Skip to main content

REVIEW : sumpahan kum kum

salam.

sorry lah korang aku update review cerita sumpahan kum kum malam malam buta ni.
aku tau korang cuak. kan kan?

ok. let's start.

cerita ni memang at the bottom list la from all the movies yang aku nak tengok.
sebab?

1) cerita hantu melayu. 
2) cerita hantu. 
3) cerita melayu.

whatdoyaexpect la? aku suka cerita melayu. but then cerita hantu melayu movie biasanya macam bodoh je. trailer je seram but bila aku dah beranikan diri tak seram pon. penat je dok takot, padahal tak takot pon. LOL.

dan sebab cerita hantu. seriously, cerita hantu memang aku tak da lah nak layan sangat. kau bukak tv tiga cerita pelik seriau malam malam memang aku suruh kau tukar teros or aku blah masuk bilik. xpayah nak misteri nusantara sangat lah malam malam. n tak payah nak berbomoh bagai keluar kan jin orang dok meracau racau. memang aku cuak. tambahan kalau aku dok sorang kat rumah.

tapi aku beranikan diri gak tengok cerita ni dengan harapan cerita ni best and berbaloi duit aku. 

eh, mukadimah. panjang nya? 

ok. how was the movie?



ni poster dia. mencuak kan jugak lah.
btw, aku tak tengok pon poster dia before tengok movie.


sinopsis 
ada satu perempuan bermuka hodoh bernama milah. dia ni selalu kena ejek dengan kawan kawan dia. maka dia ber-ilmu hitam dengan mak som. mak som ni yang buat perjanjian sama syaiton, and taruk susuk kat muka milah ni. dengan syarat lah, milah tak boleh tengok cermin within 44 days. 
tapi sebab muka dah lawa, dah cun, dah tak tertahan nak tengok muka sendiri yang lawa. milah pon tengok lah jugak cermin tuh. selepas itu, muka milah jadi extra hodoh dari yang asal.
milah pergi menangis kat mak som. mak som kata dah tak ada cara lain dah. namun selepas didesak bagai mak som bagi satu cara yang kejam. iaitu dengan minum darah 9 gadis sunti. lepas tuh milah boleh lawa balik. dan mangsa pertama milah adalah anak gadis maksom sendiri. milah bunuh anak maksom, shiema. (agak kejam cara bunuh dia) 
kisah itu diketahui maksom.mmaka, maksom mahu mengakhiri segala nya. lalu maksom bunuh milah. sebelum mati, milah berikrar, dia akan bunuh semua gadis sunti keturunan maksom. selepas hari tuh, hantu milah berlegar legar di kampung. rohnya tidak tenang sebab tanam tak sempurna.   
and then, cerita continues. hantu si milah ni nak bunuh cucu maksom (tini) ni. tang sini lah yang bapak seriau, tambah tambah time ayah tini (anak maksom) kena rasuk dek hantu milah ni. ending dia, i recommend u sendiri tengok lah. okay?

so, tengok-lah.
sebab sangat cuak. and u akan puas hati lah. berbaloi duit wayang u. 

pictures here. ( x nak masukkan dalam blog. nanti tak ada yang nak baca sebab cuak kang) 

ok bye.

Comments

Saffrina Ropiee said…
sinopsis pun dah seram, sah2 den takmau tengok -,-
Nik Lisa said…
@Saffrina Ropiee

tengok lahh. walaupon seram, best!

Popular posts from this blog

Preparations sebelom masuk kijee (HOUSEMAN, PEGAWAI PERUBATAN SISWAZAH UD41)

Things u have to get done before u lapor diri as pegawai perubatan UD41

*i posted this after i hv been a pegawai perubatan UD41 for almost 2 years already- hey im finishing soon- hee**

Preparations ni memang agak memenatkan laa. Pfft. But untuk senang, just get it ready awal awal before u masuk kerja. 
Ni my checklist. Boleh amik as a guide. 
1) Bukak akaun kwsp
2) Buat pengesahan akaun gaji - pi bank of your own choice, cakap kat pegawai, i choose u!
3) Medical checkup
4) Passport pic
5) Labcoat
6) Cop - benda paling penting!


7) Nametag - kalau nak buat awal pon boleh, kat spital pulau pinang t boleh suruh department alat tulis buatkan, free jerr
8) and lots of photocopied documents - ic - akaun kwsp - pengesahan akaun gaji - med degree cert - sijil pendaftaran sementara - surat lantikan spa - surat lantikan kkm - surat setuju perlantikan - surat akuan sumpah - medical check up result
Things~~ add up
if u r going to paeds first then
- kalkulator kecik,
- buku drug doses (frankshan)
- …

surgery posting

hye.
lama benar x menulis dengan jaya nya.
banyak beza dulu dengan sekarang. tengok cara penulisan pun dah tahu. cara penulisan dulu cam gedik budak budak nak penampar pon ada. adei.
tapi sekarang aku rasa cara penulisan aku lebih matured dan santai gitu. aku rasa la. orang lain rasa mane den nak tahu. hiks.
sekarang aku tengah ongoing neurosurgical posting. menarik posting ni. jap g aku cerita. sekarang nak cerita pasal UiTM hiks.
faculty of medicine (FOM) UiTM ni memang pemurah kalau nak tahu. surgery posting kitorang ada 4 sub-specialities which are
1) hepatobiliary 
belajar lah sampai muntah pasal liver (hati), gall bladder (hempedu) dan pancreas kat sini. tiap tiap hari kalo di ikutkan akan jumpe patient kuning (jaundice) tapi sebab wad hepato, student xleh masuk sesuka hati, makanya limited sikit pendedahan kitorang. ye la, we doctors to be, learn thru patient. sama macam engineer to be, mesti they olls pon kena kaji mesin sedia ada if nak paham how it works, right?  sedih ye di…

officially married

alhamdulillah.

im officially married to the man that i ll love forever insyaallah.
to my best friend of 5 years.

introducing to u all officially.



mohammad nizam mohd yusop
love of my life, thief of my heart.
hee. :)
we r married on 22nd of september
insyaALLAH forever.
being a married couple means lots of responsibilities
if before u can just went out n have fun then go back to ur own life
now u cant do it anymore
u can la but u ald have someone u must think after too beside urself.

anyhow, i appreciate that.
i love my married life.
Post lama baru nk up. Lolz.....