg cam ni. hahaha. aku tga rajen, harap maklum

Comments

~claizani~ said…
lisa..pergh..tabik!!
insyallh mu bakal dktor rawat ank aku..
haha..
p/s:tu pn klu ank aku skit..tpi tgk mama dia ar..insyllah..leh jga die ngn baik..
haha..
berangan la sudah ak nih..
haha
shiedahkamil said…
kt cni kitorg kalo speking..
kne ckp sebuter sebuter
sbb org arb xphm..
kalo diorg xphm jgk tepkse gne khidmat body language..haha
Anonymous said…
nnurus said::
gudluck lisa
ko study mane???
N E E q L I S A said…
cla; boley2. nnt kalo sakit insyaAllah aku ley tlg cek kn. haha. lom pape da perase doh. doa kat ku deh!]

shiedah; haha. sie nyo ko sep mu.. xpe2. perjuangan mst ditroskan! ;]

nurus; lisa stadi kat UiTM malaysia. kat shah alam uh.

Popular posts from this blog

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41

*i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee**

Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja. 
Ni my checklist. Boleh amik as a guide. 
1) Bukak akaun kwsp
2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u!
3) Medical checkup
4) Passport pic
5) Labcoat
6) Cop - benda paling penting!


7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr
8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result
Things~~ add up
if u r going to paeds first then
- kalkulator kecik,
- buku drug doses (frankshan)
- …

surgery posting

hye.
lama benar x menulis dengan jaya nya.
banyak beza dulu dengan sekarang. tengok cara penulisan pun dah tahu. cara penulisan dulu cam gedik budak budak nak penampar pon ada. adei.
tapi sekarang aku rasa cara penulisan aku lebih matured dan santai gitu. aku rasa la. orang lain rasa mane den nak tahu. hiks.
sekarang aku tengah ongoing neurosurgical posting. menarik posting ni. jap g aku cerita. sekarang nak cerita pasal UiTM hiks.
faculty of medicine (FOM) UiTM ni memang pemurah kalau nak tahu. surgery posting kitorang ada 4 sub-specialities which are
1) hepatobiliary 
belajar lah sampai muntah pasal liver (hati), gall bladder (hempedu) dan pancreas kat sini. tiap tiap hari kalo di ikutkan akan jumpe patient kuning (jaundice) tapi sebab wad hepato, student xleh masuk sesuka hati, makanya limited sikit pendedahan kitorang. ye la, we doctors to be, learn thru patient. sama macam engineer to be, mesti they olls pon kena kaji mesin sedia ada if nak paham how it works, right?  sedih ye di…

Pro exam MBBS

Q : How was it?  A : It was very intense. I never felt that high intensity of fear. glad I made it. :)
Ni cerita PRO exam saya. 7th Batch MBBS UiTM :)

---------------------------------


Masa final sem year 5 kitorang ada EOS 2. Masa ni kita kena cover 3 postings' exam written and clinical exam for medicine (my last posting). Tak mahu la cerita sal EOS exam. Such a bad memories to me. HEHE. Ok, lepas exam ni, kite diberi masa 2 minggu untuk study week. And after that, teros PRO! 


Memang xde masa langsung nak relax. Lepas EOS ja, masuk gear 5, kena ready for pro exam! Tapi, aku sempat balik kampung konon konon nak tenangkan fikiran. HEHE. Tapi lepas balik dari kampung, teros menggelabah ayam banyak sangat nak kena revise balik. T_T
Now, jadual exam.
31.3.2014 - 13.4.2014 : STUDY WEEK 14.4.2014 : MEQ 1 & 2 15.4.2014 : MCQ 1 & 2 16.4.2014 : MME 17.4.2014 : Clinical Day 1 18-20.4.2014 : CUTI 21.4.2014-24.4.2014 : Clincal Day 2, 3, 4, 5 25.4.2014 : ANNOUNCEMENT OF RESULT
------------…