Skip to main content

hari sindir sedunia ke?

nk cter sal tadi.
siyes rase nyampah. huh.
nk msok je PKNS, smgt da jitu gile nk shopping neh.
skali kena lak dgr abg srg ni pomot barang die..
LINGUAPHONE name brg yg abg uh jual.
act, aku wat dowh je tyme die bg pamplet uh.
tp, kawan aku ni tataw la ape ke hal nye..
die g amik lak pamplet uh.
so, xkn aku nk tggl kawan aku kn?
trpkse la duduk n dgr gak pe yg abg uh ckp.
adei.
aku mmg x suke mnde2 cani. siyes ckp.
so, dr awal mmg aku wat muke 'X SUKE' aku la.
muke nk bla cpt2.
lame gile kot abg uh pomot.
aku neh da la jenis yg xkn beli aa bnde2 cam uh,
bkn aku nk gune pon.

die tnye, MUET dapat bpew.
kwan aku ckp, band 3.
then die tnye aku lak.
skali aku jawab band 5. (aku band 3 je pon)hahaha.
kn aku x tipu.
ternganga abg uh. haha.
then die speaking lak dgn aku.
tp, aku jawab je dalam bhase kelate aku..
mls nk bgga2.
die pon sindir, 'kalo reading n writing je bgos wat pe. speaking ancur.'
aku cam angguk je la.. nk ckp aku x leh speaking aa uh. mmg abg uh sgt suke sndir aa.

then, die prasan aku cam xnk dgr sgt,
n nk bla cpt2 dr situ..
then die ckp kat kawan aku uh..
'kite neh kena plih kawan yg baik2, bijak2, jgn plih yg negative, kalo x dgn kite sndri jd negatif.'
aku cam ok, die nk ckp aku negative ke>
WTH???

aku da makin nyampah.
then die cter la..
ramai graduan skang yg lepas graduate je menganggur.
sbb nye, eng x terer.
nk je aku ckp, 'kitorg da ikat kntrak dgn JPA da akan kije 10taon. mmg isu xda kije mmg xakan terjadi laa...'
tp, aku pendam je. kang aku ckp, die kate aku belagak lak..

afta dat, die tnye, kitrg cos ape.
skali ktrg ckp medic.
tros da xckp da psl mggur.. kelaka gile.
pas uh die tmbulkan isu dr kena terer speaking...
aku cam bosan gile aaaa die neh.

bnyk aa gak die sndir aku..
die x ckp straight tp aku taw die nk ckp kat aku.
die ckp, kite neh jgn BODOH SOMBONG la..
hey, im not like dat ok.
aku juz xnk beli je.
aku ade hak kn x nk beli brg yg ko jual.
duit aku, ske ati aku la...
aku ckp lg, kitrg xda duit la.
then, die ckp.. then nk g shopping afta dis ade lak duit..
then stat bebel, ni la org kite.. kalo untuk shoping sggup abes duit.
tp untuk bnde2 ilmu neh xley plak...
(dalam hati, da aku perlu bnde uh aku beli la.. xkan nk beli PAD pon xley. kalo cam uh ko pon try x yah beli shaver bertaon? ktrg beli brg basic ktrg la.. bkn berjoli sakan pon.)
abg uh ckp cam die baekkkkk sgt. boley bla la..

aku ckp lg. dis tyme, aku ckp ktrg nk cepat ni..
ade hal.
chewa. bnyk la aku nye alasan. hahaha.
then die ckp cam baek lg.
ni la manusia,..
mase untuk dgr bnde2 baek xda..
mase untuk g shoping, tgok muvee ade je..
abg, nk tnye ni,.. abg uh baek sgt ka?

then die tnye ktrg baru masok ke.
ktrg angguk je la..
afta dat, die sebok ckp..
die da graduate la.. ape la...
aku cam SO WHAT?
kalo koda graduate.
yg ko kija pomot brg2 uh wat pe?
xda kija lagi bagus ka??
y don u use dat LINGUAPHONE thingy..
so dat, u can improve ur eng.
then, u boley apply kija2 yg bes sikit.
dr ko kija pomot brg2 cam uh kn?(tp, aku xckp la bnde neh kat die. x smpi ati owh.. kang tbe2 die tumbuk aku kat situh cam ne? aaaaaa. XNAK!)

adeiii..
then die ckp kat aku, kalo x nk dgr boley la pegi jalan2 dulu.
sbb aku asik argue dgn die je kot.hhahha
n kawan aku uh jenis dgr je..
kirenye cam lg mudah deal sgn kawan aku aa dr aku..
aku pon OK. aku g jalan2 aa. so, aku g la...
aku siap g lepak kedai makan lg.
makn kuih n tea o beng seglas.
n then, aku g balik tmpt uh...
abg uh stil ckp2 lg dgn mmber aku..
sian owhh kwan aku uh.

siyes aa aku plg x suke org cam uh.
nk pkse2 org. n ske sindir lak uh.... GTH ley x? hahaha.

