Skip to main content

open house tahun ni meriahh nye la.

cerita hari raya ke-2.

macam tahun sebelomnya.
hari raya ke-2 memang open house...

dalam kul 6.30 gitu bangun solat subuh.
then, final touch red velvet aku...


red velvet tuhh je. yang laiin uh rumah orang lain. -.-"
amik pic from cousin's fb. sebab lupa nak snap red velvet aku.

then, siapkan spageti. memang mencabar jugak lah nak siapkan spageti and sos sebab mak beli tomato puree 2 tin kecik je. then mak demand nak kuah banyak banyak. memang macam cair gile ah kuar tuhh. tanya mak, ada tomato lagi tak. mak cakap ada dalam almari. so cari cari... ada paket tomato kimball yang dalam paket tuh la. aku guna SEMUA. LOL... tapi macam sedih sebab terlupa nak taruk cili bohh. xpedasss and macam cepat muak kalo guna tomato je. haiih. but life must go on, teroskan jugak. agak agak da sedap, siap la. 

spageti pon x sempat amikk. sebab kalut sangat time tuhh nak serve tetamu lagi. tetamu dah macam mana spagetiii? sebab angkat kuahh je. spageti terlupa nak angkat. -.-""

time tuh dah kul 9 kot. tetamu first, makcik aku, cik ma and family. time tuh tengah baru nak rebus spageti. and guess what, tetamu datang, aku still tak mandi. so g mandi cepat cepat and spageti tuh sedang elok siap direbus.

and and and, ada satu insiden pasal spageti tuh. but, can not tell here. very confidential. hehe. annoying tak? annoying tak? haha. suke hati aku la. ade aku kesahh? HAHAHA. maaf zahir bating!

ramai gila sedara mara datang beraya kat rumah. tak menang tangan woo... huhuhu. penat den jadi tukang basuh pinggan kat belakang... urggh tapi ikhlass. raya setaun sekali jee. i dont really care. happy je. walo da pakai baju kitew cantek cantek tapi jadi tukang basuh pinggan je kat belakang. sobs.

tahun lepas sempat la jugak breakfast dulu sebelom orang datang rumah, tahun ni memang serba tak sempat. di tengah kesibukan orang datang tuh. aku dengan adik aku yang FORM 5 ni melantakkan diri bajet tetamu kat meja makan tengah alam tuh. peduliiikkk hape kan?? lapaaaar weh.


i makan spageti i buaaat tauu. tak pandang pon sate yang bergemerlapan ituu. muahaha!

owh ye, raya tahun ni macam best sebab member MRSM dulu datang rumah. terima kasih HANIF dan HAKIM sudi mai rumahh i yang tak seberapa ni.


insyaAllah kawan sampai syurga. :)

kawan kawan 1991 tak datang tahun ni. busy barangkali. tak pe. nak buat macam mana. raya ke-2 kot, aku pon bz like a bee. :D

petang tuhh macam dah ok sikit trafik. so aku pon follow member aku dua orang ni p beraya rumah kawan kitorang kat kandis, cila nama die.. :) tapi gambar tak amik pulak. sebab aku yang biasanya jadi tukang ajak amik gamba tak bersuara. hakhak. kat rumah cila baru jumpa nasik. burrp kenyang. ayam sedaaaap. :)

dalam masa yang sama, budak budak medic yang tengah BERKETUK KETUK SYAWAL dah mesej cakap nak datang rumah. aku pon berkejar la balik rumah... aku dah gabra takut dorang sampai aku still dalam kereta sebab time tuh memang tengah jem. siap mesej ayah lagiii, suh layan kalo dorang sampai dulu.. tengok tengok lambat jugak dorang sampai... dekat nak maghrib baru sampai.. 


anyhow terima kasih sangat sebab sudi datang jauh jauh dari TUMPAT.

dan dengan itu berakhirlah raya ke dua saya. tak pernah pernah open house sampai ke malam. :) penat memang penat tapi puas tengok orang datang makan kenyang kenyang. tahun depan datang lagi ye. insyaAllah.


Comments

Popular posts from this blog

:(

salam. kalo xsuka jangan lah layan. maaf la kan. aku penuhkan newsfeed korang.  mesti bosan kan tengok status aku jer. kang aku delete baru tahu. aku xperlulah orang yang suke sindir menyindir ni. ko saje nk bergurau ke aku xtahu. tapi ayat ko serius menyakitkan hati. pandai gile ko sindir eh? newsfeed ko x gerak ke? kesian. kawan kawan ko xmen fb ke? ke aku je kawan ko yang men fb?  jadi news aku yang banyak naik? annoying gila.  aku xkisah langsung kalau nak delete ko. baru ko puas kan? xjumpa status aku? bodow lah. aku bukan update status gedik mengada pon. aku update status yang orang nak tahu ape aku fikir pasal die. itu pon jadi hal. nak sindir aku bagai. serius benci orang macam tuh.  ok fine. aku deactiveate fb aku. bye. :(

Minyak ikan yang sangatlah bagus untuk kesihatan

Penah dengar tak minyak ikan, fish oil, ect ect? Ape yang bagus sangat minyak ikan atay fish oil ni? Actually dalam minyak ikan ni ada omega-3.. Korang tau tak omega 3 ni banyaaaak sangat khasiat dia.. tapi yang sedihnya badan kita ni tak hasilkan omega 3 ni sendiri.. so penting actually untuk korang amik supplement omega 3 in ur daily diet. Disebabkan banyaknya khasiat omega 3 ni. Daily requirement is about 1000-2000mg per day So sehari boleh la nak consume 1 atau 2 tablet omegaguard 1 capsule omega guard ada 999mg (campuran DHA and EPA) Antara khasiat omega 3 ni ✅ kesihatan jantung - kurangkan radang so xde la senang dapat heart attack - kurangkan cholesterol and tekanan darah yg jugak akan kurangkan risiko dapat jantung block ✅ kesihatan otak - otak kita banyak made of fat. So bila kita makan omega guard ni yg good fat ni dia akan meningkat congnitivity otak kita. 😊 ✅ kesihatan sendi - maintain bone density - joint mobility - kurang rasa sakit sendi bila nak

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41 *i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee** Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja.  Ni my checklist. Boleh amik as a guide.  1) Bukak akaun kwsp 2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u! 3) Medical checkup 4) Passport pic 5) Labcoat 6) Cop - benda paling penting! 7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr 8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result Things~~ add up if u r going to pa