Comments

cekellyme said…
fuhh..
sengal gila abg 2..
tah papa..
aku penah gak kena ngan owg yg suka promote2 neh tp yg neh promote krim hilang jerawat, dia ckp cmneh,
"adik2, 2 jerawat kat atas hidung 2 besornye bleh la bli ubat yg abg jual neh"
sekali aku dgn bengangnya jwb..
"eh xpa lar abg, jerawat neh saje sya bela nk bg segak..
N E E q L I S A said…
tu la weh. aku mmg saket ati gile aa.
die nak jual brg,
then sindir2.
lg aa aku xnk beli brg2 yg die jual.
ntah pape btol.
syafeeq said…
hahaha lwak gile ko nie..
suhkawan ko tu blah terus je la..hahaha
N E E q L I S A said…
xkn nk ajak bla cam uh je.
aisehh.. aku pon tawu gk respek die.
even die cm uh kn.
haha
chewa, berbudi bhase la plak. ;P
::Kouru:: said…
leesa,ko pown kena kes camtuh gak ke??
so pasnih tak yah la kouru nak tulis psl nih
nasib kita serupa..
Promote benda org x nak beli buat pe..
menyusahkan org jer kan??
N E E q L I S A said…
tuh la...
aku mmg rase nk sepak2 je abg uh kalo boley.
haha.

ko pena kena cam ne weh?

Popular posts from this blog

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41

*i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee**

Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja. 
Ni my checklist. Boleh amik as a guide. 
1) Bukak akaun kwsp
2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u!
3) Medical checkup
4) Passport pic
5) Labcoat
6) Cop - benda paling penting!


7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr
8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result
Things~~ add up
if u r going to paeds first then
- kalkulator kecik,
- buku drug doses (frankshan)
- …

surgery posting

hye.
lama benar x menulis dengan jaya nya.
banyak beza dulu dengan sekarang. tengok cara penulisan pun dah tahu. cara penulisan dulu cam gedik budak budak nak penampar pon ada. adei.
tapi sekarang aku rasa cara penulisan aku lebih matured dan santai gitu. aku rasa la. orang lain rasa mane den nak tahu. hiks.
sekarang aku tengah ongoing neurosurgical posting. menarik posting ni. jap g aku cerita. sekarang nak cerita pasal UiTM hiks.
faculty of medicine (FOM) UiTM ni memang pemurah kalau nak tahu. surgery posting kitorang ada 4 sub-specialities which are
1) hepatobiliary 
belajar lah sampai muntah pasal liver (hati), gall bladder (hempedu) dan pancreas kat sini. tiap tiap hari kalo di ikutkan akan jumpe patient kuning (jaundice) tapi sebab wad hepato, student xleh masuk sesuka hati, makanya limited sikit pendedahan kitorang. ye la, we doctors to be, learn thru patient. sama macam engineer to be, mesti they olls pon kena kaji mesin sedia ada if nak paham how it works, right?  sedih ye di…

Pro exam MBBS

Q : How was it?  A : It was very intense. I never felt that high intensity of fear. glad I made it. :)
Ni cerita PRO exam saya. 7th Batch MBBS UiTM :)

---------------------------------


Masa final sem year 5 kitorang ada EOS 2. Masa ni kita kena cover 3 postings' exam written and clinical exam for medicine (my last posting). Tak mahu la cerita sal EOS exam. Such a bad memories to me. HEHE. Ok, lepas exam ni, kite diberi masa 2 minggu untuk study week. And after that, teros PRO! 


Memang xde masa langsung nak relax. Lepas EOS ja, masuk gear 5, kena ready for pro exam! Tapi, aku sempat balik kampung konon konon nak tenangkan fikiran. HEHE. Tapi lepas balik dari kampung, teros menggelabah ayam banyak sangat nak kena revise balik. T_T
Now, jadual exam.
31.3.2014 - 13.4.2014 : STUDY WEEK 14.4.2014 : MEQ 1 & 2 15.4.2014 : MCQ 1 & 2 16.4.2014 : MME 17.4.2014 : Clinical Day 1 18-20.4.2014 : CUTI 21.4.2014-24.4.2014 : Clincal Day 2, 3, 4, 5 25.4.2014 : ANNOUNCEMENT OF RESULT
------------…